Komputer Świat Ekspert - Forum: Windows XP Home - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Windows XP Home Straszne g..[cenzura]

Ankieta: Czy lubisz Windows XP Home Edition (75 użytkowników oddało głos)

Czy lubisz Windows XP Home Edition

1. Zdecydowanie NIE! (11 głosów [14.67%])

Procent z głosów: 14.67%

2. Ujdzie w tłoku (14 głosów [18.67%])

Procent z głosów: 18.67%

3. Może być (22 głosów [29.33%])

Procent z głosów: 29.33%

4. Zdecydowanie TAK. (21 głosów [28.00%])

Procent z głosów: 28.00%

5. Nie znam tego systemu (7 głosów [9.33%])

Procent z głosów: 9.33%

Głosuj

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   adiblol 

• programator... z pralki :D
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 81

Napisano 13 listopad 2007, 16:26

Zdecydowanie odradzam. Oto moje doświadczenie: zwiechowy, brzydki, niestabilny i niefunkcjonalny.

Oto wady i zalety:
- mała szybkość działania
- "na twardo" włączone proste udostępnianie plików
- znikoma stabilność
- konieczność reinstalacji po 6 miesiącach używania
± wygląd (niektórzy lubią, niektórzy nie, JA NIE!)
+ funkcje multimedialne
Cała informatyka to jedna wielka optymalizacjaWojciech Sterna w rozdziale 9 książki "OpenGL i wprowadzenie do programowania gier"
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2299

Napisano 13 listopad 2007, 16:38

OMG, o mało z krzesła nie spadłem jak to przeczytałem :P , moim zdaniem Windows XP Home Edition, to aktualnie najlepszy system dla domowego użytkownika. Nie wiesza się, wygląda jak wygląda, ale ważne, że nie obciąża tym systemu jak Vista, jest multimedialny. Ja co prawda używam wersji Pro, bo funkcjonalność Home mi po prostu nie wystarcza, ale Home też używałem jakiś czas. A jeśli chodzi o konieczność reinstalacji co 6 miesięcy, to nie pisz tego w ten sposób, bo może ty robisz to co 6 miesięcy, ale jak się umie obsługiwać system, to się go nie zawali, nie zawirusuje i będzie śmigał dużo dłużej. W sumie nie wiem czemu się tak zraziłeś do tego systemu, używasz go na procku 233MHz i 32MB RAM, czy co?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   rzeznia22 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1653

Napisano 13 listopad 2007, 16:54

Nie używałem Home, ale używam wersji Pro, w kazdym razie roznice w tych wersjach są dla mnie prawie znikome, więc stwierdzam że to jest dość dobry system jak na Windows :] Oceniłbym go w skali szkolnej na 4 :). Imo, jaki Admin taki system ;)
Mam taki kaprys, zapić się na śmierć.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   deepthr0at 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 399

Napisano 13 listopad 2007, 18:09

Ludzie to jest Windows, ja mam NOD'a, aktualizuje, używam opery, wszystko co nie trzeba powyłączane a i tak po paru miesiącach zaczyna mulić. Nie przez wirusy.
Hack Me !
--------------------------------------------------------
ZŁO, MROK i OGÓRKI !
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3528

Napisano 23 listopad 2007, 17:45

Odnosząc się do powyższych punktów:
  • Częściowo zgadzam się. Nie rozumiem, dlaczego niektóre elementy ładują się dość długo. Są to m. in.: eksplorator Windows, menu kontekstowe pliku/folderu (nieraz bardzo długo), lista wyższych folderów i dysków w oknie Otwórz / Zapisz (a gdzie zakładki jak np. w Gimpie?), wyświetlanie dymku pomocy (po kliknięciu "Co to jest?"), IE... Start systemu również jest dość długi w porównaniu np. do Windows 98.
  • Tzn.? Nie zmienisz tego w opcjach folderów?
  • Stabilność Windows XP jest dobra. Nie da się łatwo rozwalić systemu np. usuwając pliki systemowe, a w przypadku błędu, przepełnienia pamięci, itp. system nie zawiesza się, lecz co najwyżej wyłącza aplikację.
  • System przeinstalowałem ponad 2 lata temu i nie jest źle.
  • Mi się wygląd podoba. :)
Zastrzeżenia mam głównie do wydajności oraz pewnych aspektów związanych z wygodą obsługi (np. brak zakładek w oknie zapisu / odczytu, brak kategorii programów w głównym menu jak w Linuksie). :busted_blue:
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Assasinos 

• You will never walk alone...
  • PipPip
  • Postów 542

Napisano 23 listopad 2007, 20:00

Jestem na NIE!.

Podam jeden przykład:
Na HOME przy włączonym serwerze CS 1.5 i graniu jednocześnie miałem ~30fps, za to przy PRO (na tym samym sprzęcie) ~90, więc jaki z tego wniosek? Imho Home nie nadaje się do pracy wielowątkowej (czy jak to tam zwał :P ).
To tyle ode mnie.

pozdro
Ů AthlonX2 4200+ # 2GB RAM # Palit GeForce 256/128DDR3 7300GT Sonic 500/1000 # DVD-RW LG Ů
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   krystian4842 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 120

Napisano 28 listopad 2007, 17:55

Ja bym powiedział, że Home jest dla tych mniej wymagających. Raz używałem Home, ale dla pewności i spokoju przeszedłem na Professional - jestem bardziej wymagający :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   cimlik 

• chill cout
  • PipPip
  • Postów 640

Napisano 28 listopad 2007, 18:49

Cytat

- znikoma stabilność
- konieczność reinstalacji po 6 miesiącach używania

Bzdury. Używając Windowsa odpowiednio nie będziesz musiał reinstalować częściej niż raz na kilka lat. Stabilność i szybkość działania też stoją na całkiem niezłym poziomie. Do zmiany wyglądu masz natomiast mnóstwo aplikacji.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   gekon15 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 8

Napisano 02 grudzień 2007, 14:13

Używam home na obydwu komputerach, jedyne co dało mi się we znaki to brak zaawansowanego logowania, i brak niektórych komend w wierszu poleń. Co do formatowania co 6 miesięcy to się nie zgodzę, kiedyś miałem pro i też jak naściągałem pełno cracków itp. to był wolny i niestabilny, i też trzeba było formatować... Dla domowego użytkownika home na pewno wystarczy, ja też nie narzekam.
1: Asus F5V | Intel Pentium Dual Core T2130 1.83 GHz 1 MB cache , FSB 666 MHz | 1024 MB, SO-DIMM DDR2 533MHz | ATI Mobility Radeon X2300 - 128 MB | Windows xp he
2: AMD Athlon 3000+ 1.96 GHz | 512 MB DDR2 | Windows xp he

3: AMD Athlon 1.2 Ghz | 128 MB DDR | Geexbox
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   kubaw 

• mastah
  • Pip
  • Postów 381

Napisano 02 grudzień 2007, 14:57

Wiesz może kiedy była premiera Windows XP? IMHO XP powoli przechodzi do historii i nie ma sensu wymagać od niego zbyt wiele a natomiast wytykanie mu wad to już zwykła profanacja zwłok.
Geek jest dziki, geek jest zły. Geek ma bardzo ostre kły. Kto spotyka w lesie geeka ten na drzewo szybko zmyka!
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Mek 

• LOST
  • Pip
  • Postów 159

Napisano 15 grudzień 2007, 22:37

Premiera Windows XP odbyła się aż 6 lat temu, na jesieni 2001 roku :P

Też uważam, że powoli ten system odchodzi... Niedługo zostanie wydany do niego ostatni Service Pack (który nie wnosi zresztą żadnej nowej funkcjonalności).

Co do edycji Home... Wiele jej brakuje, np. nie obsługuje wieloprocesorowości. W swoim czasie, gdy królował Pentium 4 i technologia Hyper-Threading, tylko Windows XP Professional mógł ją wykorzystać. Tak samo jest chyba z procesorami wielordzeniowymi...

Użytkownik Mek edytował ten post 15 grudzień 2007, 22:40

The Road to Windows Code Name Longhorn
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3528

Napisano 08 luty 2008, 21:28

Pierwszy raz XP zawiesił mi się podczas otwierania i przewijania strony FAKTY Interia.pl równocześnie w Firefoksie. :o Potrzebny był reset (kursor nie reagował, ALT+Ctrl+Del też nie działał). Czy to sygnał: zmień przeglądarkę czy zmień system czy wyłącz Flash?

Użytkownik Ferrari edytował ten post 08 luty 2008, 23:12

Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 10 luty 2008, 16:26

Wyświetl postUżytkownik Mek dnia 15.12.2007 22:37 napisał

Co do edycji Home... Wiele jej brakuje, np. nie obsługuje wieloprocesorowości. W swoim czasie, gdy królował Pentium 4 i technologia Hyper-Threading, tylko Windows XP Professional mógł ją wykorzystać.
Nie masz racji - HT jest obsługiwane przez XP Home.
http://www.intel.com...b/CS-017343.htm
Dołączona grafika
Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?

Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2299

Napisano 10 luty 2008, 16:34

Wyświetl postUżytkownik Ferrari dnia 08.02.2008 21:28 napisał

Pierwszy raz XP zawiesił mi się podczas otwierania i przewijania strony FAKTY Interia.pl równocześnie w Firefoksie. :o Potrzebny był reset (kursor nie reagował, ALT+Ctrl+Del też nie działał). Czy to sygnał: zmień przeglądarkę czy zmień system czy wyłącz Flash?

To był znak, że coś w kompie siada, mówię o sprzęcie.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   doman18 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 319

Napisano 26 luty 2008, 12:36

Ja skroiłem sobie system nLite, przerobiłem go po swojemu w oparciu o rady picasso na forum searchengines oraz paru innych z gazet i internetu, wgrałem sterowniki, przeniosłem lokalizację programów, moich dokumentów i tempa na drugi dysk, zamiast explorera zainstalowałem Astona a zamiast okienek explorera DIrectory Opus 6 i po tym wszystkim zrobiłem obraz dysku Acronisem. Instaluje tylko najważniejsze kodeki (żadnych paków) , jako antywirus mam NODa jako firewall Kerio i od czasu do czasu robie czyszczenia Easy Cleanerem (nie ufam odkurzaczowi a na CCleanerze się przejechałem raz) oraz Registry Mechaniciem i wszyściuteńko śmiga jak laleczka. Mam także zainstalowany cfosSpeed i używam Firefoxa (bo muszę ale znacznie szybsza jest Opera i ją preferuję). A windowsa przeinstalowuje raz na 1,5 roku dla 'odnowienia' a może i rzadziej. Bo owszem czasem podczas robienia 'eksperymentów' :P sam coś spartolę i trzeba wczytać obraz parę razy.

Zwiecha zdarzy mi się 2-3 razy na rok, no chyba że przez jakąś niestandardową (czytaj spreparowaną/piracką) aplikację. Jeszcze nigdy nie miałem BSOD na XP.

Konkluzja. Tak jak było przy mojej przesiadce z 98 SE na XP tak i teraz przy XP na Vista przesiąde się dopiero gdy wyjdą jakieś porządne service packi i poradniki optymalizacyjne. Do tego czasu XP uważam za najlepszy system. A jeżeli ktoś psioczy że jest wolny i niestabilny to znaczy że nie umie sobie z nim "poradzić".

Ferrari
Na twoim miejscu nie panikowałbym tylko czekał na rozwój wydarzeń. Jeżeli problem się powtarza to spróbuj np zainstalować Operę. Zrób też scan Registry mechaniciem (trialem nawet). Bo Registry Mechanic w przeciwieństwie do wielu innych aplikacji nie tylko usuwa zbędne wpisy i kompaktuje rejestr ale też naprawia w nim błędy. U mnie nieraz taki skan rozwiązywał problemy. Ostatecznie zostaje format c: :P

Użytkownik doman18 edytował ten post 26 luty 2008, 12:50

AMD Athlon 1700+|Epox 8RDA+ | 2x256MB Goodram PC3200 DIMM DDR + 256MBNanya PC2100| Geforce 2 440 MMX | HDD Seageate 160GB + SAMSUNG 80GB 7200 rpm 2MB ATA| DVD Writer Pioneer DVR 116D | Mysz A4Tech X738k + program Oscar
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   RoboD 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 2

Napisano 04 marzec 2008, 09:21

Wyświetl postUżytkownik adiblol dnia 13.11.2007 16:26 napisał

- znikoma stabilność

Bezedura! Kompletna bezedura! Dodam jeszcze odnośnie "twardości" udostępniania... chwila szperania w Google i katra Zabezpiecznia znajduje się bez problemu w opcjach XP Home.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   adiblol 

• programator... z pralki :D
  • Postów 81

Napisano 04 marzec 2008, 17:18

A Zasady grupy?
Cała informatyka to jedna wielka optymalizacjaWojciech Sterna w rozdziale 9 książki "OpenGL i wprowadzenie do programowania gier"
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   spedi 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1557

Napisano 04 marzec 2008, 18:17

Teraz więcej osób ma Home, bo coraz więcej ludzi zaczęło kupować legalny system, a wybiera Home'a bo jest tańszy.

Ja tam różnicy praktycznie nie widzę, chociaż brakuje tego paska nawigacji w folderach.

Aaa i bardzo ważny szczegół, który był w Windows 98, a w XP go nie ma, otóż gumka w paint, na "+" zawsze można było sobie ją do woli powiększać, a w XP jest to niemożliwe.

Rozwalają mnie wypowiedzi typu "Miałem Home, przeszedłem na PRO, bo mi się bardziej podoba" czyżby pirat :P ?
PD 915 2.80 GHz (2x2MB cache) || Gigabyte GA-945P-S3 || GoodRam DDR2 2x1GB 667MHz Dual Channel || Galaxy 7600 GS 256MB 500/1400 1.2ns Zalman || WD Caviar SE-16 250 GB 16MB cache SATA-II || FDD 1.44 Sony || DVD-REC LG GSA-H12L || I-BOX LYNX 2683D || Sound Blaster Audigy SE || Creative T6060 || Modecom 400W Feel 2 || LG LCD 17 L1770HQ || Urządzenie wielofunkcyjne EPSON DX4000 || Windows XP Home Edition
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   S.Snape 

• Severus Snape
  • PipPipPip
  • Postów 1332

Napisano 04 marzec 2008, 19:16

@spedi:
Prawym na pasek i kliknij pasek adresu.

Co do tematu: Aż mi się niedobrze robi jak widzę takie tematy. Przeszkadza wam home bo nie umiecie ruszyć mózgu i pomyśleć jak do czegoś dojść. Nie, bo przecież w pro jest jak na tacy. To który system jest profesionalny? Home dla profesionalistów a pro dla tych co nic nie potrafią zrobić w systemie... Home wam przeszkadza, że nie możecie sobie go z p2p ściągnąć i nie ma cracka do akywowania? Bo przecież pro to wersja Corporate. Aaa, i koledzy zobaczą że system nieprofesionalny...

Cytat

A co w pro komputer wciela się w demona szybkości?

Cytat

- "na twardo" włączone proste udostępnianie plików

Buhahaha, jesteś laik i google na oczy nie widziałeś. Szkoda ci 1 restartu i trybu awaryjnego, czy przerasta?

Cytat

- znikoma stabilność
Oczywiście w pro jest superstabilny. Pamiętaj: Jaki admin taki system

Cytat

Tu się zgodzę, bo u mnie windows przymula po 2msc.

Cytat

± wygląd (niektórzy lubią, niektórzy nie, JA NIE!)
Google+windows xp theme i masz z czego wybierać

Cytat

Ja bym powiedział, że Home jest dla tych mniej wymagających. Raz używałem Home, ale dla pewności i spokoju przeszedłem na Professional - jestem bardziej wymagający

A co za spokój daje ci Pro jak można spytać? JAk coś jest oznaczone pro to można spać spokojnie? PS> Niewiedziałem że masz tyle kasy aby kołysać się między 2 systemami.

Cytat

A Zasady grupy?

1 z wad Home... Imho niepotrzebna
1st computer: AMD x2 4200+ / GIGABYTE GA-M61SME / 2GB DDR2 / 7300gt 256GDDR3 / 250 GB / DVD-RW LG / SB Audigy 0090 /A4TECH XL-750 / Logitech 5.1 x-530 / 19' widescreen / SHNOBI & FORTRON 350W / Windows Seven 
2nd computer: Celeron 550 / x3100 / 1GB DDR2 / 15,4' widescreen / 120GB / DVD-RW
Other hardware: e51 / Zen Aurvana / iPod nano 4G
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   RoboD 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 2

Napisano 04 marzec 2008, 23:37

Wyświetl postUżytkownik S.Snape dnia 04.03.2008 19:16 napisał

Tu się zgodzę, bo u mnie windows przymula po 2msc.

To wada w kontekście Windows XP HOME :> Przymula tak jeden, jak i drugi, zależy od tego co user na systemie wyrabia.
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Slavo 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2329

Napisano 05 marzec 2008, 00:20

Mój system "trzyma się" już prawie równiutki rok. Data instalacji 23.03.07 i nic nie przymula, a rzeczy mam naprawdę sporo. Dysk 120GB zapełniony do 108GB, na pulpicie syf i dużo plików tymczasowych plus częste instalacje programów do jednorazowego użytku. O ile wiem, wersja Professional niewiele różni się od Home, a na pewno nie wydajnością.
Ale oczywiście, gdyby wszystkie programy i usługi, których potrzebuję działały na Win98, to raczej bym przy nim pozostał :)
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3528

Napisano 24 kwiecień 2008, 17:16

Microsoft udostępnił SP3 dla Windows XP. Polska wersja prawdopodobnie będzie dostępna dopiero w maju. Mam nadzieję, że XP przyspieszy po zainstalowaniu SP3 jak wykazał test.
http://dobreprogramy...hp?dz=15&n=8794
0

Strona 1 z 1