Komputer Świat Ekspert - Forum: Pierwsze uruchomienie routera - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Pierwsze uruchomienie routera D-Link DSL-504t

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 15 marzec 2008, 13:32

Witam,

Od razu mówię, że jestem noga w sieciach komputerowych.
W domu mam dwa komputery. DO tej pory ten drugi łączył się "przez" pierwszego do internetu. Jednak wymagało to pracy dwóch kompów. Teraz mam router, podłączyłem go, ikonka Power - świeci, lampka 1 świeci, ADSL - świeci, Status - mruga.
Jednak co teraz zrobić, bym mógł wejść przez niego w internet?
Wchodzę w 192.168.1.1, lecz w FF pisze tylko "Oczekiwanie 192.168.1.1...", a przy wyłączonym necie - "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania stron".

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Użytkownik RoboKomp edytował ten post 15 marzec 2008, 13:36

Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 15 marzec 2008, 23:31

Wyświetl postUżytkownik RoboKomp dnia 15.03.2008 15:32 napisał

Witam,

Od razu mówię, że jestem noga w sieciach komputerowych.
W domu mam dwa komputery. DO tej pory ten drugi łączył się "przez" pierwszego do internetu. Jednak wymagało to pracy dwóch kompów. Teraz mam router, podłączyłem go, ikonka Power - świeci, lampka 1 świeci, ADSL - świeci, Status - mruga.
Jednak co teraz zrobić, bym mógł wejść przez niego w internet?
Wchodzę w 192.168.1.1, lecz w FF pisze tylko "Oczekiwanie 192.168.1.1...", a przy wyłączonym necie - "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania stron".

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

co to za router po drugie pewnie musisz recznie IP pierwsze wpisac bo DHCP jeszcze nie jest odpalone po 3 czemu 192.168.1.1 a nie 0.1 albo 10.0.0.2? Czytales instrukcje? To taka ksiazeczka dolaczana ze sprzetem, bana na googlach dostales?
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtex16 

  • Mortal Dragon
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 9466
  • Rejestracja: 25-marzec 04

Napisano 16 marzec 2008, 00:20

Najpierw przeczytaj w intrukcji, jaki adres trzeba wpisać żeby zalogować do panelu admin w routerze, a po 2 nie polecam logować do panelu przez wifi, gdyż połączenie nie jest szyfrowane i "ktoś" może przechwycić twoje hasło do panelu routera, dla bezpieczeństwa najlepszym rozwiązaniem jest logowanie się panelu przez kabel ethernet (LAN).
PS>
Domyślne logowanie jest najczęściej pod adresem:
192.168.1.1 , 192.168.1.2 , 192.168.1.10 (lub innaczej, w zależności od routera)
Email wojtex16[małpa]interia.pl
Gadu-Gadu 2350020
Skype wojtex16
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 16 marzec 2008, 11:30

Wyświetl postUżytkownik Wojtex16 dnia 16.03.2008 2:20 napisał

192.168.1.10 (lub innaczej, w zależności od routera)

jakis przyklad gdzie tak jest?

@down
a w instrukcji nie pisze zeby samemu przydzielic ip? no i mam nadzieje ze laczysz sie kablem

Użytkownik ed2 edytował ten post 16 marzec 2008, 23:01

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 16 marzec 2008, 21:30

loguje się przez 192.168.1.1, który widnieje w instrukcji i nie wchodzi.
Trzeba instalować jakieś oprogramowanie? Jeśli tak, to jak?
Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   lechu92 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 750
  • Rejestracja: 29-marzec 05

Napisano 16 marzec 2008, 22:14

Żadnych programów nie trzeba instalować, przy pierwszym uruchomieniu najlepiej jest tak jak napisał Wojtex poprzez kabelek się połączyć i skonfigurować router, jeśli wpisujesz poprawny adres, łączysz się przez kabel, to spróbuj zresetować ruter (takim wciskanym guziczkiem, na pewno gdzieś tam jest) i od nowa.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   dobrarada 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 113
  • Rejestracja: 02-październik 05

Napisano 17 marzec 2008, 21:18

Wyświetl postUżytkownik RoboKomp dnia 15.03.2008 15:32 napisał

Witam,

Od razu mówię, że jestem noga w sieciach komputerowych.
W domu mam dwa komputery. DO tej pory ten drugi łączył się "przez" pierwszego do internetu. Jednak wymagało to pracy dwóch kompów. Teraz mam router, podłączyłem go, ikonka Power - świeci, lampka 1 świeci, ADSL - świeci, Status - mruga.
Jednak co teraz zrobić, bym mógł wejść przez niego w internet?
Wchodzę w 192.168.1.1, lecz w FF pisze tylko "Oczekiwanie 192.168.1.1...", a przy wyłączonym necie - "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania stron".

Proszę o pomoc
Pozdrawiam


Wejdż na stronę producenta -wszystko o co pytasz pięknie opisane:

http://www.d-link.pl/?go=gNTyP9CnptFMIC4AS...ywuES3ryCFA+YgO
DSL-504T Internet connection with NAT
DSL-504T F/W-V1.00B02T02.UK.20040427
The default IP address for the router is 192.168.1.1
ftp://ftp.dlink.de/dsl/dsl-504t/documenta...tall-Guides.pdf

Użytkownik dobrarada edytował ten post 17 marzec 2008, 21:23

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 18 marzec 2008, 18:39

Zrobiłem to, co kazali i nie idzie. Może to ma związek ze wcześniejszym połączeniem dwóch kompów?
Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 18 marzec 2008, 21:48

a masz automatyczne ip w polaczeniach sieciowych zaznaczone? czy masz na "sztywno" przypisane?

nie wiem czemu zaden z modow nie dodal mojego postu :/

tak ma to zwiazek z wczesniejszym polaczeniem komputerow... jesli miales je polaczone ze soba za pomaca kart sieciowych to masz przypisane na sztywno IP i musisz to zmienic :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtex16 

  • Mortal Dragon
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 9466
  • Rejestracja: 25-marzec 04

Napisano 18 marzec 2008, 21:51

A zresetowałeś Router? Jak nie to go zresetuj (z tyłu powinien być przycisk resetujący), potem spróbuj wejść do panelu.
Email wojtex16[małpa]interia.pl
Gadu-Gadu 2350020
Skype wojtex16
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 20 marzec 2008, 18:56

@ed2: zmieniłem zaraz na początku.
co się okazało? adres IP routera jest zupełnie inny od tego, który podali w instrukcji. "spingowałem" 192.168.1.1 i (po kilku restartach routera) wszystko wyszło na jaw.
dzięki za pomoc.

Użytkownik RoboKomp edytował ten post 20 marzec 2008, 18:57

Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 20 marzec 2008, 19:44

Wyświetl postUżytkownik RoboKomp dnia 20.03.2008 20:56 napisał

@ed2: zmieniłem zaraz na początku.
co się okazało? adres IP routera jest zupełnie inny od tego, który podali w instrukcji. "spingowałem" 192.168.1.1 i (po kilku restartach routera) wszystko wyszło na jaw.
dzięki za pomoc.

Cytat

loguje się przez 192.168.1.1, który widnieje w instrukcji i nie wchodzi.

czyli jaki wkoncu jest bo nie rozumie... pierwsze psizesz ze jest taki w instrukcji a pozniej piszesz ze nie jest taki ;)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   flashion 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 731
  • Rejestracja: 13-wrzesień 05

Napisano 22 marzec 2008, 19:40

w instrukcji podali 192.168.1.1.
pinguję go i widzę, że odpowiedź dostaję od 10.1.1.1.
taki jest prawdziwy adres mojego routera. w instrukcji jest błąd.
Asus P5Q PRO | Intel Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz | GeForce 7600 GS | 2 GB RAM | Samsung 500 GB + WD 80 GB | Tagan TG-600 U33 v2 600W
na stałe na chwilę
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

OldShaterhan  : (02 luty 2014 - 20:26) zobaczymy :P
przemek89k  : (31 styczeń 2014 - 16:19) mam nadzieję, że będzie już ok ;)
OldShaterhan  : (22 styczeń 2014 - 22:07) I znowu naśmiecone :/
przemek89k  : (08 styczeń 2014 - 12:58) No i forum posprzątane :)
Wiciu  : (16 grudzień 2013 - 20:34) U mnie to już Dyszka @Sauron :-)
dawido90  : (17 listopad 2013 - 09:54) lofix to ogólnie była legenda tego forum :D @Herk Ty jej nie miałeś gdziś zapisanej?
sauron  : (13 listopad 2013 - 12:54) Niedługo będzie 9 lat odkąd jestem tutaj na forum. Masakra :)
sauron  : (13 listopad 2013 - 12:53) Pamiętam jak kiedyś zrobił się spam w jednym temacie w dziale "o forum". Wszystko działo się w nocy, przez parę godzin userzy nabili kilkanaście stron tematu. Rano lofix wpadł i wywarnował pół forum. To były czasy :)
_Herkules_  : (10 listopad 2013 - 12:24) no gdzie galeria LOLi ;)
GBM  : (06 listopad 2013 - 16:32) pozdrowienia dla wszystkich, w sumie możemy się zobaczyć na dobrych programach jak coś :)
GBM  : (06 listopad 2013 - 16:32) Jasne kominy, ale mnie tu dawno nie było :) - a forum jak forum, dalej umiera ;]
neo5628  : (16 październik 2013 - 17:22) help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/158068-problem-tooltip/ PLS
dawido90  : (09 wrzesień 2013 - 11:23) Do tego przydała by się galeria LOLi czy jak się ona nazywała. Pamięc już zawodzi ;)
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:29) [url="http://forum.ks-ekspert.pl/topic/157330-kto-to-jeszcze-pamieta/"]i paczka chusteczek do tego :D[/url]
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:28) i paczka chusteczek do tego :D
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:28) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/157330-kto-to-jeszcze-pamieta/
Piotrek18  : (06 lipiec 2013 - 10:07) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/156156-problem-z-uruchomieniem-komputera/page__p__909371#entry909371 proszę o pomoc
TomkoV  : (08 czerwiec 2013 - 15:50) czy ktos z moderatorow moze zajrzec dzialu z grami ?
tomek10861  : (08 maj 2013 - 09:21) Ekspert umarł na amen, a ja dowiedziałem się o tym ostatni. Napisałem e-mail do redakcji z chęcia współpracy w postaci napisania artykułu, a tu dostaję e-mail że ekspert nie wyuchodzi od dwóch lat. Fail po całej lini :D
tomek10861  : (08 maj 2013 - 09:19) Witam witam :)
Rozszerz pole shoutboxa