U mamy w pracy zaczęły szwankować komputery ich "informatyk" nie wie co jest grane więc spróbowałem swoich sił, jednak nic konkretnego nie ustaliłem.
Na początku opiszę sytuacje.
Jest kilka komputerów w sieci i serwer plików, na serwerze mamy Win XP na pozostałych komputerach Win ME.
Od razu mówię, że nie zauważyłem aby gdziekolwiek był zainstalowany program antywirusowy, z niektórych komputerów jest dostęp do netu (na tych z Win ME) przez modem.
Podejrzewam również że aktualizacje systemu nie były, nie są przeprowadzane.
Gdzieś tam w szafkach znalazłem stary Nortona 2003 na jednym komputerze nic nie znalazł na następnym jak próbowałem nie dało się uruchomić skanera (błąd wewnętrzny programu).
Teraz jak się objawia problem:
W sieci na dwóch komputerach przy restarcie lub wyłączaniu komputera występuje błąd z Regenv32.exe z tego co ustaliłem chodzi o to: http://support.microsoft.com/kb/308906
Wykonałem zalecenia predstawione na powyższej stronie, przez chwile błędu nie było (hmm do następnego restartu, a może i nawet nie) więc wykonanie wskazówek niewiele dało. Jednak nie to jest największym problemem.
Problemem jest to, że jeden z komputerów czasami zawiesza się, przy czym monitor sie wygasza lub robi się czarny ekran, przy poruszaniu myszka lub wciskaniu klawiszy klawiatury odzywa się głośniczek systemowy. Dziś ten błąd wystąpił tylko raz w przeciągu 3 godzin. Jednak z tego co słyszałem wczoraj takie zwiechy łapał co kilka minut.
Musze dodać że po otwarciu komputera się przeraziłem - kurzu jak cholera, można zbierać warstwami.
Jeśli chodzi o wiatraki, na procku i zasilaczu to wszystkie działają i się kręcą. Jednak kurzu jest niemiłosiernie dużo.
Jeśli zwiechy znów zaczną się nagminnie powtarzać mam dostać informacje. Na razie cisza.
Co może jednak być przyczyna takiej zwiechy? Nie ma żadnego komunikatu, nic tylko zwiecha, czarny ekran i piszczenie głośniczka systemowego podczas przesuwania myszki i wciskania klawiatury. Pozostaje restart lub power. Z tego co wiem to czasami power i restart nic nie daje trzeba odłączać zasilaniem.
Podkreślam jeszcze raz, że ja byłem świadkiem tylko raz jak taka zwiecha miała miejsce, jednak dzień wcześniej (wczoraj) miało to miejsce bardzo często, uniemożliwiało prace. Co to może być?
Co natomiast jeśli chodzi o tego: Regenv32.exe czy to może być coś powiązane z tym że komputer się właśnie zwiesza?
Innych problemów prócz wspomnianych zwiech i komunikatu o błędzie podczas wyłączania bądź wywoływania komendy "msconfig" nie zauważyłem.
Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek wskazówki...
Strona 1 z 1
Błąd w Windows ME oraz dziwne zwiechy.
Napisano 12 kwiecień 2007, 11:12
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty