Komputer Świat Ekspert - Forum: Kompletny projekt profesjonalnej! strony www - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Kompletny projekt profesjonalnej! strony www

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   xiaze 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 7

Napisano 17 grudzień 2007, 16:38

Myślę, że nie tylko mnie marzy się wydanie poświęcone tworzeniu stronek. I nie chodzi tu o kolejny kurs HTML, lecz o zaprojektowanie profesjonalnie wyglądającej stronki. Temat można rozłożyć na takie części jak: pisanie tekstów na potrzeby internetu, projektowanie serwisu, definiowanie wyglądu stronki, system logowania i komentarzy [php], jakaś baza danych [mysql], cięcie grafiki, etc. :)

To świetny temat na coś więcej niż jeden artykuł, więc w grę wchodzi EKSPERT PLUS (na którego czekamy już trochę...) :)

Poza tym idą święta, więc wesołych wszystkim :D
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   webmasterscool 

• Overclocker :P
  • Pip
  • Postów 324

Napisano 17 grudzień 2007, 16:46

Hmm , ja bym wolał jakiś porządny kurs Photoshopa ;) .
Jeżeli chcesz zrobić porządną stronę to znaczy ładnie wyglądającą , a przy tym funkcjonalną użyj CMS-a .
A o tym w necie jest dużo.

Użytkownik webmasterscool edytował ten post 17 grudzień 2007, 16:47

DualCore Intel Pentium D 830 3Ghz@3.5Ghz ASUS GeForce 8600 GT (512 MB) Creative Audigy 2 Platinum (SB0240) Sound Card Intel Lakeport i945P 4GB DDR2 DIMM
Wordpress : http://webmasterscool.wordpress.com/ :)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   tomek10861 

• Microsoft
  • Pip
  • Postów 200

Napisano 17 grudzień 2007, 16:50

A ja jestem za. Właśnie piszę taki mały projekt. :P Przydał by się kurs w stylu eksperta. ;)

Użytkownik tomek10861 edytował ten post 17 grudzień 2007, 17:21

Zapraszam na mój konał YouTube http://www.youtube.com/user/tomek10861
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 17 grudzień 2007, 17:59

- projekt/plan aplikacji
- dobór zespołu
- systemy kontroli wersji (RCS - SVN, Mercurial, Git)
- Trac, Reviewboard i podobne
- IDE (+do pracy grupowej, integracja z RCS)
- organizacja kodu (Framework, wzorce projektowe)
- testy jednostkowe, testowanie kodu
- skalowalność
- z serwera testowego do serwera produkcyjnego
- administracja serwerem i aplikacją

To taki spis treści jaki powinien mieć taki artykuł ;)

Użytkownik Riklaunim edytował ten post 17 grudzień 2007, 17:59

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   coler0 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 104

Napisano 17 grudzień 2007, 18:57

Popieram dobry pomysl na wksperta plus, mysle ze wielu ludzi by kupilo.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   xiaze 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 7

Napisano 17 grudzień 2007, 20:21

Wyświetl postUżytkownik webmasterscool dnia 17.12.2007 16:46 napisał

Hmm , ja bym wolał jakiś porządny kurs Photoshopa ;) .
Jeżeli chcesz zrobić porządną stronę to znaczy ładnie wyglądającą , a przy tym funkcjonalną użyj CMS-a .
A o tym w necie jest dużo.

Kursów photoshopa na necie jest mnóstwo, ale chyba to nie to samo co kurs w Ekspercie, co? :>
Tu chodzi o nauczenie się projektowania serwisów, w pełnym znaczeniu tego słowa. Aspektów do poruszenia jest wiele: od treści, przez wygląd, po programowanie. A takiego czegoś w necie raczej nie ma! :)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   webmasterscool 

• Overclocker :P
  • Pip
  • Postów 324

Napisano 17 grudzień 2007, 20:31

Wyświetl postUżytkownik xiaze dnia 17.12.2007 22:21 napisał

Kursów photoshopa na necie jest mnóstwo, ale chyba to nie to samo co kurs w Ekspercie, co? :>
Tu chodzi o nauczenie się projektowania serwisów, w pełnym znaczeniu tego słowa. Aspektów do poruszenia jest wiele: od treści, przez wygląd, po programowanie. A takiego czegoś w necie raczej nie ma! :)

Masz racie w sieci jest dużo tutków do Photoshopa , ale mało kursów.
Chodzi mi oto , żeby w Ekspercie Plus były wyjaśnione podstawy obsługi Photoshopa i tworzenie prostych layoutów ;) .
Sądzę , że Profesionalna strona www to za wysoki poziom dla redakcji Eksperta :P
DualCore Intel Pentium D 830 3Ghz@3.5Ghz ASUS GeForce 8600 GT (512 MB) Creative Audigy 2 Platinum (SB0240) Sound Card Intel Lakeport i945P 4GB DDR2 DIMM
Wordpress : http://webmasterscool.wordpress.com/ :)
0

#8 Guest_Michał_Klim_*

• Grupa: Guests

Napisano 17 grudzień 2007, 21:39

Nieee tylko nie podstawy PS po raz kolejny :D Dla mnie pomysł tworzenia layoutu z Ekspertem jest średnio atrakcyjny. Robiliby go pewnie na polskiej wersji którą się brzydzę, poza tym od tutków w formie artykułu lepsze są video tutoriale. Chętnie poczytałbym za to specjalne wydanie jak stworzyć profesjonalny silnik dla stronki, aby całego Eksperta Plus poświęcić na budowę jakiegoś niezłego CMSa.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 17 grudzień 2007, 23:50

tytuł to "Kompletny projekt profesjonalnej! strony www" i jak widze dla wielu "profesjonalność" strony to "mega wypasiony" design w Photoshopie z podpiętym jakimśtam kodzikiem PHP :P ehh... gdzie to pokolenie młodych programistów?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   DJ_ProG 

• LOLPO!?
  • PipPipPipPip
  • Postów 2482

Napisano 22 grudzień 2007, 14:23

Wyświetl postUżytkownik Riklaunim dnia 17.12.2007 23:50 napisał

ehh... gdzie to pokolenie młodych programistów?
Tu jestem! :D

Odnośnie głównego wątku: Web 2.0 trochę ludziom namieszało w głowach... Bajer był zawsze priorytetem, ale nie aż w takim stopniu, jak jest teraz... A co do Twojego spisu artykułów - powiedzmy szczerze - to jest KŚE. Nie wymagaj aż tak wiele :P
Poza tym, IMO to jest pisemko dla nastolatków, więc co tu wyskakujesz z "doborem zespołu" ;) Tak samo z SVN czy dowolnym IDE... Ludzie czytając KŚE dopiero się uczą... jak poruszać sięw notatniku czy pajączku, jak zainstalować jakiegoś WAMPa (klikaj ciągle "dalej" -.-)... IMO pismo pokazuje podstawy, jeśli kogoś to na prawdę zainteresuje, to internet staje się jego własnym nauczycielem, a nie pismo za 10 zł.
Poza tym, nie kombinujmy aż tak! Zaledwie mały odsetek "młodych koderów" poważnie myśli o tym co robi; nad schludnym interfejsem, założeniami, schematami, poprawnością, bezpieczeństwem itp.
~ ldzpk.pl - Łódzka scena Parkour ~
http://www.overground.com.pl/ - Nowa wizja polskiego Parkour!
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   maXi-cx75 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 42

Napisano 23 grudzień 2007, 21:36

Co prawda było już trochę o tym, jak zrobić dobrą stronę ale pomysł Eksperta Plus popieram. Przyda się coś takiego bo trzeba się trochę naszukać żeby znaleźć coś wartościowego, a w ekspercie jest to rozrzucone po paru numerach. No i pisanie CMSa - to byłoby dobre, a szczególnie dobry mechanizm sesji, o który już kiedyś prosiłem ;) No i jak zrobić dobrą obsługę plug-inów i jak to w ogóle wszystko rozegrać żeby dobrze działało :)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 23 grudzień 2007, 23:04

Wyświetl postUżytkownik maXi-cx75 dnia 23.12.2007 21:36 napisał

No i pisanie CMSa - to byłoby dobre, a szczególnie dobry mechanizm sesji, o który już kiedyś prosiłem ;) No i jak zrobić dobrą obsługę plug-inów i jak to w ogóle wszystko rozegrać żeby dobrze działało :)

Framework ;)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   strefacst 

• król przedmieścia
  • PipPip
  • Postów 538

Napisano 27 grudzień 2007, 16:25

No przydał by się taki artykuł o pisaniu CMSa :) Sam pisałem (i dalej piszę) owego i wiem że jak się nie rozplanuje wszystkiego na początku to się potem płacze :/ Już trzeci raz będę go przepisywał bo to mi nie pasi i to ;P no cóż człowiek się uczy na błędach :) ale i tam mimo błędów dobrze się sprzedaje ;P (i o to chodzi ;) )
My webpage :D
>>Kazio0OS<<╠☺♥☼۩♂☻╣ Ҝαэїїө0 ©
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Pietras93 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 96

Napisano 27 grudzień 2007, 18:03

Profesjonalana strona oparta na solidny i FUNKCJONALNYM, a nie przeładowanym bajerami CMSie to by było coś :D Podoba mi się ten pomysł

PS Może zrobić takie wspólnego, CMSa społeczności FKSE, co wy na to?
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   maXi-cx75 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 42

Napisano 01 styczeń 2008, 16:25

Pisałem parę prostych CMSów (ostatni jest nawet całkiem niezły i jeszcze działa, aczkolwiek niezbyt uniwersalny i całkiem nierozszerzalny, ale dzięki temu szybko działa :) ) i im więcej ludzi w projekcie, tym trudniej ustalić co warto dodać, a co jeszcze trzeba dopracować. Co innego jeśli redakcja zgodzi się objąć patronat nad pomysłem i będzie selekcjonować nasze twory ;) Wtedy bez zastanowienia dołączam się i mogę od razu zapodać parę pomysłów, które leżą spisane w pliku na pulpicie bo nie chce mi się pisać wszystkiego samemu ;)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 01 styczeń 2008, 19:12

uważaj bo z "tworów" różnych osób wyjdzie coś godnego uwagi.

Cytat

i im więcej ludzi w projekcie, tym trudniej ustalić co warto dodać, a co jeszcze trzeba dopracować

Durnoty piszesz ;) jak coś się robi to jest ustalony plan co ma być dodane i kto odpowiada za dany komponent. Do tego zazwyczaj stosuje się recenzowanie kodu przez innego programistę :)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   polasek 

• divomaniac
  • PipPip
  • Postów 724

Napisano 01 styczeń 2008, 20:21

Szczerze mówiąc to jak patrze na poziom artykułów okazujących się na łamach Eksperta to profesjonalnego to oni was niczego nie nauczą.
Chociażby takie błędy jak m.in:
-używanie standardu iso-8859-2 który już wychodzi powoli z użycia zamiast utf-8. Utf-8 to teraz podstawa.
- TYLKO kodowanie liniowe
- brak znajomości prędkości działania kodu. Nie pisze sie 8 if pod sobą tylko do tego używa się switcha który wtedy jest szybszy.
- Baaaardzo łatwo przełamać zabezpieczenia js jak np w ostatnim artykule o ajaxie.
- Wszystko co by napisali z łatwościa można by znaleźć w internecie (KS Ekspert kopiuje tutoriale)

Także może jeśli i coś napiszą to napewno nie będzie to Profesjonalny projekt.
<ziuta> Jesteś głupi jak mój pies przed narodzinami
<woo> A ty pusta jak about:blank...
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   kokoss15 

• Bezrobotny
  • Pip
  • Postów 260

Napisano 03 styczeń 2008, 15:48

Faktycznie pomysł fajny. Napewno by się przydał. Jestem na tak. No i dobrze by było jakiś kurs photoshop-a, bo przecież bardziej profesjonalne strony grafikę muszą mieć..
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   p4welo 

• VB'owy emigrant
  • Pip
  • Postów 221

Napisano 04 styczeń 2008, 18:30

Jestem ZA ;)
Pomimo faktu, że w Ekspercie coraz mniej można znaleźć rewolucyjnych porad, to jednak sądzę, że jakiś kurs projektowania by się przydał. Typu: jak rozplanować obiekty na stronie, jak estetycznie wkomponować obiekty graficzne w tło, korzystanie z przezroczystości gif'ów i png'ów... Możnaby dużo wymieniać, a to tylko zalążek tego, co mogłoby się znaleźć w Ekspercie PLUS :D

Pozdrawiam ;)

Użytkownik p4welo edytował ten post 04 styczeń 2008, 18:30

Here comes the rain again, falling from the stars.
Drenched in my pain again, becoming who we are.
As my memory rests, but never forgets what I lost.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   maXi-cx75 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 42

Napisano 07 styczeń 2008, 21:17

Wyświetl postUżytkownik Riklaunim dnia 01.01.2008 19:12 napisał

uważaj bo z "tworów" różnych osób wyjdzie coś godnego uwagi.
Durnoty piszesz ;) jak coś się robi to jest ustalony plan co ma być dodane i kto odpowiada za dany komponent. Do tego zazwyczaj stosuje się recenzowanie kodu przez innego programistę :)

nie mówię, że nie może nic z tego wyjść. Po prostu jak wspominasz musi być ustalony plan, czyli ktoś musi tego wszystkiego pilnować bo jak każdy pisze swoje to wychodzi... no właśnie. Dlatego napisałem, że dobrze by było, gdyby ktoś robił za supervisora :)
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   hphubert 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 42

Napisano 26 kwiecień 2008, 06:09

Jestem za tym pomysłem.
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek92 

• Koder Java, C++, PHP, (X)HTML
  • Pip
  • Postów 240

Napisano 26 kwiecień 2008, 11:41

Wyświetl postUżytkownik Riklaunim dnia 17.12.2007 18:59 napisał

- projekt/plan aplikacji
- dobór zespołu
- systemy kontroli wersji (RCS - SVN, Mercurial, Git)
- Trac, Reviewboard i podobne
- IDE (+do pracy grupowej, integracja z RCS)
- organizacja kodu (Framework, wzorce projektowe)
- testy jednostkowe, testowanie kodu
- skalowalność
- z serwera testowego do serwera produkcyjnego
- administracja serwerem i aplikacją

To taki spis treści jaki powinien mieć taki artykuł ;)

Zgadzam się z tym. Opisanie jak się tworzy profesjonalne strony jest potrzebne, gdyż młodzi programiści(obserwuję u kolegów i kiedyś u siebie) zaczynają tworzyć projekt tak: chce zrobić stronę, to wymyślam działy, bezpieczeństwo i funkcjonalność - to drugi rzut. Ważne żeby zaimponować wyglądem. Dlatego należy pokazać, że grafika na stronie to nie priorytet w dużych projektach, chociaż też jest ważna. Teraz bez SVN i Eclipse z potężnym zestawem plug-inów nawet nie zaczynam myśleć o pracy. Do tego zaczynam się uczyć UML-a. W Ekspercie przyda się poradnik jak robić dobrze strony.

Jestem za!

PS. a może tak, nawiązując do tematu Strona www Eksperta, połączyć kurs z przygotowaniem nowej strony Eksperta? Albo po kursie wspólna praca forumowiczów i Redakcji? Co Wy na to?
0

Strona 1 z 1