Komputer Świat Ekspert - Forum: Pierwsze uruchomienie routera - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Pierwsze uruchomienie routera D-Link DSL-504t

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 15 marzec 2008, 13:32

Witam,

Od razu mówię, że jestem noga w sieciach komputerowych.
W domu mam dwa komputery. DO tej pory ten drugi łączył się "przez" pierwszego do internetu. Jednak wymagało to pracy dwóch kompów. Teraz mam router, podłączyłem go, ikonka Power - świeci, lampka 1 świeci, ADSL - świeci, Status - mruga.
Jednak co teraz zrobić, bym mógł wejść przez niego w internet?
Wchodzę w 192.168.1.1, lecz w FF pisze tylko "Oczekiwanie 192.168.1.1...", a przy wyłączonym necie - "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania stron".

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Użytkownik RoboKomp edytował ten post 15 marzec 2008, 13:36

Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 15 marzec 2008, 23:31

Wyświetl postUżytkownik RoboKomp dnia 15.03.2008 15:32 napisał

Witam,

Od razu mówię, że jestem noga w sieciach komputerowych.
W domu mam dwa komputery. DO tej pory ten drugi łączył się "przez" pierwszego do internetu. Jednak wymagało to pracy dwóch kompów. Teraz mam router, podłączyłem go, ikonka Power - świeci, lampka 1 świeci, ADSL - świeci, Status - mruga.
Jednak co teraz zrobić, bym mógł wejść przez niego w internet?
Wchodzę w 192.168.1.1, lecz w FF pisze tylko "Oczekiwanie 192.168.1.1...", a przy wyłączonym necie - "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania stron".

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

co to za router po drugie pewnie musisz recznie IP pierwsze wpisac bo DHCP jeszcze nie jest odpalone po 3 czemu 192.168.1.1 a nie 0.1 albo 10.0.0.2? Czytales instrukcje? To taka ksiazeczka dolaczana ze sprzetem, bana na googlach dostales?
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtex16 

  • Mortal Dragon
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 9466
  • Rejestracja: 25-marzec 04

Napisano 16 marzec 2008, 00:20

Najpierw przeczytaj w intrukcji, jaki adres trzeba wpisać żeby zalogować do panelu admin w routerze, a po 2 nie polecam logować do panelu przez wifi, gdyż połączenie nie jest szyfrowane i "ktoś" może przechwycić twoje hasło do panelu routera, dla bezpieczeństwa najlepszym rozwiązaniem jest logowanie się panelu przez kabel ethernet (LAN).
PS>
Domyślne logowanie jest najczęściej pod adresem:
192.168.1.1 , 192.168.1.2 , 192.168.1.10 (lub innaczej, w zależności od routera)
Email wojtex16[małpa]interia.pl
Gadu-Gadu 2350020
Skype wojtex16
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 16 marzec 2008, 11:30

Wyświetl postUżytkownik Wojtex16 dnia 16.03.2008 2:20 napisał

192.168.1.10 (lub innaczej, w zależności od routera)

jakis przyklad gdzie tak jest?

@down
a w instrukcji nie pisze zeby samemu przydzielic ip? no i mam nadzieje ze laczysz sie kablem

Użytkownik ed2 edytował ten post 16 marzec 2008, 23:01

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 16 marzec 2008, 21:30

loguje się przez 192.168.1.1, który widnieje w instrukcji i nie wchodzi.
Trzeba instalować jakieś oprogramowanie? Jeśli tak, to jak?
Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   lechu92 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 750
  • Rejestracja: 29-marzec 05

Napisano 16 marzec 2008, 22:14

Żadnych programów nie trzeba instalować, przy pierwszym uruchomieniu najlepiej jest tak jak napisał Wojtex poprzez kabelek się połączyć i skonfigurować router, jeśli wpisujesz poprawny adres, łączysz się przez kabel, to spróbuj zresetować ruter (takim wciskanym guziczkiem, na pewno gdzieś tam jest) i od nowa.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   dobrarada 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 113
  • Rejestracja: 02-październik 05

Napisano 17 marzec 2008, 21:18

Wyświetl postUżytkownik RoboKomp dnia 15.03.2008 15:32 napisał

Witam,

Od razu mówię, że jestem noga w sieciach komputerowych.
W domu mam dwa komputery. DO tej pory ten drugi łączył się "przez" pierwszego do internetu. Jednak wymagało to pracy dwóch kompów. Teraz mam router, podłączyłem go, ikonka Power - świeci, lampka 1 świeci, ADSL - świeci, Status - mruga.
Jednak co teraz zrobić, bym mógł wejść przez niego w internet?
Wchodzę w 192.168.1.1, lecz w FF pisze tylko "Oczekiwanie 192.168.1.1...", a przy wyłączonym necie - "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania stron".

Proszę o pomoc
Pozdrawiam


Wejdż na stronę producenta -wszystko o co pytasz pięknie opisane:

http://www.d-link.pl/?go=gNTyP9CnptFMIC4AS...ywuES3ryCFA+YgO
DSL-504T Internet connection with NAT
DSL-504T F/W-V1.00B02T02.UK.20040427
The default IP address for the router is 192.168.1.1
ftp://ftp.dlink.de/dsl/dsl-504t/documenta...tall-Guides.pdf

Użytkownik dobrarada edytował ten post 17 marzec 2008, 21:23

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 18 marzec 2008, 18:39

Zrobiłem to, co kazali i nie idzie. Może to ma związek ze wcześniejszym połączeniem dwóch kompów?
Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 18 marzec 2008, 21:48

a masz automatyczne ip w polaczeniach sieciowych zaznaczone? czy masz na "sztywno" przypisane?

nie wiem czemu zaden z modow nie dodal mojego postu :/

tak ma to zwiazek z wczesniejszym polaczeniem komputerow... jesli miales je polaczone ze soba za pomaca kart sieciowych to masz przypisane na sztywno IP i musisz to zmienic :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtex16 

  • Mortal Dragon
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 9466
  • Rejestracja: 25-marzec 04

Napisano 18 marzec 2008, 21:51

A zresetowałeś Router? Jak nie to go zresetuj (z tyłu powinien być przycisk resetujący), potem spróbuj wejść do panelu.
Email wojtex16[małpa]interia.pl
Gadu-Gadu 2350020
Skype wojtex16
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 20 marzec 2008, 18:56

@ed2: zmieniłem zaraz na początku.
co się okazało? adres IP routera jest zupełnie inny od tego, który podali w instrukcji. "spingowałem" 192.168.1.1 i (po kilku restartach routera) wszystko wyszło na jaw.
dzięki za pomoc.

Użytkownik RoboKomp edytował ten post 20 marzec 2008, 18:57

Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 20 marzec 2008, 19:44

Wyświetl postUżytkownik RoboKomp dnia 20.03.2008 20:56 napisał

@ed2: zmieniłem zaraz na początku.
co się okazało? adres IP routera jest zupełnie inny od tego, który podali w instrukcji. "spingowałem" 192.168.1.1 i (po kilku restartach routera) wszystko wyszło na jaw.
dzięki za pomoc.

Cytat

loguje się przez 192.168.1.1, który widnieje w instrukcji i nie wchodzi.

czyli jaki wkoncu jest bo nie rozumie... pierwsze psizesz ze jest taki w instrukcji a pozniej piszesz ze nie jest taki ;)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 22 marzec 2008, 19:40

w instrukcji podali 192.168.1.1.
pinguję go i widzę, że odpowiedź dostaję od 10.1.1.1.
taki jest prawdziwy adres mojego routera. w instrukcji jest błąd.
Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (17 grudzień 2014 - 16:05) No i znowu atak botów :(
dawido90  : (14 grudzień 2014 - 08:25) również pozdrawia ;)
Uno  : (09 grudzień 2014 - 12:53) I ja pozdrawiam :)
Pretender  : (06 grudzień 2014 - 21:24) pozdrawiam dziadków :))))
Pretender  : (06 grudzień 2014 - 21:24) elitarne forum przestało istniec ;)
Pretender  : (06 grudzień 2014 - 21:24) nudy nudy :))) nic sie nie zmieniło
wojtek0569  : (04 grudzień 2014 - 22:19) Bywa :D
rzeznia22  : (04 grudzień 2014 - 09:57) Nie wiedziałem, że tu jeszcze zajrzę ;) Masa czasu...
rzeznia22  : (04 grudzień 2014 - 09:51) ohoho, widzę jeszcze są ludzie ze starej ekipy! :D
wojtek0569  : (17 październik 2014 - 19:19) Spamerzy generują ruch na forum :D
tomek10861  : (10 październik 2014 - 20:54) Że też ktoś płaci za serwer
tomek10861  : (10 październik 2014 - 20:54) Lat minęło a forum dalej istnieje :)
wojtek0569  : (10 październik 2014 - 18:29) :) Ho!
Grejpfrut14  : (09 październik 2014 - 19:10) hoho
wojtek0569  : (08 październik 2014 - 15:37) OGŁOSZENIE: Ludzie! Nie odkopujcie tematów które maja po 2lata!
wojtek0569  : (08 październik 2014 - 15:36) Podobno do końca roku fora moja być połączone :)
Ferrari  : (04 październik 2014 - 23:48) Tylko pozycjonerzy ratują to forum i piszą posty :lol:
dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:19) ja 'zaledwie' 7
dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:17) Już ponad 10 lat :D
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:42) Tylko ten nick mógłbym zmienić :D
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP