Witam.
Kolega poprosił mnie o pomoc w podkręceniu P5N32-SLI SE DeLuxe i Intel E6300
Mimo niezbyt dobrych recenzji (chodzi o właściwości OC) i wynikających z tego problemów postanowiłem pomóc koledze.
I tu pojawiły się pierwsze schody. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Podkręcanie procesora na nForce diametralnie różnie się od czynności wykonywanych na 965P.
Trochę o sprzęcie.
Płyta: P5N32-SLI SE DeLuxe
Procesor: Intel E6300
RAM: Kingmax 800MHz
Zasilacz: 500 iGreen CoolerMaster
Chłodzenie: na razie boxowe, ale będzie Arctic Freezer 7 Pro (chyba że macie jakaś inna propozycję)
Procesor został kupiony rok temu, więc może nie trzeba będzie podwyższać napięcia.
Moje ustawienia:
FSB Optimize Mode: Disable
Memory Optimize Mode: Disable
Target Memory Speed: 800
System Clock Mode: Manual
FSB Clock: 1066
Memory Clock: 800
Rozumiem, że mam podnosić FSB Clock i Memory Clock tak o 10 (jedno i drugie) i sprawdzać czy się urchamia.
A co do pamięci, te Kingmaxy nadadzą się?
EDIT
FSB Clock: 1250 tyle udało mi się ustawić.
Jak dam 1300 komputer zawiesza się już na początku.
Co dalej?
Po podniesieniu FSB do 1250 wydajność systemu spadła prawie o połowę (sprawdziłem w 3DMarku06)
Moje ustawienia BIOS:
Target memory speed: 800
FSB: 1300
Memory clock: 800
Napięcia:
CPU 1,4500
FSB 1,415
NB 1,4
SB 1,4
Niestety komputer się nie podnosi. Jakieś sugestie?
Strona 1 z 1
P5N32-SLI SE DeLuxe i Intel E6300 OC
Napisano 08 listopad 2007, 13:21
Podnosisz FSB tylko dla procesora.Ramu nie ruszaj na razie.
Jak polecisz z FSB to zwróć uwagę na dzielniki dla pamięci.Operuj tak dzielnikiem aby był jak najbliżej swojej nominalnej częstotliwości (może być niżej).
To z jakim zegarem pracuje procesor i ram?
Może jak podnosiłeś fsb to poszło też do góry taktowanie ramu.Przekręciłeś go bo szedł razem z procesorem do góry i to może być powodem że komp nie wstaje-po to są dzielniki aby temu zapobiec.
A jak nie do podnieś delikatnie napięcie na procesorze.Zwróć uwagę na jakim nominalnym napiećiu powinien pracować ram.Często płyty ustawiają inne napięcie dla ramu (niższe) niż zaleca producent,to samo dotyczy timmingów powinno pisać na naklejce na pamięci.
Procesor pracuje z częstotliwością 2275mhz teraz??
Prądem na razie się nie baw,ustaw prawidłowe napięcia i timmingi dla ramu (jak nie są) i kombinuj z dzielnikami.To jeszcze mało jak na ten procesor.Albo może być tak,ze dalej już nie pójdzie (taka sztuka) lub ogranicza go płyta główna.
Jak polecisz z FSB to zwróć uwagę na dzielniki dla pamięci.Operuj tak dzielnikiem aby był jak najbliżej swojej nominalnej częstotliwości (może być niżej).
To z jakim zegarem pracuje procesor i ram?
Może jak podnosiłeś fsb to poszło też do góry taktowanie ramu.Przekręciłeś go bo szedł razem z procesorem do góry i to może być powodem że komp nie wstaje-po to są dzielniki aby temu zapobiec.
A jak nie do podnieś delikatnie napięcie na procesorze.Zwróć uwagę na jakim nominalnym napiećiu powinien pracować ram.Często płyty ustawiają inne napięcie dla ramu (niższe) niż zaleca producent,to samo dotyczy timmingów powinno pisać na naklejce na pamięci.
Procesor pracuje z częstotliwością 2275mhz teraz??
Prądem na razie się nie baw,ustaw prawidłowe napięcia i timmingi dla ramu (jak nie są) i kombinuj z dzielnikami.To jeszcze mało jak na ten procesor.Albo może być tak,ze dalej już nie pójdzie (taka sztuka) lub ogranicza go płyta główna.
Użytkownik przemn2 edytował ten post 08 listopad 2007, 13:27
e4440@3300mhz>Arctic Cooling Freezer 7 Pro>MSI Neo2-FR>4X1Gb OCZ XTC Platinum 800@940mhz>GF 8800GT Palit >Seagate 250Gb Barracuda ES (16MB, Serial ATA II NCQ)>Pentagram SilentForce PSF-460-P12S>
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty