Komputer Świat Ekspert - Forum: Konkurs na artykuł - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Konkurs na artykuł

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek211 

• Przemo
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 438

Napisano 02 maj 2007, 19:17

Może to głupi pomysł, ale wymyśliłem sobie, że można by zrobić konkurs na najlepszy artykuł, który później zostanie opublikowany na łamach eksperta. Nagrody jakieś fajne. I zrobienie kategorii konkursowych, np. tak jak jest podzielona gazeta, testy, porady, programowanie, linux. Co o tym myślicie? Może już coś takiego było, ale nie widziałem.
Pzdr. :P
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   coler0 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 104

Napisano 02 maj 2007, 21:01

Popieram ciekawy pomysł. Wszystkie artykuły wrzucic na cd. A najlepszy artykuł do gazety jako bonus :)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ferr 

• Stały Uczestnik
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 1049

Napisano 02 maj 2007, 22:02

Mi również ten pomysł się podoba - chociaż może nie wszystkie artykuły wrzucać na CD, lepiej będzie, jak tylko najlepsze się wrzuci na cd... chociaż - taki pojedyczny artykuł dużo miejsca na płycie nie zajmie, ;)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 03 maj 2007, 00:09

normalnie KŚE to płacił jakieś 200zł/strona :) więc nagroda musiałaby być odpowiednia :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackmaul 

• سصظفض
  • Pip
  • Postów 169

Napisano 03 maj 2007, 11:26

Wątpię, żeby komuś chciało się czytać takie masy wypocin, ale pomysł całkiem dobry. :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   doman18 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 319

Napisano 03 maj 2007, 14:30

No faktycznie zajefajny pomysł. A z tymi masami wypocin to nie wiem czy tak do końca prawda. Bo jeżeli trzeba będzie jeszcze opracować stronę graficzną artykułu (screeny, zdjęcia, wykresy, schematy) to nie wiem czy wielu z "chętnych" nie odpadnie. Zresztą ostatnio zauważam jakąś falę dysortografii i błędów stylistycznych. Tutaj na forum jeszcze jest dobrze, ale na różnych forach o Lineage2 lub w samej grze to jest jakaś epidemia. Myślę że jeżeli komuś nie chciało się pisać wypracowań na polskim (stąd ta stylistyka) ani sięgnąć po jakąś książkę (ortografia) tym bardziej nie zechce się opracować całego artykułu :D. Ale to tylko takie moje zdanie. Ale sam pomysł jest świetny. Po co dawać pomysły do napisania artykułów których i tak KŚE nie ogarnie w całości jak można im taki artykuł napisać i do tego wygrać za to coś. Jak tylko coś takiego dojdzie do skutku to ja się na pewno piszę na to :)

Użytkownik doman18 edytował ten post 03 maj 2007, 14:32

AMD Athlon 1700+|Epox 8RDA+ | 2x256MB Goodram PC3200 DIMM DDR + 256MBNanya PC2100| Geforce 2 440 MMX | HDD Seageate 160GB + SAMSUNG 80GB 7200 rpm 2MB ATA| DVD Writer Pioneer DVR 116D | Mysz A4Tech X738k + program Oscar
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   pbnan 

• Super Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1227

Napisano 03 maj 2007, 15:54

Wyświetl postUżytkownik doman18 dnia 03.05.2007 15:30 napisał

Bo jeżeli trzeba będzie jeszcze opracować stronę graficzną artykułu (screeny, zdjęcia, wykresy, schematy) to nie wiem czy wielu z "chętnych" nie odpadnie.

Hmmm, to zależy... Bo możnaby coś grafikowi KSE zlecić, jeśli samemu się nie ma odpowiednich umiejętności. :)

Wyświetl postUżytkownik doman18 dnia 03.05.2007 15:30 napisał

Zresztą ostatnio zauważam jakąś falę dysortografii i błędów stylistycznych. Tutaj na forum jeszcze jest dobrze, ale na różnych forach o Lineage2 lub w samej grze to jest jakaś epidemia. Myślę że jeżeli komuś nie chciało się pisać wypracowań na polskim (stąd ta stylistyka) ani sięgnąć po jakąś książkę (ortografia) tym bardziej nie zechce się opracować całego artykułu :D .

Ja sądzę, że jak ktoś pisze "wogule", "twuj" i tym podobne, to go to automatycznie skreśla :)

Pomysł bardzo ciekawy, ale niech się wypowie redakcja.
//ok, redakcja została zawiadomiona :)

Użytkownik pbnan edytował ten post 04 maj 2007, 12:11

Kom bak?
Eee, niee :]
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   grzesiu_12 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 914

Napisano 04 maj 2007, 12:03

Pomysł świetny. Najlepiej jakby zwycięzki umieścili w gazecie a reszta na CD. Najlepiej jakby ktoś przesłał artykuł a redakcja zajęła by się układem ;) :D
Moja gamercard x360
Xbox 360 Premium + LCD LG 32" + Technics' audio
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   vampire 

• Inconceivable
  • PipPip
  • Postów 927

Napisano 04 maj 2007, 12:43

Bardzo ciekawy pomysł :D Jestem na tak, miejsce na nośniku się znajdzie a najciekawszy mógłby do gazety trafić, jakaś nagroda do tego i jest gites :P a może jakiś talent wyłoni się tutaj :P
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   kubaw 

• mastah
  • Pip
  • Postów 381

Napisano 04 maj 2007, 12:49

Heh, w jakilinux.org mogą dać stówę za porządny artykuł, do napisanu dla wortalu nie mogę się zmobilizować, co dopiero do gazety... Ach, ta nieśmiałość... ;)
Geek jest dziki, geek jest zły. Geek ma bardzo ostre kły. Kto spotyka w lesie geeka ten na drzewo szybko zmyka!
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   programers 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 113

Napisano 04 maj 2007, 17:52

Pomysł ciekawy ;) Najlepsze artykuły redakcja umieściła by w gazecie ,a pozostałe na CD :)

Zobaczymy co na to redakcja... :P
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek211 

• Przemo
  • Pip
  • Postów 438

Napisano 07 maj 2007, 16:15

Cieszę się, że mój pomysł się wam spodobał. Pbnan, odpowiedzieli coś? :P
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   pbnan 

• Super Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1227

Napisano 07 maj 2007, 16:25

Milczą :/
Może się za niedługo odezwą, bo wysłałem e-mail w piątek, tuż przed weekendem... Albo w trakcie weekendu, dla niektórych :)
Kom bak?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Pietras93 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 96

Napisano 07 maj 2007, 19:48

Jestem jak najbardziej za. Teraz tylko czekać na odpowiedź redakcji (tylko czy się doczekamy? :D)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Hermes 

• Konstruktor audio - DIY
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 864

Napisano 07 maj 2007, 20:55

Popieram, sumer pomysł. Zacznijmy już wymymyślać tematy... :P
| Intel Core 2 DuoE8200 2.66GHz 6MB BOX | MSI P35 Neo2-FIR | 2x2GB PC6400 800MHz OCZ Titanium EPP CL4 | GeForce 8800GT OC BFG 512MB | Chieftec CFT-560A-12S 560W |
| Samsung HD321KJ 320GB | Pioneer DVR-215BK SATA | TV Winfast TV2000 XP Expert | Sharkoon Rebel9 Value Black | LINKSYS WRT54G | Samsung SyncMaster 931 BW |

http://www.marcinsywala.pl/
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Kraken 

• GAME FAN!
  • Pip
  • Postów 238

Ikona posta  Napisano 07 maj 2007, 21:17

Wyświetl postUżytkownik Hermes dnia 07.05.2007 21:55 napisał

Popieram, sumer pomysł. Zacznijmy już wymymyślać tematy... :P

To ja już mam! Programowanie na Game Boy Advance.
|| Miałem : GBA | XBOX || Mam : NDS | XBOX360
|| nScene
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   kubaw 

• mastah
  • Pip
  • Postów 381

Napisano 08 maj 2007, 16:50

Seria artykułów "Linux dla początkujących". Na podstawie wybraanej dystrybucji opisują instalację, konfigurację, co jest inne niż w windows, instalację programów, uruchamianie programów spod wine ogólnie jak się odnaleźć w nowym systemie. Sądzę że dużo osób by się zainteresowało tym, wystarczy popatrzeć na dział "alternatywne systemy operacyjne"- co jakiś czas pojawia się jakiś banalny temat np. czy mogę mieć na dysku i linux i windows. Takie artykuły baardzo by pomogły początkującym.
Geek jest dziki, geek jest zły. Geek ma bardzo ostre kły. Kto spotyka w lesie geeka ten na drzewo szybko zmyka!
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Paladyn 

• Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1184

Napisano 08 maj 2007, 18:03

Naprawdę dobry pomysł, nie wiadomo jednak czy redakcja się zgodzi. Powoli biorę się za wymyślanie tematu.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   p4welo 

• VB'owy emigrant
  • Pip
  • Postów 221

Napisano 09 maj 2007, 10:22

Pomysł mi się podoba. Coś w stylu nagradzania artykułów w codeguru.pl. Tam ludzie właśnie piszą takie prace, a pod koniec miesiąca jest wyłaniania ta najlepsza.
Jeden artykuł wybierałaby Redakcja, który napisany został na najwyższym poziomie, oczywiście napisany przez samego Czytelnika ;)

Co do CD... chyba zły pomysł z umieszczaniem reszty na CD. Wystarczyłoby zwycięską pracę umieścić w KŚE i dość - po co zajmować na CD miejsce "gorszymi" pracami? ;)

Pozdrawiam

Użytkownik p4welo edytował ten post 09 maj 2007, 10:23

Here comes the rain again, falling from the stars.
Drenched in my pain again, becoming who we are.
As my memory rests, but never forgets what I lost.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek211 

• Przemo
  • Pip
  • Postów 438

Napisano 09 maj 2007, 16:23

Nie chodzi o to żeby zajmować gorszymi tylko tymi, które są dobre (np. 10 najlepszych artykułów zgłoszonych), ale jednak redakcja wybrała jedną najlepszą do publikacji na łamach KSE.

Użytkownik Przemek211 edytował ten post 09 maj 2007, 16:24

0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   coler0 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 104

Napisano 09 maj 2007, 16:33

Takie artykuły nie zajełyby dużo miejsc na płytce a mozna by poczytac w prypływie nudy :P Oczywiscie wrzucic tam tylko artykuły na jakimś poziomie, myślę że rezygnacja z kilku programów freeware które są na płytce w każdym numerze mozna zamiescic te pare artykułów :)
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek211 

• Przemo
  • Pip
  • Postów 438

Napisano 25 maj 2007, 17:57

Wszystkim się podobało i... i nic. Pbnan, redakcja się odezwała? Było duże zainteresowanie tym konkursem więc myślę, że spytam tutaj, publicznie.
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   pbnan 

• Super Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1227

Napisano 25 maj 2007, 18:19

Milczą już dość długo. :/ Może ktoś jeszcze by wysłał do nich list? Ej, a może ich zaspamujemy? :)
Kom bak?
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   krwawyjepetto 

• Pogromca Pixeli
  • PipPipPip
  • Postów 1085

Napisano 28 maj 2007, 17:07

po pierwsze nie przeklinać pomysłodawca powinien na pw napisać do admina lub kogoś z redakcji w tej sprawie.
Odnośnie pomysłu popieram lubię mieć wpływ na rozwój tego co czytam. Podobna politykę prowadzą gazety takie jak hacki9 linux+ i inne pozycje Software-Wydawnictwa. Wydaje mi się że obie strony mogą mieć z tego korzyści niektórzy zawsze mogą się pochwalić że napisali artykuł redakcja będzie miała lepsze informacje o najbardziej oczekiwanych artykułach. Bo w końcu autorzy będą pisać o tym co najbardziej pragną userzy (tak mi sie wydaje). Redakcja na pewno powinna podejść do tego na serio. Spokojnie jeden z moderatorów mógłby być łącznikiem miedzy osobami piszącymi arty a redakcja. Wstępnie mógłby odrzucać chłam a resztę filtrowała by redakcja. Wiele aspektów na pewno jeszcze do przemyślenia. Jedno jest pewne: jeżeli redakcja wdrąży pomysł w życie pojawi sie więcej artykułów o systemach alternatywnych takich jak linux. Jest to system traktowany po macoszemu (nie ma sie co dziwić nie jest tak popularny) osoby piszące na pewno będą chciały ta lukę zapełnić. Teraz kilka słów do redakcji to że pojawi sie np wieksza liczba artykułów o danej tematyce nie oznacza ze wrosło zainteresowanie tymi tematami. Spójrzmy na linuxa większość ekspertów jakich znam pracują właśnie na tym systemie. To właśnie eksperci będą pisać arty, więc mało prawdopodobne aby pisali o winowsie (chociaż...) tak czy inaczej droga redakcji proszę mocno sie zastanowić na tym pomysłem. Obustronne korzyści jak już wspomniałem ;)

//PS sorki za takie rozpisanie jak by kto miał za złe
Precz Kubusiom Fatalistom !!!
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek211 

• Przemo
  • Pip
  • Postów 438

Napisano 06 lipiec 2007, 12:39

No, myślałem że pomysł odpłynął, a tu w gazecie jest o mnie :P
Dla tych co nie kupują eksperta, albo np. jeszcze nie dostali tego numeru (prenumeratorzy):

"Od redakcji" napisał:

Serdecznie zapraszamy, świetny pomysł. Zresztą od zawsze Ekspert wita wszystkie teksty Czytelników z otwartymi ramionami. Teksty prosimy nadsyłać pod adres redakcji (w stopce) lub na e-mail jerzy.labuda@komputerswiat.pl

0

Strona 1 z 1