Witam wszystkich bardzo serdecznie i od razu składam najlepsze życzenia z okazji zbliżających się Świąt.
Mam pewną sprawę. Zacznę od tego, że posiadam pamięci Kingston HyperX 2x512MB 800MHz CL5 (pracują w Dualu). Niedawno zakupiłem nowe Kingstony HyperX 2x512MB 800MHz z tymże CL4. Żeby nie marnować drzemiącej w nich mocy, podkręciłem te pierwsze. W ustawieniach standardowych miały 1.8V i pracowały na 667MHz CL5. Dałem im 1.95V i przestawiłem na 800MHz. (Everst pokazuje ze mam DDR2-747MHz, ale co tam, nie wiem z czego to wynika). Chciałbym w tym momencie podkreślić, że do tego czasu pracowały na Command Rate 1T. Po zwiększeniu prędkości na 800MHz, automatycznie ustawiło mi na 2T. Na koniec napięcie podniosłem do 2.0V, a timingi ustawilem z CL5 (5-5-5-15) na CL4 (4-4-4-12). System sie załadował, wszystko gra. W związku z powyższym zdarzeniem, mam pytanie. Czy powinienem ustawić Command Rate na 1T i czy przełoży się to jakoś na wydajność? Producent nie wspomina o tym timingu więc mam mały dylemat. I tak dużo z nich wyżyłowałem, a nie jestem w tej dziedzinie bardzo zaawansowanym użytkownikiem. Co sądzicie?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Strona 1 z 1
Command Rate Podkręcanie pamięci RAM
Napisano 22 grudzień 2007, 17:53
Rozumiem, że masz obecnie 4 moduły w komputerze - w takim przypadku zazwyczaj jest problem z 1T - zresztą różnica 1T vs 2T jest b. mała, widoczna właściwie tylko w testach przepustowości pamięci. 2T zazwyczaj pozwoli na sporo wyższe podkręcenie.
"I tak dużo z nich wyżyłowałem" - ja bym powiedział, że niewiele jak na takie pamięci. Moje niedawne pamięci - najzwyklejsze GoodRamy 2x512MB (ddr667 CL5) działały z CL4 @ ddr880 (1.95v)
Z HyperX'ów powinieneś wyciągnąć więcej, ale oczywiście po podniesieniu napięcia.
Co do 1T to ustaw i sprawdź, w najgorszym wypadku będziesz musiał zresetować ustawienia biosu...
"I tak dużo z nich wyżyłowałem" - ja bym powiedział, że niewiele jak na takie pamięci. Moje niedawne pamięci - najzwyklejsze GoodRamy 2x512MB (ddr667 CL5) działały z CL4 @ ddr880 (1.95v)
Co do 1T to ustaw i sprawdź, w najgorszym wypadku będziesz musiał zresetować ustawienia biosu...
PentiumM 1.7GHz, 1GB, R9600M, Barracuda 5400.3, WinXP SP3
Napisano 22 grudzień 2007, 18:51
jesli chodzi o wzrost wydajnosci to pytanie brzmi: jaki masz procesor??
procesory AMD sa bardziej "wrazliwe" na timingi (to znaczy ze jest to jeden z wyznacznikow wydajnosci), u prockach Intela juz mniej ale tez odgrywaja ale juz mniejsza role.. to z racji tego ze procesory AMD maja zintegrowany kontroler pamieci a procki Intela (jeszcze
) go nie maja (znajduje sie on na plycie glownej)
i tak w przypadku AMD lepiej dazyc do lepszych timingow (ale bez przesady
) niz do wiekszych MHz,z kolei u Intela odwrotnie..
wracajac do watku glownego, tak jak napisal rzymo, wydajnosc po zamianie timingow wzrosnie, ale nie zauwazysz tego w codziennym uzytkowaniu, moze 1-2 FPS wiecje w grach (i to tez zalezy w jakich i na jakich ustawieniach) ;P
jesli chcesz uzywac podkreconych pamieci na codzien(np. do gier) a nie do testow radze sprawdzic pamieci Orthosem, poniewaz samo uruchomienie systemu nie gwarantuje ze beda dzialaly stabilnie - wiem bo sam mialem taki przypadek
ale mimo wszystko, mysle ze wiecej na nie stac
procesory AMD sa bardziej "wrazliwe" na timingi (to znaczy ze jest to jeden z wyznacznikow wydajnosci), u prockach Intela juz mniej ale tez odgrywaja ale juz mniejsza role.. to z racji tego ze procesory AMD maja zintegrowany kontroler pamieci a procki Intela (jeszcze
i tak w przypadku AMD lepiej dazyc do lepszych timingow (ale bez przesady
wracajac do watku glownego, tak jak napisal rzymo, wydajnosc po zamianie timingow wzrosnie, ale nie zauwazysz tego w codziennym uzytkowaniu, moze 1-2 FPS wiecje w grach (i to tez zalezy w jakich i na jakich ustawieniach) ;P
jesli chcesz uzywac podkreconych pamieci na codzien(np. do gier) a nie do testow radze sprawdzic pamieci Orthosem, poniewaz samo uruchomienie systemu nie gwarantuje ze beda dzialaly stabilnie - wiem bo sam mialem taki przypadek
Napisano 22 grudzień 2007, 22:10
Mam AMD Athlon64 X2 5200+ EE. Wszystkie 4 moduły sprawują się bez zarzutów. Grałem 4,5 godziny w CoD 4. Żadnych krzaków i innych problemów. Myślę, że zostawie te 2T. Skoro nie przekłada to sie zbytnio na wydajność, to nie widzę takiej potrzeby. Pozdrawiam wszystkich!
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty