Komputer Świat Ekspert - Forum: Zmiany w KŚE - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Zmiany w KŚE

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   dominikfil 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 73

Napisano 29 kwiecień 2008, 17:54

Mam nadzieję, że od 50 numeru KŚE zmieni się na lepsze. Teraz układ pisma jest po pierwsze chaotyczny. A po drugie na 84 strony aż 38 stron to porady, które można wrzucać do KŚ
Natomiast programowanie 4 strony, webmaster 8 stron, magazyn 2 strony (w ostatnim 49 nr. nie za bardzo im wyszedł ten dział).
KŚE powinien składać się z takich działów jak:

MAGAZYN – i tu powinny być omówione dokładnie podzespoły komputera i najnowsze technologie i jak to działa. Czyli tak jak było do tej pory tylko więcej. To mój ulubiony dział obecnie ponieważ bardo mnie ciekawi jak działa np. dysk twardy, czy pamięć ram.

TESTY
– tu można by kontynuować artykuł z działu MAGAZYN, jak tam opisana budowa i działanie procesora to w tym dziale test procesorów.

WEBMASTER – tu zacząć powinni kursy jak stworzyć stronę www, kurs php, xhtml, css i do tego jakieś kursy z pisania skryptów na stronę. Raz na kilka numerów do tego test, m.in. programów do tworzenia stron www, go edycji grafiki na stronę i inne. Ale także takie coś jak – jak stworzyć małą sieć w domu, jak udostępnić drukarkę czy Internet, coś o cms-ach

PROGRAMOWANIE – tu nauka od podstaw powinna się zacząć. Czyli tak jak teraz. Najpierw algorytmika, później Pascal, C++, DELPHI, JAVA.

OBRAZ i DŹWIĘK – tu powinni dawać artykuły np. o tym jaki wybrać aparat i wtedy zrobić w dziale TESTY ich porównanie. Artykuły o tym jak roić dobre zdjęcia, jak je retuszować. Artykuły o video. Test kamer, jak zgrywać z kamery na kompa, jak edytować film, jak podłączyć kartę TV do kompa, jak nagrywać obraz z TV. Jak jest kodowany sygnał.
A w ramach dźwięku test kart dźwiękowych oczywiście w dziale testy, jak zgrywać dźwięk z radia, jak nagrywać, jak edytowac i poprawiać, i artykuł jak jest kodowanych sygnał dźwiękowy, coś o mp3 i innych formatach.

PORADY -
poddział SYSTEM - w tym podziale oczywiście porady do Windowsa a co np. 3, 4 do Linuksa a co 5, 6 do innych systemów.
poddział PORGRAMY – porady jak dotychczas do programów.

NOWOŚCI – np. w parzystych wydaniach powinien się pojawiać ten dział.
INFORMATOR – np. w nieparzystych wydaniach numeru

I do tego na płycie jakieś programy do każdego działu. I w każdym numerze do innego działu jakiś duży program i spory opis do niego nawet w wersji elektronicznej. A najlepiej to w postaci filmów co i jak zrobić w jakimś programie.

W dziale MAGAZYN mam pomysł na następujące artykuły: (niektóre już były)
jak działają i są zbudowane
1. dyski twarde
2. procesory
3. karty graficzne
4. karty dźwiękowe
5. karty sieciowe
6. płyty główne
7. pamięć ram
8. nagrywarki DVD
9. zasilacze
10. wentylatory
11. klawiatury
12. myszy – optyczne kulkowe, laserowe
13. monitory
14. głośniki
15. napęd dyskietek
16. pendrivy
17. skanery
18. drukarki – laserowe, atramentowe
19. kamery i kamery internetowe
20. aparaty fotograficzne
21. mikrofony
22. słuchawki
23. bluetooth
24. routery
25. GPS-y
26. telefony komórkowe i IP
27. palmtopy
28. odtwarzacze DVD
29. radio samochodowe i domowe
30. telewizory
31. tablety
32. projektory multimedialne
33. print Server
34. jak działa światłowód
35. kierownice dla graczy
36. piloty do urządzeń
37. bateria (to już było, jak i wiele z tego co wymieniłem)
38. dyktafony
39. karty telewizyjne
40. dżojstiki
41. artykuł o kablach a raczej o gniazdach komputerowych, czyli m.in.. USB, HDMI, S-video
42. karty pamięci
43. i artykuły o komputera w służbie człowiekowi, czyli coś takiego jak artykuł o komputerze w samolotach czy o układzie hybrydowym w samochodach.

W dziale TESTY oczywiście testy tych urządzeń.

W dziale WEBMASTER takie artykuły jak
1. test programów do tworzenia stron
2. podstawy xhtml-a
3. budowa serwisu rozłożona oczywiście na wiele numerów i w kolejnych następowałoby dodawanie nowych „rzeczy”
4. kurs css
5. kurs Javascript
6. kurs php
7. artykuły z wykorzystanie tego co wyżej i już można bardzo dużo

Użytkownik dominikfil edytował ten post 29 kwiecień 2008, 18:02

PC: Intel Pentium D 820 2,8 GHz, 2x1M, 800 || GeForce 7300GS 256MB 64BIT || Asus P5LD2 SE, 945P, Dual DDR2-667, Intel LGA775 INTEL || Good Ram 2x512MB DDRII PC 667 || Seagate Barracuda 320GB ST3320620AS 7200 16MB NCQ || obudowa Mode Com KARMA Midi Tower ||Windows XP Pro
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Lupinek 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 426

Napisano 29 kwiecień 2008, 19:07

Cytat

W dziale MAGAZYN mam pomysł na następujące artykuły: (niektóre już były)
jak działają i są zbudowane
Wejdź na wiki i wpisz, to zobaczysz jak są zbudowane. Ja bym chciał poczytać o rzeczach, na temat których trudniej jest znaleźć jakieś info.

Cytat

1. test programów do tworzenia stron
2. podstawy xhtml-a

To też raczej do KŚ. Poza tym - pomijasz wiele innych rzeczy. Na html+css i php świat się nie kończy :) A gdzie choćby Python i Ruby? Na przykład: lista serwerów w Polsce i nie tylko, które obsługują Django. To byłby temat ;]

Cytat

OBRAZ i DŹWIĘK

Budowa aparatu ma niewiele wspólnego z komputerami :P Retusz, edycja, zgrywanie wideo - OK.

A poza tym to się zgadzam - porady do KŚ, zmniejszyć ich objętość.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   dominikfil 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 73

Napisano 29 kwiecień 2008, 22:05

Wyświetl postUżytkownik Lupinek dnia 29.04.2008 20:07 napisał

Wejdź na wiki i wpisz, to zobaczysz jak są zbudowane. Ja bym chciał poczytać o rzeczach, na temat których trudniej jest znaleźć jakieś info.

A ja jednak wole poczytać takie rzeczy w formie papierowej i opracowane przez redakcje. Spędzam i tak dużo czasu przed monitorem a czytanie druku jest zdrowsze :)
Idąc tym tokiem myślenia to płyta dodawana do gazety powinna mieć 700 MB bo większość programów jest dostępna na stronach ich twórców.

Poza tym - pomijasz wiele innych rzeczy. Na html+css i php świat się nie kończy :) A gdzie choćby Python i Ruby? Na przykład: lista serwerów w Polsce i nie tylko, które obsługują Django. To byłby temat ;]

Ale KŚE nie jest pismem dla ekspertów tylko dla tych powiedzmy co nimi "chcą zostać". A od takich postaw trzeba zaczynać.

KS uczy ludzi jak "włączyć komputer, czy jak połączyć się z internetem" a KŚE powinie uczyć "dlaczego i w jaki sposób łączymy się z internetem"

Budowa aparatu ma niewiele wspólnego z komputerami :P Retusz, edycja, zgrywanie wideo - OK.
Nie wiele ma ale to też jakaś tam elektronika.

I właśnie jeszcze brakuje mi czegoś dla "majsterkowiczów", tylko nie budowa jakiegoś robota. Kiedyś w którymś numerze było opisane jak podłączyć do kompa przez COM-a i zaprogramować płytkę ze świecącymi diodami. I nic więcej nie było. A ja bym np chciał się tak pobawić żeby podłączyć czujnik ruchu z kamerką i żeby na kompie włączyło się nagrywanie kto wszedł do mojego pokoju, o takie coś było by ciekawe.

A poza tym to się zgadzam - porady do KŚ, zmniejszyć ich objętość.

PC: Intel Pentium D 820 2,8 GHz, 2x1M, 800 || GeForce 7300GS 256MB 64BIT || Asus P5LD2 SE, 945P, Dual DDR2-667, Intel LGA775 INTEL || Good Ram 2x512MB DDRII PC 667 || Seagate Barracuda 320GB ST3320620AS 7200 16MB NCQ || obudowa Mode Com KARMA Midi Tower ||Windows XP Pro
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   szucio 

• Szucio.info
  • Pip
  • Postów 436

Napisano 02 maj 2008, 21:14

Numer 50 jest już raczej zamknięty.
Polecam lekturę topicu w Aktualnym numerze (jaka przyszłość kśe).

Nie lubisz czytać na monitorze - wydrukuj sobie.

A te postulaty - redakcja ma to gdzieś, byle by było 80 kilka stron zawalone treścią - i Wy jeszcze chcecie opis programu na PDFie?

Może w 50. numerze odpowiedzą na tą forumową krytyke - liczę na obszerną wypowiedź.
0

Strona 1 z 1