Komputer Świat Ekspert - Forum: Hiperłącze w OpenOffice v.2.1 - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Hiperłącze w OpenOffice v.2.1

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Pakrys 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 22-sierpień 06

Napisano 29 kwiecień 2007, 13:11

Opracowałem dokument który składa się z kilku tematów. Do poszczególnych tematów próbowałem zrobić łącza aby nie przewijać fragmentów tekstu tylko od razu dostać się do wybranego tematu.
Napisany dokument otwieram w programie "OpenOffice" wybieram opcję "hiperłącze" i w otwartym okienku w odpowiednich miejscach dokonuje wpisów. Wszystko wygląda poprawnie , lecz kliknięcie na utworzone łącze nie przenosi w wybrane miejsce. Są dwie możliwości :
- albo dokonuje błędnych wpisów ,
- lub to hiperłącze nie działa poprawnie.
Czy mógłby mi ktoś udzielić porady w tym zakresie i pouczyć jak to zrobić abym był przenoszony w odpowiednie miejsce za pomocą łącza.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   cimlik 

  • chill cout
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 631
  • Rejestracja: 27-wrzesień 05

Napisano 29 kwiecień 2007, 13:42

Ja to zrobiłem w ten sposób:
Wstaw -> Hiperłącze -> zakładka Dokument -> Cel -> Klikasz w przycisk "Cel w dokumencie" (ten z prawej) -> w okienku, które się otworzy wybierasz cel (musisz rozwinąć którąś z kategorii) -> Zastosuj -> Zamknij -> wpisz coś w polu "tekst" -> przenosisz kursor w miejsce, w które chcesz wstawić link -> Zastosuj -> Zamknij.

Powinno zadziałać ;).
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Pakrys 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 22-sierpień 06

Napisano 29 kwiecień 2007, 21:04

Ten sposób nie działa. Wykonując dokładnie wg. podanego opisu nie następuje podkreślenie tekstu łącza. Natomiast jeżeli w polu "Cel" wpiszę tekst do którego chcę się przenieść następuje podkreślenie , ale klikanie nie powoduje przeniesienia.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   cimlik 

  • chill cout
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 631
  • Rejestracja: 27-wrzesień 05

Napisano 30 kwiecień 2007, 07:00

Wyświetl postUżytkownik Pakrys dnia 29.04.2007 20:04 napisał

Natomiast jeżeli w polu "Cel" wpiszę tekst do którego chcę się przenieść następuje podkreślenie , ale klikanie nie powoduje przeniesienia.

W polu "Cel" nic nie wpisujesz, tylko wybierasz po naciśnięciu takiego przycisku:
http://cimlik.pl/temp/przycisk.png
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Pakrys 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 22-sierpień 06

Napisano 01 maj 2007, 09:48

Ten opis sposobu nie działa. Próbowałem różnych wariantów zapisów t.z. wypełnienia pasków w które wpisuje się tekst (jakiś tekst : np. tytuł do którego chcę się przenieść w istniejącym dokumencie)
Podejrzewam że w wersjach darmowych nie które funkcje są zablokowane , mimo że w opcjach wyboru one istnieją.
Ponadto po kliknięciu na przycisk "cel" otwiera się okno i za wyjątkiem grafiki nic nie można rozwinąć , bo nie ma tam takiej możliwości
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   cimlik 

  • chill cout
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 631
  • Rejestracja: 27-wrzesień 05

Napisano 01 maj 2007, 12:20

Wyświetl postUżytkownik Pakrys dnia 01.05.2007 8:48 napisał

Podejrzewam że w wersjach darmowych nie które funkcje są zablokowane , mimo że w opcjach wyboru one istnieją.

Co masz na myśli? Ja posiadam wersję darmową.

Cytat

Ponadto po kliknięciu na przycisk "cel" otwiera się okno i za wyjątkiem grafiki nic nie można rozwinąć , bo nie ma tam takiej możliwości

Bo musisz mieć wstawioną tabelę, żebyś mógł rozwinąć kategorię "Tabela".

Nagrałem filmik - zobacz czy wszystko robisz w taki sposób: http://cimlik.pl/hiperlacze.avi

Użytkownik cimlik edytował ten post 01 maj 2007, 15:47

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Pakrys 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 22-sierpień 06

Napisano 01 maj 2007, 19:44

Obejrzałem film . Próby wcześniej robiłem wybierając zakładki , też to nie dało rezultatu. Prawdopodobnie przy pobieraniu z Intrenetu coś poszło nie tak , nie sprawdzałem po pobraniu sum kontrolnych
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (05 wrzesień 2014 - 16:45) Zapraszamy na Forum Komputer Świat: forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 sierpień 2014 - 19:09) ..
wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:38) Bo ja usuwam tylko nowy spam...
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:37) @Old To mamy sprzatać dalej czy nie?
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:32) Ludzie nie róbcie tyle spamu!
wojtek0569  : (23 maj 2014 - 19:34) Ah...
OldShaterhan  : (16 maj 2014 - 09:54) nie patrzałem na to
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP