Na kompie był win98 i miał 3 partycje:10Gb,15Gb,15Gb
Postanowłiem zrobić oodzielną partycję na system oraz 2 na inne rzeczy.Tak wię codpaliłem jedyny progrma jaki miałem czyli dosowy fdisk,jednak z poziomu windowsa.Ponieważ nie dało się usunać partyc ji C wiec zrobiłem to w dosie.Tak więc usunąłem podstawową a następnie jeden z dysków logiczny(E).Zrobiłem główn ą na 1,5 GB ale o dziwo podczas obliczeń wolnej przestrzeni nie wyszło nic dla partycji rozszerzonej.Czyli zniknęło 8GB z dysku.Postanowiłem nie robić tego,dopiero jak będzie windows.
Po sformatowaniu każdej partycji przystąpiłem do instalacji windows ,scandisk nie wykazał błędów w partycjach.
Zaraz po pierwszym ekrani gdy już działa myszka aby kliknąć "dalej" wyskoczył bezsensowny komunikat "wyciągnij wszysktie dyskietki" a poniżej "Invalid dpmi return from 03AF:9FEB".
Znajomy twierdzi że są jakieś błędne wpisy w partycjach.
Jeśli tak to czy jest jakiś sprawny dosowy program do partycji,czy raczej powinienem podpiąć dysk do innego kompa z windowsem i tam ustawić partycję jakimś programem?
Strona 1 z 1
problem z instalacją win98 i partycje
Napisano 18 wrzesień 2007, 20:55
Moim zdaniem lepiej będzie jak podepniesz ten dysk do innego kompa z windowsem. Użyć Parition Magic i powinno być w porządku.
Mój komp: Asus P5K, Intel Core 2 Duo E6750, 2x1GB GeiL DDR2 800 Mhz, Palit GeForce 8600GT Sonic+ 256MB DDR3, Samsung SpinPoint F3EG 500GB , Chieftec 450W, Windows Vista Home Premium
Mój Last.fm
Mój Last.fm
Napisano 20 wrzesień 2007, 23:05
1. Usuń wszystkie! partycje z dysku (zakladajac ze nie masz szybkiego dostepu do innego konta, bo jesli masz to tak jak pisal delphinista007).
2. Utwórz podstawową partycję, rozmiar jaki chcesz (podajesz chyba w kilobajtach, więc zwróć na to uwagę)
3. Utwórz rozszerzoną partycję, rozmiar 100% (tutaj podaj w %, razem ze znaczkiem %, oznacza ilość wolnego miejsca przeznaczonego do zrobienia rozszerzonej partycji)
4. Utwórz dysk logiczny na rozszerzonej partycji, rozmiar np. 50%
5. Utwórz drugi dysk logiczny na rozszerzonej partycji, rozmiar reszta
6. Ustaw partycję z pkt. 2. jako aktywną
7. Uruchom instalatora Win z płyty.
2. Utwórz podstawową partycję, rozmiar jaki chcesz (podajesz chyba w kilobajtach, więc zwróć na to uwagę)
3. Utwórz rozszerzoną partycję, rozmiar 100% (tutaj podaj w %, razem ze znaczkiem %, oznacza ilość wolnego miejsca przeznaczonego do zrobienia rozszerzonej partycji)
4. Utwórz dysk logiczny na rozszerzonej partycji, rozmiar np. 50%
5. Utwórz drugi dysk logiczny na rozszerzonej partycji, rozmiar reszta
6. Ustaw partycję z pkt. 2. jako aktywną
7. Uruchom instalatora Win z płyty.
neo1k4.home.pl
strona o programowaniu
strona o programowaniu
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|