Windows XP Home Straszne g..[cenzura]
Napisano 13 listopad 2007, 16:26
Oto wady i zalety:
- mała szybkość działania
- "na twardo" włączone proste udostępnianie plików
- znikoma stabilność
- konieczność reinstalacji po 6 miesiącach używania
± wygląd (niektórzy lubią, niektórzy nie, JA NIE!)
+ funkcje multimedialne
Napisano 13 listopad 2007, 16:38
Napisano 13 listopad 2007, 16:54
Napisano 23 listopad 2007, 17:45
- Częściowo zgadzam się. Nie rozumiem, dlaczego niektóre elementy ładują się dość długo. Są to m. in.: eksplorator Windows, menu kontekstowe pliku/folderu (nieraz bardzo długo), lista wyższych folderów i dysków w oknie Otwórz / Zapisz (a gdzie zakładki jak np. w Gimpie?), wyświetlanie dymku pomocy (po kliknięciu "Co to jest?"), IE... Start systemu również jest dość długi w porównaniu np. do Windows 98.
- Tzn.? Nie zmienisz tego w opcjach folderów?
- Stabilność Windows XP jest dobra. Nie da się łatwo rozwalić systemu np. usuwając pliki systemowe, a w przypadku błędu, przepełnienia pamięci, itp. system nie zawiesza się, lecz co najwyżej wyłącza aplikację.
- System przeinstalowałem ponad 2 lata temu i nie jest źle.
- Mi się wygląd podoba.

There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 23 listopad 2007, 20:00
Podam jeden przykład:
Na HOME przy włączonym serwerze CS 1.5 i graniu jednocześnie miałem ~30fps, za to przy PRO (na tym samym sprzęcie) ~90, więc jaki z tego wniosek? Imho Home nie nadaje się do pracy wielowątkowej (czy jak to tam zwał :P ).
To tyle ode mnie.
pozdro
Napisano 28 listopad 2007, 18:49
Cytat
- znikoma stabilność
Bzdury. Używając Windowsa odpowiednio nie będziesz musiał reinstalować częściej niż raz na kilka lat. Stabilność i szybkość działania też stoją na całkiem niezłym poziomie. Do zmiany wyglądu masz natomiast mnóstwo aplikacji.
Napisano 02 grudzień 2007, 14:13
2: AMD Athlon 3000+ 1.96 GHz | 512 MB DDR2 | Windows xp he
3: AMD Athlon 1.2 Ghz | 128 MB DDR | Geexbox
Napisano 02 grudzień 2007, 14:57
Napisano 15 grudzień 2007, 22:37
Też uważam, że powoli ten system odchodzi... Niedługo zostanie wydany do niego ostatni Service Pack (który nie wnosi zresztą żadnej nowej funkcjonalności).
Co do edycji Home... Wiele jej brakuje, np. nie obsługuje wieloprocesorowości. W swoim czasie, gdy królował Pentium 4 i technologia Hyper-Threading, tylko Windows XP Professional mógł ją wykorzystać. Tak samo jest chyba z procesorami wielordzeniowymi...
Użytkownik Mek edytował ten post 15 grudzień 2007, 22:40
Napisano 08 luty 2008, 21:28
Użytkownik Ferrari edytował ten post 08 luty 2008, 23:12
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 10 luty 2008, 16:26
Użytkownik Mek dnia 15.12.2007 22:37 napisał
http://www.intel.com...b/CS-017343.htm

Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?
Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
Napisano 10 luty 2008, 16:34
Użytkownik Ferrari dnia 08.02.2008 21:28 napisał
To był znak, że coś w kompie siada, mówię o sprzęcie.
Napisano 26 luty 2008, 12:36
Zwiecha zdarzy mi się 2-3 razy na rok, no chyba że przez jakąś niestandardową (czytaj spreparowaną/piracką) aplikację. Jeszcze nigdy nie miałem BSOD na XP.
Konkluzja. Tak jak było przy mojej przesiadce z 98 SE na XP tak i teraz przy XP na Vista przesiąde się dopiero gdy wyjdą jakieś porządne service packi i poradniki optymalizacyjne. Do tego czasu XP uważam za najlepszy system. A jeżeli ktoś psioczy że jest wolny i niestabilny to znaczy że nie umie sobie z nim "poradzić".
Ferrari
Na twoim miejscu nie panikowałbym tylko czekał na rozwój wydarzeń. Jeżeli problem się powtarza to spróbuj np zainstalować Operę. Zrób też scan Registry mechaniciem (trialem nawet). Bo Registry Mechanic w przeciwieństwie do wielu innych aplikacji nie tylko usuwa zbędne wpisy i kompaktuje rejestr ale też naprawia w nim błędy. U mnie nieraz taki skan rozwiązywał problemy. Ostatecznie zostaje format c: :P
Użytkownik doman18 edytował ten post 26 luty 2008, 12:50
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
Napisano 04 marzec 2008, 09:21
Użytkownik adiblol dnia 13.11.2007 16:26 napisał
- znikoma stabilność
Bezedura! Kompletna bezedura! Dodam jeszcze odnośnie "twardości" udostępniania... chwila szperania w Google i katra Zabezpiecznia znajduje się bez problemu w opcjach XP Home.
Napisano 04 marzec 2008, 18:17
Ja tam różnicy praktycznie nie widzę, chociaż brakuje tego paska nawigacji w folderach.
Aaa i bardzo ważny szczegół, który był w Windows 98, a w XP go nie ma, otóż gumka w paint, na "+" zawsze można było sobie ją do woli powiększać, a w XP jest to niemożliwe.
Rozwalają mnie wypowiedzi typu "Miałem Home, przeszedłem na PRO, bo mi się bardziej podoba" czyżby pirat :P ?
Napisano 04 marzec 2008, 19:16
Prawym na pasek i kliknij pasek adresu.
Co do tematu: Aż mi się niedobrze robi jak widzę takie tematy. Przeszkadza wam home bo nie umiecie ruszyć mózgu i pomyśleć jak do czegoś dojść. Nie, bo przecież w pro jest jak na tacy. To który system jest profesionalny? Home dla profesionalistów a pro dla tych co nic nie potrafią zrobić w systemie... Home wam przeszkadza, że nie możecie sobie go z p2p ściągnąć i nie ma cracka do akywowania? Bo przecież pro to wersja Corporate. Aaa, i koledzy zobaczą że system nieprofesionalny...
Cytat
Cytat
Buhahaha, jesteś laik i google na oczy nie widziałeś. Szkoda ci 1 restartu i trybu awaryjnego, czy przerasta?
Cytat
Cytat
Tu się zgodzę, bo u mnie windows przymula po 2msc.
Cytat
Cytat
A co za spokój daje ci Pro jak można spytać? JAk coś jest oznaczone pro to można spać spokojnie? PS> Niewiedziałem że masz tyle kasy aby kołysać się między 2 systemami.
Cytat
1 z wad Home... Imho niepotrzebna
2nd computer: Celeron 550 / x3100 / 1GB DDR2 / 15,4' widescreen / 120GB / DVD-RW
Other hardware: e51 / Zen Aurvana / iPod nano 4G
Napisano 05 marzec 2008, 00:20
Ale oczywiście, gdyby wszystkie programy i usługi, których potrzebuję działały na Win98, to raczej bym przy nim pozostał
Napisano 24 kwiecień 2008, 17:16
http://dobreprogramy...hp?dz=15&n=8794
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty