Komputer Świat Ekspert - Forum: Bootowanie GRUBem innych programów - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Bootowanie GRUBem innych programów np Paragon Partition Manager 8 - Poradnik

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Andrew 

• Ekspert, Redaktor CentrumXP.pl
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 207

Napisano 12 sierpień 2007, 13:13

Elo. Ostatnio wpadłem na pomysł dodania do menu GRUBa różnych programów. Cały sens w tym, żeby nie uruchamiać tych programów z CD/DVD ale z dysku twardego przy pomocy GRUBa. Poniżej przedstawiam jak dodać program Paragon Partition Manager 8.5 którego pełna wersja jest zamieszczona w najnowszym numerze Eksperta.

Zakładam, że większość zna już podstawy Linuxa więc daruję sobie pisanie jak np coś skopiować. Tylko konkrety.

Najpierw trzeba wypalić bootowanlą płytę żeby mieć dostęp do plików na niej zapisanych. Potem (na moim przykładzie) stworzyłem w katalogu '/boot' katalog 'inne' a w nim katalog 'PPM8'. Całość powinna wyglądać tak:
/boot/inne/PPM8

Następnie z płyty kopiujemy 2 pliki: 'initrd.gz' oraz 'vmlinuzp'. Pliki te skopiowałem do katalogu '/boot/inne/PPM8'

Potem wystarczy dowolnym edytorem tekstu dodać w menu GRUBa (/boot/grub/menu.lst) następujący tekst:

title 	Paragon Partition Manager 8.5
root		(hd0,8)
kernel		/boot/inne/PPM8/vmlinuzp splash=silent vga=0x314 medialable=PARAGON
initrd		/boot/inne/PPM8/initrd.gz

title - jest to tytuł, tą nazwę zobaczymy podczas uruchomienia GRUBa;
root - oznacza partycję '/' czyli tą na którą skopiowaliśmy te 2 pliki z płytki;
kernel - jest to ścieżka do jądra oraz jego parametry'
initrd - obraz RAM dysku na którym jest zapisany sam program Paragon Partition Manager 8.5.

Jeżeli ktoś zrobił coś podobnego (oczywiście działającego) to niech napiszę posta w tym temacie.

Nie piszcie żadnych komentarzy w stylu 'ale fajne, dzięki'

Do tematu dodawajcie albo nowe porady dotyczące bootowania programów GRUBem albo ewentualne pytania.

Prośba do moderatorów: Jeżeli temat nadaje się do tego działu to prosiłbym o przyklejenie go. Będzie to najrozsądniejsze wyjście.

PS. Teraz może uda się dodać Paragon Drive Backup ;)

EDIT:

Sprawdziłem i Drive Backup też działa! Sytuacja analogiczna do PPM8.5

Stworzyłem katalog PDB8 w /boot/inne, potem skopiowałem do niego pliki 'vmlinuzp' i 'initrd.gz'; następnie w menu.lst dodajemy:

title 	Paragon Drive Backup 8.5
root		(hd0,8)
kernel		/boot/inne/PDB8/vmlinuzp splash=silent vga=0x314 medialable=PARAGON
initrd		/boot/inne/PDB8/initrd.gz

Narazie na tyle. Mam nadzieję, że ktoś z was doda coś do tego tematu :)

Użytkownik Andrew edytował ten post 26 wrzesień 2007, 08:53

.....:::::Windows XP Media Center Edition 2005 PL,Windows Vista Business, Sempron 2600+, 512 MB RAM, Saphire Radeon 9550, 80 GB HDD, 320GB HDD, Creative Audigy SE + Creative Inspire T7900::::........
"...doch es wird mal wieder zeit, das ihr meinen arsch leckt ..."
1

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Fogel 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 113

Napisano 30 styczeń 2011, 13:23

Nie napisałeś jak dodać systemy nie będące linuksami ;p

Windows/BSD:

Windows i BSD mają swoje własne bootloadery, dlatego GRUB nie uruchamia systemu, tylko jego bootloader.
Pokazujemy, na której partycji znajduje się bootloader Windowsa/BSD (Windows 7 zazwyczaj instaluje go na osobnej partycji przed systemem).
Mówimy GRUB'owi, żeby uaktywnił bootowanie łańcuchowe (musi uruchomić kolejny program rozruchowy) oraz każemy mu uaktywnić wskazaną partycję.

title Windows 7
root (hd0,0)
chainloader +1
make active

sama reinstalacja GRUB'a jest dość prosta:
localhost# grub
grub> root (hd0,2)
grub> setup (hd0)
grub> quit

Wskazujemy, na której partycji znajduje się grub (/boot).
Wskazujemy, gdzie ma się on zainstalować (MBR).
Opuszczamy konsolę GRUB'a.

OpenSolaris:
Trochę trudniejsza sprawa jest w wypasku systemów z rodziny Solaris. Linuksowy GRUB nie potrafi uruchomić systemu z partycji ZFS, dlatego pokażę, jak skonfigurować GRUB'a Solarisowego:

plik to
/custompool/boot/grub/menu.lst

title OpenSolaris
findroot (pool_custompool,0,a)
bootfs custompool/ROOT/hostname
kernel$ /platform/i86pc/kernel/$ISADIR/unix -v -B $ZFS-BOOTFS
module$ /platform/i86pc/$ISADIR/boot_archive

pokazujemy, jakiego zpool'a mamy użyć (custompool na dysku 0 slice a)
pokazujemy, w którym miejscu w zpool'u jest rootfs (custompool/ROOT/hostname)
wskazujemy ścieżkę do jądra systemu (-v = verbose, -B $ZFS-BOOTFS = informujemy GRUB'a, że jądro znajduje się na partycji ZFS) a także do modułów.

UWAGA!
Ręczna instalacja Solarisa nie jest procesem łatwym, dlatego pokazana konfoguracja GRUB'a ma tylko pokazać jak ręcznie dodać wpis w sytuacji awaryjnej. Zazwyczaj domyślna konfiguracja instalatora jest w zupełności wystarczającą.
Jedną z najważniejszych części ręcznej instalacji OpenSolarisa jest dzielenie zpool'a na partycje - w przypadku nieprawidłowego podziału GRUB nie będzie potrafił wystartować systemu mimo dobrej konfiguracji.
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa