Komputer Świat Ekspert - Forum: Do REDAKCJI - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Do REDAKCJI Pomysł na nowe numery Eksperta.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   gruby33 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 71

Napisano 20 wrzesień 2007, 19:11

Na początku prosił bym o jaką kolwiek odpowiedź z waszej strony.

Mam taki pomysł aby KŚW był też wydawany w wersji elektronicznej. Cała gazeta będzie zapisana w PDF i za opłatą będzie ją można pobrać z waszej strony, a do programów które powinny być na płycie będą dawane np. linki skąd można je pobrać. Dzięki temu gazeta będzie tańsza i nie trzeba będzie niszczyć środowiska (mniej drzew do ścięcia pójdzie) :D

Jeszcze raz proszę Eksperta o przemyślenie dokładnie tego, odpowiedź od was i puszenie jak najszybciej w życie tego pomysłu.

Kto się ze mną zgadza niech podpisze się pod postem.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 20 wrzesień 2007, 19:33

problem jest w kontroli dostępu do wersji elektronicznej - PDF od razu byłby na torrentach i innych ustrojstwach :)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   gruby33 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 71

Napisano 20 wrzesień 2007, 19:46

Jeśli by chcieli to Ekspert teraz też by był na torrentach. Co to za problem zeskanować 60 stron i zrobić PDF z niego.

A pierwsze 3 numery jak wyjdą to właśnie zobaczą jak z tym będzie.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   cinekcool 

• Smerfastyczny użytkownik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2404

Napisano 21 wrzesień 2007, 08:12

fajnie by było, ale to już serio za łatwo byłoby dla piratów ;] KSE i tak jest na torrentach, ale przy wersji pdf to już by nie było to...to się nie będzie im opłacać :)
Moja kawiarenka :)
Pomóżcie mi ją rozkręcić :)
Ludzie korzystajcie ze słownika!!!
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   gruby33 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 71

Napisano 21 wrzesień 2007, 08:57

Tak jak mówiłem mogą zrobić 1 numer może 2 numery i niech zobaczą co po pierwszym numerze będzie. Jeśli po pierwszym numerze będzie on na torrentach. To przestaną go wydawać w PDF.

I tu zakończmy całą rozmowę :D Prosił bym teraz o odpowiedź kogoś z "Eksperta"
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   aras16 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 382

Napisano 21 wrzesień 2007, 19:37

Podążamy za techniką ale wg mnie (jeszcze w tych czasach) papier jest o wiele wygodniejszy do czytania, oczywiście pdf to jest dobra że (np. wyszukiwanie artykułów) ale mi jest wygodniej czytać z kartki
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Lupinek 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 426

Napisano 21 wrzesień 2007, 20:55

No oczywiście. Czy pdfa mogę czytać w kibelku? Niee...
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   gruby33 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 71

Napisano 23 wrzesień 2007, 07:47

Przecież nie mówię aby skończyli z wydawaniem eksperta na papierze. Niech wydają normalnie eksperta a PDF niech zrobią z 1 numer na próbę. Mogli by go jakoś zabezpieczyć np. wprowadzając kod jakiś do PDF i jak będzie na torrentach to sobie KŚW to ściągnie i luknie jaki kod jest na torrentowym PDF i bedzie wiadomo kto wystawił :P
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   tomek10861 

• Microsoft
  • Pip
  • Postów 200

Ikona posta  Napisano 23 wrzesień 2007, 14:09

Wyświetl postUżytkownik Lupinek dnia 21.09.2007 21:55 napisał

No oczywiście. Czy pdfa mogę czytać w kibelku? Niee...

Takkk... na laptopie. :P
Ja też jestem za tym. Płatność by była sms`em. W sms`ie przychodził by kod, wpisywało by go się w formularzu i by się miało dostęp do eksperta.

Użytkownik tomek10861 edytował ten post 23 wrzesień 2007, 14:10

Zapraszam na mój konał YouTube http://www.youtube.com/user/tomek10861
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   cinekcool 

• Smerfastyczny użytkownik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2404

Napisano 23 wrzesień 2007, 18:44

tylko że żeby była płatność smsem, to musiałbyś wysłać 2 najdroższe smsy (9+vat), żeby redakcja coś na tym zaobiła ;)
Moja kawiarenka :)
Pomóżcie mi ją rozkręcić :)
Ludzie korzystajcie ze słownika!!!
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   icek 

• rm -rf /
  • Pip
  • Postów 461

Napisano 24 wrzesień 2007, 14:35

Hmmm.. nie glupi pomysl, gdyby od takiego wydania byly odjete koszty druku, papieru etc. to kto wie, czy bym sie nawet nie skusił na powrót do Eksperta :). A tam zaraz torrenty, jak ktos nie chce krasc, to zaplaci. Z takim podejesciem, to system operacyjny powinien byc preinstalowany na HDD jeszcze przed zlozeniem komputera, bo majac go na plytce to nie problem zrobic obraz i udostepnic w internecie.
Zgadzam sie z gruby33, dac kilka numerow na probe, jak sprzedasz drastycznie spadnie to zaprzestac i wsio.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   wolskiwojciech 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 12

Napisano 30 wrzesień 2007, 19:03

Bardzo dobry pomysł z tym pdf, ale najlepiej za opłatą smsem.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   gruby33 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 71

Napisano 07 listopad 2007, 16:45

Więc co Redakcja postanowiła??? Zrobi coś. Czy w ogóle nikt z redakcji tego nie czytał.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   webmasterscool 

• Overclocker :P
  • Pip
  • Postów 324

Napisano 07 listopad 2007, 18:32

Wyświetl postUżytkownik gruby33 dnia 07.11.2007 18:45 napisał

Więc co Redakcja postanowiła??? Zrobi coś. Czy w ogóle nikt z redakcji tego nie czytał.

Popieram ten pomysł , jak widzę nie tylko ja :P .
Ale czy nie lepiej wyślij e-mail do redakcji , zamiast zakładać temat na forum , do którego pewnie redakcja nawet nie zajrzy ? ;) .

Użytkownik webmasterscool edytował ten post 07 listopad 2007, 18:33

DualCore Intel Pentium D 830 3Ghz@3.5Ghz ASUS GeForce 8600 GT (512 MB) Creative Audigy 2 Platinum (SB0240) Sound Card Intel Lakeport i945P 4GB DDR2 DIMM
Wordpress : http://webmasterscool.wordpress.com/ :)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   DEV 

• Deviant
  • Pip
  • Postów 150

Napisano 08 listopad 2007, 00:28

Wyświetl postUżytkownik gruby33 dnia 20.09.2007 21:11 napisał

Na początku prosił bym o jaką kolwiek odpowiedź z waszej strony.

Mam taki pomysł aby KŚW był też wydawany w wersji elektronicznej. Cała gazeta będzie zapisana w PDF i za opłatą będzie ją można pobrać z waszej strony, a do programów które powinny być na płycie będą dawane np. linki skąd można je pobrać. Dzięki temu gazeta będzie tańsza i nie trzeba będzie niszczyć środowiska (mniej drzew do ścięcia pójdzie) :D

Jeszcze raz proszę Eksperta o przemyślenie dokładnie tego, odpowiedź od was i puszenie jak najszybciej w życie tego pomysłu.

Kto się ze mną zgadza niech podpisze się pod postem.

Ekspert w PDF ? Zaraz jeden wrzuci na torrenta, drugi ściągnie i dalej pójdzie (a wszyscy będą ściągali oczywiście tylko po to, "żeby się przekonać czy warto kupić gazete"). Myśle, że nie będą chcieli w to wchodzi, bo to oznacza straty.

Poza tym nie ma to jak przysiąść z gazetą na kolanach, a nie przed szybą ślęczeć. To nie to samo.

Użytkownik DEV edytował ten post 08 listopad 2007, 00:29

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Przemek211 

• Przemo
  • Pip
  • Postów 438

Napisano 08 listopad 2007, 14:47

Ja to zaczekałbym z tym aż wejdą szerzej takie te ekraniki fajne :) (nie wiem jak to się nazywa, to jest takie giętkie). Wtedy chętnie kupię eksperta w takiej postaci. Mimo, że mój monitor ma pivot i i tak 100 razy lepiej się czyta gazety niż normalnie na monitorze to jednak nie jest to to samo dla mnie i zawsze biegnę do kiosku po świeżego Eksperta.
Pzdr. :P
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 09 listopad 2007, 06:50

Wyświetl postUżytkownik DEV dnia 08.11.2007 0:28 napisał

Ekspert w PDF ? Zaraz jeden wrzuci na torrenta, drugi ściągnie i dalej pójdzie (a wszyscy będą ściągali oczywiście tylko po to, "żeby się przekonać czy warto kupić gazete"). Myśle, że nie będą chcieli w to wchodzi, bo to oznacza straty.

ale i tak każdy numer bez wyjątku jest na torrentach...
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   gruby33 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 71

Napisano 09 listopad 2007, 16:52

Cytat

kspert w PDF ? Zaraz jeden wrzuci na torrenta, drugi ściągnie i dalej pójdzie (a wszyscy będą ściągali oczywiście tylko po to, "żeby się przekonać czy warto kupić gazete"). Myśle, że nie będą chcieli w to wchodzi, bo to oznacza straty

Jeśli jakiś czytelnik Eksperta chciałby wrzucić go na torrenta już dawno by to zrobił. Zeskanowanie 80stron to robota na 15-20min.
A jeśli redakcja obawiała by sie że zakupi ją jakiś gościu tylko po to aby go wrzucić na torrenta to powinna sprzedawać PDF tylko w prenumeracie minimum na ROK.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Sir Jedi 

• The Witcher
  • PipPipPipPip
  • Postów 2223

Napisano 11 listopad 2007, 11:07

To już lepiej uruchomić sprzedaż numerów archiwalnych, już nie dostępnych, w postaci PDF.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   DEV 

• Deviant
  • Pip
  • Postów 150

Napisano 11 listopad 2007, 12:08

Wyświetl postUżytkownik Przemek211 dnia 08.11.2007 16:47 napisał

Ja to zaczekałbym z tym aż wejdą szerzej takie te ekraniki fajne :) (nie wiem jak to się nazywa, to jest takie giętkie). Wtedy chętnie kupię eksperta w takiej postaci. Mimo, że mój monitor ma pivot i i tak 100 razy lepiej się czyta gazety niż normalnie na monitorze to jednak nie jest to to samo dla mnie i zawsze biegnę do kiosku po świeżego Eksperta.

Taaak :) Jakby papier elektroniczny był ogólnie dostępny i w przyzwoitej cenie to zaraz bym zaczął do niego kupować gazetki w PDF. Po pierwsze byłyby dużo tańsze, a po drugie nie miałbym wszystkich szafek zawalonych makulaturą :) I jakie proste wyszukiwanie. Tylko nie chodzi mi o czytnik, bo czytnik to dla mnie duży i niewygodny kloc przypominający książke. Jakby wyszło coś w stylu jednej pojedynczej kartki papieru elektronicznego i tam możnaby było wrzucać gazetki to zaraz zrezygnowałbym z wersji papierowej.

Użytkownik DEV edytował ten post 11 listopad 2007, 12:09

0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   szucio 

• Szucio.info
  • Pip
  • Postów 436

Napisano 11 listopad 2007, 18:46

Wyświetl postUżytkownik DEV dnia 08.11.2007 0:28 napisał

Poza tym nie ma to jak przysiąść z gazetą na kolanach, a nie przed szybą ślęczeć. To nie to samo.

A nie mogą każdej strony jakoś oznakować numerem telefonu czy jakiegoś innego numeru po którym wiadomo, że właśnie ta osoba kupiła gazetę (oznakowana gazeta trafi do torrenta - zaraz do sądu, że są dowody, łamania prawa autorskiego, blablabla i super duże odszkodowanie). Jak jest w 100% potwierdzone, że dana osoba kupiła gazetę to odszkodowanie musi zapłacić, jeszcze kśe by się wzbogacił ;-)

Pewnie - to też można obejść (korzystając z print screen), ale to zniechęca.

Ja już od pewnego czasu nie kupuję kśe, powód: cena nie jest adekwatna do zawartości, bo
a ) na płycie zazwyczaj nie ma nic ciekawego (no może poza źródełkami)
b ) część tematów mnie nie interesuje (jak na razie) - grafika 3D, połowa tricków do windowsa itd itp

Gdyby ekspert byłby w PDF to odchodzi:
a ) koszt płyty
b ) koszt druku
c ) koszt sprzedania (prowizja dla kiosku i rozwożenie)

Jak dla mnie byłoby coś takiego super. Np. Źródła można umieszczać na ftp.

Może by się tak redakcja wypowiedziała??

Użytkownik szucio edytował ten post 11 listopad 2007, 18:47

0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   DEV 

• Deviant
  • Pip
  • Postów 150

Napisano 12 listopad 2007, 01:58

Wyświetl postUżytkownik szucio dnia 11.11.2007 20:46 napisał

A nie mogą każdej strony jakoś oznakować numerem telefonu czy jakiegoś innego numeru
...
Pewnie - to też można obejść (korzystając z print screen), ale to zniechęca.

Poradzili sobie z Vistą i iPhonem, myślisz ze nie dadzą rady prostemu PDFowi ?

Cytat

Może by się tak redakcja wypowiedziała??

Niestety redakcja najwyraźniej olewa wszystko od dłuższego czasu.

Ale wy chyba nie myślicie, że ot tak sobie ktoś przyjdzie, zobaczy ten temat i wprowadzi PDF ? :D To jest dopiero pomysł, musieliby zrobić cały plan przedsięwzięcia, wiele rzeczy musieliby zmienić, przekalkulować czy im się będzie opłacać. Ile czasu ludzie błagali o płytke DVD w Ekspercie... Może za 3 lata wejdzie ten PDF
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Sir Jedi 

• The Witcher
  • PipPipPipPip
  • Postów 2223

Napisano 12 listopad 2007, 12:34

Wyświetl postUżytkownik DEV dnia 12.11.2007 1:58 napisał

Niestety redakcja najwyraźniej olewa wszystko od dłuższego czasu.
Ale wy chyba nie myślicie, że ot tak sobie ktoś przyjdzie, zobaczy ten temat i wprowadzi PDF ? :D To jest dopiero pomysł, musieliby zrobić cały plan przedsięwzięcia, wiele rzeczy musieliby zmienić, przekalkulować czy im się będzie opłacać. Ile czasu ludzie błagali o płytke DVD w Ekspercie... Może za 3 lata wejdzie ten PDF

Po pierwsze: To że ktoś prosi aby redakcja się odezwała to nie znaczy że od razu wszyscy redaktorzy zasypią nas postami.
Po drugie: Redakcja KŚE ma pod stałym nadzorem to forum a w szczególności ten dział :)
Po trzecie: Rynek chyba jeszcze nie dojrzał do tego typu sprzedaży nowych numerów. Tak jak pisałem wyżej najlepiej by było na początek wprowadzić do sprzedaży starsze numery KŚE.
Po czwarte: Czas jaki ludzie błagali o DVD zależał od nich samych. Redakcja czekała na moment kiedy w polskich domach na dobre zadomowi się nośnik DVD. Tak samo będzie z PDF, jeżeli będzie popyt na taką formę KŚE, wtedy redakcja wypuści testowy, dobrze zabezpieczony numer.
Po piątek: Redakcja może już dawno temu ustaliła że KŚE będzie tylko i wyłącznie papierowy. Wtedy wszelkie prośby, groźby czy Zdrowaśki nie pomogą.
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   gruby33 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 71

Napisano 14 listopad 2007, 22:52

No dobrze ale chociaż ktoś z redakcji mógł by się odezwać. Wtedy każdy z nas byłby spokojny że to redakcja zobaczyła i myśli o tym. A nie że nic o tym nie wie albo to olewa.
Myślę że gazeta w formacie PDF będzie niedługo standardem. Bo będzie można ją czytać zaraz po wydaniu. Będzie tańsza. I mniej drzewek się zetnie na makulaturę :P
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Arctic_power 

• chłodny powiew optymizmu
  • Pip
  • Postów 456

Napisano 16 listopad 2007, 16:47

Pomysł dobry, ale na dzień dzisiejszy dość ryzykowny. W przyszłości być może upowszechni się papier elektroniczny, który zastąpi zwykłe papierowe gazety i czasopima, a dostęp do informacji będzie w pewien sposób lepiej zabezpieczany :> Chociaż biorąc pod uwagę dzisiejsze poczynania piratów/crackerów jest to wątpliwe.

Użytkownik Arctic_power edytował ten post 16 listopad 2007, 16:48

0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Pączek 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 121

Napisano 17 listopad 2007, 09:30

gruby33 masz rację żeby nie ciąć tak dużo drzew na Eksperta,lecz i tak wszystkie inne gazety będą wydawane w formie papierowej.Nic nie zmienisz!To że,ktoś będzie wycinał o 1-2 drzewa mniej,to i tak problem z drzewami będzie nadal rosnął.Mnie jakoś nie korci na PDF,abym sobie czytał przed ekranem komputera.Było by to zbyt męczące,tak ślęczeć i czytać.Wolę jednak pójść raz w miesiącu do kiosku po papierowego Eksperta z płytą CD(ja takiej używam :) ).
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   gruby33 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 71

Napisano 09 styczeń 2008, 15:31

Długo czekałem i muszę powiedzieć że zawiodłem się na "Ekspercie". Żadnej odpowiedzi. Ani na tak ani na nie. Ehhhhh.
0

Strona 1 z 1