Komputer Świat Ekspert - Forum: Jak sformatować viste i wgrać xp na laptopie? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Jak sformatować viste i wgrać xp na laptopie? Pomocy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   lupeek 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1

Napisano 03 listopad 2007, 18:50

Witam

Mam pewien problem

Otóż mam na laptopie viste a chce ją zmienić na xp... Sprawa sie koomplikuje gdyż laptop nie wykrywa mi wogóle że ma czytać z dysku. Wchodze do biosa a tam jakieś dziwne cyferki i nic więcej sie nie da ustawić ;/ Ma ktoś jakiś pomysł na to ? Bo jak chce przez wiersz poleceń to vista nie chce instalować mi xp :/ Z góry dzięki za pomoc.
Jeżeli zamieściłem to nie w tym dziale to przepraszam :) Jestem tutaj nowy...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Paladyn 

• Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1184

Napisano 03 listopad 2007, 19:09

Niestety bedę musiał Cię zmartwić :/
Na niektórych laptopach instalacja innego systemu niż Vista jest niemożliwa.
Najlepiej jakbyś dał screena z twojego biosa bo teraz to ciężko powiedzieć o jakie krzaczki ci chodzi. Jeśli masz również dysk pod SATA to musisz dograć sterowniki do sytemu. Najlepiej programem nLite. oczywście można je dodać na dyskietce na początku instalacji systemu wciskając F6
Podaj jeszcze model laptopa

Użytkownik Grzech_u edytował ten post 03 listopad 2007, 19:10

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   rzeznia22 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1653

Napisano 03 listopad 2007, 19:21

Co Wy dajecie...

1) Visty się nie formatuje...

2) Jakie cyferki? O co w ogóle chodzi? Jaki bios? Jaki laptop?

3) Napisz jeszcze raz dokładnie o co chodzi...

4) Wiem że nowy jesteś, ale regulamin też jest i jakieś zasady typu Netykieta itd..

Użytkownik rzeznia22 edytował ten post 03 listopad 2007, 19:22

Mam taki kaprys, zapić się na śmierć.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Janemba 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 86

Napisano 03 listopad 2007, 20:43

Daj screena z biosu ;)
Sam mam laptopa i też kiedyś miałem ten problem. Wejdz do biosu (del,f1,f2,insert) i spróbuj zmienić albo wrzuć jakieś zdjęcie z niego ;)

Użytkownik Janemba edytował ten post 03 listopad 2007, 20:46

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   indiced 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 118

Napisano 03 listopad 2007, 22:54

Otóż skoro masz na laptopie Vistę,
to najwygodniej sie jej trzymać.
Bo to lepszy system niż XP.

Jak nie masz czym screen zrobić, to najlepiej zapisz na kartce co Ci sie wyświetla,
jakie napisy spisz wersje wszystkiego i modele, a później podaj je tutaj...na forum,
wtedy pokombinujemy...
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   wojewoda 

• SuSE Linux 10.3 user
  • PipPipPip
  • Postów 1640

Napisano 10 listopad 2007, 20:27

Wyświetl postUżytkownik indiced dnia 03.11.2007 22:54 napisał

Otóż skoro masz na laptopie Vistę,
to najwygodniej sie jej trzymać.
Bo to lepszy system niż XP.
Niewykluczone, jesli masz statek...
Dodam tez ze od vistuli lepsza jest niejedna dystrybucja linuksa...

Wyświetl postUżytkownik rzeznia22 dnia 03.11.2007 19:21 napisał

Co Wy dajecie...

1) Visty się nie formatuje...
Niby dlaczego? Ja mam della, na nim oczywiscie vistula lezy na partycji 67 GB, do tego RECOVERY 10 GB - planuje sie tego wszystkiego pozbyc, bo  jakby nie patrzec, przynajmniej 20 GB lezy mi tu odlogiem.
Wg Ciebie nie powinienem?
"Kobiety sa piekne w blasku dnia, ale jeszcze piekniejsze w mroku nocy..."
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

• Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 5909

Napisano 10 listopad 2007, 21:53

Wyświetl postUżytkownik wojewoda dnia 10.11.2007 20:27 napisał

Niby dlaczego?

A niby czym ?? Walcem po płytce pojeździć ??
Formatuje sie dyski.

Użytkownik Uno edytował ten post 10 listopad 2007, 21:53

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   wojewoda 

• SuSE Linux 10.3 user
  • PipPipPip
  • Postów 1640

Napisano 11 listopad 2007, 07:28

Wyświetl postUżytkownik Uno dnia 10.11.2007 21:53 napisał

A niby czym ?? Walcem po płytce pojeździć ??
Formatuje sie dyski.
Ale sie Uno szczegolow czepiasz...
Jakbym pisal tylko tak jak powinno sie pisac, tj. wlasciwymi nazwami to lepiej jakbym nie pisal - bo po co jak nikt z poczatkujacych nie zalapie o co biega...

Klasyki tego gatunku - 'format dysku ale tylko tego z windowsem', albo 'chce sformatowac windowsa! jak???'

@uno
sorry, ale troche nie lapie o co do mnie pijesz...

Użytkownik wojewoda edytował ten post 11 listopad 2007, 11:46

"Kobiety sa piekne w blasku dnia, ale jeszcze piekniejsze w mroku nocy..."
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

• Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 5909

Napisano 11 listopad 2007, 11:19

Wyświetl postUżytkownik wojewoda dnia 11.11.2007 7:28 napisał

Jakbym pisal tylko tak jak powinno sie pisac, tj. wlasciwymi nazwami to lepiej jakbym nie pisal - bo po co jak nikt z poczatkujacych nie zalapie o co biega...

To Twoje zdanie. Moje jest inne.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   SandFighter 

• Nieśmiertelna dusza
  • Postów 90

Napisano 11 listopad 2007, 15:59

Problem jest w tym, że jeśli masz dość nowoczesnego laptopa (a zakładam, że tak jest), to XP nie będzie w stanie wykryć Ci dysku SATA (Serial ATA - jak kto woli). Takie dyski upowszechniły sie już po wypuszczeniu przez Microsoft Windows XP z Service Packiem 2, dlatego tak jak napisał kolega wcześniej musiałbyś przygotować własną płytkę instalacyjną z systemem XP dogrywając do niego drivery SATA pod XP.

Druga rzecz: żeby sformatować dysk (w tym przypadku partycję z systemem) musisz uruchomić komputer z bootowalnej płyty CD/DVD. Jak znam życie, to producent laptopa domyślnie ustawił na ładowanie systemu z dysku w pierwszej kolejności, czyli musisz zajrzeć do BIOSu i zmienić ustawienia kolejności napędów z których ma być czytany system na CD/DVD.

Mała rada: jeśli masz laptopa z systemem Recovery, to stracisz dostęp do partycji z kopią Visty (na zawsze). Chyba, że oddasz kompa do serwisu na tydzień i zapłacisz 250 zł za przywracanie obrazu dysku.

Pozdrawiam!
||-- Acer Aspire 5920G (GemStone) | 2 GB Dual RAM | 2 x Centrino 2 Duo 2.00 GHz T7300 Santa Rosa | GeForce 8600M GT 256 MB --||
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

• Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 5909

Napisano 11 listopad 2007, 22:21

Wyświetl postUżytkownik SandFighter dnia 11.11.2007 15:59 napisał

Problem jest w tym (...)

Niekoniecznie. Jak sa w biosie AHCi sie tyczące to nie ma potrzeby ze sterownikami latac.

Wyświetl postUżytkownik SandFighter dnia 11.11.2007 15:59 napisał

Mała rada: jeśli masz laptopa z systemem Recovery, to stracisz dostęp do partycji z kopią Visty (na zawsze). Chyba, że oddasz kompa do serwisu na tydzień i zapłacisz 250 zł za przywracanie obrazu dysku.

Niekoniecznie.
1. Tylko w wypadku usunięcia partycji recovery. A instalacja XP nie wymaga w zdecydowanej wiekszości przypadków usuwania wszystkich partycji.
2. Zapewne w instrukcji jest informacja pod tytułem "jak wypalić recovery na płycie".

Użytkownik Uno edytował ten post 11 listopad 2007, 22:23

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   DEV 

• Deviant
  • Pip
  • Postów 150

Napisano 12 listopad 2007, 02:14

Wyświetl postUżytkownik SandFighter dnia 11.11.2007 17:59 napisał

Problem jest w tym, że jeśli masz dość nowoczesnego laptopa (a zakładam, że tak jest), to XP nie będzie w stanie wykryć Ci dysku SATA (Serial ATA - jak kto woli). Takie dyski upowszechniły sie już po wypuszczeniu przez Microsoft Windows XP z Service Packiem 2, dlatego tak jak napisał kolega wcześniej musiałbyś przygotować własną płytkę instalacyjną z systemem XP dogrywając do niego drivery SATA pod XP.

No coś ty. Ja mógłbym sie założyć, że jeszcze kiedy instalowałem system bez SP2 to było na początku instalacji coś żeby nacisnąć chyba F2 żeby zainstalować sterowniki do Serial ATA zamieszczone na osobnej dyskietce, czy jakoś tak.

Cytat

Wystarczy pierwszy lepszy program do zarządzania partycjami, podłącza laptopa do PCta i robi kopie partycji z Vistą na dysk PCta. Wszystko da sie obejść, trzeba tylko pokombinować.

Użytkownik DEV edytował ten post 12 listopad 2007, 02:14

0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   karol 

• lofix
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 2726

Napisano 12 listopad 2007, 08:22

Ja wywaliłem tą viste z laptopa za pomocą instalatora FreeBSD (myślę, że inne, np distro Linuksa, też sobie z tym poradzą).
Pamięć mam dobra, ale krótką, pamiętam tylko, że w BIOSie zmieniałem coś właśnie z tym (S)ATA, a potem z CD XP_sp instalowalem sterowniki do tegoż... ogólnie spędziłem nad tym dwa dni :)

PS: W internecie, na forach są porady jak tego dokonać

Użytkownik lofix edytował ten post 12 listopad 2007, 08:23

Zawsze czytaj uważnie Regulamin, oraz stosuj się do jego zaleceń.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   zeppelins 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 159

Napisano 22 listopad 2007, 10:54

Jeśli chodzi o partycję recovery, to samej partycji nie usuniesz tak łatwo (chyba, że masz jakiegoś menedżera partycji jak Partition Magic, albo Disk Director Acronisa), bo jest ukryta. Nie chodzi tu o usuwanie samej partycji, tylko o nadpisanie MBRa dysku. Firmy, które umieszczają partycje Recovery (Acer, HP, ASUS itp) przygotowują w tym celu specjalny obraz dysku z konkretnie przygotowanym sektorem MBR, a wszystko po to by ukryć partycję Recovery przed użytkownikiem i zarządzać nią z poziomu MBRa (z niewielkim ustępstwem biosu).

Właśnie dlatego potem sam będziesz się musiał głowić jak MBRa przywrócić itp, lub będziesz musiał oddać dysk do serwisu. Poza tym XP nie jest tego warty (chyba, że chce Ci się ściągać wszystkie update'y itp.). Ale rzecz opiera się na sterownikach SATA. Jeśli masz dysk pracujący na takim kontrolerze, to musisz mieć też drivery do niego. inaczej nici z tego. I nawet SP2 do XP Ci nie pomoże.

Pozdrawiam!
|| Athlon 1700+ XP Palomino | Gigabyte GA-7N400SL | 2x128 DDR-266 | ABIT Radeon 9600 XT 128-CDT @800/1050 | Maxtor 740DX 40GB ||
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   szymooo17 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 1

Napisano 02 wrzesień 2009, 13:09

Witam!!
Mam problem chcialem zrobic format laptopa dysku 'c' bo tylko jedna partycja jest. I Wgrac windowsa xp'ka ale przy wlaczaniu laptopa i po wlozeniu plyty wyskakuje lnstalowanie systemu windows, a pozniej powinno wyskoczyc co chce zrobic czy instalowac lub naprawic system czy cos takiego ale to nie wyskakuje. Pisze tylko: ' Pojawil sie problem i system windows zostal zamkniety aby zopobiec uszkodzeniu komputera.
Jezeli po raz pierwszy widzisz ekran bledu stop, ponownie uruchom komputer. Jezeli ten ekran pojawi sie ponownie wykonaj nastrepujace kroki:

Prosze o szczegolowe wyjasnienie jak wgrac xp na viste.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Treck 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 02 styczeń 2010, 11:54

@szymooo17

Musisz przestawić w Biosie takie coś z SATA, bo xp nie ma od nich sterownika.
I know that any day could be the last !
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa