Zakładam, że większość zna już podstawy Linuxa więc daruję sobie pisanie jak np coś skopiować. Tylko konkrety.
Najpierw trzeba wypalić bootowanlą płytę żeby mieć dostęp do plików na niej zapisanych. Potem (na moim przykładzie) stworzyłem w katalogu '/boot' katalog 'inne' a w nim katalog 'PPM8'. Całość powinna wyglądać tak:
/boot/inne/PPM8
Następnie z płyty kopiujemy 2 pliki: 'initrd.gz' oraz 'vmlinuzp'. Pliki te skopiowałem do katalogu '/boot/inne/PPM8'
Potem wystarczy dowolnym edytorem tekstu dodać w menu GRUBa (/boot/grub/menu.lst) następujący tekst:
title Paragon Partition Manager 8.5 root (hd0,8) kernel /boot/inne/PPM8/vmlinuzp splash=silent vga=0x314 medialable=PARAGON initrd /boot/inne/PPM8/initrd.gz
title - jest to tytuł, tą nazwę zobaczymy podczas uruchomienia GRUBa;
root - oznacza partycję '/' czyli tą na którą skopiowaliśmy te 2 pliki z płytki;
kernel - jest to ścieżka do jądra oraz jego parametry'
initrd - obraz RAM dysku na którym jest zapisany sam program Paragon Partition Manager 8.5.
Jeżeli ktoś zrobił coś podobnego (oczywiście działającego) to niech napiszę posta w tym temacie.
Nie piszcie żadnych komentarzy w stylu 'ale fajne, dzięki'
Do tematu dodawajcie albo nowe porady dotyczące bootowania programów GRUBem albo ewentualne pytania.
Prośba do moderatorów: Jeżeli temat nadaje się do tego działu to prosiłbym o przyklejenie go. Będzie to najrozsądniejsze wyjście.
PS. Teraz może uda się dodać Paragon Drive Backup
EDIT:
Sprawdziłem i Drive Backup też działa! Sytuacja analogiczna do PPM8.5
Stworzyłem katalog PDB8 w /boot/inne, potem skopiowałem do niego pliki 'vmlinuzp' i 'initrd.gz'; następnie w menu.lst dodajemy:
title Paragon Drive Backup 8.5 root (hd0,8) kernel /boot/inne/PDB8/vmlinuzp splash=silent vga=0x314 medialable=PARAGON initrd /boot/inne/PDB8/initrd.gz
Narazie na tyle. Mam nadzieję, że ktoś z was doda coś do tego tematu
Użytkownik Andrew edytował ten post 26 wrzesień 2007, 08:53

Logowanie »
Dodaj odpowiedź