Komputer Świat Ekspert - Forum: Problem z konfiguracją routera - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Problem z konfiguracją routera DLink 624 i siec osiedlowa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   pankokos 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1
  • Rejestracja: 11-marzec 08

Napisano 11 marzec 2008, 17:05

Witam!

Do mieszkania mam doprowadzony kablem internet z sieci osiedlowej. W mieszkaniu chcę to łącze podzielić za pomoca routera, jednakże za nic nie chce dzialać... a działał jeszcze niedawno, skonfigurowany był przez kolegę jednak ktoś "przypadkiem" zrestartował router, a nie mieliśmy zapisanej konfiguracji.

Problem polega na tym że w sieci tej adresy ip nie sa przyznawane automatycznie - musimy sobie wpisywać adres z tyou 192.168.0.x, aż trafimy na wolny adres ;) i potem musimy się go trzymać, 192.168.0.1 to adres serwera z którego ciągniemy neta - i tu jest pierwszy problem, bo taki sam adres ma domyślnie router.... ale o tym dalej. Internet działa na jednym komputerze na ustawieniach:

adres IP :  192.168.0.13
maska podsieci: 255.255.255.0
brama domyślna : 192.168.0.1
DNS : 194.204.159.1 (tpsa)


w ustawieniach routera mam:

WAN:

adres IP (provided by ISP) : 192.168.0.13
maska : 255.255.255.0
ISP GateWay: 192.168.0.1
mac domyślny routera lub kompa, nie ma znaczenia bo nie ma filtracji po macach
primary dns - tepsy
secondary: 192.168.0.1

LAN:
adres routera 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0


router przydziela adresy ip automatycznie z puli od 192.168.0.100 - 200 (domyślnie)

nie wiem co tu jest źle, ale nie działa...
zmieniałem adres routera na dowolny inny różny od 192.168.0.1 i nadal nie działą (bo chyba nie moze byc taki sam jak serwera?)

nie znam się aż tak dobrze na sieciach, więc jakby ktoś wiedział który adres powoduje konflikt i jak go zmienic, to z góry dzieki za pomoc! :)
a musi działać, bo działało, dopóki humaniści się nie tykali ;)
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   flito 

  • Mc.
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 660
  • Rejestracja: 08-listopad 05

Napisano 11 marzec 2008, 19:57

a więc tak...

podłącz ruter do komputera niekrosowanym kablem sieciowym (czyli tym co do tej pory jeśli działało )

WAŻNE ! NIE PODŁĄCZAJ GO JESZCZE DO SIECI OSIEDLOWEJ

wejdź w przeglądarke, wpisz 192.168.0.1

wejdź w ustawienia i zmień domyślny adres IP rutera na jakiś inny, wymyślony przez siebie ( i wolny)
potem podłącz komputer bezpośrednio do internetu, i przeskanuj sieć jakimś programem typu LookL@N albo coś takiego,

podłacz ruter do komputera, i podłacz ruter do sieci osiedlowej, zaloguj sie do rutera ( wpisując już nowy adres ip który ustaliłeś wcześniej)
potem wpisz żeby ruter korzystał z adresu IP który okazał się wolny,

podczas zmieniania adresów IP rutera, urządzenie powinno się zrestartować samo.

~~ czas pracy = max 15 minut...

polecam też lekturę instrukcji, oraz pomoc producenta D-Link.

pozdrawiam,
Mateusz.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kabar 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 757
  • Rejestracja: 14-lipiec 04

Napisano 12 marzec 2008, 11:10

Na routerze który masz w domu powinno być wyłączone dynamiczne przydzielanie adresów (DHCP).

Cytat

adres IP (provided by ISP) : 192.168.0.13

To rozumiem że przy takim adresie Twój router ma połączenie z siecią? Jeśli tak to teraz na komputerach można próbować ustawić jakiś statyczny adres IP (inny niż 192.168.01 i 192.168.0.13), a jako bramę domyślną wpisać 192.168.0.1, ewentualnie jak nie zadziała to można spróbować 192.168.0.13. Najpierw upewnij się że router ma prawidłowe połączenie, gdzieś to będzie na pewno napisane.
Poza tym z moich doświadczeń wynika że niektóre routerki jakoś dziwnie sobie radzą w takim sytuacjach, a dodatkowo Windows Vista i Windows XP potrzebują czasem różnej konfiguracji.
.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (05 wrzesień 2014 - 16:45) Zapraszamy na Forum Komputer Świat: forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 sierpień 2014 - 19:09) ..
wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:38) Bo ja usuwam tylko nowy spam...
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:37) @Old To mamy sprzatać dalej czy nie?
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:32) Ludzie nie róbcie tyle spamu!
wojtek0569  : (23 maj 2014 - 19:34) Ah...
OldShaterhan  : (16 maj 2014 - 09:54) nie patrzałem na to
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP