Zmiany w szacie graficznej na duży plusy, rzeczywiście zrobiło się bardziej przejrzyście. Natomiast nastawienie się na "praktykę" czy skierowanie działu programowanie głównie w stronę www już najlepszymi pomysłami nie były.
Ale zmian jest potrzebnych więcej, w szczególności, że pojawiła się konkurencja. Ostatnio na rynku zadebiutował nowy magazyn, wprawdzie jego nazwa nie wskazuje, że jest przeznaczony na segment rynku skierowany dla "Ekspertów", ale podejmowaną treścią ewidentnie w niego celuje. Początek mają niezły, treścią już na starcie przewyższają KŚE, zobaczymy ile wytrwają - bo to wydawnictwo miało już tytuł przeznaczony dla zawansowanych użytkowników, który po kilku numerach zmienił segment na ten odpowiadający KŚ. Jak czytałem ten nowy magazyn to przypominały mi się pierwsze numery KŚE. A teraz z numeru na numer w KŚE ukazują się artykuły coraz mniej ambitne, właściwie to tyko nazwa wskazuje, a nie treść - przynależności do tego segmentu. I tu jest pytanie, w jakim kierunku zmierza KŚE, użytkowników średnio-zawansowanych czy może zawansowanych i podejmie walkę z nowym magazynem. O tematyce dla profesjonalistów mogę tylko pomarzyć, dużej konkurencji w tym segmencie nie ma, ale nakłady 6tys egzemplarzy takiej prasy odstraszają wydawców.
Jeśli dla zawansowanych, to mam kilka sugestii:
- traktować na równi system windows z innymi systemami a także oprogramowaniem dla nich ...
- więcej miejsca poświecać opisom danych techonologi i formatów, niż konkretnym urządzeniom/programom które je implementują
- dział porad wywalić w całosci do KŚ (tą która obowiązywała do poprzedniego numeru [porady widnows, aplikacje])
- mniej obrazków i więcej tesktu
- skończyć z kursami od podstaw i pisaniem nikomu nieprzydatnych programów (nie wnosząych nic nowego do warsztatu programisty)
Pisałem na szybko więc możliwe że nie udało mi się przekazać wszystkiego co chciałem, ale myślę że udało mi się określić temat na który pragnę zwrócić uwagę.
Użytkownik NeVeS edytował ten post 11 marzec 2008, 14:26