Komputer Świat Ekspert - Forum: jaka przyszłość KSE? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 4 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

jaka przyszłość KSE?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   yeeezooo 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 12

Napisano 15 kwiecień 2008, 11:47

Nie będę może rozpisywał sie na temat początków pisma, powiem tylko tyle że kupuje je od pierwszego nr i początki były dobre a teraz jest coraz gorzej.
- Po pierwsze pismo zaczyna stawać się pismem o wszystkim i o niczym,
- po drugie zaczyna upodabniać się do komputer świata,
- po trzecie liczyłem, że skręci w strone programowania, a tymczasem z numeru na numer jest coraz słabiej i mniej, do tego dochodzi łapanie się różnych języków programowania zamiast skupic sie na 2 góra 3, np: generalnie php-html(technologie internetowe) i c++,
- pismo chce że tak powiem obdarzyć każdego czymś miłym, tzn: piszemy o sprzęcie np: karty grafczne generalnie hardware niestety z bólem stwierdzam że poziom tych artykułów jest naprawdę kiepski i b. podstawowy, do tego każdy komu zależy na hardware znajdzie to w lepszej formie w bardziej ukierunkowanych pismach, zajmuje to sporo stron i tak naprawde nic z tego nie wynika.
- dalej próbujemy zainteresować i windows-owców i linuks-owców gdzie ci drudzy mogą co najwyżej się pośmiać, przypominam że pismo ma w nazwie EKSPERT
- i w końcu to co mnie boli i na co liczyłem to programowanie mniej mniej i coraz mniej
może ktos z redakcji byłby w stanie sie wypowiedzieć w tej kwesti lub może byście zauważyli nisze jaka jest odnośnie programowania i zaproponowali pismo tylko o tym, bo przyznam sie że coraz częściej oglądam nowy numer w empiku i zastanawiam się czy go kupić, nawet powiem że ze względu na śmieszne artykuły o sprzęcie, które sztucznie zapychają numer czuje się oszukany :( co wy o tym sądzicie?
Na koniec jest jeden plus, programy jakie dostaje się z pismem ale tylko to.

Użytkownik lofix edytował ten post 17 kwiecień 2008, 18:17

Pozdrawiam YeEeZooO
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Platonow 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Napisano 15 kwiecień 2008, 14:28

Mnie też coś nie pasuje w tym numerze... Niby jest kilka fajnych artykułów, ale na część nie chce mi sie nawet spoglądać.
hmm... Myślę, że to niestety tylko wina przykrej chęci zysku i braku pomysłów. Redakcja chce zainteresować wszystkich użytkowników komputerów i nie tylko nich, aby mieć jak największą sprzedaż. Tylko najprawdopodobniej dział finansowy redakcji nie przewidział, że to mocno obniża "reputację" pisma. Czym mniejsza "reputacja", tym większa niechęć użytkowników i mniejsza sprzedaż - głównie prenumerat.
Moja skromna osoba chciałaby tu udzielić pewnej rady dla redakcji. Mianowicie...
Dużo lepszym sposobem jest wydanie większej ilości pism. Mam na myśli kilka odmian np. KŚ Niezbędnik, KŚ Gry, KŚ Ekspert, itd., które już powstały, ale warto dodać coś o nowinkach technicznych, o hardware i software. Trzeba to podzielić, bo poważni ludzie (programiści itp.) nie chcą czytać o wszystkim, tylko o jednej, ciekawej dla nich rzeczy.
Panowie (czyt. Droga redakcjo. :) ), obudźcie się! Przecież pismo nazywa się EKSPERT. Nie można być ekspertem w kilku dziedzinach! (no może i można, ale max w 3-4) Chciałbym widzieć to czasopismo bez informacji o czymś odchodzącym od komputerów. Weźmy taki artykuł o nawigacji satelitarnej. Moim zdaniem bez sensu, bo jeżeli ktoś chce kupić dobrą nawigację to sprawdza oceny w internecie (który ma większość Polaków). Nie przeczytałem tego artykułu i raczej nie zamierzam... Jak na moje strata czasu... I mojego i autora... chociaż nie mówię, że artykuł nie jest dobry. Tylko ten temat... :(
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   szucio 

• Szucio.info
  • Pip
  • Postów 436

Ikona posta  Napisano 15 kwiecień 2008, 18:09

Jaki bezsensowny artykuł na stronach 12-13.
Składamy komputer marzeń za 20 tysięcy, a na ósmej stronie jest laptop do gier za 10 tysięcy i jest postawiony minus, bo "tylko dla bogatych graczy".
Reasumując artykuł na str. 12-13 jest żeby sobie pomarzyć.

W dodatku ten dział LINUX - no comment - test komunikatorów (hahaha). wzięliby coś ambitniejszego napisali, tym bardziej, że osoba która chce mieć komunikator internetowy ma dostęp do Internetu.

Wiele jeszcze można by było pisać.

Coś czuję, że liczba czytelników eksperta będzie się stale zmniejszała. -> :rip:
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Lupinek 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 426

Napisano 15 kwiecień 2008, 19:09

Yup. Ja już nie kupuję. KSE zszedł na psy. Wolę odłożyć kasę i kupić jakąś dobrą książkę, bo (o ile kiedyś było inaczej) teraz wszystko co jest w Ekspercie - jest również za darmo w internecie. Tzn - gazetce spadł poziom.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   jarkar81 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 41

Napisano 20 kwiecień 2008, 12:37

Przyznaje rację kolegom...
Kupuję Eksperta od 3 numeru i stwierdzam, że jest coraz mniej ciekawych art. (w tym numerze jak dla mnie 2) a dział PORADY Windows zaczyna mnie śmieszyć - ciągle te same wskazówki i wałkowanie tych samych tematów sprzed 2 - 3 lat.... Kurs PHP - teraz zobaczymy kikla lekcji programowania w PHP zerzniętych z "Programowanie w PHP. Poradnik dla webmasterów" z biblioteczki Komputer Świata..
Więcej programowania, naprawdę zaawansowanych tweaków do okienek i mniej pisania o sprzęcie (komp za 20tys.), na który nie stać przeciętnego usera.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

• Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2872

Napisano 20 kwiecień 2008, 13:38

"Ekspert" jest tylko z nazwy....chwyt marketingowy ( chyba jestem złośliwy :blink: ).
"Do redakcji ...." piszcie ile chcecie i tak ich to nie interesuje...."walenie grochem o ścianę', sam nieraz wypowidałem się na temat numerów, jakie zmiany wprowadzić aby pomóc podnieść poziom pisma, nie ma po prostu sensu, wam to niestety też to przejdzie...chociaż jesteście tu dość "długo" :)
Gazeta szuka różnych sposobów aby coś zmienić , ale to kiepsko im wychodzi , olanie "klientów" , którzy interesują się grafiką jest dużym minusem....skierowanie się w strone programistów "nieudolne", testy sprzętu nie są wyczerpujące i w pełni obiektywne, często są niepełne, mało dokładne, jakby gdzieś wyczytane w innych pismach i wrzucone do jednego worka. O linuksie - nie chę nawet napisać .... ;)
Ogólnie mała ilość stron jest chyba wynikiem, że gazeta nie może pisać o tym o czym by chciała, wybiera to co będzie bardziej "leciwe" i to jest jej duzy błąd.
Szuka gwoździa numeru....
Gazeta w ten sposób skończy swój żywot ..... chociaż jej tego jej nie życzę.
W zasadzie po co ja to wszystko piszę... :D

PS. inne gazety są , na nich redakcja jest bardzo częstym gościem , jak uważacie ?

Użytkownik Pretender edytował ten post 20 kwiecień 2008, 13:39

Sounds of the Universe.............
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   PxxLT 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 190

Napisano 20 kwiecień 2008, 14:35

Czasopismo wydawane jest przez koncern Axel Springer wyraźnie nastawiony na zyski! Większość użytkowników komputerów to niestety osoby zbytnio nie obeznane w tematyce i często mający problemy z logicznym rozumowaniem i właśnie większość ma kupować Eksperta, a nie mniejszość. To jest biznes, chodzi wyłącznie o pieniądze. Jeżeli chcecie poziomu to kupujcie gazety wydawnictwa S[poszukać w google] (nie będę tu robił reklamy).
Redakcja KŚE przyjmuje taktykę zaniżania poziomu już od pewnego czasu, nie rezygnuje z niej, więc chyba musi jej się to opłacać.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   w3bm 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 21

Napisano 20 kwiecień 2008, 16:42

Cytat

Redakcja KŚE przyjmuje taktykę zaniżania poziomu już od pewnego czasu

Może przytoczę to przykład z artykułu o forach... Na całą stronę została opisana instalacja SMF. Ok opisujcie takie rzeczy, ale w Komputer Świat, bo myślę że instalacja prostego forum nie wymaga bycia "ekspertem".
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Hermes 

• Konstruktor audio - DIY
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 864

Napisano 20 kwiecień 2008, 22:59

A ja wziąłem prenumeratę na początku roku na dwa lata...
Mam nadzieje, że KSE wróci do swej dawnej forty, i będzie to gazeta NAPRAWDE dla ekspertów...
| Intel Core 2 DuoE8200 2.66GHz 6MB BOX | MSI P35 Neo2-FIR | 2x2GB PC6400 800MHz OCZ Titanium EPP CL4 | GeForce 8800GT OC BFG 512MB | Chieftec CFT-560A-12S 560W |
| Samsung HD321KJ 320GB | Pioneer DVR-215BK SATA | TV Winfast TV2000 XP Expert | Sharkoon Rebel9 Value Black | LINKSYS WRT54G | Samsung SyncMaster 931 BW |

http://www.marcinsywala.pl/
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   yeeezooo 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 12

Napisano 21 kwiecień 2008, 07:27

Faktycznie to wszystko co tu piszemy jest smutne bo widać, że każdy z nas czuje sentyment do tej gazety ale chyba nie długo pozostanie tylko sentyment. Sam sobie postanowiłem, że kolejny nr dokładnie przejrze w empiku i możliwe, że jesli będzie taki jak obecny to go nie kupie. Bedzie to pierwszy nr odkąd powstało pismo którego nie będę miał :( ale może ....... stanie się cud.
Druga tak ważna rzecz o której też jest wspomniane to to, że nikt nawet w najmniejszy sposób z redakcji nie próbuje podjąć polemiki na forum to dowód na to, że albo faktycznie to olewają, może redaguja go przypadkowi dziennikarze z łapanki, którym nie zależy na tym piśmie albo są tak zapracowani, że nie mają czasu :> Zarówno jedno i drugie jest dla nas przykre że tak traktuje się ludzi którzy kupują ich pismo.

Użytkownik yeeezooo edytował ten post 21 kwiecień 2008, 07:30

Pozdrawiam YeEeZooO
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   kudelczak 

• ----------------
  • Pip
  • Postów 146

Napisano 21 kwiecień 2008, 10:47

Witam Wszystkich,

Niestety ekspert od dawna schodzi na psy i to pęłna parą. Dziwi mnie to, że redakcja nie słucha swoich czytelników, na forum w dziale "zamówienia publiczne" jest kupę ciekawych propozycji na testy, artykułu, kursy. Dziwi mnie również to że redakcja nie raguje na forum ten wątek pojawił się 15 kwietnia ja dziś 21 kwietnia piszę, a redakcja nie próbuje sie nawet obronić przed słusznymi zarzutami jakie w tym temacje przedstawiamy. Ja osobiście przestałem kupować eksperta już jakiś czas temu dwa albo trzy lata temu. Może redakcja się OBUDZI, ale bym raczej na to nie liczył chyba że kierownictwo się zmienie, ale to też może.
A teraz jedno zdanie bezpośrednio do redakcji:

!!! Pobudka, czas się obudzić !!!
Pozdrawiam
Bartosz

bartosz.cba.pl
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 21 kwiecień 2008, 11:36

gazety nigdy nie zastąpią profesjonalnych książek i innych publikacji. Fakt sprzedaje się nie dlatego że jest dobrą gazetą, ale że jest napisany tak głupio że "ciemny naród to kupi". Większość ludzi nie chce myśleć, a że większość da więcej kasy niż mniejszość to pisze się pod większość. Chcecie bardziej zaawansowanych informacji - tego nie znajdziecie w gazetach i magazynach, poza może drobnymi wyjątkami.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kokoss15 

• Bezrobotny
  • Pip
  • Postów 260

Napisano 21 kwiecień 2008, 13:11

No cóż. Tak to już jest. Gazeta pod publiczkę... Przecież w naszym ukochanym kraju są tysiące użytkowników komputerów, którzy w rzeczywistości nie wiedzą o nim nic. Kupując sobie KS Eksperta, rozumieją co jest tam napisane (No cóż... Jeżeli patrzymy na porady typu jak otworzyć uTorrenta to się sprawdza) i mogą sobie powiedzieć: "Patrzcie! Jestem ekspertem!". A prawdziwi eksperci patrzą na tą gazetę i jej powolny rozpad. Także zamówiłem 2 letnią przenumeratę... Niestety. Wiem, że ekspertem nie jestem, ale ta gazeta dużo mnie nauczyła. Chciałbym móc znowu powiedzieć po premierze kolejnego numeru: "Patrzcie! Nauczyłem się czegoś nowego!". Niestety odbieracie mi tą radość dennymi artykułami. Tysiące porad mówiących o wszystkim i o niczym. To nie jest fair. Jeszcze niedawno na post webmastercool-a dotyczący waszej nieobecności na forum odpisaliście, że niedługo wszystko drastycznie się zmieni. A zmian nie widać. Zamiast jakiś pierdółek, czy konkursów na 50. wydanie, wolałbym poprawę jakości artykułów i obecność redakcji na forum. To by był NAJLEPSZY prezent! Pomyślcie nad tym. (Po co ja to mówie, jeżeli pan Ł. wchodzi na forum średnio raz na rok...)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   m@cik 

• Łowcy zapalniczek...
  • Postów 56

Napisano 21 kwiecień 2008, 16:38

Może żeby nie zajmować za dużo miejsca, a jednocześnie wyrazić swoje zdanie powiem że w pełni zgadzam się z opinią, którą wyraził autor tematu w swoim poście.
Dodam tylko, że liczę na artykuły o Linuksie, które będą dotyczyły bardziej złożonych problemów... Obecne nadają się tylko do KŚE.
To tyle... Pozdrawiam!
Happy Linux! - Z nami polubisz Linuksa!
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   szucio 

• Szucio.info
  • Pip
  • Postów 436

Ikona posta  Napisano 21 kwiecień 2008, 19:09

Wyświetl postUżytkownik m@cik dnia 21.04.2008 17:38 napisał

Może żeby nie zajmować za dużo miejsca, a jednocześnie wyrazić swoje zdanie powiem że w pełni zgadzam się z opinią, którą wyraził autor tematu w swoim poście.
Dodam tylko, że liczę na artykuły o Linuksie, które będą dotyczyły bardziej złożonych problemów... Obecne nadają się tylko do KŚE.
To tyle... Pozdrawiam!

Niestety muszę Ciebie zmartwić:

część maila od JŁ napisał:

Okazało się, że Linux nie jest tak popularny jak nam się wydawało i zamiast osobnego działu będą artykuły o Linuksie w dziale Porady.

Trudno, a dwuletnią prenumeratę mam.

Niestety :(

Na forum to nic nie napiszą, do gazety wstawią jakieś artykuły sprzed kilku lat, kurs to z jakiejś książki streszczony, artykuły na poziomie (sami sobie dopowiedzcie).

Zgadzam się z poprzednikami, w szczególności z Petenderem.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   gnysek 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 67

Napisano 22 kwiecień 2008, 18:18

Cytat

Okazało się, że Linux nie jest tak popularny jak nam się wydawało i zamiast osobnego działu będą artykuły o Linuksie w dziale Porady.

Hmm, jak będą dawać jedną stronę artów o Linuksie, to na pewno się nie spopularyzuje :P
A ostatnio to sie całkiem potawrzają, nie mówiac o tym, że programy pełne na płycie co drugi miesiąc są takie same...

Użytkownik gnysek edytował ten post 22 kwiecień 2008, 18:18

http://hmt.pl - najlepsza polska strona o Harvest Moon
http://gmclan.org - największa polska strona o tworzeniu gier w Game Makerze
http://gnysek.hmt.pl - mój blog
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   moczul 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 434

Napisano 22 kwiecień 2008, 19:17

Wyświetl postUżytkownik gnysek dnia 22.04.2008 19:18 napisał

Hmm, jak będą dawać jedną stronę artów o Linuksie, to na pewno się nie spopularyzuje :P
A ostatnio to sie całkiem potawrzają, nie mówiac o tym, że programy pełne na płycie co drugi miesiąc są takie same...

Linux w ekspercie? To nie ma sensu. Jesli kogos to interesuje to polecam www.dragonia.pl duzo wiecej i na znacznie wyzyszym poziomie niz pseudo-ekspert.A i do tego calkowicie za darmo.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Jerzy Łabuda 

• hard working, good looking
  • Grupa: Redakcja KŚE
  • Postów 401

Napisano 24 kwiecień 2008, 11:52

No cóż, dziękujemy Wam za wszystkie uwagi. Co do poziomu, to odkąd istnieje Ekspert toczy się dyskusja o tym czy ma być trudniej czy łatwiej. Prawda jest taka,że najbardziej zaawansowani i tak raczej korzystają już z wykładowców na informatyce a nie pism komputerowych ;) My możemy tym czasem pomóc tym średnio zaawansowanym.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   kudelczak 

• ----------------
  • Pip
  • Postów 146

Napisano 24 kwiecień 2008, 12:03

Cytat

No cóż, dziękujemy Wam za wszystkie uwagi. Co do poziomu, to odkąd istnieje Ekspert toczy się dyskusja o tym czy ma być trudniej czy łatwiej. Prawda jest taka,że najbardziej zaawansowani i tak raczej korzystają już z wykładowców na informatyce a nie pism komputerowych My możemy tym czasem pomóc tym średnio zaawansowanym.

To jest wręcz nie możliwe :o :o :o , że redakcja sie pokusila o skometowanie niniejszego tematu.
Pozdrawiam
Bartosz

bartosz.cba.pl
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   szucio 

• Szucio.info
  • Pip
  • Postów 436

Ikona posta  Napisano 24 kwiecień 2008, 15:52

Wyświetl postUżytkownik kudelczak dnia 24.04.2008 13:03 napisał

To jest wręcz nie możliwe :o :o :o , że redakcja sie pokusila o skometowanie niniejszego tematu.

No napisałem do nich maila, aby zauważyli ten temat :D

Liczymy na poprawę, gdyż jak widać, w tym temacie wszystkie opinie są negatywne.

Gdyby ekspert byłby super gazetą to w tym temacie pojawiłyby się głosy, że nie jest tak źle, że jest wręcz przeciwnie.
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   alahari 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 71

Napisano 24 kwiecień 2008, 16:06

Wyświetl postUżytkownik szucio dnia 24.04.2008 16:52 napisał

No napisałem do nich maila, aby zauważyli ten temat :D

Nie przypisuj sobie tego "sukcesu" - redakcja czuwa, nawet jak nie widać ;)
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   m@cik 

• Łowcy zapalniczek...
  • Postów 56

Napisano 24 kwiecień 2008, 16:11

Może nie tyle "nawet jak nie widać" bo nie widać jej praktycznie nigdy... Bardziej właściwe jest porównanie jej do wielkiego brata, który ciągle chory jest na zapalenie krtani i baaardzo, ale to bardzo rzadko udaje się mu wypowiedzieć kilka słów, które w zasadzie problemu nie rozwiązują albo nie wiele do tematu wnoszą...
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   alahari 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 71

Napisano 24 kwiecień 2008, 16:34

Wyświetl postUżytkownik m@cik dnia 24.04.2008 17:11 napisał

Może nie tyle "nawet jak nie widać" bo nie widać jej praktycznie nigdy... Bardziej właściwe jest porównanie jej do wielkiego brata, który ciągle chory jest na zapalenie krtani i baaardzo, ale to bardzo rzadko udaje się mu wypowiedzieć kilka słów, które w zasadzie problemu nie rozwiązują albo nie wiele do tematu wnoszą...

Ponieważ nie należe do decydentów KSe, niestety nic nie mogę wnieść do dyskusji... Mogę co najwyżej zaapelować w imieniu autorów - nie wińcie nas o całe zło (jeśli jakieś zauważacie), bo autorzy nie mają tak dużego wpływu na swoje artykuły, jak by sobie wymarzyli. Czasem nawet i nam cięzko jest zrozumieć, że pismo nie jest z gumy, i nie da się tylu informacji, ile by było porządane, zmieścić na 4 kolumnach. Tak to już jest w prasie :)
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Mek 

• LOST
  • Pip
  • Postów 159

Napisano 24 kwiecień 2008, 17:00

Zgadzam się z Wami. Ten KSE, który jest teraz to już nie to samo, co np. dwa lata temu, nie wspominając o początkach, kiedy czytało się go z dużą ciekawością i chęcią. Nazwa to "Ekspert", co sugeruje, że artykuły, które tam są dotyczą bardzo trudnych zagadnień. Mile wspominam okres, kiedy był zamieszczony "Kurs C++", później "Kurs obiektowego C++". Można było kupować czasopismo tylko dla niego... A teraz niestety o programowaniu jest coraz mniej, a KSE zamienia się w "Komputer Świata". Po prostu nic odkrywczego tam nie ma i co ciekawe zniknęła nawet podziałka na początku artykułu, określająca stopień trudności. Już to o czymś świadczy! Oczywiście negatywnie. Kiedyś czekałem na następny numer KSE, ale teraz już mi to przelatuje i nie zwracam uwagi na ukazanie się kolejnego wydania. Już nawet wolałbym, gdyby czasopismo pozostało kwartalnikiem, jak na początku, niż żeby były artykuły nieciekawe i czasami powtarzające się, tak jak teraz.

Cytat

My możemy tym czasem pomóc tym średnio zaawansowanym.

To trzeba zmienić nazwę czasopisma. Oznacza ona coś zupełnie innego.

Użytkownik Mek edytował ten post 24 kwiecień 2008, 17:02

The Road to Windows Code Name Longhorn
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 24 kwiecień 2008, 21:30

panowie i panie, zauważcie, że wy także zwiększacie swój poziom :) 'kiedys bylo ciekawiej/trudniej/wiecej' - moze i prawda, ale moze i wy po prostu juz ten 'nudny/prosty' temat znacie? :)

Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 24 kwiecień 2008, 21:31

0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   m@cik 

• Łowcy zapalniczek...
  • Postów 56

Napisano 24 kwiecień 2008, 21:35

Wyświetl postUżytkownik alahari dnia 24.04.2008 17:34 napisał

Ponieważ nie należe do decydentów KSe, niestety nic nie mogę wnieść do dyskusji... Mogę co najwyżej zaapelować w imieniu autorów - nie wińcie nas o całe zło (jeśli jakieś zauważacie), bo autorzy nie mają tak dużego wpływu na swoje artykuły, jak by sobie wymarzyli. Czasem nawet i nam cięzko jest zrozumieć, że pismo nie jest z gumy, i nie da się tylu informacji, ile by było porządane, zmieścić na 4 kolumnach. Tak to już jest w prasie :)

To można przynajmniej popracować nad tym, aby poziom zamieszczanych informacji (skoro nie może być ich więcej... Na razie to KŚ Ekspert nie stawia ani na ilość ani na jakość) był odpowiedni... Można zrezygnowac z kilku testów, 2 stron "newsów" (w końcu żadko kiedy są to informacje naprawdę aktualne)... Myślę, że wtedy znalazło by się trochę więcej miejsca...
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   yeeezooo 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 12

Napisano 25 kwiecień 2008, 07:36

Wyświetl postUżytkownik Jerzy Łabuda dnia 24.04.2008 12:52 napisał

No cóż, dziękujemy Wam za wszystkie uwagi. Co do poziomu, to odkąd istnieje Ekspert toczy się dyskusja o tym czy ma być trudniej czy łatwiej. Prawda jest taka,że najbardziej zaawansowani i tak raczej korzystają już z wykładowców na informatyce a nie pism komputerowych ;) My możemy tym czasem pomóc tym średnio zaawansowanym.

Panie Jurku dziękuje przedewszystkim za wypowiedź w tym wątku, bo brak takiej wypowiedzi świadczyłby tylko o tym iz nie zależy wam na czytelnikach.
Wracając jednak do tematu przyszłości KE, może mógłby Pan określić jaką drogę wybierzecie? Niech Pan tak z czystym sumieniem weźmie ostatni nr do ręki i sam określi jego poziom? Po drugie czy jako redakcja nie widzicie niszy, że brakuje czasopisma dla programistów początkujących/średniozaawansowanych. Jako przykład podam wam coś z innej branży, jest takie pismo Elektronika Praktyczna, która w pewnym momeńcie stała się b. trudna do zrozumienia dla przeciętnego elektornika lub początkującego i co zorbła redakcja, ano nie poszła na łatwizne i nie obniżyła artów do słabego poziomu tylko powołała do życia pismo Elektronika dla Wszystkich chyba w 1996r i był to strzał w dziesiątke ja do dziś prenumeruje oba pisma i w jednym utrwalam lub przypominam sobie podstawy jak potrzebuje a z drugiego naprawde eksperckiego czerpie inspiracje i niesamowitą wiedze odnośnie nowinek i trendów, bo ich arty są zawsze "na czasie" Dlaczego wy nie podziecie tą drogą zróbcie coś dla programistów! a ekspert niech bedzie ekspertem tematów jest rzeka dla początkujących którzy startują jest KŚ kiedy się wyszkolą przeskoczą wtedy na KE. Ja wiem, że twierdzenia, że wszytko jest w necie sa niesprawiedliwe bo nie można się równać z internetem jest to krzywdzące dla gazety, odnosząc się do EdW i EP one wygrywają ta walke na luzie. Wg mnie brakuje pisma dla programistów to po pierwsze i pisma Eksperckiego takiego jak wasze było na początku ale zjechaliście i to ostro w dół. Mam wrażenie, że bojcie się tego iż nie uda wam się przetrwać stąd ta tematyka o wszystkim i dla wszytskich ale zrozumcie, że takim podejściem właśnie przegracie bo testy macie żenujące, newsy przestarzałe (do tego właśnie jest net) zacznijcie pisać po prostu o trudnych rzeczach których jest mało w necie lub są trudno dostępne i dużo o PROGRAMOWANIU jak już wyżej pisałem w innym poście. I zastanówcie się nad przykładem który wam podałem odnośnie EP.
Pozdrawiam YeEeZooO
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Paladyn 

• Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1184

Napisano 26 kwiecień 2008, 20:31

Dokładnie poziom eksperta powinien się podnieść. Sama nazwa Ekspert już nie pasuje do tego czasopisma, obecnie można tu mówić o paradoksie... Sądzę, że gdyby artykuły były bardziej zaawansowane to nie jeden student sięgnąłby po tą gazetę. Myślę,że redakcja przemyśli sprawę bo konkurencja się nasila ;)
Jednak nasze forume dobrze funkcjonuje, dzięki wielu zarejestrowanym tu userom.

Użytkownik Grzech_u edytował ten post 26 kwiecień 2008, 20:32

0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Boberros 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 08 maj 2008, 14:25

Ja kupowałem KSE od pierwszego numeru - to byłó coś, podobało mi się programowanie, czy inne tematy. Ale tak się przyglądam to IMO od mniej więcej 2 lat schodzi na psy, coraz gorzej, arty trudnościowo z KŚ...

Co do płyty to PO JAKIEGO GRZYBA DAJĄ 5 PEŁNYCH WERSJI PROGRAMÓW KTÓRE ROBIĄ 2 FUNKCJE I KONIEC. Zamiast zaoszczędzić kasę na jeden porządny (jak było kiedyś) to teraz leci się i co miesiąc powtarza programy, które funkcjonalnie pokrywają poprzedni :|

Kiedyś z polotem czekałem na każdy nowy numer, teraz tylko lookne na niego i może kupię.

Za to mile mnie zaskoczył PCWK, który nie wiem, jakoś wydaje mi się poziomem artów jakoś wyższy od KSE.
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Ghoost 

• Flight Closer
  • Pip
  • Postów 439

Napisano 08 maj 2008, 18:01

Już od pół roku nie kupuję eksperta.
Kiedyś rzuciłem kasą co kilka numerów i za każdym razem się zniechęcałem.

W dawnych czasach gazetę kupowałem regularnie co miesiąc, teraz już nawet forum nie odwiedzam :(
Kiedyś były ciekawsze artykuły, teraz porady w stylu "jak sprawdzić stan baterii w laptopie"
Obecnie wolę sobie sprawić komiks niż eksperta.
Jednym słowem: :no2:

Użytkownik Ghoost edytował ten post 08 maj 2008, 18:02

0

• 4 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »