Komputer Świat Ekspert - Forum: Ekspert 5/2008 - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Ekspert 5/2008 Czyli 50 numerów mineło...

Ankieta: Ekspert 5/2008 (44 użytkowników oddało głos)

Czy kupisz następny numer Eksperta?

1. Tak (9 głosów [20.45%])

Procent z głosów: 20.45%

2. Nie (19 głosów [43.18%])

Procent z głosów: 43.18%

3. Już dawno go nie kupuje (16 głosów [36.36%])

Procent z głosów: 36.36%

Głosuj

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   moczul 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 434

Napisano 16 maj 2008, 20:53

Gratulacje z okazji 50 wydań eksperta.I na ten post to tyle dobrych wiadomosci :) Od stałego(ale już byłego) czytelnika.

Jak można bylo to tak skopać ?

Otwieramy strone 15 i co mamy? Zapowiedz dodatku o euro na cała stronę!! A ten dodatek to jeszcze wiekszy syf niz ten cały numer :/ Co druga strona to reklama, a same artykuly maja niewiele wspolnego z ekspertem.

Potem jak juz przejdziemy przez caly pseduo dodatek mamy co? Oczywscie porady do naszego kochanego Windowsa. Ale tym razem zbiór najlepszych porad do XP i Visty, reszta na ten temat bez komentarza.

Przegladajac nastepny artykuł mam wrażenie deja vu a czemu? No bo nasz Ekspert ponownie postanowił wskrzesic do życia notebook.Bylo już o tym kilka razy, ale co tam.
Dalej mamy 2 strony poscwiecone na artykuł o pakowaniu plików, naprawde interesujące. No i znowu spotyka mnie deja vu, artykuł o mapach i GPS.W samym srodku numeru dodatek sponsorowany o serwerach.

A co mamy na stronie 50? Art o nagrywaniu płyt w nero który zajmuje 4 strony. Następnie odzyskiwanie danych, Ciekawe funkcje Picasy, czyscimy kamere dv.

W dziale internet 2 strony o IE 8 i 2 strony o kalkulatorach w sieci i cos tam jescze o Office Live. Dalej chłodzimy kartę graficzną. I tym sposobem docieramy do działu dla ambitnych "inaczej" czyli jak operować na plikach z poziomu php(hurra!)

W skrócie opisałem większosc artykułów których poziom spadł już dawno poniżej 0. Jeszcze do tego nowa cena(7.90) plyta DVD i inny papier(co jest pewnie spowodowane obniżka ceny).

Oceny nie wystawiłem bo nie ma za bardzo co oceniac.

Cytat

No cóż, dziękujemy Wam za wszystkie uwagi. Co do poziomu, to odkąd istnieje Ekspert toczy się dyskusja o tym czy ma być trudniej czy łatwiej. Prawda jest taka,że najbardziej zaawansowani i tak raczej korzystają już z wykładowców na informatyce a nie pism komputerowych wink2.gif My możemy tym czasem pomóc tym średnio zaawansowanym.

No i na koniec jeszcze ta hipokryzja :) Ekspert jest taki dobry że musi zadbać o wszystkich userow i tych poczatkujacych i zaawansowanych. Moim zdaniem chodzi o liczby :) Liczbe sprzedanych egzemplarzy, ilość zysku,strat. A i jeszcze ta niedobra konkurencja........

Użytkownik moczul edytował ten post 16 maj 2008, 20:56

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 17 maj 2008, 18:26

Wyświetl postUżytkownik moczul dnia 16.05.2008 21:53 napisał

Moim zdaniem chodzi o liczby :) Liczbe sprzedanych egzemplarzy, ilość zysku,strat. A i jeszcze ta niedobra konkurencja........

ameryki nie odkryles - takie sa prawa rynku, to nie ma byc fajne, to ma zarobic jak najwiecej i nikogo nie obchodzi, ze forum sobie bedzie narzekalo ;d

Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 17 maj 2008, 18:26

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Sobian 

• Miszcz
  • Pip
  • Postów 205

Napisano 17 maj 2008, 22:26

JA jeszcze kupię następny :) Wierzę że tym razem redakcja sie o wiele bardziej postara :) Pozdro :)
...:::[K&D]Clan:::...
http://www.kd-team.pl/
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   webmasterscool 

• Overclocker :P
  • Pip
  • Postów 324

Napisano 18 maj 2008, 12:06

Ja tak samo jak Sobian nadal wierzę :D .
DualCore Intel Pentium D 830 3Ghz@3.5Ghz ASUS GeForce 8600 GT (512 MB) Creative Audigy 2 Platinum (SB0240) Sound Card Intel Lakeport i945P 4GB DDR2 DIMM
Wordpress : http://webmasterscool.wordpress.com/ :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   greg0ry 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 16

Napisano 18 maj 2008, 13:56

Ja już podziękuje EKSPERTOWI!!
Poziom zaawansowania i ciekawości ostatniego numeru jest poniżej ZERA. Jak w gazecie która ma być źródłem informacji dla potencjalnego eksperta można pisać o tym jak zainstalować Nero, obsługiwać picase, te super wskazówki (najlepsze z najlepszych) i instrukcja obsługi programów do kompresji. Ktoś powie, że można pominąć te żałosne artykuły i inne przeczytać-ale problem jest taki, że takich nie znajdziemy!!
W takiej sytuacji EKSPERT powinien zjednoczyć się z Komputer Światem (zaoszczędziliby na papierze), a i czytelnik nie miałby dylematu co kupić, bo wszystko co chce wiedzieć (albo i nie) znajdzie w jednej nudnej gazecie.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3530

Napisano 18 maj 2008, 15:22

W takiej sytuacji redaktorzy Eksperta powinni przedyskutować nasze postulaty i wprowadzić zmiany. Czy kupię nowego Eksperta? To zależy m. in. od poziomu, przydatności artykułów oraz programów i materiałów na CD lub DVD [...]

Szkoda, że nikt nie przedstawi przyczyn spadku poziomu naszej ulubionej gazety. :( Podejrzewam, że brak czasu i pogoń za mniej zaawansowanymi odbiorcami. Dla nich przecież wydajecie: KŚ (początkujący) i Niezbędnik (różne poziomy). :)
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Jerzy Łabuda 

• hard working, good looking
  • Grupa: Redakcja KŚE
  • Postów 401

Napisano 20 maj 2008, 11:38

Wyświetl postUżytkownik Ferrari dnia 18.05.2008 16:22 napisał

W takiej sytuacji redaktorzy Eksperta powinni przedyskutować nasze postulaty i wprowadzić zmiany. Czy kupię nowego Eksperta? To zależy m. in. od poziomu, przydatności artykułów oraz programów i materiałów na CD lub DVD [...]

Szkoda, że nikt nie przedstawi przyczyn spadku poziomu naszej ulubionej gazety. :( Podejrzewam, że brak czasu i pogoń za mniej zaawansowanymi odbiorcami. Dla nich przecież wydajecie: KŚ (początkujący) i Niezbędnik (różne poziomy). :)

Nie traćmy wiary. Normalne jest, że wydawca chce zarobić i chwyta się różnych metod. Stąd eksperymenty z poziomem. Ja mam nadzieję, że znajdziemy taki, który będzie odpowiadał jak największej liczbie ludzi nie poświęcając za bardzo poziomu.

Zanim nazwiecie mnie hipokrytą pomyślcie, ze jest to jednak przedsięwzięcie komercyjne.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   m@cik 

• Łowcy zapalniczek...
  • Postów 56

Napisano 20 maj 2008, 13:28

"Eksperymenty z poziomem Eksperta"... To ten eksperyment trwa już co najmniej pół roku...
Happy Linux! - Z nami polubisz Linuksa!
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

• Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2872

Napisano 20 maj 2008, 15:47

Wyświetl postUżytkownik Jerzy Łabuda dnia 20.05.2008 12:38 napisał

.....

Zanim nazwiecie mnie hipokrytą pomyślcie, ze jest to jednak przedsięwzięcie komercyjne....

Chciałbym w końcu kupić gazetę, przeczytać coś co mnie akurat interesuje i powiedzieć : " tego nie wiedziałem".... :>
Chyba niewiele wymagam.... pewnie podobnie jak inni.
Musicie zrozumieć również to ,że czasy pokazywania sztuczek w "saperze" pod windą już dawno mineły czy tez jak wkleić obrazek i zrobić z niego tapetę, pewne rzeczy już robią 8 - latkowie (bez obrazy) ... więc napewno nie stracicie "kupców", raczej myślę, że możecie zyskać jeśli pójdziecie krok "wyżej" lub nawet "bardzo wyżej". Może nazwa Ekspert nie będzie tylko nazwą marketingową.
Nie macie nic do stracenia, bo nakład spada i może spaść niżej...a jeśli będziecie zaawansowanym pismem, kto wie....
Sounds of the Universe.............
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   xdesign 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 33

Napisano 20 maj 2008, 17:41

Od dawna już nie kupuję Eksperta. Stwierdziłem, że wszystkie niezbędne informacje dostępne są w internecie. Kursy, które były w gazecie - niby przydatne, ale aby nauczyć się czegoś nowego trzeba było czekać na kolejny numer.
Obecnie nie kupuje już żadnego czasopisma komputerowego, chyba, że rzeczywiście w którymś numerze jest jakaś ciekawa propozycja - np. pełna wersja programu, ciekawy tutorial.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej_aa 

• AA, bo takie mam inicjały
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2262

Napisano 20 maj 2008, 17:50

To i ja się dorzucę. W ankiecie nie zagłosuję, bo mam prenumeratę (niestety i to mnie boli). Natomiast gazetkę przeczytałem przedwczoraj, więc też się podzielę.
Chociażby wstępniak - "Do zobaczenia w numerze 100!" To zabrzmiało tak, jakby pan Czekajewski się żegnał na 49 numerów... Już w "KŚ" pan Małecki w miarę lepiej pisze: "Zostańcie z nami na następne 250 wydań - postaramy się nie zawieść Waszego zaufania." No no, czy to jest błagalny zwrot? :] A swoją drogą to Redakcja traci pracowników... Już dwóch w ciągu roku :-)
Mały konkurs na 50. wydanie! Yeah! Super sprawa! Mogę wygrać myszkę! A czemu nie skarpetki? Jedyna sensowna dla mnie nagroda to plecak, bo reszta na nic mi się zda.
Dodatek specjalny. Ciekaw jestem jak bardzo jest on specjalny... W jakich jeszcze czasopismach go umieścili? Bo to samo jest w którymś z numerów "KŚ".
Już o wskazówkach nie wspominam, bo o leciwej '98 już nikt nie mówi, a ja na niej pracuję na codzień. Nie czytałem.
Dalej... Laptopa nie mam, pakera nie używam, GPS-a nie mam, firmy nie mam, nagrywarki nie mam, dysk mam nowy, ale o Ontracku już było, Picasa to chyba na XP, kamery nie mam, stałego dostępu do sieci nie mam, a i tak wystarczy mi OO.org, XP nie mam, sieci nie mam, o tu zatrzymamy się.
"Więcej widzów". Myślałem, że to będzie jakiś dobry art, a co ja czytam? To co już wiem. Ech...
Kurs PHP. Z tego nauczyłem się jednego - rozróżniać funkcje include i include_once.
Mogę jeszcze pochwalić na informator. Chociaż staż dopiero za rok (jestem świeżo po maturze), ale dobrze jest przeczytać taki art.
I na zamknięcie gazetki słowa pana Łabudy: "Mam nadzieję, że będziemy razem dalej". Cóż, i w "Ekspercie" pojawił się akcent błagalny...
So have a nice day and see you next time :-)

Bykom - STOP! Promuj akcję, bądź Polakiem.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   moczul 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 434

Napisano 20 maj 2008, 20:13

....
Zanim nazwiecie mnie hipokrytą pomyślcie, ze jest to jednak przedsięwzięcie komercyjne.

"Zastanawiam się jednak nad obfitością wynalazków i nowych modeli oraz żarliwością, z jaką usiłuje się nam je wcisnąć. Moja teoria jest taka, że większość z nich wcale nie powstała po to(...).Powstała po to, żeby zrealizować plan zawarty w arkuszu Excela, przechowywany na laptopie dyrektora korporacji."

Fragment Felietonu - Ekspert 10/2007(43)

Z Ekspertem jest tak samo, a to powyżej też odnosiło się do komercyjnych przedsięwzięci. Jesli pisanie artykułów w Ekspercie o instalacji Windowsa 98 i czyszczeniu dyskietek miał podnieś sprzedaż to pewnie by tak było(wiadomo cel uświęca środki). Problem z Ekspertem polega na tym, że nie potrafi się sprecyzować. Albo piszecie artykuły na poziomie KŚ(tak jak euro i RAR) albo coś więcej niż instalacja programu i zmiania skórki w Windowsie.
0

#13 Guest_Łosiu_*

• Grupa: Guests

Napisano 22 maj 2008, 12:55

Wasz nowy numer wyszedł na gorszym papierze niż poprzednio oraz nie był zszywany i sklejany tylko spinany. I to wydaje mnie sie nie jest zbyt dobre bo się już zaczynają mnie rozwalać się kartki. Po za tym to się w trikach dla Windows powtarzacie już trzeci raz. Ubolewam ze nie było nic o systemach Linux i o programowaniu tylko ten wasz dość okrojony kurs PHP. a najgorsze jest to że zamiast strony gdzie niedawno pojawiały sie cytaty z forum mamy cudowną reklamę firmy Eset. Fajna i przejrzysta jest jednak wasza nowa
Mam pytanie jeżeli kupiłem roczną prenumerate DVD z PQI 1GB to ile dostane dodatkowych numerów bo te ceny wciąż się zmieniają i co mam zrobić jak kupię nowa prenumerate na następny rok to co będę dostawał dwa wydania jednocześnie.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   gnysek 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 67

Napisano 23 maj 2008, 11:55

E tam, ja wolę iść do empiku i przeczytać za darmo :) W sumie poza artykułami o PHP mało mnie interesuje, może tam ogólnie CSS i HTML, ale cały czas więcej jestem w stanie nauczyć się szukając czegoś w necie niż czytając eksperta. Jedyne co mi pozostało to kupno jednej z tych 500-stronicowych książek o PHP, bo w tych cieńszych też w sumie jest to co już wiem (co prawda nie mam tego w jednym palcu, ale chyba nie oto chodzi ???).
Mam w domu 50 numerów Eksperta, jednego E+ i jednego ENiezbędnika - wystarczy. Za dużo miejsca zajmują, za mało w nich cennych informacji (zalewa mnie krew od porad do Windowsa, fakt, że niektóre są fajne, ale zazwyczaj niepotrzebne, a często wiele z nich da się zrobić normalnie z Menu a nie edytując rejestr... ten rejestr to chyba po to, żeby to tak "ekspercko" wyglądało ??).
Za kasę którą wydałem przez te 50 numerów na eksperta kupił bym sobie pewnie z 10 książek o programowaniu i to takich naprawdę gruuuuubych.
No i teraz chyba tak zrobię :)
http://hmt.pl - najlepsza polska strona o Harvest Moon
http://gmclan.org - największa polska strona o tworzeniu gier w Game Makerze
http://gnysek.hmt.pl - mój blog
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Qnik_1992 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 3

Napisano 23 maj 2008, 16:15

Tak więc kupuje regularnie Experta od ponad 2 lat, po pierwsze gratuluje 50 numerów, druga sprawa tyczy się okładki, dlaczego ją zmieniliście-ten papier na którym jest ona wydrukowana jest straszny, poczytałem experta przez 30minut, miałem suchę ręce, odkładam gazetę i widzę jak tusz mi został na rękach, nie mówiąc już o tym, że gazeta wyglądała "jakby ją ktoś podeptał" . Proszę zróbcie z tym porządek, bo jest to pewien dyskomfort :)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Alvin 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 1

Napisano 02 czerwiec 2008, 23:24

<_< jestem bardzo nie zadowolony z tego ze cd expert został zakończony posiadam wszystki nr. od 2002 roku a wy bez uprzedzenia zamieniacie go na coś tam z reklamami. jestem oburzony zły i wszystko razem ta dziedzina wiecznie sie rozwija a wasza gazeta nagle przestała to robić myśle ze tylko dlatego ze prowadzili zescie KŚ.EX.. dla bardzo wonskiego grona. Ogulnie wiara kupuje prase o komputerach ale wasze tematy odchodziły w las myśle ze wypuszczenie ankiety takiej jak w pierwszym nr. bodajże załatwiło by sprawe cześciowo a reszta to wasza broszka ;) aby znowu pochwycić ten "wiatr w zagle". wasze żądy sie zmieniają w (logistyce) ale poczeby ludzi zawsze są te same chcą wiedzy praktycznej. od was sie nauczyłem wszyskiego czytając experta stanołem na nogi a teraz prosze wy stańcie na nogi spowrotem ze swoim czasopismem bo to jest wykonalne tylko czeba chcieć.

pozdrawiam i licze na was- "naprawde licze"
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Boberros 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 03 czerwiec 2008, 06:50

Wyświetl postUżytkownik Alvin dnia 03.06.2008 0:24 napisał

od was sie nauczyłem wszyskiego

Gramatyki się dzidzia nie nauczyła?
Nawet sprawdzania pisowni?
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 369

Ikona posta  Napisano 03 czerwiec 2008, 09:53

Wyświetl postUżytkownik gnysek dnia 23.05.2008 12:55 napisał

ten rejestr to chyba po to, żeby to tak "ekspercko" wyglądało ??

To samo zauważyłem. Ja zrezygnowałem z kupna tego czasopisma 5 miesięcy temu (wcześniej byłem zagorzałym czytelnikiem), lecz postanowiłem dać Ekspertowi jeszcze jedną szansę i kupiłem po przerwie nowy numer. Niestety szansy nie wykorzystał. Jeszcze bardziej zraziłem sie, patrząc na stos reklam i nie mających nic wspólnego z słowem "ekspert" artykułów. Pamiętam dobrze pierwsze numery gazety. Były bardzo ciekawe, strony i programowaniu zajmowały 1/3 wydania, porady były sensowne i "życiowe". Teraz niestety mówimy o martwym piśmie... Nie życzę nikomu źle, ale myślę, że Ekspert skończy niedługo jak masa tak często oglądanych przez nas gazet reklamujących się w telewizji typu "Nowe pismo komputerowe - tylko 1.99 zł - 4 płyty DVD" - czyli upadnie.

PS. Tak jak napisał gnysek, lepiej po oszczędzać i kupić fachową lekturę komputerową, zamiast liczyć na gazetę.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   yeeezooo 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 12

Napisano 04 czerwiec 2008, 11:08

Nie traćmy wiary. Normalne jest, że wydawca chce zarobić i chwyta się różnych metod. Stąd eksperymenty z poziomem. Ja mam nadzieję, że znajdziemy taki, który będzie odpowiadał jak największej liczbie ludzi nie poświęcając za bardzo poziomu.

Ok myśle, że każdy sie zgodzi że pismo musi przynosić zysk ale czy obniżanie poziomu i to tak drastyczne nie spowoduje sytuacji, że ci co was kupowali po prostu przestaną, a początkujący i tak zostaną odstraszenie nazwą Ekspert i zostaną przy KŚ.
Czy jako redakcja nie widzicie luki na rynku jeśli chodzi o programowanie? czy zamierzacie wznowic dział programowanie? bądźmy szczerzy odpuśćcie sobie testy hardware-u bo jesteśie w tym cieńcy i to strasznie. Czy redakcja wypowie się w konću co zamierza zrobić? np w formie konspektu nowego nr. może byśmy wtedy coś pomogli. Czekam na 6 nr, 5 juz nie kupiłem zobaczymy teraz :(
Pozdrawiam YeEeZooO
0

Strona 1 z 1