Programowanie gier i SI Nareszcie coś konkretnego by się przydało :D
Napisano 17 lipiec 2007, 11:18
Artykuły o wyświetlaniu grafiki, programowaniu sztucznej inteligencji, budowanie różnych mechanizmów w grach,
np: znajdowanie drogi, omijanie przeszkód, strzelanie oraz wiele innych aspektów programowania gier.
Wykrywanie kolizji zarówno w 2d jak i 3d. Pomysłów na artykuły napewno by się znalazło mnóstwo.
Napisano 17 lipiec 2007, 11:58
Użytkownik Demon64 dnia 17.07.2007 12:18 napisał
Artykuły o wyświetlaniu grafiki, programowaniu sztucznej inteligencji, budowanie różnych mechanizmów w grach,
np: znajdowanie drogi, omijanie przeszkód, strzelanie oraz wiele innych aspektów programowania gier.
Wykrywanie kolizji zarówno w 2d jak i 3d. Pomysłów na artykuły napewno by się znalazło mnóstwo.
I co jeszcze? Może KŚE ma Ci do domu przynosić bardzo ładna panienka i czytać Ci go na dobranoc?
To że w nazwie jest "Ekspert" to nie oznacza że nie wiadomo co będzie w tej gazecie!
Jak tak mocno chcesz programowanie to kup sobie odpowiednią gazetkę korzystaj z GooGli itd.
Zresztą takie rzeczy jak: znajdywanie drogi czy omijanie przeszkód? To są rzeczy na wysoko zaawansowanych studiach i olimpiadach informatycznych.
A za SI
Ludzie KŚE nie da wam wszystkiego czego będziecie chcieli.
Ignorancie ja poproszę pół KŚE; Hardware! I co teraz?
Użytkownik Sir Jedi edytował ten post 17 lipiec 2007, 11:59
Napisano 17 lipiec 2007, 20:08
Napisano 17 lipiec 2007, 21:19
lekka przesada, Ekspert to nie pismo o grach, ale ogólnie poświęcone komputerom.
Poza tym Delphi nie oferuje takich możliwości co C++ (a łatwo się przesiąść).
Osobiście chciałbym, żeby redakcja wydała numer specjalny o programowaniu gier, ale w praktyce wszystkie potrzebne informacje znajdziesz na necie
Napisano 18 lipiec 2007, 10:05
Cytat
Eeee bardzo dobry pomysł fajnie jakby był ekspert plus o programowanieu gier
Napisano 18 lipiec 2007, 11:29
Napisano 19 lipiec 2007, 17:15
Użytkownik Sir Jedi dnia 18.07.2007 12:29 napisał
A po co to komu? I tak nie dostaniesz się Do CD Projekt RED.
IHMO: to lekka przesada, lepiej zająć się przy Ziemnymi sprawami!
Gratuluję postawy! Po co coś robić skoro się nie dostanie do CDP RED. A tak na serio, można zaczynać od robienia gier na przykład na GBA, czy DS-a (co wcale nie jest trudne) i pracować we Frontline Polska.
Napisano 19 lipiec 2007, 17:31
Użytkownik Kraken dnia 19.07.2007 18:15 napisał
Młody jesteś to walcz o swoje! Dąż do celu choćby i miało to być CDPR.
Tak tylko Ci się wydaje
Napisano 20 lipiec 2007, 19:33
Użytkownik tsukuyomi_reload dnia 17.07.2007 22:19 napisał
lekka przesada, Ekspert to nie pismo o grach, ale ogólnie poświęcone komputerom.
Poza tym Delphi nie oferuje takich możliwości co C++ (a łatwo się przesiąść).
Osobiście chciałbym, żeby redakcja wydała numer specjalny o programowaniu gier, ale w praktyce wszystkie potrzebne informacje znajdziesz na necie
Co do możliwości Delphi, to niewtajemniczeni nie znają jego możliwości :coolio:
Uważam, że C++ nie jest lepszy od Delphi, może nawet odwrotnie.
Ja głównie programuje w Delphi. Delphi jest The Best :bleh:
Można w nim zrobić bardzo wiele (praktycznie ma się nieograniczone możliwości): programy, gry (od prostych 2d do bardzo skomplikowanych gier 3d z przeróżnymi efektami), można używać platform DirectX i OpenGL, co daje naprawdę duże możliwości.
Ale jakby ukazał się Ekspert Plus o programowaniu gier, to byłbym w siódmym niebie :D
Napisano 20 lipiec 2007, 20:28
Cytat
Ja głównie programuje w Delphi. Delphi jest The Best [...]
hmm to czemu większość gier jest napisana w C++ ? osobiście nie znam żadnej ze znanych gier napisanych w delphi. Wszystko pisane jest w C i jego odmianach (a najwięcej gier w Visual C++).
Poza tym pisałeś kiedyś coś w C++ ? bo ja kiedyś myślałem dokładnie tak jak Ty, ale wtedy jeszcze w ogóle nie interesowałem się c++. Teraz zmieniłem zdanie ;p
Napisano 21 lipiec 2007, 01:12
Znam parę gierek napisanych w Delphi, ale są to projekty programistów którzy chcą sprawdzić na ile opanowali język <delphi>.
Żadna Komercyjna gra nie jest napisana w tym języku, "po mimo tego że ma taki potencjał".
Napisano 22 lipiec 2007, 14:21
Użytkownik tsukuyomi_reload dnia 20.07.2007 20:28 napisał
Poza tym pisałeś kiedyś coś w C++ ? bo ja kiedyś myślałem dokładnie tak jak Ty, ale wtedy jeszcze w ogóle nie interesowałem się c++. Teraz zmieniłem zdanie ;p
Bawiłem się trochę w C++, ale mnie szybko znudził :P
Za dużo trzeba się bawić w porównaniu do Delphi, aby coś zrobić.
Poza tym C++ jest trochę starszy od Delphi, no i bardziej rozpowszechniony.
Największym plusem stosowania C++ jest to, że dostępnych jest wiele kompilatorów, za które nie trzeba nic płacić,
a można je stosować do programowania komercyjnych aplikacji.
Dobrym przykładem może być Dev-C++.
A w przypadku Delphi, aby móc programować w nim komercyjne aplikacje, trzeba kupić jakiś z pakietów, np: Borland Delphi 7 Professional, Enterprice albo Architect.
A jak ogólnie wiadomo to takie oprogramowanie sporo kosztuje :/.
Napisano 22 lipiec 2007, 16:46
Z jednej strony gloryfikujesz możliwości Delphi i ukazujesz przewagę nad C++ [ co jest bzdurą, semantyczne różnice są minimalne, a i wątpie, że Delphi ma takie wsparcie jakie posiada C++ dane przez STL i boost ], żeby potem napisać, że IDE dla użytku komercyjnego sporo kosztuje, a więc jednak C++ ma przewagę, którą jest darmowość narzędzi do kompilacji. C++ starszy? to chyba zaleta, gdyż cały czas się rozwija, a standard C++ 2 nadchodzi wielkimi krokami. Także pytam się :
1. co jest takiego w delphi, co daje mu przewagę nad C++, a przy okazji rekompensuje koszta zakupu IDE?
2. Jakim prawem oceniasz język programowania, skoro "Bawiłem się trochę w C++, ale mnie szybko znudził tongue.gif"? Język poznaje się latami, a opanowanie całości jest wręcz niemożliwe.
3. C++ jest bardzo wygodny do tworzenia gier i większość materiałów w internecie odwołuje sie do właśnie tego języka ( więc po co utrudniać sobie życie? Mało widziałem kursów grafiki 3d dla delphi, za to dla c++ od groma )
Napisano 28 lipiec 2007, 14:02
Użytkownik Skyslash dnia 22.07.2007 17:46 napisał
Z jednej strony gloryfikujesz możliwości Delphi i ukazujesz przewagę nad C++ [ co jest bzdurą, semantyczne różnice są minimalne, a i wątpie, że Delphi ma takie wsparcie jakie posiada C++ dane przez STL i boost ], żeby potem napisać, że IDE dla użytku komercyjnego sporo kosztuje, a więc jednak C++ ma przewagę, którą jest darmowość narzędzi do kompilacji. C++ starszy? to chyba zaleta, gdyż cały czas się rozwija, a standard C++ 2 nadchodzi wielkimi krokami. Także pytam się :
1. co jest takiego w delphi, co daje mu przewagę nad C++, a przy okazji rekompensuje koszta zakupu IDE?
2. Jakim prawem oceniasz język programowania, skoro "Bawiłem się trochę w C++, ale mnie szybko znudził tongue.gif"? Język poznaje się latami, a opanowanie całości jest wręcz niemożliwe.
3. C++ jest bardzo wygodny do tworzenia gier i większość materiałów w internecie odwołuje sie do właśnie tego języka ( więc po co utrudniać sobie życie? Mało widziałem kursów grafiki 3d dla delphi, za to dla c++ od groma )
Ad.1. W Delphi o wiele łatwiej i szybciej można zrobić cokolwiek (program, grę, itp). Wiem to z doświadczenia, bo w C++ ile tego kodu trzeba było nawalić żeby podpiąć się pod możliwości platformy DirectX, albo żeby zbudować okno pełne kontrolek co w Delphi jest sekundową sprawą, wizualnie ustawiasz wszystkie kontrolki i z głowy, itp.
A w Delphi, to są sekundowe sprawy, pare kliknięć myszką i masz dołączone wszystkie moduły, a inicjację DirectX przeprowadza się jedną instrukcją Init lub ustawić automatyczną inicjację wraz z uruchamianiem programu. Do tego obsługa wszelakich urządzeń też jest uproszczona, tak jak myszy, klawiatury, itp, do tego są specjalne Eventy, nie trzeba się bawić, aby przypisać konkretne zdarzenia. A do tego dużo ułatwień przy programowaniu obiektowym, np: wyświetlanie podpowiedzi, jakie funkcje, wartości, itp, posiada dany obiekt/klasa i możliwość skróconego wpisywania. Przyjazne środowisko Borland Delphi 7 z ogromnymi możliwościami, bardzo dobrym debugerem oraz dającą się aktualizować paletą gotowych komponentów. Moim zdaniem Delphi 7 spokojnie zaspokaja wszelakie potrzeby programisty i nie jest potrzebna już żadna nowsza, ani tym bardziej starsza wersja Delphi.
Ad.2. Kiedyś wydawało mi się, że to C++ jest tym lepszym językiem, ale wtedy to jeszcze nie znałem tak dobrze Delphi, dopiero zaczynałem z nim przygodę. W C++ to wszystko szło jak krew z nosa, a Delphi jakoś sam wchodził do głowy bez problemu, a im więcej się go w niej znalazło, tym większe możliwości zaczełem dostrzegać. To wszystko sprawiło, że zmieniłem zdanie. Delphi Rulez.
Ad.3. Dla mnie to wielkiej różnicy nie robi czy to kurs w C++ czy w Delphi, bo wystarczy znać oba języki i można z jednego do drugiego sobie przenieść co trzeba i to wykorzystać. Jednym z tego przykładów może być właśnie wspomniany kurs grafiki 3d, bo praktycznie wszystkie arty i kursy jakie czytałem to były w C++, zaledwie kilka z nich było w Delphi. A jeżeli chodzi o OpenGL to najłatwiej się przenosi kod z C++ do Delphi :P
PS: Borland wydaje coraz to nowsze wersje środowiska programistycznego Delphi, no i wraz z nowymi, te starsze tanieją, jak to bywa z innymi rzeczami. Tak więc uważam, że warto zainwestować. Ceny spadają, możliwości rosną, komfort pracy większy, no i co najważniejsze to szybciej można w nim dokonać czegoś konkretnego niż w pozostałych językach :D
Napisano 28 lipiec 2007, 14:10
Użytkownik Demon64 dnia 28.07.2007 15:02 napisał
A w Delphi, to są sekundowe sprawy, pare kliknięć myszką i masz dołączone wszystkie moduły, a inicjację DirectX przeprowadza się jedną instrukcją Init lub ustawić automatyczną inicjację wraz z uruchamianiem programu. Do tego obsługa wszelakich urządzeń też jest uproszczona, tak jak myszy, klawiatury, itp, do tego są specjalne Eventy, nie trzeba się bawić, aby przypisać konkretne zdarzenia. A do tego dużo ułatwień przy programowaniu obiektowym, np: wyświetlanie podpowiedzi, jakie funkcje, wartości, itp, posiada dany obiekt/klasa i możliwość skróconego wpisywania. Przyjazne środowisko Borland Delphi 7 z ogromnymi możliwościami, bardzo dobrym debugerem oraz dającą się aktualizować paletą gotowych komponentów. Moim zdaniem Delphi 7 spokojnie zaspokaja wszelakie potrzeby programisty i nie jest potrzebna już żadna nowsza, ani tym bardziej starsza wersja Delphi.
Ad.2. Kiedyś wydawało mi się, że to C++ jest tym lepszym językiem, ale wtedy to jeszcze nie znałem tak dobrze Delphi, dopiero zaczynałem z nim przygodę. W C++ to wszystko szło jak krew z nosa, a Delphi jakoś sam wchodził do głowy bez problemu, a im więcej się go w niej znalazło, tym większe możliwości zaczełem dostrzegać. To wszystko sprawiło, że zmieniłem zdanie. Delphi Rulez.
Ad.3. Dla mnie to wielkiej różnicy nie robi czy to kurs w C++ czy w Delphi, bo wystarczy znać oba języki i można z jednego do drugiego sobie przenieść co trzeba i to wykorzystać. Jednym z tego przykładów może być właśnie wspomniany kurs grafiki 3d, bo praktycznie wszystkie arty i kursy jakie czytałem to były w C++, zaledwie kilka z nich było w Delphi. A jeżeli chodzi o OpenGL to najłatwiej się przenosi kod z C++ do Delphi :P
PS: Borland wydaje coraz to nowsze wersje środowiska programistycznego Delphi, no i wraz z nowymi, te starsze tanieją, jak to bywa z innymi rzeczami. Tak więc uważam, że warto zainwestować. Ceny spadają, możliwości rosną, komfort pracy większy, no i co najważniejsze to szybciej można w nim dokonać czegoś konkretnego niż w pozostałych językach :D
Delphi do programowania gier ?
Gdyby chcieli w Delphi napisać np. Dooma 3 to chyba sprzedawaliby go na dyskach HDD 40GB
Napisano 28 lipiec 2007, 20:22
Napisano 29 lipiec 2007, 11:50
Użytkownik Deadeye dnia 28.07.2007 21:22 napisał
Poza tym program nie robiący nic, samo okno, w C++ będzie ważył kilka kilobajtów, podczas gdy ten sam program wyklikany w Delphi będzie miał około 700KB - jakieś 70 razy więcej
//Ewentualnie można gre napisać w Lazarusie gdzie w/w program waży około 1.3MB
Użytkownik Cloytz edytował ten post 29 lipiec 2007, 11:57
Napisano 29 lipiec 2007, 14:11
Użytkownik Cloytz dnia 29.07.2007 12:50 napisał
//Ewentualnie można gre napisać w Lazarusie gdzie w/w program waży około 1.3MB
Rozmiar programu jest zależny od używanych modułów, itp. Zauważ, że jakbyś z Uses wywalił to co niepotrzebne, a standardowo jest dodane w szablonie aplikacji, to rozmiar programu drastycznie by zmalał :P
Użytkownik Deadeye dnia 28.07.2007 21:22 napisał
Podaj mi chociaż, jedną rzecz, której nie da się zrobić w Delphi
Ja już robiłem wiele rzeczy, od wszelkiego rodzaju programów, poprzez gry 2d, po gry 3d.
Zarówno przy użyciu zwykłej softwerowej grafiki, jak i platform DirectX i OpenGL.
Nie mówię, że C++ jest zły, ale znam obydwa i moim zdaniem Delphi Rulez :D
Prawdę mówiąc to i w C++ i w Delphi da się zrobić to samo, tyle że w C++ będziesz ślęczał nad kodem dużo więcej czasu niż w Delphi :P
Napisano 29 lipiec 2007, 19:18
Użytkownik Demon64 dnia 29.07.2007 15:11 napisał
Ja już robiłem wiele rzeczy, od wszelkiego rodzaju programów, poprzez gry 2d, po gry 3d.
Zarówno przy użyciu zwykłej softwerowej grafiki, jak i platform DirectX i OpenGL.
Nie mówię, że C++ jest zły, ale znam obydwa i moim zdaniem Delphi Rulez :D
pierwsza czesc twojej wypowiedzi przeczy drugiej - gdybys znal obydwa, to bys nie twierdzil ze w delphi mozna zrobic wszystko ;] oczywiscie mozna napisac kazdy program, ale nie mozna zrealizowac wielu rzeczy dzieki ktorym kod c++ moze byc efektywniejszy i efektowniejszy. jak chcesz to poszukaj wsrod postow st3tc (najlepszego programisty na tym forum) - http://forum.ks-eksp...p?showuser=6686 kiedys w jakims temacie tez ktos twierdzil jak ty i st3tc wlasnie podal pare kozackich rzeczy ktorych nie da sie zrobic w delphi
Napisano 29 lipiec 2007, 20:52
Użytkownik Deadeye dnia 29.07.2007 20:18 napisał
Może poprostu tamten ktoś nie znał na tyle dobrze Delphi, aby napisać coś takiego
A z tym (oczywiście mały błędzik, bo w nawiasie nie powinno być *pointer tylko pointer, inaczej się nie skompiluje)
while(pointer++) {
// inne instrukcje
}to w Delphi wygląda tak :P
while true do begin inc(pointer); // inne instrukcje end;
Napisano 30 lipiec 2007, 17:30
while(pointer++) {Ten kod sprawia, że zwiększasz nie wartość zmiennej, na którą wskazuje wskaźnik, lecz zmieniasz wartość samego wskaźnika, co sprawia, że wskazuje on na inne miejsce w pamięci.
Powinno być tak:
while ( (*pointer)++ == costam ) {}A wracając do porównania języków: delphi na przykład nie ma szablonów, jeśli dobrze pamiętam. Co prawda można to obejść, ale czyż tak nie będzie trudniej?
@down
A no też prawda
Użytkownik Damian.K. edytował ten post 31 lipiec 2007, 16:00
.:: Moja strona domowa ::.
Mój sprzęcik: Athlon 64 3000+, 1gb ddr2, geforce 7600gs, dfi infinity
"Forget you lust for the rich man's gold. All that you need is in your soul" Lynyrd Skynyrd- Simple Man
Napisano 30 lipiec 2007, 18:44
chodzilo mi o np cos takiego
void strcpy(char * docelowy, char * zrodlowy)
{
while (*docelowy++ = *zrodlowy++);
}
int main(int argc, char *argv[])
{
char a[100]= "costam", b[100]="asfa";
strcpy(b,a);
cout << b;ten przyklad jest prosty, ale dzieki takim sztuczkom mozna efektowanie zarzadzac pamiecia w c++, co jest podstawa pisania wydajnych aplikacji
Napisano 12 sierpień 2007, 17:13
Użytkownik Deadeye dnia 30.07.2007 19:44 napisał
chodzilo mi o np cos takiego
void strcpy(char * docelowy, char * zrodlowy)
{
while (*docelowy++ = *zrodlowy++);
}
int main(int argc, char *argv[])
{
char a[100]= "costam", b[100]="asfa";
strcpy(b,a);
cout << b;ten przyklad jest prosty, ale dzieki takim sztuczkom mozna efektowanie zarzadzac pamiecia w c++, co jest podstawa pisania wydajnych aplikacji
A nie lepiej poprostu napisać:
char a[100]= "costam", b[100]="asfa"; b=a; cout << b;
:P
Albo w Delphi zrobić to tak:
var a: string='costam'; b: string='asfa'; begin strcopy(b,a); // gotowa funkcja z modułu SysUtils :) end;
Użytkownik Demon64 edytował ten post 12 sierpień 2007, 17:23
Napisano 12 sierpień 2007, 17:26
Użytkownik Demon64 dnia 12.08.2007 18:13 napisał
char a[100]= "costam", b[100]="asfa"; b=a; cout << b;
gdyby to dzialalo to mozna by tak napisac, ale nie dziala (poprawnie) - sry ale jesli nie masz pojecia o c++ to po co sie wypowiadac? :> poza tym, tamto to byl tylko glupi przyklad jak wykorzystac bogate mozliwosci skladni c++ do tworzenia fajnych sztuczek
Napisano 24 sierpień 2007, 14:46
string a = "costam"; string b = "asfa" ; a = b ; cout << a ;
lub:
char a[100]= "costam", b[100]="asfa"; string strA( a ) ; string strB( b ) ; strA = strB ; cout << b ;
lub jeszcze inaczej
Użytkownik Jackoi_ edytował ten post 24 sierpień 2007, 14:47
Napisano 24 wrzesień 2007, 10:22
Ludzie! Jak można mieszać z błotem kogoś, kto w dziale "ZAMÓWIENIA PUBLICZNE" pisze, co chciałby, żeby znalazło się w Ekspercie?! Społeczność internetowa zrobiła się bezczelna, zapatrzona tylko w siebie i swoje problemy. A to co inni piszą to BE! Trochę więcej tolerancji i zrozumienia dla innych
Jestem ciekaw, jaki artykuł zaproponowałby pan "Sir Jedi" w następnym Ekspercie? Pewnie zasady gry w bierki. Wstydź się, chłopie, Twoje zachowanie jest ŻENUJĄCE! :thumbdown:
Użytkownik p4welo edytował ten post 24 wrzesień 2007, 10:22
Drenched in my pain again, becoming who we are.
As my memory rests, but never forgets what I lost.
Napisano 24 wrzesień 2007, 14:21
Demon64: Widac, ze nie dosc nie znasz C++ to jeszcze w zyciu nie napisales duzej aplikacji. To, ze kod inicjujacy okienko czy tez inne [ciach!]y, mozna wyklikac (jezeli nawet o to chodzi, to zostal bym przy C# - pobije Delphi pod kazdym wzgledem) to juz samej gry nie wyklikasz i nawet jak poswiecisz pol godziny wiecej w C++ na utworzenie okienka to zwroci Ci sie to bardzo szybko. Juz nie mowie o kompletnie bezsensownych argumentach jakie podajesz, uzupelnianie kodu, debugger, to sa mozliwosci samego IDE a nie jezyka i tu wystarczy IDE od Microsoftu (tak, jeden z programow, za ktory jestem tej firmie naprawde wdzieczny) - Visual C++, wyglada na to, ze na oczy go nie widziales.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty