Komputer Świat Ekspert - Forum: Mikrofon nie działa - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Mikrofon nie działa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 152

Napisano 10 marzec 2007, 21:13

Posiadam mikrofon ze słuchawkami. Podłączyłem wtyczkę różową (mikrofon) do wejścia różowego oraz wtyczkę zieloną (słuchawki) do wejścia zielonego. Niestety mikrofon nie działa mimo, że jest podłączony.
Oto screen z regulacji głośności, może tu jest coś nie tak?

http://img409.images...ge=wawerrb8.jpg
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

• unregistered
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 5027

Napisano 10 marzec 2007, 22:05

w tym oknie co pokazałeś wybierz opcje, właściwości i zaznacz nagrywanie, potem OK. dalej będziesz wiedział ;)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 10 marzec 2007, 22:25

W regulacji nagrywania wszystko jest ok: mikrofon ma maksymalną głośność, wejście liniowe i wave out mix też.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

• unregistered
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 5027

Napisano 10 marzec 2007, 22:38

a mikrofon zaznaczony jest?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 10 marzec 2007, 23:04

Tak.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

• unregistered
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 5027

Napisano 10 marzec 2007, 23:39

a na pewno jest sprawny?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 11 marzec 2007, 15:32

Nie wiem za bardzo w jaki sposób mogę sprawdzić jego sprawność.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   wojewoda 

• SuSE Linux 10.3 user
  • PipPipPip
  • Postów 1640

Napisano 11 marzec 2007, 15:55

Wyświetl postUżytkownik Tomekkkk dnia 11.03.2007 15:32 napisał

Podlaczyc go u siasiada, albo do wiezy, jak ma wejscie minijack.
"Kobiety sa piekne w blasku dnia, ale jeszcze piekniejsze w mroku nocy..."
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

• unregistered
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 5027

Ikona posta  Napisano 11 marzec 2007, 15:56

Wyświetl postUżytkownik Tomekkkk dnia 11.03.2007 15:32 napisał

...podłączając do czegokolwiek mającego wejście mikrofonowe (inny komputer, magnetefon) i próbując coś nagrać(?) :blink:
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 11 marzec 2007, 17:34

Podłączyłem do wieży i nic. Prawdopodobnie mikrofon jest uszkodzony.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 17 marzec 2007, 12:59

Kupiłem absolutnie nowy mikrofon ze słuchawkami i oczywiście słuchawki działają bez zarzutów, ale mikrofon już nie. Tu wina nie leży w takim razie po stronie mikrofonu bo tamten nie działał, a był stary, a ten jest nowy i również nie działa. Może pokażę wam wszystkie screeny z regulacji głośności i opiszę wam ustawienia mojego komputera, a problem zostanie w miarę szybko rozwiązany.
Dla odtwarzania we właściwościach zaznaczone mam tak: Regulacja głośności, Wave, Sw Synth, Odtwarzacz CD, Rozłegłe stereo, Audio CD, Aux, Wejście liniowe, Phone, Mono Out, Pc Beep.
Dla nagrywania: Audio CD, Mikrofon, Wejście liniowe, Wave Out Mix.
Dodam jeszcze, że próbowałem różnych ustawień-wkładałem mikrofon do różnych wtyczek, bo w moim wejściu z tyłu komputera znajdują się trzy: czerwona, zielona i czarna. Aby chodziły słuchawki z dobrą głośnością muszę wyjąć wtyczkę od głośnika i włożyć zieloną od słuchawek, bo gdy zieloną włożę do wejścia zielonego a czerwoną do czerwonego, to jakość słyszenia w słuchawkach jest bardzo niska, ale jak włożę zieloną do czarnej wtyczki-tam gdzie głośniki, to ta jakość jest bardzo dobra. Mikrofon w żadnym układzie nie działał, owszem podłączyłem go do czerwonego wejścia, ale nic się nie nagrywało, tylko szum (nagrywałem przez różne programy: Rejestrator dźwięku, GoldWave, Audacity, więc nie ma tu mowy o pomyłce), potem wsadzałem go do wtyczki zielonej, czarnej, nic nie uległo zmianie.
Dodam jeszcze, że mam system Windows 98 SE. Wszystko powinno więc chodzić poprawnie. Poniżej załączam sreeny:

http://www.rogepost.com/n/0445556621
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   DJ_ProG 

• LOLPO!?
  • PipPipPipPip
  • Postów 2482

Napisano 17 marzec 2007, 18:03

Prozaiczne wyjście, ale może przejdź się z mikrofonem do jakiegoś kolegi, i przetestuj go u niego. Jeśli wszystko będzie ok, to sprawdź ustawienia u niego. Jeśli chodzi o te na screenach, to na moje kulawe oczy wszystko jest dobrze.
A może gniazdo nagrywania w Twojej dźwiękówce padło?
~ ldzpk.pl - Łódzka scena Parkour ~
http://www.overground.com.pl/ - Nowa wizja polskiego Parkour!
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

• unregistered
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 5027

Napisano 17 marzec 2007, 18:10

masz w ustawieniach takie cos?
http://img46.imagesh...7061/volce1.jpg
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 17 marzec 2007, 18:11

Byłem u kolegi, sprawdzałem poprzedni niedziałający mikrofon i ten nowy kupiony i u niego wszystko chodzi dobrze. Nie wiem więc-może to wina podłączenia? Bo mam trzy gniazdka: różowe, zielone i czarne. W czarnej wtyczce standardowo podłączone są głośniki, lecz kiedy wkładam zieloną wtyczkę (od słuchawek) do zielonego gniazdka, a różową (mikrofon) do różowego to nie chodzi ani mikrofon ani słuchawki. Natomiast gdy wyjmuję czarną od głośników i w jej miejsce wkładam zieloną (wkładam tam gdzie gniazdko od głośników-czyli do czarnego gniazdka) to słuchawki chodzą. Mikrofon wkładam do różowego gndiazdka, lecz nie chodzi, a gdy włożę go do gniazdka zielonego to też nie chodzi. Jednym słowem chodzą tylko głośniki, albo gdy wyjmę wtyczkę od głośników i włożę wtyczkę od słuchawek to słuchawki, ale mikrofon mimo różnych kombinacji nie chce działać.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   DJ_ProG 

• LOLPO!?
  • PipPipPipPip
  • Postów 2482

Napisano 17 marzec 2007, 18:41

@Yayek: na 98 czegoś takiego nie ma :P

@Tomekkkk: czyli chyba masz spsute wejście słuchawkowe :kwasny:
Jest jeszcze jeden sposób na sprawdzenie gniazda - pociągnij jakąś dystrybucją LiveCD linuxa i na niej sprawdź mikrofon - dorwij Audacity na lina albo dload dist z nim na pokładzie :)

PS Tak na marginesie, to wychodzi, że czarne gniazdo jest line-out - do niego musisz podłączyć czy słuchawki, czy głośniki - a nie tak, że niby głośniki do czarnego, słuchawki do zielonego itp. Jeśli chcesz używać naraz obu urządzeń, musisz zaopatrzyć się w rozgałęźnik.
~ ldzpk.pl - Łódzka scena Parkour ~
http://www.overground.com.pl/ - Nowa wizja polskiego Parkour!
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

• unregistered
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 5027

Napisano 17 marzec 2007, 18:57

Wyświetl postUżytkownik DJ_ProG dnia 17.03.2007 18:41 napisał

@Yayek: na 98 czegoś takiego nie ma :P

Prędzej to zleży od karty dźwiękowej/sterowników. Miałem takie coś na 98
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 17 marzec 2007, 19:50

Trochę mi się z gniazdami pomyliło: mam trzy wejścia: różowe, potem niebieskie i na górze zielone. Zawsze różowe i niebieskie miałem puste, a na zielonym ustawione były głośniki. Kiedy dostałem mikrofon ze słuchawkami z konieczności musiałem odpiąć wtyczkę do karty dźwiękowej i na zielone miejsce podłączyć zieloną wtyczkę od słuchawek. Zrobiłem to i słyszałem przez słuchawki muzykę. Chciałem, żeby również działał mikrofon, więc wtyczkę różową podłączyłem do gniazdka różowego. Niestety słuchawki działały, ale mikrofon nie. Jednak gdy kupowałem kiedyś słuchawki z mikrofonem to mikrofon działał bez problemu i słuchawki też tylko, że wtedy musiałem trochę pokombinować i zmienić ustawienia. Dodam, że wtedy chyba na różowym były ustawione głośniki czy coś, ale chyba one nie są potrzebne do nagrywania, a wystarczą jedynie słuchawki i mikrofon odpowiednio wpięte?
Więc zielona wtyczka do słuchania dźwięków działa i odsłuchuję wszystko przez słuchawki, ale różowa od mikrofonu nie, bo żaden dźwięk się nie nagrywa ani nie słychać mikrofonu. Dodam, że dziś kupiłem nowe słuchawki z mikrofonem bardziej profesjonalne i jest tak samo. Jak myślicie-ile jest kombinacji by prawidłowo w trzy dziurki podpiąć dwa kable-a może coś jest nie tak z moją kartą dźwiękową SoundMax Digital Audio? Choć nigdy nie instalowałem do niej nowszych sterowników, a tak jak już wcześniej wspomniałem kiedyś mikrofon ze słuchawkami (ok 1,5 roku temu) działał.

Mam dokładnie takie wejścia:

http://zdv.beatsfact.../001/001-02.jpg

od lewej: złącze MIDI/joystick, wyjście dźwięku (zielone), złącze mikrofonowe (różowe) i wejście liniowe (niebieskie).

Użytkownik Tomekkkk edytował ten post 17 marzec 2007, 20:05

0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 17 marzec 2007, 23:33

Podłączyłem mikrofon do wtyczki niebieskiej (wejścia liniowego)i przy nagrywaniu praktycznie nic nie słychać. Co zmienić w ustawieniach nagrywania i odtwarzania, żeby było poprawnie? I czy w ogóle jest taka możliwość, żeby przez mikrofon nagrywać swój głos...
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   rzeznia22 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1653

Napisano 17 marzec 2007, 23:37

Cytat

I czy w ogóle jest taka możliwość, żeby przez mikrofon nagrywać swój głos...

:roll1: :D

głośniki i słuchawki są niezależne od siebie... nie musisz nic kombinować, powinieneś podpiąć mikrofon do różowego wejścia i ma działac.. grzeb w ustawieniach, jesli nic z tego to coś z kartą się stalo...

Użytkownik rzeznia22 edytował ten post 17 marzec 2007, 23:37

Mam taki kaprys, zapić się na śmierć.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 18 marzec 2007, 08:14

Chodzi mi o to czy jest możliwość żeby nagrywać swój głos przez mikrofon poprzez wejście liniowe? Bo gdy wkładam do różowej wtyczki, to jak już wspominałem nie reaguje, a jak widzieliście na sreenach które załączyłem ustawienia mam dobre.

Włożyłem mikrofon w środkowe wejście liniowe (niebieskie) i nagrałem dźwięk, lecz mimo, że głośność była ustawiona maksymalnie nic nie było słychać. Co może być tego przyczyną?

http://img459.images...65268413af8.jpg
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 23 marzec 2007, 22:28

Teraz mam problem ze słuchawkami: wydaje mi się, że słyszę tylko w prawej, choć w regulacji głośności balans wszędzie jest ustawiony na środku.
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomekkkk 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 152

Napisano 07 kwiecień 2007, 09:01

Już wiem na czym polegał problem. Po prostu trzeba było zaktualizować kartę dźwiękową.
0

Strona 1 z 1