Komputer Świat Ekspert - Forum: Hiperłącze w OpenOffice v.2.1 - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Hiperłącze w OpenOffice v.2.1

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Pakrys 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 22-sierpień 06

Napisano 29 kwiecień 2007, 13:11

Opracowałem dokument który składa się z kilku tematów. Do poszczególnych tematów próbowałem zrobić łącza aby nie przewijać fragmentów tekstu tylko od razu dostać się do wybranego tematu.
Napisany dokument otwieram w programie "OpenOffice" wybieram opcję "hiperłącze" i w otwartym okienku w odpowiednich miejscach dokonuje wpisów. Wszystko wygląda poprawnie , lecz kliknięcie na utworzone łącze nie przenosi w wybrane miejsce. Są dwie możliwości :
- albo dokonuje błędnych wpisów ,
- lub to hiperłącze nie działa poprawnie.
Czy mógłby mi ktoś udzielić porady w tym zakresie i pouczyć jak to zrobić abym był przenoszony w odpowiednie miejsce za pomocą łącza.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   cimlik 

  • chill cout
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 631
  • Rejestracja: 27-wrzesień 05

Napisano 29 kwiecień 2007, 13:42

Ja to zrobiłem w ten sposób:
Wstaw -> Hiperłącze -> zakładka Dokument -> Cel -> Klikasz w przycisk "Cel w dokumencie" (ten z prawej) -> w okienku, które się otworzy wybierasz cel (musisz rozwinąć którąś z kategorii) -> Zastosuj -> Zamknij -> wpisz coś w polu "tekst" -> przenosisz kursor w miejsce, w które chcesz wstawić link -> Zastosuj -> Zamknij.

Powinno zadziałać ;).
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Pakrys 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 22-sierpień 06

Napisano 29 kwiecień 2007, 21:04

Ten sposób nie działa. Wykonując dokładnie wg. podanego opisu nie następuje podkreślenie tekstu łącza. Natomiast jeżeli w polu "Cel" wpiszę tekst do którego chcę się przenieść następuje podkreślenie , ale klikanie nie powoduje przeniesienia.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   cimlik 

  • chill cout
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 631
  • Rejestracja: 27-wrzesień 05

Napisano 30 kwiecień 2007, 07:00

Wyświetl postUżytkownik Pakrys dnia 29.04.2007 20:04 napisał

Natomiast jeżeli w polu "Cel" wpiszę tekst do którego chcę się przenieść następuje podkreślenie , ale klikanie nie powoduje przeniesienia.

W polu "Cel" nic nie wpisujesz, tylko wybierasz po naciśnięciu takiego przycisku:
http://cimlik.pl/temp/przycisk.png
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Pakrys 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 22-sierpień 06

Napisano 01 maj 2007, 09:48

Ten opis sposobu nie działa. Próbowałem różnych wariantów zapisów t.z. wypełnienia pasków w które wpisuje się tekst (jakiś tekst : np. tytuł do którego chcę się przenieść w istniejącym dokumencie)
Podejrzewam że w wersjach darmowych nie które funkcje są zablokowane , mimo że w opcjach wyboru one istnieją.
Ponadto po kliknięciu na przycisk "cel" otwiera się okno i za wyjątkiem grafiki nic nie można rozwinąć , bo nie ma tam takiej możliwości
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   cimlik 

  • chill cout
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 631
  • Rejestracja: 27-wrzesień 05

Napisano 01 maj 2007, 12:20

Wyświetl postUżytkownik Pakrys dnia 01.05.2007 8:48 napisał

Podejrzewam że w wersjach darmowych nie które funkcje są zablokowane , mimo że w opcjach wyboru one istnieją.

Co masz na myśli? Ja posiadam wersję darmową.

Cytat

Ponadto po kliknięciu na przycisk "cel" otwiera się okno i za wyjątkiem grafiki nic nie można rozwinąć , bo nie ma tam takiej możliwości

Bo musisz mieć wstawioną tabelę, żebyś mógł rozwinąć kategorię "Tabela".

Nagrałem filmik - zobacz czy wszystko robisz w taki sposób: http://cimlik.pl/hiperlacze.avi

Użytkownik cimlik edytował ten post 01 maj 2007, 15:47

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Pakrys 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 22-sierpień 06

Napisano 01 maj 2007, 19:44

Obejrzałem film . Próby wcześniej robiłem wybierając zakładki , też to nie dało rezultatu. Prawdopodobnie przy pobieraniu z Intrenetu coś poszło nie tak , nie sprawdzałem po pobraniu sum kontrolnych
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Capcom  : (15 maj 2015 - 14:37) ale syf, kiedys to jeszcze bylo fajne forum -
Driv3r  : (08 maj 2015 - 20:22) To forum jeszcze zyje ?
Hermes  : (19 kwiecień 2015 - 18:07) Mam w cholere płyt po Ekspercie - chce ktoś za symboliczne %%?
wojtek0569  : (26 marzec 2015 - 16:12) Odsyłamy wsztkich na: http://forum.komputerswiat.pl/
Wiciu  : (24 marzec 2015 - 20:44) Nie, smialo mozesz tez spamowac :-) sreacst
Ajgor  : (08 marzec 2015 - 18:30) Czy tego forum nikt nie pilnuje? Nikt nie zauważył, że niejaki EdwinKt zaspamował całe forum jakimiś kiblami?
Ajgor  : (08 marzec 2015 - 18:29) admin
dawido90  : (01 marzec 2015 - 12:22) no ale nic się nie zrobi już
dawido90  : (01 marzec 2015 - 12:22) @sinus, nieda się ukryć. :)
eminem14  : (25 luty 2015 - 17:57) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/
eminem14  : (25 luty 2015 - 17:56) Siema, może ktoś pomóc wybrać, który z trzech programów zainstalować: http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/ ?
Hubot  : (18 luty 2015 - 21:00) Poda ktoś linka?
Hubot  : (18 luty 2015 - 20:59) Zna ktoś stronę oficjalną GG Alice gg:16?
Th0mas  : (18 luty 2015 - 00:03) Witam martwe forum.
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:31) kiedyś sporo się tu siedziało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:27) ostatnio szukałem czegoś w google i jeden z pierwszych wyników prowadził do tego forum, wtedy mi się o nim przypomniało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:26) zgadza się ;) ale firefox okazał się sprytniejszy i zapamiętał mi to nowe hasło :D
dawido90  : (13 luty 2015 - 14:32) @sinus86 Czasem nie Ty miałeś zmienić hasło na byle jakie i już się tu nie logować? :D
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Niedługo to forum zostanie połączone z forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Nie dało się upilnować bootów ponieważ jest ich zbyt dużo.
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP