Witam Wszystkich.
Jestem nowy na forum więc wybaczcie ew. potknięcia.
Próba uruchomienia kompa kończy się tak jak i zaczyna : czarnym ekranem, tzn. nie zgłasza się ekran startowy BIOS-u
( z logo) a co za tym idzie nic nie startuje.Słysząc jednak próbę bootowania z dyskietki włożyłem dysk startowy Win 98
i jego zawartość się załadowuje poprawnie i jest widoczna.
Na czym polega to uszkodzenie i czy mogę podjąć probę zdiagnozowania go ( i ew. naprawy) z wykorzystaniem narzędzi
diagnostycznych na dysku startowym? Jak się do tego zabrać?
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Niki
Strona 1 z 1
BIOS nie startuje - czarny ekran
Napisano 12 wrzesień 2007, 21:40
Przestaw zworkę na dysku.Pewnie na master lub ustaw w biosie aby uruchamiał się z dysku a nie z dyskietki.Skoro startuje z dyskietki to pewnie złe ustawienie w biosie jest przyczyną.
e4440@3300mhz>Arctic Cooling Freezer 7 Pro>MSI Neo2-FR>4X1Gb OCZ XTC Platinum 800@940mhz>GF 8800GT Palit >Seagate 250Gb Barracuda ES (16MB, Serial ATA II NCQ)>Pentagram SilentForce PSF-460-P12S>
Napisano 13 wrzesień 2007, 08:26
Użytkownik przemn2 dnia 12.09.2007 22:40 napisał
Przestaw zworkę na dysku.Pewnie na master lub ustaw w biosie aby uruchamiał się z dysku a nie z dyskietki.Skoro startuje z dyskietki to pewnie złe ustawienie w biosie jest przyczyną.
Dzięki.Ale na dysku, ani na płycie nic nie było zmieniane czy podkręcane !
Sprzęt od nowości pracował w jednej konfiguracji ( 5 lat) i zdechł nagle z dnia na dzień.
Pzdr
Napisano 13 wrzesień 2007, 18:41
Jak zdechł nagle to wyciągnij baterię z płyty głównej lub zresetuj go zworka.A jak nie pomoże to rozbierz wszystko w drobny mak wyczyść i złóż z powrotem-czasami pomaga.A jak nie pomoże to znajdz kumpla z podobnym kompem i sprawdzaj częsci po kolei.
e4440@3300mhz>Arctic Cooling Freezer 7 Pro>MSI Neo2-FR>4X1Gb OCZ XTC Platinum 800@940mhz>GF 8800GT Palit >Seagate 250Gb Barracuda ES (16MB, Serial ATA II NCQ)>Pentagram SilentForce PSF-460-P12S>
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty