Witam. Myślę że nie jestem jedyną osoba która zastanawia się nad kilkoma poważnymi problemami które mogą zaważyć o przyszłości każdego z nas. Konkretniej mam tu na myśli problem dotyczący studiów. Wielu tegorocznych maturzystów zastanawia się zapewne do jakiej szkoły iść oraz na jaki kierunek. Wiele osób zapewne sama jeszcze nie wie (albo nie jest pewna) co chce robić lub kończy swe rozważania na stwierdzeniu że chce być informatykiem lecz w praktyce te słowa nic nie znaczą. Można być przecież specjalistą od sieci, od programowania konkretnych urządzeń itp itd. Sam dobrze też dobrze tego nie wiem i dlatego zwracam się z prośbą do redakcji aby w jednym z numerów eksperta wydali artykuł który pomógłby nakierować młodych ludzi na konkretne wybory by były one jak najbardziej trafne.
W artykule moim zdaniem powinno znaleźć się porównanie kilku godnych polecenia szkół. Niech to nie będą suche fakty ponieważ rankingów jest dostępnych wiele, lecz także opinie ludzi którzy już przez to kiedyś przeszli i wiedza najlepiej gdzie popełnili błędy. Dobrym pomysłem byłoby też przedstawienie kilku kierunków studiów związanych z informatyką oraz ich krótki opis (dla jakich ludzi jest dedykowany ten kierunek, jaka wiedzę zdobywamy na takim kierunku oraz jaką pracę możemy po jego ukończeniu dostać). Jak wiadomo nie samą nauką student żyje :P więc można by też zamieścić co oferuje uczelnia poza wykładami mam tu na myśli jakieś rozrywki ale także na przykład koszty akademików, czy możliwość bezpłatnego dostępu do internetu.
Uważacie tak jak ja że taki artykuł by sie przydał (głosujcie w sondzie) ? Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje odnośnie tego co w artykule powinno się znaleźć to oczywiście piszcie na pewno ułatwi to pracę redakcji.
Strona 1 z 1
studia informatyczne porównanie szkół, kierunków oraz inne porady
Napisano 06 styczeń 2008, 21:26
Kiedyś już był taki artykuł o studiach informatycznych.
Jak sobie przypomnę numer to napisze
.
Jak sobie przypomnę numer to napisze
Użytkownik webmasterscool edytował ten post 06 styczeń 2008, 21:28
DualCore Intel Pentium D 830 3Ghz@3.5Ghz ASUS GeForce 8600 GT (512 MB) Creative Audigy 2 Platinum (SB0240) Sound Card Intel Lakeport i945P 4GB DDR2 DIMM
Wordpress : http://webmasterscool.wordpress.com/ :)
Wordpress : http://webmasterscool.wordpress.com/ :)
Napisano 06 styczeń 2008, 21:44
webmasterscool ma rację. Takowy art był, ale w postaci rankingu. Chociaż można by to uaktualnić i rozszerzyć (sam jestem maturzystą) o komentarze, jak wspomniał OGGY, ludzi którzy studiowali bądź studiują w kilku głównych uczelniach. Ja nie mam funduszy na komputer, a co dopiero na studia poza miejscem zamieszkania, więc jestem zmuszony do studiowania w Chełmie na PWSZ-cie. Jeszcze nawet nie wiem co i jak, ale chcę być webmasterem i może programistą (chociaż jedno drugie uzupełnia).
Aha, ten ranking znalazł się w numerze 4/2007 z uzupełnieniem w 5/2007.
So have a nice day and see you next time :-)
Bykom - STOP! Promuj akcję, bądź Polakiem.
Bykom - STOP! Promuj akcję, bądź Polakiem.
Napisano 06 styczeń 2008, 22:28
Cytat
Racja że był, ale na uczelniach pootwierano teraz wiele nowych i ciekawych kierunków związanych głównie z informatyką więc może macie rację że zamiast tworzyć od nowa to można by uzupełnić tamten ranking. Ale mimo wszystko myślę że by się coś takiego przydało
Napisano 07 styczeń 2008, 16:24
Co prawda mam przed sobą dopiero egzamin gimnazjalny a nie maturę ale to tylko 3 lata. Fakt. W tym czasie może dużo się zmienić (Miejmy nadzieje na lepsze). Na dzień dzisiejszy, chciałbym się dalej rozwijać się w tym kierunku w jakim się rozwijam. Kiedyś z ciekawości szukałem studiów informatycznych z kierunkiem Webmaster, ale znalazłem chyba tylko jedne. Teraz może jest ich więcej a za trzy lata może także ich przybędzie. Dlatego też chętnie takowy artykuł bym przeczytał.
Napisano 07 styczeń 2008, 20:09
No i przy tym przydalyby sie jakies prognozy rynku jakie kierunki sa najbardziej perspektywiczne...
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty