Komputer Świat Ekspert - Forum: [BOINC] Obliczenia rozproszone - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[BOINC] Obliczenia rozproszone swiat potrzebuje mocy naszych komputerow :]

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 19 grudzień 2007, 01:20

Czym jest BOINC??
Krotko mowiac jest to program, ktorego zadaniem jest sciagnac porcje danych do obliczen (w tym takze przeszukiwan), a nastepnie wyslac resultaty tych obliczen z powrotem na serwer. Jakie to sa dane, co wysylamy w zamian i jakie obliczenia sa dokonywane zalezy od projektu/ow w ktorym bierze sie udzial. W zamian otryzmuje punkty rankingowe, ktore mowia jak bardzo zangazowani jestesmy ;)

Co to sa za projekty??
Zwykle sa to projekty, w ktorych potrzebna jest duza moc obliczeniowa, gdzie obliczenie na kliku komputerach trwaloby "wiecznosc". No tak, ale pewno sie zastanawiacie czego konkretnie dotycza te obliczenia. Np. w przewidywaniu klimatu, "szukanie obcych" (oczywiscie chodzi o SETI), przeciwdzialanie chorobom. To kilka tylko przykladow, a kazdy moze sobie wybrac na co ma ochote z szerokiej gamie projektow. KLIK - tutaj jest lista tylko czesci z nich, ale zawiera te projekty w ktorych sam biore udzial.

Wiecej info na http://boinc.berkeley.edu/index.php i na http://pl.boincstats.com/ oraz na google ;)

O programie klienckim BOINC:
program jest jakby takmi menedzerem projektow, na bierzaco pokazuje nam statystyki poszcegolnych projektow do ktorych jestesmy podlaczeni, wysietlic mozna animacje ktora pokazuje co dokladnie teraz jest obliczane i duzo innych..

program obciaz kompa tylko wtedy gdy nie jest uzywany (korzysta z czasu bezczynnosci procesora), co prawda w zaleznosci od konkretnego projektu i ich ilosci potrafi zajac troche pamieci RAM, jednak jest duzo mozliwosci konfigurajci sposobu zajetosci RAM czy dysku twardego..

inna wazna sprawa jest przepustowosc lacza, nie potrzebne jest zadne szybkie lacze, przesylane sa tylko probki i resultaty obliczen co zajmuje pare MB, przy pierwszym uruchomieniu programu pobierane jeszcze sa programy obliczjajace, ale to tylko raz (czasme aktualizacje tych programow)

program wykorzystuje wielordzeniowosc/wielowatkowosc - jesli ktos nie wie jak wykorzystac swoje rdzenie w procesorze to ten program wykorzysta je w 100%


Obsluga programu BOINC client (uzywam Windowsa, wiec bede odnsosil sie do tej wersji programu):

Aktualna wersje programu mozna sciagnac stad http://boinc.berkele...ownload_all.php
Linuxowcy powinni takze byc zadowoleni ;)

Zaczne od tego ze zainstalowalem program raz i nie pamietam wszystkich procedur ;)
W razie jakby cos bylo nie jasne prosze pytac (PW) lub zapytac google'a

W pierwszej kolejnosci (mozna to zrobic przed instalacja programu), nalez pozakladac konta na kazdej ze stron projektow i tutaj UWAGA - najlepiej jesli nazwa konta bedzie taka sama na wszystkich projektach, potrzebne jest to do ujednolicenie statystyk i moze wystapic problem jesli nazwy beda inne..

Po instalacji programu polecam od razu przejsc w "Widok graficzny" - moim zdaniem jest bardziej przejrzysty

kolejnym krokiem jest dodanie projektow do programu, aby zaczal pobierac dane i liczyc, tutaj sa dwie opcje do wyboru
(prostsza) dodajemy kolejne projekty w ktorych wzielismy udzial przez odpowiednie polecenie w menu i mozemy juz spokojnie sobie dostosowywac progrma do wlasnych potrzeb przegladajac jego opcje
(trudniejsza) najpierw tworzymy konto na tzw. menedzerze kont (moge polecic http://pl.boincstats.com/ - sam uzywam, ale sa tez inne) - do czego to sluzy?? przy pomocy tej strony mozemy przede wsyztkim dowiedziec sie jak wypadamy na tle innych uzytkownikow/zespolow, krotko mowiac jest to olbrzymia baza danych ze statystykami, dajaca sporo mozliwosci konfiguracji konta; oczywiscie najlepiej jak nazwa naszego konta jest taka sama jak naszych projektow, dalej nalezy zsynchronizowac konto z programem BOINC (aby to zrobic odsylam do krotkiego tutoriala KLIK )

W razie jakich kolwiek problemow prosze pytac, ale wiekszosc problemow mozna rozwiazac zagladajc do FAQ stron ktorych podalem zwlaszcza prosze zwrocic uwage na BoincStats

Troche statystyk :)
Dołączona grafika

zaznaczam, ze kazdy moze sobie stworzyc takie cos indywidualnie dla konta


TUTAJ mozna znalesc pelne statystyki zespolu KS Ekspert


Zapraszam wszystkich i pozdrawiam :)

Użytkownik fernandez edytował ten post 02 wrzesień 2009, 19:28

0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   cinekcool 

  • Smerfastyczny użytkownik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2407
  • Rejestracja: 11-październik 03

Napisano 19 grudzień 2007, 22:46

dzięki ;) Kiedyś uczestniczyłem w rosseta i chciałem to kontynuować, ale zapomniałem nazwe programu ;) Już zaprzęgam mojego kompa do pomocy ludzkości ;)
Moja kawiarenka :)
Pomóżcie mi ją rozkręcić :)
Ludzie korzystajcie ze słownika!!!
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 18 kwiecień 2008, 15:33

oglaszam wszem mi wobec ze team "KS Ekspert" ruszyl z kopyta ;)

narazie co prawda 3 projekty, ale jesli bedzie wieksze zainteresowanie powiekszymy grupe projektow :), a sa to:
lhcathome [screen]
climateprediction.net [screen] [screen] [screen] [screen]
QMC@HOME (Quantum Monte Carlo) [screen]

Użytkownik fernandez edytował ten post 25 sierpień 2008, 13:08

0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 24 kwiecień 2008, 22:11

update - dodalem nowe projekty, na zyczenie jednego z forumowiczow , dodaje takze screeny z grafik wyswietlanych przez kazdy z projektow :) a takze zostaly dodane linki do projektow, aby kazdy mogl poczytac jakie ma cele (niestety nie wszystkie w jezyku ojczystym :()

Einstein@home [screen]
Rosseta@home [screen] [screen]
Seti@home [screen]
Predictor@home
WCG (World Community Grid) [screen] [screen] [screen] [screen] [screen]

Użytkownik fernandez edytował ten post 25 sierpień 2008, 20:42

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki_kp 

  • BOINC user
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 182
  • Rejestracja: 18-lipiec 06

Napisano 26 kwiecień 2008, 22:58

witam cię fernandez
cieszę się że w końcu ruszył ten temat i jak najbardziej się przyłączam do drużyny, jednocześnie liczę na to że do drużyny dołączy więcej uczestników tego forum. Jest tam sporo ciekawych projektów i co ważne niektóre z nich zajmują się wyszukiwaniem np. leku na raka lub bada schorzenia wywoływane przez różne białka.
Polecam i pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 01 październik 2008, 20:57

witam :)

chcialem oglosic ze nasza grupa liczy "az" 6 osob :)

nikogo nie zmuszam oczwiscie, ale fajni by bylo zobaczyc wiecej komputerkow w akcji :)


mozna by sie zastanawiac, po co - ja ciagle (byc moze slepo) wierze ze to sie przyda ludzkosci i te obliczenia sa prowadzone w dobrej intencji, a poza tym fajnie widac jak czlowiek (a raczej komputer) sie wspina w rankingach ;)
jedyne co trzeb zrobic to raz zainstalwoac program i skonfigurwac do swoich wlasnych potrzeb, a potem tylko obserwowac wyniki
to nic nie kosztuje i nie przeszkadza w codziennym uzytkowniu komputera :)



jeszcze raz zapraszam wszystkich :)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mrbobster 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1196
  • Rejestracja: 12-sierpień 04

Napisano 01 październik 2008, 21:02

ja siedze na folding@home z szybki_kp :) i jest nas aż 2 :D
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Laslo 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 39
  • Rejestracja: 01-luty 08

Napisano 02 październik 2008, 09:31

Myślicie, że moje podkręcone 486 też może sie przydać ? :D
Obecnie na składzie: Amd 5x86 133MHz 32MB RAM, S3 Trio 64 2MB, Sound Blaster AWE64
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 02 październik 2008, 12:25

Wyświetl postUżytkownik mrbobster dnia 01.10.2008 22:02 napisał

ja siedze na folding@home z szybki_kp :) i jest nas aż 2 :D

tak wiem ;) tez bralem w tym udzial, ale dopoki nie zmienie grafy to skupiam sie tylko na BOINC :)


Wyświetl postUżytkownik Laslo dnia 02.10.2008 10:31 napisał

Myślicie, że moje podkręcone 486 też może sie przydać ? :D

trudno powiedziec, bo na probki do obliczen jest jakis "dead line" i trzeba sie zmiescic w czasie :P a na 486 to bedzie trwalo naprawde dlugo :P mimo wszystko mysle ze warto sprobowac ;)

Użytkownik fernandez edytował ten post 02 październik 2008, 12:27

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   wojzet 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 79
  • Rejestracja: 07-marzec 08

Napisano 22 grudzień 2008, 15:19

macie kolejnego członka :) może moje pentium dual core e5200 2,5 ghz coś pomoże ;p
pc 1:intel pentium dual core e5200, gigabyte ga-ep35-ds3l, 2x1gb ddr II 800mhz cl4 geil, seagate 300 gb ata, wd 500gb ata, samsung 1024gb sata, gigabyte gf 9400gt oc 1024mb, ocz modxstream pro 600w, win 7.

pc 2: pentium IV 2,4 ghz, 512 mb ddr, geforce 400mx 64mb, zasilacz 350w i brak dysku ;p linux z cd.

serwer: pentium IV 1,8 ghz, 512 mb ddr, wbudowana grafika, zasilacz 200w, dysk 20 gb, ubuntu 9.10

laptop: asus eee pc 901
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki_kp 

  • BOINC user
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 182
  • Rejestracja: 18-lipiec 06

Napisano 22 grudzień 2008, 22:36

W takim razie witam w drużynie :)
Procek pomoże na pewno, tu liczy się każdy Hertz a zwłaszcza teraz kiedy za rogiem pierwsza setka polskiego rankingu :D
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 18 styczeń 2009, 13:08

panowie

co sie z Wami dzieje?? ;)

tylko ja z szybkim "liczymy" :)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   dawido90 

  • Pyra
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 426
  • Rejestracja: 05-luty 07

Napisano 28 styczeń 2009, 23:37

Witam! :)
Czy żeby dołączyć do KŚE mam wpisać przy konfiguracji numer teamu który podał Szybki w temacie Foldnig@home jeśli zamierzam liczyć tylko Seti?
_____________
STOP hiPOkryzji
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 29 styczeń 2009, 10:53

niestety nie (a szkoda)

folding to projekt "troche" inny niz wszystkie :)

nawza naszego teamu dokladnie to: "KS Ekspert" (w Boinc nie ma ID teamow)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   dawido90 

  • Pyra
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 426
  • Rejestracja: 05-luty 07

Napisano 29 styczeń 2009, 19:27

Ok dołączyłem do drużyny :)

Pzdr
_____________
STOP hiPOkryzji
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 01 luty 2009, 15:05

Uwaga, news! :)
http://boinc.berkeley.edu/cuda.php

ludzie, ktorzy maja karte grafiki wspierajaca CUDA, moga liczyc (szybciej!) z wykorzystaniem wlasnie kart graficznych :)



przy okazji witam nowego uczestnika :)

i serdecznie zapraszam wiecej w nasze szeregi :)

Użytkownik fernandez edytował ten post 01 luty 2009, 15:05

0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   dawido90 

  • Pyra
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 426
  • Rejestracja: 05-luty 07

Napisano 19 luty 2009, 23:07

Mam mały problem z konfiguracją BOINC, mianowicie - wykorzystuje mi za dużo zasobów procka. KLIK mimo że w ustawieniach mam przypisane 50% KLIK mógł by mi ktoś z tym pomóc?

Z góry dzięki.

Pzdr

Użytkownik dawido90 edytował ten post 19 luty 2009, 23:10

_____________
STOP hiPOkryzji
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki_kp 

  • BOINC user
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 182
  • Rejestracja: 18-lipiec 06

Napisano 21 luty 2009, 21:40

Spróbuj może zalogować się na stronie projektu i zmień tam ustawienie Resource share na 50 w preferencjach samego projektu. Możesz jeszcze spróbować zmienić ustawienie:"w systemach wieloprocesorowych..." na 0% zostawiając tę drugą wartość na 50%. Jeśli to nie pomoże to już chyba tylko zmiana procka na kilka rdzeni.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   dawido90 

  • Pyra
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 426
  • Rejestracja: 05-luty 07

Napisano 22 luty 2009, 18:07

Nie spadło co prawda do 50% ale już nie ma 99% dzięki Szybki
_____________
STOP hiPOkryzji
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki_kp 

  • BOINC user
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 182
  • Rejestracja: 18-lipiec 06

Napisano 18 marzec 2009, 17:42

Panie i panowie, chciałbym ogłosić że oto dnia dzisiejszego nasza drużyna osiągnęła swój "pierwszy milion" :). Wszystkich czytających zapraszam do przyłączenia się do drużyny i do zdobywania kolejnych punktów.
pozdrawiam
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 18 marzec 2009, 19:08

Wyświetl postUżytkownik dawido90 dnia 20.02.2009 1:07 napisał

Mam mały problem z konfiguracją BOINC, mianowicie - wykorzystuje mi za dużo zasobów procka. KLIK mimo że w ustawieniach mam przypisane 50% KLIK mógł by mi ktoś z tym pomóc?

Z góry dzięki.

Pzdr

jesli chodzi o uzyte zasoby przez procka to nie da sie ustawic liniowego trybu pracy, program dziala na zasadzie impulsu - w efekcie widac cykliczny spadek i wzrost uzycia procesora, tak to juz dziala

oczywiscie nie wplywa to na inne procesy uruchomione badz uruchamiane, jesli bedzie potrzeba program zwolni natychmiastowo zasoby dal innych procesow :)



Wyświetl postUżytkownik szybki_kp dnia 18.03.2009 19:42 napisał

Panie i panowie, chciałbym ogłosić że oto dnia dzisiejszego nasza drużyna osiągnęła swój "pierwszy milion" :). Wszystkich czytających zapraszam do przyłączenia się do drużyny i do zdobywania kolejnych punktów.
pozdrawiam

kurcze, czekalem na ten milion
a ktos mnie tu uprzedzil z ogloszeniem :)


edit:

moze jeszcze troche statystyk :)
poza uzbieraniem pierwszego miliona mamy:

68 miejsce na 1217 utworzonych zespolow polskich
1187 miejsce na 80700 utworzonych w ogole zespolow
8 czlonkow, z czego 3 aktywnie liczacych (zapraszamy wiecej :) )

to tyle z najwazniejszych statystyk
te i duzo wiecej mozna znalesc na stronie http://pl.boincstats.com/stats/boinc_team_...o&id=973373

nastepny cel: 2 miliony :)

zapraszam :)

Użytkownik fernandez edytował ten post 18 marzec 2009, 22:15

0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   dawido90 

  • Pyra
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 426
  • Rejestracja: 05-luty 07

Napisano 12 czerwiec 2009, 00:07

Panowie co tak sobie odpuściliście SETI? Tylko ja liczę w tym projekcie :)
_____________
STOP hiPOkryzji
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki_kp 

  • BOINC user
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 182
  • Rejestracja: 18-lipiec 06

Napisano 12 czerwiec 2009, 22:05

Wyświetl postUżytkownik dawido90 dnia 12.06.2009 1:07 napisał

Panowie co tak sobie odpuściliście SETI? Tylko ja liczę w tym projekcie :)

"Testuję" różne projekty i jak do tej pory najbardziej "opłacalnym" okazał się Aqua@home
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   dawido90 

  • Pyra
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 426
  • Rejestracja: 05-luty 07

Napisano 12 czerwiec 2009, 22:52

Założenia Aqua są ciekawe, może również zacznę w nim liczyć, ale na drugim komputerze, bo na moim procku raczej skupię się na jednym projekcie.
_____________
STOP hiPOkryzji
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki_kp 

  • BOINC user
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 182
  • Rejestracja: 18-lipiec 06

Napisano 18 czerwiec 2009, 17:41

Poprawka na wiatr, najlepiej punktowanym do tej pory jest QMC@home dopiero po nim Aqua
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 17 sierpień 2009, 21:26

a ja powiem, ze najlepiej punktowane na dzien jest SETI, o ile ma sie CUDA ;)
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Hermes 

  • Konstruktor audio - DIY
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 789
  • Rejestracja: 02-kwiecień 06

Napisano 18 sierpień 2009, 10:23

Może za niedługo sie skusze :D

Użytkownik Hermes edytował ten post 18 sierpień 2009, 10:38

| Intel Core 2 DuoE8200 2.66GHz 6MB BOX | MSI P35 Neo2-FIR | 2x2GB PC6400 800MHz OCZ Titanium EPP CL4 | GeForce 8800GT OC BFG 512MB | Chieftec CFT-560A-12S 560W |
| Samsung HD321KJ 320GB | Pioneer DVR-215BK SATA | TV Winfast TV2000 XP Expert | Sharkoon Rebel9 Value Black | LINKSYS WRT54G | Samsung SyncMaster 931 BW |
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   fernandez 

  • 150% normy
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1947
  • Rejestracja: 12-wrzesień 05

Napisano 19 sierpień 2009, 19:57

zapraszamy zapraszamy :) im nas wiecej tym lepiej :)
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   OldShaterhan 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 178
  • Rejestracja: 22-czerwiec 09

Napisano 24 sierpień 2009, 06:51

Korzystam z BOINCa, lecz mam pytanko, jak można stworzyć zespół?
Ja tu tylko sprzątam, a działam na Forum KŚ.
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki_kp 

  • BOINC user
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 182
  • Rejestracja: 18-lipiec 06

Napisano 24 sierpień 2009, 15:19

Wyświetl postUżytkownik OldShaterhan dnia 24.08.2009 7:51 napisał

...jak można stworzyć zespół?

W jakim projekcie liczysz?
0

  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (05 wrzesień 2014 - 16:45) Zapraszamy na Forum Komputer Świat: forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 sierpień 2014 - 19:09) ..
wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:38) Bo ja usuwam tylko nowy spam...
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:37) @Old To mamy sprzatać dalej czy nie?
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:32) Ludzie nie róbcie tyle spamu!
wojtek0569  : (23 maj 2014 - 19:34) Ah...
OldShaterhan  : (16 maj 2014 - 09:54) nie patrzałem na to
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP