Gry w 3D Tworzenie Gier
Napisano 05 lipiec 2007, 19:24
Dopisuję sie do tego listu jednocześnie poruszając nowy wątek, aczkolwiek związany z listem mojego poprzednika.
Otóż werbując ostatnio zasoby MSDN napotkałem na XNA Game Studio Express, które pozwala na tworzenie gier 3D za pomocą C#.Bardzo chciałbym przeczytać jakiś kurs tworzenia gier za pomocą tego studia w Ekspercie lub Eksperta PLUS poświęconego właśnie tworzeniu gier 3D. Pozostaje jeszcze kwestia grafiki 3D. Grafikę do gry można stworzyć w darmowym programie gmax bardzo podobnym do 3ds maxa. Proszę o odpowiedź w sprawie tego wątku.
Napisano 05 lipiec 2007, 19:39
Napisano 05 lipiec 2007, 19:45
Napisano 05 lipiec 2007, 20:17
.:: Moja strona domowa ::.
Mój sprzęcik: Athlon 64 3000+, 1gb ddr2, geforce 7600gs, dfi infinity
"Forget you lust for the rich man's gold. All that you need is in your soul" Lynyrd Skynyrd- Simple Man
Napisano 06 lipiec 2007, 23:09
Użytkownik retsuz PSC dla kumpli Czarny dnia 06.07.2007 20:07 napisał
powatpiewalbym w to
Napisano 20 lipiec 2007, 19:58
Użytkownik Damian.K. dnia 05.07.2007 21:17 napisał
A ja jestem takiego zdania, że najlepiej zrobić własny engine do gry.
Nie trzeba się zagłębiać w czyjś kod i go analizować, itp.
Samemu zna się kod, wiadomo co i jak.
No fakt czasem trzeba się napracować, ale warto.
Proponuję zapoznać się z jakimś językiem programowania, np: Delphi (prosty i ma duże możliwości).
Zacząć od prostych programów, poznawać język, analizować różne kody źródłowe, robić dużo różnych programów i gier tak dla ćwiczenia, ćwiczenie czyni mistrzem
Napisano 25 lipiec 2007, 13:31
Użytkownik Deadeye dnia 07.07.2007 0:09 napisał
A czy ja mówię że chce napisać od razu GTA VI???
Ja myślałem o tym aby ekspert przedstawił tylko podstawy. Jak zainicjować 3D, zaprogramować ruch obiektów, zaimportować np model samochodu, a nie od razu robienie NFS.
Od takich prostych podstaw się zaczyna, a potem takie proste podstawy łączy w zaawansowane rozwiązania. Każdy osobno potem dojdzie jak np zaprogramować pory dnia, pogodę i inne ważne w profesjonalnej grze aspekty. Sam kiedyś bawiłem się z silnikiem Edorphin (NaturalMotion) i wiem jak sprawa wyglada łatwo nie jest. Ale jak ktoś wytłumaczy ci podstawy to ty sam podświadomie coś sensownego wymyślisz. A te podstawy to tak jakby wędka, za pomocą której łatwiej przyjdzie ci cos wymyślić.
Napisano 25 lipiec 2007, 13:43
Jeżeli już ma się duże doświadczenie w programowaniu, to owszem można spróbować napisać swój engine, który będzie dostosowany do naszych potrzeb, ale autora tematu raczej to nie dotyczy, więc uważam że skorzystanie z Irrlichta będzie najlepszym wyjściem.
Irrlicht ma całkiem spore możliwości, można go samemu rozbudować
.:: Moja strona domowa ::.
Mój sprzęcik: Athlon 64 3000+, 1gb ddr2, geforce 7600gs, dfi infinity
"Forget you lust for the rich man's gold. All that you need is in your soul" Lynyrd Skynyrd- Simple Man
Napisano 25 lipiec 2007, 18:16
Użytkownik retsuz PSC dla kumpli Czarny dnia 25.07.2007 14:31 napisał
to wszystko juz bylo w ekspercie, ale niezaleznie od tego ile ekspert by opisal, i tak bedzie to za malo nawet jak na podstawy. swoja droga to czytajac takie posty mam wrazenie ze ludzie oczekuja, ze przez caly okres ich kariery beda prowadzeni jak za raczke - jesli nauczyles sie juz skladni jezyka i inzynierii programowania na tyle, zeby brac sie za pisanie gier, to naucz sie jak czytac dokumentacje oraz samemu analizowac kod - to zazwyczaj mowi wiecej niz tysiac slow. ew. jesli chcesz jakiegos ladnego opisu to poszukaj w necie, jest tego tysiace, albo sciagnij ebooka - dlaczego uwazasz, ze ekspert pokazalby ci to lepiej na 2 stronach (z ktorych polowa to obrazki jak wlaczyc srodowisko w ktorym bedziesz pisal) niz dostepne juz, czesto profesjonalnie napisane artykuly?
Cytat
podstaw to sie uczyles gdy czytales co to jest main(), grafika 3d to zadne podstawy. rownie dobrze mozesz napisac, ze chcesz zeby cie nauczyli podstaw liczenia luminacji sceny na potrzeby hdr albo uzywania map normalnych, obiecujac ze " potem takie proste podstawy sam połącze w zaawansowane rozwiązania.". jestes na poziomie w ktorym powinienes zapomniec o ekspercie i zaczac uczyc sie sam, albo chociaz z bardziej profesjonalnych zrodel
Napisano 01 sierpień 2007, 19:08
Napisano 30 październik 2007, 10:30
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty