Założyłem (a raczej zamierzam założyć) sieć lokalną złożoną z PC'ta podłączonego do interntetu, i laptopa. Na stacjonarnym mam kartę sieciową wbudowaną w płytę, do laptopa dokupiłem jakiś Chiński chłam. Po skonfigurowaniu całości (ustawienie IP, grupy robocze itp.) i podłączeniu, komputery nie rozpoznawały siebie (Kabel odłączony). Oba komputery pracują na Windows XP SP2, kabel jest sprawny (i pasuje do rodzaju połączenia). Jedyne co podejrzewam, to kartę sieciową w laptopie. Pracuje ona w interfejsie USB 2.0, laptop posiada USB 1.1 (a napis na opakowaniu "USB 1.1 Support" nie napawa mnie optymizmem). Zamierzam kupić kartę pod PCMCIA, jednak nie wiem, czy wogóle jest możliwość, by to pomogło. Karta sieciowa z laptopa jest po wymianie, więc raczej jest na swój sposób sprawna. Co powinienem zrobić, by komputery się "widziały"?
Strona 1 z 1
Problem z siecią lokalną Niewidzące się komputery
Napisano 26 czerwiec 2007, 15:04
Być może masz nie zainstalowane usługi współdzielenia plików albo coś w tym rodzaju. Ewentualnie jeszcze adresy IP nie z tych samych grup. (Sprawdź maski sieciowe)
|| Intel Core2 Duo 7300T || 2x 2048 MB 800 MHz RAM || Seagate Momentus 7200 320GB|| GF 8600M GT|| Windows 7 Professional ||
Zawsze można zbudować większy młotek
Zawsze można zbudować większy młotek
Napisano 27 czerwiec 2007, 12:04
Użytkownik pacio66 dnia 25.06.2007 18:59 napisał
Po skonfigurowaniu całości (ustawienie IP, grupy robocze itp.) i podłączeniu, komputery nie rozpoznawały siebie (Kabel odłączony).
możliwe że karta sieciowa w laptopie nie działa. Najlepiej podłącz ją do internetu i sprawdź cz chodzi.
Pokaż jak masz ustawione k. sieciowe (IP, Maska Brama, DNS) z komputera i z laptopa
Napisano 28 czerwiec 2007, 07:08
Adresy i ustawienia zgodne z intrukcją na forum (http://forum.ks-eksp...showtopic=69936), karta pod PCMCIA została już kupiona, przekonam się, czy słusznie.
Kabel był testowany przezemnie (chociaż nie tylko) za pomocą miernika, a ułożenie poszczególnych kabelków pasuje do tego z poradnika.
//EDIT:
Po zmianie karty sieciowej komputery wykryły się odrazu. Karta sieciowa z giełdy okazała się uszkodzona seryjnie (czyt. nie działała nigdy, i niekoniecznie miała działać kiedykolwiek).
Kabel był testowany przezemnie (chociaż nie tylko) za pomocą miernika, a ułożenie poszczególnych kabelków pasuje do tego z poradnika.
//EDIT:
Po zmianie karty sieciowej komputery wykryły się odrazu. Karta sieciowa z giełdy okazała się uszkodzona seryjnie (czyt. nie działała nigdy, i niekoniecznie miała działać kiedykolwiek).
Użytkownik pacio66 edytował ten post 29 czerwiec 2007, 14:34
AMD ATHLON 64 3500+ (2200MHz non-o/c)/ 1024 MB DDR2 667 MHz NoName / Gigabyte 7600 GT 256MB/128BIT SilentPipe II PCI-Express / FoxConnchannel Winfast K8M890M2MA Socket AM2
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty