Komputer Świat Ekspert - Forum: problem ze sterownikiem audio .............! - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

problem ze sterownikiem audio .............!

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   lacky5 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 83
  • Rejestracja: 22-luty 05

Napisano 30 lipiec 2007, 08:43

witam,
nie moge zainstalować sterownika audio..
Pojawia się komunikat odmowa dostępu w fazie instalacji. Tak się dzieje także w przypadku płytki instalacyjnej. Jestem bez dżwięku,
sytuacja w zasadzie jest patowa. Nie udaje się przywrócić poprzedniego sterownika ani zainstalować od nowa z płytki .
Nie wiem jakie pliki powinienem usunąć i czy to nie jest właśnie powód dlaczego nie dokonuje się instalacja.
Kiedy wejdzie się do Panelu Sterowania- Narzędzia administracyjne- Zarządzanie komputerem- Menedżer urządzeń - Kontroler mulimediów audio pojawia się informacja :

''Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)
Aby ponownie zainstalować sterowniki dla tego urządzenia, kliknij przycisk Zainstaluj ponownie sterownik.'' .

W zakładce Sterownik wszystko pisze, że niedostępny.

Na stronie Windows znalazłem następującą radę :

''Kod 28
Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)

Zalecane rozwiązanie

Aby zainstalować sterowniki tego urządzenia, kliknij przycisk Aktualizuj sterownik. Zostanie uruchomiony Kreator aktualizacji sprzętu.''

Ale to ślepa uliczka , zaklęty krąg bo ponownie nie udaje się zainstalować tego sterownika gdyż pojawia się komunikat na samym końcu procesu instalacji ''odmowa dostępu''.
Może ktoś mial podobny przypadek i zna rozwiązanie?.

Byłoby wszystko dobrze gdybym nie pobrał z Windows Update nowych sterowników do : C-Media Electronics Incorporation - Sound - CMI8738/C3DX PCI Audio Device , teraz nie działają żadne bo ani nowe się nie zainstalowały ani nie można powrócić do starych.
Proszę o pomoc.

Użytkownik lacky5 edytował ten post 30 lipiec 2007, 08:44

0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Paladyn 

  • Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1141
  • Rejestracja: 23-sierpień 06

Napisano 30 lipiec 2007, 09:31

W Menedżerze Urządzeń kliknij PPM na swoją kartę audio i weź Odinstaluj. Po ponownym uruchomieniu kompa spróbuj zainstalować jeszcze raz ale już przez polecenie Aktualizuj sterownik
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   lacky5 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 83
  • Rejestracja: 22-luty 05

Napisano 30 lipiec 2007, 10:34

nic to nie dało, zrobiłem jak piszesz, następuje instalacja, widać jak pliki są do odpowiedniej lokalizacji instalowane i na sam koniec pojawia się komunikat :
''Nie można zainstalować tego sprzętu
Kontroler multimediów audio
Wystąpił błąd podczas instalacji urządzenia
Odmowa dostępu ''
W trayu pojawil się komunikat, Wystąpił bląd podczas instalacji tego urządzenia, Twój sprzęt nie może działać własciwie.
Tym razem jak się wejdzie do kontrolera dzwięku pokazuje inny błąd , cyt. :

''To urządzenie nie jest poprawnie skonfigurowane. (Kod 1)

Aby ponownie zainstalować sterowniki dla tego urządzenia, kliknij przycisk Zainstaluj ponownie sterownik.''
I tak w koło, odmowa dostępu a sterownika dzwieku brak, zmienił się tylko błąd z 28 na 1.
Jestem bezsilny. Co mam zrobić?

Użytkownik lacky5 edytował ten post 30 lipiec 2007, 10:40

0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Paladyn 

  • Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1141
  • Rejestracja: 23-sierpień 06

Napisano 30 lipiec 2007, 15:05

Podaj model płyty głównej i chipsetu
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   lacky5 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 83
  • Rejestracja: 22-luty 05

Napisano 30 lipiec 2007, 17:40

te sterowniki działały bezproblemowo kilka lat od momentu instalacjiz płytki do czasu kiedy dokonałem Microsoft Update kilka dni temu, z tego co mam podane w Everescie, jest to karta muzyczna zintegrowana, płyta VIARAMA U8788 (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio Mikroukład płyty głównej , VIA VT8753E Apollo
P4X266E . Sterownik: Kontrolery dźwięku, wideo i gier:
CMI8738/C3DX PCI Audio Device 5.12.1.642 , Kodery-dekodery audio 5.1.2535.0 Kodery-dekodery wideo 5.1.2535.0 itd.

Próbowałem instalować z płytki która instalowała to oprogramowanie i sterowniki, efekt ten sam, odmowa dostępu. Faktem jest, że win xp sp2 informuje, że nie przeszły testu zgodności ale przecież działały sprawnie.

Nie mogę zainstalować, znowu wywala błąd po intalacji kod 28 czyli nie zainstalował się sterownik. Nie wiem co go blokuje, nie daje się zainstlować w system 32 lokalizacji gdzie widać, że się pliki instalują ale bez efektu.

''Wystąpił problem podczas aktualizacji tego sprzętu
CMI8738/C3DXPCI Audio Device
Wystąpił błąd podczas instalacji tego urządzenia
Odmowa dostępu''

Jeszcze z podglądu zdarzeń gdy próbowałem ponownie aktualizacji jeszcze z poziomu Windows Update :
''Instalacja nie powiodła się. System Windows nie mógł zainstalować następującej aktualizacji, ponieważ wystąpił błąd 0x80070005 : C-Media Electronics Incorporation-Sound-CMI8738/C3 DX PCI Audio Device''


Już pomyślałem, że ta karta zintegrowana nie działa ale jest odkrywana jako nowy sprzęt po deinstalacji niedziałającego sterownika.

Pomocy. Może jakiś pomysł..

Użytkownik lacky5 edytował ten post 30 lipiec 2007, 17:53

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Paladyn 

  • Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1141
  • Rejestracja: 23-sierpień 06

Napisano 30 lipiec 2007, 17:48

Popatrz tu:
http://www.softwaretipsandtricks.com/forum...p-problems.html
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   lacky5 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 83
  • Rejestracja: 22-luty 05

Napisano 30 lipiec 2007, 18:09

nie posiadam pliku drmk.sys nawet wśród ukrytych plików i folderów, jaka jest lokalizacja tego pliku?
wsrod plikow system32/drivers mam taki plik.

podsumowując, coś w rejestrze blokuje instalację albo pliki lub brak jakiś plików w systemie.. . Jeśli kiedyś z cd można było zainstalować sterownik to dlaczego nie można tego zrobić obecnie?

Użytkownik lacky5 edytował ten post 30 lipiec 2007, 19:14

0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:19) ja 'zaledwie' 7
dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:17) Już ponad 10 lat :D
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:42) Tylko ten nick mógłbym zmienić :D
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:38) A ja nadal będę tu zaglądał :))
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:38) Minęło tyyyyle lat
wojtek0569  : (05 wrzesień 2014 - 16:45) Zapraszamy na Forum Komputer Świat: forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 sierpień 2014 - 19:09) ..
wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP