Komputer Świat Ekspert - Forum: Zewnętrzne Ip - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Zewnętrzne Ip Czy dostawca internetu moze mnie oszukiwać?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Leone192 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 13

Ikona posta  Napisano 01 czerwiec 2007, 15:48

Witam wszystkich...
Od paru miesięcy mam pewien problem ...
Otóż pół roku temu zamówiłem sobie zewnętrzne IP (posiadam stałe łącze kablowe, sieć "osiedlowa") gdyż kumple na DC nie mieli nic ciekawego ... Potrzebowałem ściągnąć parę rzeczy z poza sieci lokalnej ... Poszedłem do mojego dostawcy i poprosiłem o zew. Ip... Wszystko fajnie ... Za kilka dni ojciec poszedł sfinalizować papierek do umowy. BitComet dużo lepiej ściąga ... Byłem zadowolony... Ale kilka dni temu kolega poprosił mnie o postawienie serwa CS (wkoncu mam zewnetrne wiec podlacza sie koledzy z neo) ... I tu mam problem ... Moje iP zaczyna sie od 10 czyli ... WEWNĘTRZNE... Zdenerwowany postanowiłem sprawdzic czy to prawda ... Poszperałem w necie i "gugle" :D "podpowiedziało" mi by wejsc na strone myip.com czy cos takiego i porównac to z tym co mam w ipconfig... No na stronie mam ip zaczynajace sie od 80 a ipconfig 10 ! ... Czyli wychodzi na to ze place 5zł wiecej za nic ... :/ A transfer zwiekszony usprawiedliwiam tym ze mogli mi przekierowac porty ...
Zarabiają na mnie ? Czy to jest możliwe? Jeśli zapomnieli nadac mi ip to czemu nie zapomnieli o tym 5 zł ?

ps. Pisze ten post bo nie chce wyjsc na głupka jak pójdę do ich siedziby ... :)

ps2. Troche pokreciłem tego posta ale to dlatego ze sie spiesze...

Pozdrawiam
Ten opis wspiera akcję STOP GŁUPIM OPISOM! =D
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   flito 

• Mc.
  • PipPip
  • Postów 662

Napisano 02 czerwiec 2007, 13:34

a czy w domu, masz jakis ruter który rozdziela łacze dla Ciebie i np. do Twojego drugiego kopmutera ?? lub cos podobnie? ?

czy jestes wpięty bezpośrednio do kabla dostawcy ?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   GhostX 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 73

Napisano 02 czerwiec 2007, 15:01

ip.wp.pl

jak masz IP na 80... to masz jakieś tam IP :) na to lokalne (10....) nie patrz. I tak jak napisał flito - powiedz nam czy masz jakiś sprzęt (router). Bo jeśli tak to będzie trzeba wyłączyć NAT dla komputera w sieci.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Monor 

• Amatorszczyzna komputerowa
  • Pip
  • Postów 456

Napisano 03 czerwiec 2007, 08:47

najlepiej to sprawdzisz na e-mule. jak ci przekierowali porty to bez ustawienia odpowiedniego portu bedziesz mieć low id, jak bedzie high id to masz zewnętrzne ip, druga sprawa. W jaki sposób postawiłeś ten serwer w cs. Jak dałeś w cs new game no to cie kumpel nie zobaczy, jak stawiałeś w dedicated server to sprawdź jakie tam ip sie pokazuje zanim kilkasz start server. jak bedzie wewnętrzne to w configu musisz pogrzebać i zmienić je na zewnętrzne. Możesz też zapytać kumpli którzy mają wewnętrzne ip jakie im pokazuje ip na stronce np ripe.net a potem porównać je ze swoim zewnętrznym i wszystko bedziesz wiedział.

EDIT:// Ja ma kumpli co są w sieci lokalnej, mają zewnętrzne ip i im pokazuje zewnętrzne ip, każdy ma inne. Admin leci z tobą w kulki. Napisz tu co pisze w twojej umowie o zewnętrznym ip, czy tam gdzie pisze cokolwiek o tym zewnętrznym ip.

Użytkownik Monor edytował ten post 03 czerwiec 2007, 08:50

Moje O/C
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   flito 

• Mc.
  • PipPip
  • Postów 662

Napisano 03 czerwiec 2007, 09:35

a ten CS to jest w ogóle orginał czy jakis tam NON STEAM ??
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   rafi15 

• Moderator :D
  • PipPipPip
  • Postów 1245

Napisano 03 czerwiec 2007, 12:43

bardzo mozliwe ze masz zewnetrzne ip ale poblokowane stawianie wlasnie serwerow ;) Ip zewnetrzne to najczesciej wlasnie 80... ale wewnetrzny tez musisz miec... z tad masz ten 10....
lub jakis firewall blokuje Ci ten serwer:)

Użytkownik rafi15 edytował ten post 03 czerwiec 2007, 12:43

1:Athlon 3000@4000 || Asrock VSTA-939 || 2x120GB || 2x256mb + 512mb || GF 7300GT@ 1650/635 ||
2:Duron 1000@1750 || ASUS A7N8X-X || GF6600 || Kingmax 2x256mb || 13GB+80GB ||
3:2xPentium II 450Mhz|| Quantum Fireball 8GB || 2x128mb Kingstone ECC 133mhz || Riva TNT 16mb ||
4:HP NC6400|| C2D T2400 || 1GB || 60GB ||
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 03 czerwiec 2007, 12:48

Wyświetl postUżytkownik rafi15 dnia 03.06.2007 13:43 napisał

najczesciej wlasnie 80... ale wewnetrzny tez musisz miec... z tad masz ten 10....

bzdura :> jesli ma zewnetrzny to na wiekszosci modemow kablowych jest tylko zewnetrzny, i to go widzi komp. choc tutaj nie ma reguly
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rafi15 

• PipPipPip
  • Postów 1245

Napisano 03 czerwiec 2007, 15:56

Wyświetl postUżytkownik Deadeye dnia 03.06.2007 13:48 napisał

bzdura :> jesli ma zewnetrzny to na wiekszosci modemow kablowych jest tylko zewnetrzny, i to go widzi komp. choc tutaj nie ma reguly

jesli jest w sieci osiedlowej to w wlasciwosciach zawsze bedzie mial wewnetrzy adres IP i to Ty nie pisz bzdur!
1:Athlon 3000@4000 || Asrock VSTA-939 || 2x120GB || 2x256mb + 512mb || GF 7300GT@ 1650/635 ||
3:2xPentium II 450Mhz|| Quantum Fireball 8GB || 2x128mb Kingstone ECC 133mhz || Riva TNT 16mb ||
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   jedi_pl 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 63

Napisano 08 czerwiec 2007, 21:20

lol?
Jestem w sieci osiedlowej, mam publiczne IP i moj router mowi mi, ze mam publiczne IP... Znaczy... sprawdzone ip na necie pokrywa sie z tym z routera... kto tu bzdety gada, ze majac publiczne IP bedzie mi (albo komukolwiek) wyswietlalo sie wewnetrzne na routerze/ipconfig????
Jakos tak jestem w stanie bez problemu zgodzic sie z Deadeye. Jedynym wyjatkiem, gdzie bede posiadal wewnetrzne IP we wlasciwosciach polaczenia, czy tez przy komendzie ipconfig/all, bedzie sytuacja (jaka nota bene wlasnie mam :) ), gdzie mam router, ktory ma zewnetrzne IP, a wlasnie ten router daje adresy kompom do niego wpietym.

Co do posta pierwszego. Jesli nie posiadasz routera, to idz mordowac providera internetowego.

Opowiem po krotce moje przygody z providerem. Zamowilem publiczne IP (bylo darmo przy danej predkosci, wiec bralem), babka mowi mi, ze bedzie jeszcze dzisiaj. Ide do domu, nie ma.. bylo juz po 17:00, wiec nikogo w biurze niet.. Dzwonie na nast. dzien. Baba mowi, ze powinno byc ok... mowie jej, ze nie jest, to zmienila spiewke, ze maja jakies tam problemy i ze bedzie do konca tygodnia. Dzwonie w poniedzialek, odbiera ta sama babka i dalej wciska mi jakis kit. Poszedlem do biura, babka w ta sama spiewke. Poprosilem jej szefa, albo ktoregos z administratorow. Troche sie bronila, ale ze upierdliwy jestem i wiem, co mowie, to w koncu zjawil sie admin. Stwierdzil prosto z mostu, ze soft, ktorego uzywaja do "wybierania" osob z publicznym IP jest kiepski i czasami sie psuje... Zaraz mi ustawi i bedzie po klopocie. Podalem mu adres MAC karty sieciowej (routera) i w 10 minut sprawa zostala zamknieta pomyslnie.

Wniosek: nie ufac babkom zza biureczka u providera internetowego. Nie znaja sie na niczym, ale wydaje im sie, ze wszystko wiedza...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   rafi15 

• PipPipPip
  • Postów 1245

Napisano 09 czerwiec 2007, 21:15

Wyświetl postUżytkownik jedi_pl dnia 08.06.2007 22:20 napisał

lol?
Jestem w sieci osiedlowej, mam publiczne IP i moj router mowi mi, ze mam publiczne IP... Znaczy... sprawdzone ip na necie pokrywa sie z tym z routera... kto tu bzdety gada, ze majac publiczne IP bedzie mi (albo komukolwiek) wyswietlalo sie wewnetrzne na routerze/ipconfig????
Jakos tak jestem w stanie bez problemu zgodzic sie z Deadeye. Jedynym wyjatkiem, gdzie bede posiadal wewnetrzne IP we wlasciwosciach polaczenia, czy tez przy komendzie ipconfig/all, bedzie sytuacja (jaka nota bene wlasnie mam :) ), gdzie mam router, ktory ma zewnetrzne IP, a wlasnie ten router daje adresy kompom do niego wpietym.

Co do posta pierwszego. Jesli nie posiadasz routera, to idz mordowac providera internetowego.

Opowiem po krotce moje przygody z providerem. Zamowilem publiczne IP (bylo darmo przy danej predkosci, wiec bralem), babka mowi mi, ze bedzie jeszcze dzisiaj. Ide do domu, nie ma.. bylo juz po 17:00, wiec nikogo w biurze niet.. Dzwonie na nast. dzien. Baba mowi, ze powinno byc ok... mowie jej, ze nie jest, to zmienila spiewke, ze maja jakies tam problemy i ze bedzie do konca tygodnia. Dzwonie w poniedzialek, odbiera ta sama babka i dalej wciska mi jakis kit. Poszedlem do biura, babka w ta sama spiewke. Poprosilem jej szefa, albo ktoregos z administratorow. Troche sie bronila, ale ze upierdliwy jestem i wiem, co mowie, to w koncu zjawil sie admin. Stwierdzil prosto z mostu, ze soft, ktorego uzywaja do "wybierania" osob z publicznym IP jest kiepski i czasami sie psuje... Zaraz mi ustawi i bedzie po klopocie. Podalem mu adres MAC karty sieciowej (routera) i w 10 minut sprawa zostala zamknieta pomyslnie.

Wniosek: nie ufac babkom zza biureczka u providera internetowego. Nie znaja sie na niczym, ale wydaje im sie, ze wszystko wiedza...

jakbys sie nauczyl czytac to bys wiedzial ze chodzi mi o wlasciwosci polaczen sieciowych... ale po co czytac lepiej popisac sobie byle co i gites nie?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   jedi_pl 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 63

Napisano 12 czerwiec 2007, 21:29

Wyświetl postUżytkownik rafi15 dnia 09.06.2007 22:15 napisał

jakbys sie nauczyl czytac to bys wiedzial ze chodzi mi o wlasciwosci polaczen sieciowych... ale po co czytac lepiej popisac sobie byle co i gites nie?

Jakbys skonczyl szkole i umial PISAC to moze wiadomoby bylo o co Ci chodzi. I nadal nie rozumiem, bo jak tylko odlacze router od sieci, a kabel sieciowy wepne bezposrednio do kompa to we WLASCIWOSCIACH POLACZEN SIECIOWYCH mam.. uwaga... zewnetrzne IP.
Nie rob ze mnie debila, OK? Takimi sprawami zajmuje sie zawodowo od kilku lat. Placa mi za to, wiec przemysl sobie nastepnym razem, co piszesz, OK, bo poki co sie madrujesz i, co najgorsze, nie majac zadnych podstaw.

Wyświetl postUżytkownik rafi15 dnia 03.06.2007 16:56 napisał

jesli jest w sieci osiedlowej to w wlasciwosciach zawsze bedzie mial wewnetrzy adres IP i to Ty nie pisz bzdur!

Ja tu widze co innego... Czytamy ze zrozumieniem, tak?
Warunek - jestes w sieci osiedlowej.
Wniosek - masz wewnetrzne IP we wlasciwosciach (czegokolwiek, bo nie napisales)

Wniosek jest, jak juz mowilem bledny. Przykladem niech bedzie moja siec.
Warunek zostal spelniony (jestem w osiedlowej sieci)
Wniosek sie nie sprawdza, bo mam zewnetrzne IP zaczynajace sie od 193. (w przeciwienstwie do zarezerwowanych wewnetrznych IP z zakresu 10.0.0.0-10.255.255.255; 172.16.0.0-172.31.255.255;192.168.0.0-192.168.255.255).

Wprowadzasz dezinformacje, kolego... A odpowiedzi twe sa godne Trolla.

Użytkownik jedi_pl edytował ten post 12 czerwiec 2007, 21:35

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

• 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1965

Napisano 12 czerwiec 2007, 22:57

hmm ciekawe, moj kolega nalezy do sieci osiedlowej(sporej sieci) i IP wew ma 196.168...., a IP zew zaczynajacy sie na 212..
ma sie to nijak do tego co Pan napisal Panie kolego..

PS. czym sie zajmujesz jedi_pl (czyt. za co Ci placa?) ??
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 13 czerwiec 2007, 00:06

Wyświetl postUżytkownik fernandez dnia 12.06.2007 23:57 napisał

hmm ciekawe, moj kolega nalezy do sieci osiedlowej(sporej sieci) i IP wew ma 196.168...., a IP zew zaczynajacy sie na 212..

zazwyczaj przy sieci lokalnej bedzie wew ip, ale nie zawsze - przez karte sieciowa mozna przeciez ethernetem doprowadzac niejako "zewnetrzny" internet i wtedy ip bedzie zewnetrzne
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   jedi_pl 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 63

Napisano 13 czerwiec 2007, 08:07

I znow musze sie zgodzic z Deadeye.
A czym sie zajmuje? Jestem administratorem sieci i tzw. "specjalista ds. wsparcia technicznego". Wspieram uzytkownikow sieci lokalnych (w biurach) w jednej z najwiekszych firm farmaceutycznych na swiecie. Przy okazji zajmuje sie tez polaczeniami VPN oraz (ze wzgledu na sterylnosc biznesu farmaceutycznego) bardzo ostrymi zabezpieczeniami sieci. Oprocz zaganien sieciowych, wspieram kilka aplikacji (m.in Lotus Notes, pakiet office, inter-/intranet, srodowisko Windows) oraz zajmuje sie administracja uzytkownikami. Generalnie... System Administrator :]
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

• 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1965

Napisano 13 czerwiec 2007, 12:17

Wyświetl postUżytkownik Deadeye dnia 13.06.2007 1:06 napisał

zazwyczaj przy sieci lokalnej bedzie wew ip, ale nie zawsze - przez karte sieciowa mozna przeciez ethernetem doprowadzac niejako "zewnetrzny" internet i wtedy ip bedzie zewnetrzne

nie rozumiem co napisales - nie chodzi mi zeby sie klocic, ale zeby wyjasnic..

mi chodzilo o problem przypisania adresu interefejsom - wcale nie musza byc z puli tzw. prywatnych , zeby byly tylko i wylacznie wewnetrzne - to juz polityka ISP/admina..

male OT:

Cytat

A czym sie zajmuje? Jestem administratorem sieci i tzw. "specjalista ds. wsparcia technicznego". Wspieram uzytkownikow sieci lokalnych (w biurach) w jednej z najwiekszych firm farmaceutycznych na swiecie. Przy okazji zajmuje sie tez polaczeniami VPN oraz (ze wzgledu na sterylnosc biznesu farmaceutycznego) bardzo ostrymi zabezpieczeniami sieci. Oprocz zaganien sieciowych, wspieram kilka aplikacji (m.in Lotus Notes, pakiet office, inter-/intranet, srodowisko Windows) oraz zajmuje sie administracja uzytkownikami. Generalnie... System Administrator :]

trudno jest sie zalapac na taka posade??

Użytkownik fernandez edytował ten post 13 czerwiec 2007, 12:19

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   jedi_pl 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 63

Napisano 13 czerwiec 2007, 22:28

OK. Kwestia podstawowa pozostaje nadal, czy mamy miec publiczne IP z puli adresow publicznych, czy po prostu mamy miec przekierowane jakies konkretne porty na naszego kompa, w celu na przyklad postawienia FTPa, czy serwera gier.

Jesli mamy standardowe polaczenie w sieciach osiedlowych, ktore wyglada mniej wiecej tak:

SWIAT <--> Serwer (z usluga DHCP) <--> Hub/Switch <--> Moj PC

to posiadajac zewnetrzne (i stale) IP na mojej karcie sieciowej w jej wlasciwosciach (ewentualnie przez CMD i ipconfig) bede mial publiczne IP.

Jesli miedzy Hubem/Switchem, a naszym PC wstawimy jeszcze nasz wlasny, prywatny router, to bedzie sprawa taka, ze router dostanie nadane publiczne IP, a po drugiej stronie (dla LANu) bedzie dawal IP wewnetrzne (przy wiekszosci routerow albo z puli 192.168.X.X albo 10.0.X.X), czyli wygladac to bedzie mniej wiecej tak

SWIAT <--> Serwer (z usluga DHCP, dla naszego adresu MAC zarezerwowany ip 193.25.128.10) <--> Hub/Switch <--> 193.25.128.10 router 192.168.0.1<--> 192.168.0.101 (IP nadane przez router) Moj PC

Teraz tak. Oczywiscie, admin moze sie uprzec, zeby sciemniac userow i nadawac im adresy "wewnetrzne" z poza puli "standardowych", ale raczej malo ktory admin sieci osiedlowej tak zrobi, bo wymaga to troche zabawy, a przy okazji moze wprowadzic pewne klopoty (przy glupim adminie nawet doprowadzi do dublowania sie adresow IP).

Co do zalapania sie na taka posade. Niestety nie konczylem informatyki. Jestem samoukiem. Jeszcze na studiach (filologia obca) zaczalem pracowac dla dosc duzego koncernu (nazwy nie bede podawal, bo i po co ;) wazne, ze korporacja o zasiegu swiatowym). Na stanowisku, majacym zero wspolnego z IT. Po jakims czasie zaznajomilem sie z chlopakami z IT i postanowilem "zagadac" z managerem IT w firmie. Dyrektor zainteresowal sie moja propozycja zmiany dzialu i udalo mi sie zostac "informatykiem". Tam przezylem szkole zycia ;) Troche szkolen, masa wlasnej pracy, zeby zorientowac sie, jak wyglada prawdziwa praca informatyka. Poznalem sieci, obsluge i przynajmniej czesciowo administracje Lotus Notes, baz danych, Windows server, Active Directory, odrobine IIS itp, itd... W koncu zalapalem sie na szkolenie Microsoft Certified Systems Administrator, gdzie powiedzmy, zaglebilem sie w tematyke obslugi serwerow pod systemami MS. Wtedy tez postanowilem zmienic prace (dodam, ze obowiazki w firmie sie zmienialy, a moje stanowisko nie ;) ). Zostalem przyjety z otwartymi rekami glownie przez znajomosc 2 jezykow obcych oraz dosc duze doswiadczenie w pracy w dziale informatyki w swiatowej korporacji.

Czy to bylo latwe? Patrzac na to przez pryzmat czasu... Odrobina checi i szczescia i, tak, bylo latwo. Z drugiej strony... Nie, nie bylo, bo w koncu jestem tylko filologiem ;)
Generalnie IMHO najwazniejsze jest zalapac sie gdzies w duzej firmie, a pozniej pracowac ciezko i wykazywac sie przed odpowiednimi osobami :) No i... poczatki sa najtrudniejsze ;)
Wystarczy tego przechwalstwa, ide spac, bo jutro trza wstac i jeszcze koszule rano wyprasowac :P
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Leone192 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 21 czerwiec 2007, 19:40

Eh ... Takiego forum dawno nie odwiedziłem ... Tyle odpowiedzi :P
Ale postanowiłem ze sam załatwie tą sprawę ... Poszłem do filmy ... Powiedziałem co mnie martwi i przeczytała mi adresik ...
Dzięki wszystkim za pomoc ... :)

ps. Eh w BitComecie na dole pisze twoje ip ... Że też nie zauważyłem ;)
Ten opis wspiera akcję STOP GŁUPIM OPISOM! =D
0

Strona 1 z 1