Komputer Świat Ekspert - Forum: Programowanie gier i SI - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Programowanie gier i SI Nareszcie coś konkretnego by się przydało :D

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Demon64 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 89

Ikona posta  Napisano 17 lipiec 2007, 11:18

Ja proponuje przeznaczyć połowę czasopisma Ekspert na programowanie, głównie w Delphi.
Artykuły o wyświetlaniu grafiki, programowaniu sztucznej inteligencji, budowanie różnych mechanizmów w grach,
np: znajdowanie drogi, omijanie przeszkód, strzelanie oraz wiele innych aspektów programowania gier.
Wykrywanie kolizji zarówno w 2d jak i 3d. Pomysłów na artykuły napewno by się znalazło mnóstwo.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Sir Jedi 

• The Witcher
  • PipPipPipPip
  • Postów 2223

Napisano 17 lipiec 2007, 11:58

Wyświetl postUżytkownik Demon64 dnia 17.07.2007 12:18 napisał

Ja proponuje przeznaczyć połowę czasopisma Ekspert na programowanie, głównie w Delphi.
Artykuły o wyświetlaniu grafiki, programowaniu sztucznej inteligencji, budowanie różnych mechanizmów w grach,
np: znajdowanie drogi, omijanie przeszkód, strzelanie oraz wiele innych aspektów programowania gier.
Wykrywanie kolizji zarówno w 2d jak i 3d. Pomysłów na artykuły napewno by się znalazło mnóstwo.

I co jeszcze? Może KŚE ma Ci do domu przynosić bardzo ładna panienka i czytać Ci go na dobranoc?
To że w nazwie jest "Ekspert" to nie oznacza że nie wiadomo co będzie w tej gazecie!
Jak tak mocno chcesz programowanie to kup sobie odpowiednią gazetkę korzystaj z GooGli itd.
Zresztą takie rzeczy jak: znajdywanie drogi czy omijanie przeszkód? To są rzeczy na wysoko zaawansowanych studiach i olimpiadach informatycznych.
A za SI :zbanowac_go:
Ludzie KŚE nie da wam wszystkiego czego będziecie chcieli.
Ignorancie ja poproszę pół KŚE; Hardware! I co teraz?

Użytkownik Sir Jedi edytował ten post 17 lipiec 2007, 11:59

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   aras16 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 382

Napisano 17 lipiec 2007, 20:08

A ja sobie życzę całego eksperta o programowaniu gier w c++ :>
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   tsukuyomi_reload 

• nołtpad kraksor
  • Pip
  • Postów 297

Napisano 17 lipiec 2007, 21:19

@Demon64:

lekka przesada, Ekspert to nie pismo o grach, ale ogólnie poświęcone komputerom.
Poza tym Delphi nie oferuje takich możliwości co C++ (a łatwo się przesiąść).

Osobiście chciałbym, żeby redakcja wydała numer specjalny o programowaniu gier, ale w praktyce wszystkie potrzebne informacje znajdziesz na necie ^_^ no i był już Ekspert plus o samym programowaniu, więc marne szanse na takie coś
Don't think you are. Know you are.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   aras16 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 382

Napisano 18 lipiec 2007, 10:05

Cytat

Osobiście chciałbym, żeby redakcja wydała numer specjalny o programowaniu gier, ale w praktyce wszystkie potrzebne informacje znajdziesz na necie happy.gif no i był już Ekspert plus o samym programowaniu, więc marne szanse na takie coś

Eeee bardzo dobry pomysł fajnie jakby był ekspert plus o programowanieu gier ;)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Sir Jedi 

• The Witcher
  • PipPipPipPip
  • Postów 2223

Napisano 18 lipiec 2007, 11:29

Wyświetl postUżytkownik aras16 dnia 18.07.2007 11:05 napisał

Eeee bardzo dobry pomysł fajnie jakby był ekspert plus o programowanieu gier ;)

O programowaniu gier? :>
A po co to komu? I tak nie dostaniesz się Do CD Projekt RED.
IHMO: to lekka przesada, lepiej zająć się przy Ziemnymi sprawami!
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Kraken 

• GAME FAN!
  • Pip
  • Postów 238

Ikona posta  Napisano 19 lipiec 2007, 17:15

Wyświetl postUżytkownik Sir Jedi dnia 18.07.2007 12:29 napisał

O programowaniu gier? :>
A po co to komu? I tak nie dostaniesz się Do CD Projekt RED.
IHMO: to lekka przesada, lepiej zająć się przy Ziemnymi sprawami!

Gratuluję postawy! Po co coś robić skoro się nie dostanie do CDP RED. A tak na serio, można zaczynać od robienia gier na przykład na GBA, czy DS-a (co wcale nie jest trudne) i pracować we Frontline Polska.
|| Miałem : GBA | XBOX || Mam : NDS | XBOX360
|| nScene
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Sir Jedi 

• The Witcher
  • PipPipPipPip
  • Postów 2223

Napisano 19 lipiec 2007, 17:31

Wyświetl postUżytkownik Kraken dnia 19.07.2007 18:15 napisał

Gratuluję postawy! Po co coś robić skoro się nie dostanie do CDP RED. A tak na serio, można zaczynać od robienia gier na przykład na GBA, czy DS-a (co wcale nie jest trudne) i pracować we Frontline Polska.

Młody jesteś to walcz o swoje! Dąż do celu choćby i miało to być CDPR.
Tak tylko Ci się wydaje ;) Trzeba potrafić robić dobre, bardzo dobre poziomy do takich gier.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Demon64 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 89

Ikona posta  Napisano 20 lipiec 2007, 19:33

Wyświetl postUżytkownik tsukuyomi_reload dnia 17.07.2007 22:19 napisał

@Demon64:

lekka przesada, Ekspert to nie pismo o grach, ale ogólnie poświęcone komputerom.
Poza tym Delphi nie oferuje takich możliwości co C++ (a łatwo się przesiąść).

Osobiście chciałbym, żeby redakcja wydała numer specjalny o programowaniu gier, ale w praktyce wszystkie potrzebne informacje znajdziesz na necie ^_^ no i był już Ekspert plus o samym programowaniu, więc marne szanse na takie coś

Co do możliwości Delphi, to niewtajemniczeni nie znają jego możliwości :coolio:
Uważam, że C++ nie jest lepszy od Delphi, może nawet odwrotnie.
Ja głównie programuje w Delphi. Delphi jest The Best :bleh: B)
Można w nim zrobić bardzo wiele (praktycznie ma się nieograniczone możliwości): programy, gry (od prostych 2d do bardzo skomplikowanych gier 3d z przeróżnymi efektami), można używać platform DirectX i OpenGL, co daje naprawdę duże możliwości.

Ale jakby ukazał się Ekspert Plus o programowaniu gier, to byłbym w siódmym niebie :D
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   tsukuyomi_reload 

• nołtpad kraksor
  • Pip
  • Postów 297

Napisano 20 lipiec 2007, 20:28

Cytat

[...]Uważam, że C++ nie jest lepszy od Delphi, może nawet odwrotnie.
Ja głównie programuje w Delphi. Delphi jest The Best [...]

hmm to czemu większość gier jest napisana w C++ ? osobiście nie znam żadnej ze znanych gier napisanych w delphi. Wszystko pisane jest w C i jego odmianach (a najwięcej gier w Visual C++).
Poza tym pisałeś kiedyś coś w C++ ? bo ja kiedyś myślałem dokładnie tak jak Ty, ale wtedy jeszcze w ogóle nie interesowałem się c++. Teraz zmieniłem zdanie ;p
Don't think you are. Know you are.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Sir Jedi 

• The Witcher
  • PipPipPipPip
  • Postów 2223

Napisano 21 lipiec 2007, 01:12

Kocham kolesi którzy przeczytali książeczkę z Biblioteczki KŚ i znają jeden język programowania a dodatkowo mówią że jest THE BEST i nic go nie przebije.
Znam parę gierek napisanych w Delphi, ale są to projekty programistów którzy chcą sprawdzić na ile opanowali język <delphi>.
Żadna Komercyjna gra nie jest napisana w tym języku, "po mimo tego że ma taki potencjał".
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Kraken 

• GAME FAN!
  • Pip
  • Postów 238

Ikona posta  Napisano 22 lipiec 2007, 11:11

Jeśli chodzi o programowanie na konsole Delphi na pewno odpada. Zresztą ogólnie Pascal też. Większość (jeśli nie wszystkie) dev-kity opierają się na znajomości języka c/c++.
|| Miałem : GBA | XBOX || Mam : NDS | XBOX360
|| nScene
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Demon64 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 89

Ikona posta  Napisano 22 lipiec 2007, 14:21

Wyświetl postUżytkownik tsukuyomi_reload dnia 20.07.2007 20:28 napisał

hmm to czemu większość gier jest napisana w C++ ? osobiście nie znam żadnej ze znanych gier napisanych w delphi. Wszystko pisane jest w C i jego odmianach (a najwięcej gier w Visual C++).
Poza tym pisałeś kiedyś coś w C++ ? bo ja kiedyś myślałem dokładnie tak jak Ty, ale wtedy jeszcze w ogóle nie interesowałem się c++. Teraz zmieniłem zdanie ;p

Bawiłem się trochę w C++, ale mnie szybko znudził :P
Za dużo trzeba się bawić w porównaniu do Delphi, aby coś zrobić.
Poza tym C++ jest trochę starszy od Delphi, no i bardziej rozpowszechniony.
Największym plusem stosowania C++ jest to, że dostępnych jest wiele kompilatorów, za które nie trzeba nic płacić,
a można je stosować do programowania komercyjnych aplikacji.
Dobrym przykładem może być Dev-C++.
A w przypadku Delphi, aby móc programować w nim komercyjne aplikacje, trzeba kupić jakiś z pakietów, np: Borland Delphi 7 Professional, Enterprice albo Architect.
A jak ogólnie wiadomo to takie oprogramowanie sporo kosztuje :/.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Skyslash 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 125

Napisano 22 lipiec 2007, 16:46

Zaprzeczasz sam sobie.
Z jednej strony gloryfikujesz możliwości Delphi i ukazujesz przewagę nad C++ [ co jest bzdurą, semantyczne różnice są minimalne, a i wątpie, że Delphi ma takie wsparcie jakie posiada C++ dane przez STL i boost ], żeby potem napisać, że IDE dla użytku komercyjnego sporo kosztuje, a więc jednak C++ ma przewagę, którą jest darmowość narzędzi do kompilacji. C++ starszy? to chyba zaleta, gdyż cały czas się rozwija, a standard C++ 2 nadchodzi wielkimi krokami. Także pytam się :
1. co jest takiego w delphi, co daje mu przewagę nad C++, a przy okazji rekompensuje koszta zakupu IDE?
2. Jakim prawem oceniasz język programowania, skoro "Bawiłem się trochę w C++, ale mnie szybko znudził tongue.gif"? Język poznaje się latami, a opanowanie całości jest wręcz niemożliwe.
3. C++ jest bardzo wygodny do tworzenia gier i większość materiałów w internecie odwołuje sie do właśnie tego języka ( więc po co utrudniać sobie życie? Mało widziałem kursów grafiki 3d dla delphi, za to dla c++ od groma )
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Jackoi_ 

• Jacek
  • Postów 74

Napisano 28 lipiec 2007, 00:59

przykładem może być DirectX SDK wypuszczany co kilka miesięcy. Kody źródłowe w nim są tylko w .cpp
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Demon64 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 89

Ikona posta  Napisano 28 lipiec 2007, 14:02

Wyświetl postUżytkownik Skyslash dnia 22.07.2007 17:46 napisał

Zaprzeczasz sam sobie.
Z jednej strony gloryfikujesz możliwości Delphi i ukazujesz przewagę nad C++ [ co jest bzdurą, semantyczne różnice są minimalne, a i wątpie, że Delphi ma takie wsparcie jakie posiada C++ dane przez STL i boost ], żeby potem napisać, że IDE dla użytku komercyjnego sporo kosztuje, a więc jednak C++ ma przewagę, którą jest darmowość narzędzi do kompilacji. C++ starszy? to chyba zaleta, gdyż cały czas się rozwija, a standard C++ 2 nadchodzi wielkimi krokami. Także pytam się :
1. co jest takiego w delphi, co daje mu przewagę nad C++, a przy okazji rekompensuje koszta zakupu IDE?
2. Jakim prawem oceniasz język programowania, skoro "Bawiłem się trochę w C++, ale mnie szybko znudził tongue.gif"? Język poznaje się latami, a opanowanie całości jest wręcz niemożliwe.
3. C++ jest bardzo wygodny do tworzenia gier i większość materiałów w internecie odwołuje sie do właśnie tego języka ( więc po co utrudniać sobie życie? Mało widziałem kursów grafiki 3d dla delphi, za to dla c++ od groma )

Ad.1. W Delphi o wiele łatwiej i szybciej można zrobić cokolwiek (program, grę, itp). Wiem to z doświadczenia, bo w C++ ile tego kodu trzeba było nawalić żeby podpiąć się pod możliwości platformy DirectX, albo żeby zbudować okno pełne kontrolek co w Delphi jest sekundową sprawą, wizualnie ustawiasz wszystkie kontrolki i z głowy, itp.
A w Delphi, to są sekundowe sprawy, pare kliknięć myszką i masz dołączone wszystkie moduły, a inicjację DirectX przeprowadza się jedną instrukcją Init lub ustawić automatyczną inicjację wraz z uruchamianiem programu. Do tego obsługa wszelakich urządzeń też jest uproszczona, tak jak myszy, klawiatury, itp, do tego są specjalne Eventy, nie trzeba się bawić, aby przypisać konkretne zdarzenia. A do tego dużo ułatwień przy programowaniu obiektowym, np: wyświetlanie podpowiedzi, jakie funkcje, wartości, itp, posiada dany obiekt/klasa i możliwość skróconego wpisywania. Przyjazne środowisko Borland Delphi 7 z ogromnymi możliwościami, bardzo dobrym debugerem oraz dającą się aktualizować paletą gotowych komponentów. Moim zdaniem Delphi 7 spokojnie zaspokaja wszelakie potrzeby programisty i nie jest potrzebna już żadna nowsza, ani tym bardziej starsza wersja Delphi. ;)
Ad.2. Kiedyś wydawało mi się, że to C++ jest tym lepszym językiem, ale wtedy to jeszcze nie znałem tak dobrze Delphi, dopiero zaczynałem z nim przygodę. W C++ to wszystko szło jak krew z nosa, a Delphi jakoś sam wchodził do głowy bez problemu, a im więcej się go w niej znalazło, tym większe możliwości zaczełem dostrzegać. To wszystko sprawiło, że zmieniłem zdanie. Delphi Rulez. :)
Ad.3. Dla mnie to wielkiej różnicy nie robi czy to kurs w C++ czy w Delphi, bo wystarczy znać oba języki i można z jednego do drugiego sobie przenieść co trzeba i to wykorzystać. Jednym z tego przykładów może być właśnie wspomniany kurs grafiki 3d, bo praktycznie wszystkie arty i kursy jakie czytałem to były w C++, zaledwie kilka z nich było w Delphi. A jeżeli chodzi o OpenGL to najłatwiej się przenosi kod z C++ do Delphi :P

PS: Borland wydaje coraz to nowsze wersje środowiska programistycznego Delphi, no i wraz z nowymi, te starsze tanieją, jak to bywa z innymi rzeczami. Tak więc uważam, że warto zainwestować. Ceny spadają, możliwości rosną, komfort pracy większy, no i co najważniejsze to szybciej można w nim dokonać czegoś konkretnego niż w pozostałych językach :D
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Cloytz 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 27

Napisano 28 lipiec 2007, 14:10

Wyświetl postUżytkownik Demon64 dnia 28.07.2007 15:02 napisał

Ad.1. W Delphi o wiele łatwiej i szybciej można zrobić cokolwiek (program, grę, itp). Wiem to z doświadczenia, bo w C++ ile tego kodu trzeba było nawalić żeby podpiąć się pod możliwości platformy DirectX, albo żeby zbudować okno pełne kontrolek co w Delphi jest sekundową sprawą, wizualnie ustawiasz wszystkie kontrolki i z głowy, itp.
A w Delphi, to są sekundowe sprawy, pare kliknięć myszką i masz dołączone wszystkie moduły, a inicjację DirectX przeprowadza się jedną instrukcją Init lub ustawić automatyczną inicjację wraz z uruchamianiem programu. Do tego obsługa wszelakich urządzeń też jest uproszczona, tak jak myszy, klawiatury, itp, do tego są specjalne Eventy, nie trzeba się bawić, aby przypisać konkretne zdarzenia. A do tego dużo ułatwień przy programowaniu obiektowym, np: wyświetlanie podpowiedzi, jakie funkcje, wartości, itp, posiada dany obiekt/klasa i możliwość skróconego wpisywania. Przyjazne środowisko Borland Delphi 7 z ogromnymi możliwościami, bardzo dobrym debugerem oraz dającą się aktualizować paletą gotowych komponentów. Moim zdaniem Delphi 7 spokojnie zaspokaja wszelakie potrzeby programisty i nie jest potrzebna już żadna nowsza, ani tym bardziej starsza wersja Delphi. ;)
Ad.2. Kiedyś wydawało mi się, że to C++ jest tym lepszym językiem, ale wtedy to jeszcze nie znałem tak dobrze Delphi, dopiero zaczynałem z nim przygodę. W C++ to wszystko szło jak krew z nosa, a Delphi jakoś sam wchodził do głowy bez problemu, a im więcej się go w niej znalazło, tym większe możliwości zaczełem dostrzegać. To wszystko sprawiło, że zmieniłem zdanie. Delphi Rulez. :)
Ad.3. Dla mnie to wielkiej różnicy nie robi czy to kurs w C++ czy w Delphi, bo wystarczy znać oba języki i można z jednego do drugiego sobie przenieść co trzeba i to wykorzystać. Jednym z tego przykładów może być właśnie wspomniany kurs grafiki 3d, bo praktycznie wszystkie arty i kursy jakie czytałem to były w C++, zaledwie kilka z nich było w Delphi. A jeżeli chodzi o OpenGL to najłatwiej się przenosi kod z C++ do Delphi :P

PS: Borland wydaje coraz to nowsze wersje środowiska programistycznego Delphi, no i wraz z nowymi, te starsze tanieją, jak to bywa z innymi rzeczami. Tak więc uważam, że warto zainwestować. Ceny spadają, możliwości rosną, komfort pracy większy, no i co najważniejsze to szybciej można w nim dokonać czegoś konkretnego niż w pozostałych językach :D

Delphi do programowania gier ? :lol:
Gdyby chcieli w Delphi napisać np. Dooma 3 to chyba sprzedawaliby go na dyskach HDD 40GB
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Demon64 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 89

Ikona posta  Napisano 28 lipiec 2007, 14:23

Wyświetl postUżytkownik Cloytz dnia 28.07.2007 15:10 napisał

Delphi do programowania gier ? :lol:
Gdyby chcieli w Delphi napisać np. Dooma 3 to chyba sprzedawaliby go na dyskach HDD 40GB

A czemu tak sądzisz? :blink: :laughing: :lamo:
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 28 lipiec 2007, 20:22

delphi nie nadaje sie do pisania profesjonalnych gier, bo nie daje tak duzych mozliwosci :) ale do uczenia sie czy nawet pisania amatorskich gier jest wystarczajace :)
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Cloytz 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 27

Napisano 29 lipiec 2007, 11:50

Wyświetl postUżytkownik Deadeye dnia 28.07.2007 21:22 napisał

delphi nie nadaje sie do pisania profesjonalnych gier, bo nie daje tak duzych mozliwosci :) ale do uczenia sie czy nawet pisania amatorskich gier jest wystarczajace :)

Poza tym program nie robiący nic, samo okno, w C++ będzie ważył kilka kilobajtów, podczas gdy ten sam program wyklikany w Delphi będzie miał około 700KB - jakieś 70 razy więcej :) Powodzenia :)

//Ewentualnie można gre napisać w Lazarusie gdzie w/w program waży około 1.3MB ^_^

Użytkownik Cloytz edytował ten post 29 lipiec 2007, 11:57

0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Demon64 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 89

Ikona posta  Napisano 29 lipiec 2007, 14:11

Wyświetl postUżytkownik Cloytz dnia 29.07.2007 12:50 napisał

Poza tym program nie robiący nic, samo okno, w C++ będzie ważył kilka kilobajtów, podczas gdy ten sam program wyklikany w Delphi będzie miał około 700KB - jakieś 70 razy więcej :) Powodzenia :)

//Ewentualnie można gre napisać w Lazarusie gdzie w/w program waży około 1.3MB ^_^

Rozmiar programu jest zależny od używanych modułów, itp. Zauważ, że jakbyś z Uses wywalił to co niepotrzebne, a standardowo jest dodane w szablonie aplikacji, to rozmiar programu drastycznie by zmalał :P

Wyświetl postUżytkownik Deadeye dnia 28.07.2007 21:22 napisał

Podaj mi chociaż, jedną rzecz, której nie da się zrobić w Delphi ;)
Ja już robiłem wiele rzeczy, od wszelkiego rodzaju programów, poprzez gry 2d, po gry 3d.
Zarówno przy użyciu zwykłej softwerowej grafiki, jak i platform DirectX i OpenGL.
Nie mówię, że C++ jest zły, ale znam obydwa i moim zdaniem Delphi Rulez :D
Prawdę mówiąc to i w C++ i w Delphi da się zrobić to samo, tyle że w C++ będziesz ślęczał nad kodem dużo więcej czasu niż w Delphi :P
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 29 lipiec 2007, 19:18

Wyświetl postUżytkownik Demon64 dnia 29.07.2007 15:11 napisał

Podaj mi chociaż, jedną rzecz, której nie da się zrobić w Delphi ;)
Ja już robiłem wiele rzeczy, od wszelkiego rodzaju programów, poprzez gry 2d, po gry 3d.
Zarówno przy użyciu zwykłej softwerowej grafiki, jak i platform DirectX i OpenGL.
Nie mówię, że C++ jest zły, ale znam obydwa i moim zdaniem Delphi Rulez :D

pierwsza czesc twojej wypowiedzi przeczy drugiej - gdybys znal obydwa, to bys nie twierdzil ze w delphi mozna zrobic wszystko ;] oczywiscie mozna napisac kazdy program, ale nie mozna zrealizowac wielu rzeczy dzieki ktorym kod c++ moze byc efektywniejszy i efektowniejszy. jak chcesz to poszukaj wsrod postow st3tc (najlepszego programisty na tym forum) - http://forum.ks-eksp...p?showuser=6686 kiedys w jakims temacie tez ktos twierdzil jak ty i st3tc wlasnie podal pare kozackich rzeczy ktorych nie da sie zrobic w delphi ;) a z prostych rzeczy, to nie da sie napisac w delphi - while(*pointer++) :P
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Demon64 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 89

Ikona posta  Napisano 29 lipiec 2007, 20:52

Wyświetl postUżytkownik Deadeye dnia 29.07.2007 20:18 napisał

pierwsza czesc twojej wypowiedzi przeczy drugiej - gdybys znal obydwa, to bys nie twierdzil ze w delphi mozna zrobic wszystko ;] oczywiscie mozna napisac kazdy program, ale nie mozna zrealizowac wielu rzeczy dzieki ktorym kod c++ moze byc efektywniejszy i efektowniejszy. jak chcesz to poszukaj wsrod postow st3tc (najlepszego programisty na tym forum) - http://forum.ks-eksp...p?showuser=6686 kiedys w jakims temacie tez ktos twierdzil jak ty i st3tc wlasnie podal pare kozackich rzeczy ktorych nie da sie zrobic w delphi ;) a z prostych rzeczy, to nie da sie napisac w delphi - while(*pointer++) :P

Może poprostu tamten ktoś nie znał na tyle dobrze Delphi, aby napisać coś takiego ;)
A z tym (oczywiście mały błędzik, bo w nawiasie nie powinno być *pointer tylko pointer, inaczej się nie skompiluje)
while(pointer++) {
	   // inne instrukcje
	   }

to w Delphi wygląda tak :P
while true do begin
		inc(pointer);
		// inne instrukcje
		end;

0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Damian.K. 

• guitar fan
  • Pip
  • Postów 189

Napisano 30 lipiec 2007, 17:30

@up za przeproszeniem chrzanisz :)

while(pointer++) {

Ten kod sprawia, że zwiększasz nie wartość zmiennej, na którą wskazuje wskaźnik, lecz zmieniasz wartość samego wskaźnika, co sprawia, że wskazuje on na inne miejsce w pamięci.

Powinno być tak:
while ( (*pointer)++ == costam ) {}

A wracając do porównania języków: delphi na przykład nie ma szablonów, jeśli dobrze pamiętam. Co prawda można to obejść, ale czyż tak nie będzie trudniej? ;)

@down
A no też prawda :). Nie patrzyłem na to z tej strony.

Użytkownik Damian.K. edytował ten post 31 lipiec 2007, 16:00

.:: Moja strona domowa ::.
Mój sprzęcik: Athlon 64 3000+, 1gb ddr2, geforce 7600gs, dfi infinity
"Forget you lust for the rich man's gold. All that you need is in your soul" Lynyrd Skynyrd- Simple Man
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 30 lipiec 2007, 18:44

oboje nie macie racji, to bylo dobrze ;]
chodzilo mi o np cos takiego
void strcpy(char * docelowy, char * zrodlowy)
{
  while (*docelowy++ = *zrodlowy++);
}
int main(int argc, char *argv[])
{
   char a[100]= "costam", b[100]="asfa";
   strcpy(b,a);
   cout << b;

ten przyklad jest prosty, ale dzieki takim sztuczkom mozna efektowanie zarzadzac pamiecia w c++, co jest podstawa pisania wydajnych aplikacji
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Demon64 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 89

Ikona posta  Napisano 12 sierpień 2007, 17:13

Wyświetl postUżytkownik Deadeye dnia 30.07.2007 19:44 napisał

oboje nie macie racji, to bylo dobrze ;]
chodzilo mi o np cos takiego
void strcpy(char * docelowy, char * zrodlowy)
{
  while (*docelowy++ = *zrodlowy++);
}
int main(int argc, char *argv[])
{
   strcpy(b,a);
   cout << b;

ten przyklad jest prosty, ale dzieki takim sztuczkom mozna efektowanie zarzadzac pamiecia w c++, co jest podstawa pisania wydajnych aplikacji

A nie lepiej poprostu napisać:
   b=a;
   cout << b;

:P
Albo w Delphi zrobić to tak:
var a: string='costam';
   b: string='asfa';
begin
strcopy(b,a); // gotowa funkcja z modułu SysUtils  :) 
end;

;)

Użytkownik Demon64 edytował ten post 12 sierpień 2007, 17:23

0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 12 sierpień 2007, 17:26

Wyświetl postUżytkownik Demon64 dnia 12.08.2007 18:13 napisał

A nie lepiej poprostu napisać:
	b=a;
	cout << b;

gdyby to dzialalo to mozna by tak napisac, ale nie dziala (poprawnie) - sry ale jesli nie masz pojecia o c++ to po co sie wypowiadac? :> poza tym, tamto to byl tylko glupi przyklad jak wykorzystac bogate mozliwosci skladni c++ do tworzenia fajnych sztuczek ;) tak na marginesie to cpp tez ma funkcje strcpy w bibliotekach standardowych
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Jackoi_ 

• Jacek
  • Postów 74

Napisano 24 sierpień 2007, 14:46

można i tak:
string a = "costam";
string b = "asfa" ;
a = b ;
cout << a ;

lub:
string strA( a ) ;
string strB( b ) ;
strA = strB ;
cout << b ;

lub jeszcze inaczej :)

Użytkownik Jackoi_ edytował ten post 24 sierpień 2007, 14:47

0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   p4welo 

• VB'owy emigrant
  • Pip
  • Postów 221

Napisano 24 wrzesień 2007, 10:22

Nie przyłączę się do "dyskusji" o wyższości języka i sensu programowania gier, ale jak najbardziej byłbym za artykułem o Sztucznej Inteligencji.

Ludzie! Jak można mieszać z błotem kogoś, kto w dziale "ZAMÓWIENIA PUBLICZNE" pisze, co chciałby, żeby znalazło się w Ekspercie?! Społeczność internetowa zrobiła się bezczelna, zapatrzona tylko w siebie i swoje problemy. A to co inni piszą to BE! Trochę więcej tolerancji i zrozumienia dla innych ;)
Jestem ciekaw, jaki artykuł zaproponowałby pan "Sir Jedi" w następnym Ekspercie? Pewnie zasady gry w bierki. Wstydź się, chłopie, Twoje zachowanie jest ŻENUJĄCE! :thumbdown:

Użytkownik p4welo edytował ten post 24 wrzesień 2007, 10:22

Here comes the rain again, falling from the stars.
Drenched in my pain again, becoming who we are.
As my memory rests, but never forgets what I lost.
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   icek 

• rm -rf /
  • Pip
  • Postów 461

Napisano 24 wrzesień 2007, 14:21

Hmmm... zadko zagladam do tego dzialu, ale prawie za kazdym razem, jak ktos cos by chcial, zlatuje sie stado userow (bez obrazy tylko prosze, mialo byc z lekkim przymrozeniem oka ;-) ) i kazdy krzyczy, ze mozna to sobie wygooglowac. W takim razie jaki ma sens istnienie Eksperta? Dawno nie bylem w posiadaniu tego czasopsima, jednak zawsze wydawalo mi sie, ze jest tam zdecydowanie za malo o programowaniu. Takie dosc podstawowe kursy, mozna stworzyc bez wiekszego nakladu pracy (o ile jest w redakcji jakis spec z danej dziedziny, a mniemam ze tak jest). Z 2 jednak strony, czasopismo ma ograniczona pojemnosc, no i rozumiem, ze nie mozna od razu wszystkiego napisac, bo nic nie zostalo by "na potem" .

Demon64: Widac, ze nie dosc nie znasz C++ to jeszcze w zyciu nie napisales duzej aplikacji. To, ze kod inicjujacy okienko czy tez inne [ciach!]y, mozna wyklikac (jezeli nawet o to chodzi, to zostal bym przy C# - pobije Delphi pod kazdym wzgledem) to juz samej gry nie wyklikasz i nawet jak poswiecisz pol godziny wiecej w C++ na utworzenie okienka to zwroci Ci sie to bardzo szybko. Juz nie mowie o kompletnie bezsensownych argumentach jakie podajesz, uzupelnianie kodu, debugger, to sa mozliwosci samego IDE a nie jezyka i tu wystarczy IDE od Microsoftu (tak, jeden z programow, za ktory jestem tej firmie naprawde wdzieczny) - Visual C++, wyglada na to, ze na oczy go nie widziales.
0

• 2 stron +
  • 1
  • 2