Dyskusja ogólna o KŚE
Napisano 03 wrzesień 2008, 13:54
Drenched in my pain again, becoming who we are.
As my memory rests, but never forgets what I lost.
Napisano 03 wrzesień 2008, 14:34
Czy ktoś kupił 9/2008? Co w nim ciekawego?
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 05 wrzesień 2008, 02:11
Ostatnio postanowiłem przeczytać opinie forumowiczów na temat ostatnich numerów KŚE i widzę że nie tylko ja zauważyłem spadający poziom tej gazety. Pamiętam że kiedyś na płytce można było znaleźć C++ Builder'a itp. a w dodatku pokazywano jak pisać naprawdę ciekawe programy.
Teraz moje odczucia po przejrzeniu najnowszego numeru:
1. Załamanie już po spojrzeniu na okładkę: ktoś na tym forum wykrakał tego The Game Factory, kiedyś, chyba starsza wersja, dołączona była do Niezbędnika więc coś takiego co najwyżej do KŚ bo to dobra rzecz do zabawy!
2. Kolejny raz przekonałem się że tworząc aplikacje do optymalizacji Windows na chleb Ci nigdy nie zabraknie! Swoją drogą jest tu program EnhanceMyVista a zainstalowany z poprzedniego numeru EnhanceMyXP po którymś z kolei zawieszeniu się wyświetlił problem o nieprawidłowym działaniu EnhanceMyVista, ciekawe :D
3. Brawo, naczelny zauważył krytykę poziomu gazety. Może jednak nie wszystko stracone.
4. Nowości jak zwykle ciekawe, wolę czytać o nowinkach w gazecie niż w Internecie.
5. O, 80 rdzeni, już to wcześniej czytałem w innym miesięczniku no ale nie zaszkodzi jeszcze raz.
6. Do artykułu "Atomy do rozwałki" bo ciekawy, jednak jego związek z komputerami poruszony jedynie w małym paragrafie.
7. No masz, gadżety na stronę www, oczywiście nic odkrywczego, tylko wykorzystanie, gotowych produktów Google. Jest też"Chmura znaczników" może zapomnieli że kiedyś potrafili napisać jak ją stworzyć samemu, dziś jest w proszku i wystarczy dolać wody.
8. Nieszczęsny opis TGF :/
9. Domowy fotolab, tak! Studiując informatykę zostanę fotografem!
10. O, i kalibracja monitora czyżbym tego nie widział u konkurencji?
11. Plus za poruszenie tematu Maców
12. Opisu aplikacji przechowujących moje poufne dane nawet nie czytam.
13. Artykuł o bateriach, ciekawy, ale raczej nie w eksperckiej tematyce
14. A co tu robi sprzęt Hi-Fi ?!? No to jest przegięcie, nie w temacie czasopisma, dość obszerny temat, tylko na 2 stronach (po odjęciu wielkich obrazków i schematu) wydaje się tylko sposobem na parę dodatkowych stron.
15. Przejrzę porady, ale pewnie były już parenaście razy w KŚ i KŚE a jak nie, to na pewno będą.
16. p2p, bezpieczeństwo (kolejny program je poprawiający) i OC (w którym radzą defragmentować dysk) raczej mnie nie zaciekawią.
17. Nie! Jednak fotografia to nie dla mnie, zostanę filmowcem! Pobiegnę tylko do sklepu po aplikację Pinnacle, zrobię blue box z zasłony i zacznę kręcić niesamowite filmy. Ups, nie mam przecież kamery, kupię jakąś z HD, raz się żyje. A tak na serio, to skoro już chcecie opisywać Pinnacle Studio to można pokazać jakie ma możliwości, wstawić tabelkę z wynikami testu i już. Ile osób kupi to wszystko żeby nakręcić marny film? No może tylko ci którzy na N-K pokazują setki "fotoszopek" z wmontowaną swoja twarzą.
18. Artykuł o tłumaczach, zresztą było to w poradach w KŚ i mój tata opanował to w jednej chwili, więc tym bardziej po co to ekspertowi? A przy okazji zauważyłem że TEST AKUMULATORÓW TEŻ BYŁ W KŚ!
19. Kolejna część kursu Pascala,. Ludzie! Komu to potrzebne? Prawda, miałem ten język na pierwszym semestrze studiów i czasem się go stosuje, ale to nie powód żeby kolejny raz go powtarzać!
20. Kącik algorytmiczny, można powiedzieć że dla czegoś takiego zacząłem dawno temu Was kupować.
21. Kolejne strony uczą ekspertów jak instalować programy z płyty, rzeczywiście nigdy nie domyślił bym się że czasem trzeba kliknąć next i czekać aż się zainstaluje, dzięki Wam za ilustracje do tego!
22. "Kasa z internetu" chętnie przeczytam, ale raczej w KŚ.
23. "Skok na kasę" też już czytałem, ale niestety nie pamiętam gdzie.
24. "Czytelnicy pytają...". Jednak skoro nie wiem jak wyciszyć komputer, a to wałkują wszędzie po pareset razy i nie umiem wygooglać jak zapisać dźwięk z YouTube to nie kupuję Eksperta!
25. Na koniec, felieton zawsze chętnie czytam;]
Podsumowując to wszystko, Ekspert za bardzo odbiega od swej początkowej tematyki, rozumiem że grafika, fotografia itp. są powiązane z komputerami ale zawsze uważałem że to czasopismo skierowane jest do informatyków, programistów, webmasterów których bardziej interesuje tworzenie i rozwijanie, a mniej używanie.
Napisano 08 wrzesień 2008, 13:12
1. Załamanie już po spojrzeniu na okładkę: ktoś na tym forum wykrakał tego The Game Factory, kiedyś, chyba starsza wersja, dołączona była do Niezbędnika więc coś takiego co najwyżej do KŚ bo to dobra rzecz do zabawy!
Moim zdaniem to świetny sposób na rozpoczęcie przygody z przygotowywaniem gier.
6. Do artykułu "Atomy do rozwałki" bo ciekawy, jednak jego związek z komputerami poruszony jedynie w małym paragrafie.
Ciekawy ale mały związek z komputerami? W CERNIE powstało WWW.
7. No masz, gadżety na stronę www, oczywiście nic odkrywczego, tylko wykorzystanie, gotowych produktów Google. Jest też"Chmura znaczników" może zapomnieli że kiedyś potrafili napisać jak ją stworzyć samemu, dziś jest w proszku i wystarczy dolać wody.
To nie miało być odkrywcze tylko praktyczne.
8. Nieszczęsny opis TGF :/
IMO ciekawe.
9. Domowy fotolab, tak! Studiując informatykę zostanę fotografem!
Jeśli naprawdę cię Pan postara, to tak. Może Pan zostać fotografem. Wytrwałości!
14. A co tu robi sprzęt Hi-Fi ?!? No to jest przegięcie, nie w temacie czasopisma, dość obszerny temat, tylko na 2 stronach (po odjęciu wielkich obrazków i schematu) wydaje się tylko sposobem na parę dodatkowych stron.
Na 3 stronach. Może Pan nie doczytał? To chodziło o audio z komputera. Zachęcam do czytania artykułów i ich komentowania
15. Przejrzę porady, ale pewnie były już parenaście razy w KŚ i KŚE a jak nie, to na pewno będą.
Trochę więcej optymizmu.
17. Nie! Jednak fotografia to nie dla mnie, zostanę filmowcem! Pobiegnę tylko do sklepu po aplikację Pinnacle, zrobię blue box z zasłony i zacznę kręcić niesamowite filmy. Ups, nie mam przecież kamery, kupię jakąś z HD, raz się żyje. A tak na serio, to skoro już chcecie opisywać Pinnacle Studio to można pokazać jakie ma możliwości, wstawić tabelkę z wynikami testu i już. Ile osób kupi to wszystko żeby nakręcić marny film? No może tylko ci którzy na N-K pokazują setki "fotoszopek" z wmontowaną swoja twarzą.
Jakiego testu? To nie był test. Wiele osób już ma kamerę albo planuje ją w najbliższym czasie kupić. Opisujemy coś fajnego co można zrobić niskim nakładem pracy. W dobie youtube jest to całkowicie normalne. A film wcale nie musi być marny. Wszystko zależy od talentu i determinacji. Odwagi!
18. Artykuł o tłumaczach, zresztą było to w poradach w KŚ i mój tata opanował to w jednej chwili, więc tym bardziej po co to ekspertowi? A przy okazji zauważyłem że TEST AKUMULATORÓW TEŻ BYŁ W KŚ!
Brawo dla taty! A my testu baterii nie robiliśmy.
19. Kolejna część kursu Pascala,. Ludzie! Komu to potrzebne? Prawda, miałem ten język na pierwszym semestrze studiów i czasem się go stosuje, ale to nie powód żeby kolejny raz go powtarzać!
Opinie są różne. Kurs powoli się kończy.
20. Kącik algorytmiczny, można powiedzieć że dla czegoś takiego zacząłem dawno temu Was kupować.
Przekażę autorowi! Dziękujemy!
23. "Skok na kasę" też już czytałem, ale niestety nie pamiętam gdzie.
Odpowiem na tę uwagę bo jest taka sama jak przy kliku innych artykułach. "Ja to już kiedyś, gdzieś czytałem". Niezwykle trudno mi jest na to odpowiadać, bo nie mam wpływu na to, co Pan i kiedy wcześniej czytał. Chcę tylko powiedzieć, że (co nie jest wcale normą) zawsze wybieramy tematy pod kątem ich aktualności i przydatności a nie oglądając się na to, co robią inne czasopisma. Po drugie, świat tematów jest skończony. Proszę na próbę opracować sobie na przykład listę 10 wydań miesięcznika komputerowego i zobaczyć, jakie spektrum tematów można poruszać nie "zawadzając" o kwestie już opisane. Po pierwsze będzie to nudne, po drugie nie będzie miał Pan o czym, pisać już przy 6-7, po trzecie będzie to całkowicie niestrawne dla większości Czytelników. Zostanie Pan z garstką amatorów rzeczy dziwnych i niespotykanych, dla których przydatność nie jest ważna a tylko to, że temat jest egzotyczny i mało zrozumiały dla większości.
25. Na koniec, felieton zawsze chętnie czytam;]
Ale felieton nie jest o informatyce
Do wszystkich moim miłych Czytelników: ja dostaję mnóstwo e-maili i telefonów i na ich podstawie sobie także wyrabiam zdanie o tym, jaki jest Wasz poziom i oczekiwania. Taka mała demokracja. Piszcie, zdzwońcie, wpływajcie na mnie, Wiesława Małeckiego, Roberta Szyszkę. Kształtujcie nas :D
JŁ
Napisano 08 wrzesień 2008, 17:21
Użytkownik Jerzy Łabuda dnia 08.09.2008 14:12 napisał
:guitar:
Gratuluje twórczości ..... po raz pierwszy aż tyle ....nie przypominam sobie aby kiedyś było więcej.
ale...ale co z odpowiedzią na tyle pytań , zażaleń wstecz ? Liczba stron - mało , kiepski poziom (dość super sztuczek pod windows), pisanie "ogólnikowo" na tematy, brak ciągłości kursów , trudniejsze tematy ( całkowita ingerencja w rejestr systemowy - zaawansowana i nie chodzi mi o usuwanie strzałek skrótu z windowsa itp.,)
grafika 3d , 2d - zupełny brak ( to już tragedia - redakcja wycieła moje strony chyba
W tym temacie jest 5 podstron , nie będę wszystkiego przepisywał, naprawde warto przeczytać i chociaż jeszcze dopisać ... dlaczego tak a nie inaczej.
PS. wrzesień się zaczął , bierzecie się do roboty ... dobrze zaczynacie, życzę powodzenia :thumbsup:
Napisano 08 wrzesień 2008, 18:03
Pozdrawiam (szczególnie szanowną redakcję), kokoss15.
Napisano 10 wrzesień 2008, 15:10
Jeszcze nie dostałem swojego eksperta z prenumeraty, ale jak widzę The Games Factory to mam mieszane odczucia. Pamiętam jak kiedyś było to w (nie)zbędniku no i chyba wersja 1.02 (coś koło tego) no i nie był ten program powalający. Tworzenie gier z gotowych szablonów to dajcie do kś gry (czy coś podobnego) lub do zbednika.
A co do tego tematu to mam dziwne odczucie, że dłuższe wypowiedzi tworzą osoby, które są nowe na forum (podstawione przez redakcje? ). Często w nich nie ma az tak dużej krytyki. zawsze próbują przedstawić zła rzecz w dobrym swietle.
Nie uważacie tak?
Pozdrawiam
Napisano 10 wrzesień 2008, 18:32
Jerzy Łabuda napisał:
Moim zdaniem to świetny sposób na rozpoczęcie przygody z przygotowywaniem gier.
Kpi Pan? Zdecydowanie zgadzam się z kolegą, który twierdzi że The Games Factory powinno być w KŚ a nie w Ekspercie! Kiedyś w Ekspercie był artykuł (krótki ale był) o robieniu prawdziwej gry przy użyciu silnika graficznego... TGF to cofanie się w rozwoju, a poza tym zdaje się ze w Niezbędniku też jest teraz ten program...
Jerzy Łabuda napisał:
To nie miało być odkrywcze tylko praktyczne.
Może i praktyczne, ale nazwa "Ekspert" zobowiązuje... Pokazywanie jak używać czegoś jest na tym poziomie bez sensu. Co innego gdyby był to artykuł o tym jak stworzyć coś podobnego tylko własnoręcznie, bo korzystanie z gotowych skryptów i rozwiązania to do KŚ można dać.
Jerzy Łabuda napisał:
Jeśli naprawdę cię Pan postara, to tak. Może Pan zostać fotografem. Wytrwałości!
Pan naprawdę kpi..
Jerzy Łabuda napisał:
Trochę więcej optymizmu.
Osobiście ten dział bym wyrzucił... Porady się powtarzają nawet czasem przez kilka numerów! Podobnie postąpiłbym z tym działem o problemach czytelników... Lepiej poszukać 10 minut odpowiedzi w internecie niz czekać miesiąc-dwa na odpowiedź w piśmie (jeśli wogóle taka będzie)
Jerzy Łabuda napisał:
JŁ
Radzę przeglądać forum, a szczególnie ten dział. Tu co miesiąc ukazują się opinie o danym numerze, stąd można wywnioskować co jest złe, które artykuły są ciekawe. Tu wpływamy na redakcję!
Użytkownik salat25 edytował ten post 10 wrzesień 2008, 18:32
Napisano 10 wrzesień 2008, 19:38
A teraz Panie Jerzy Łabudo to co Pan powiedział to są kpiny z czytelników którzy czytają Eksperta od początku. Droga redakcjo otwórzcie sobie numer sprzed kilku lat i weźcie sobie obecny. Może wtedy dojrzycie jakies różnice. Niedość że poziom tej gazety spadł do minimum to jeszcze odpowiadając na forum wysmiewacie innych.... Zamiast przyznac rację że wasz poziom jest taki jaki jest i postaracie się to zmienić to robicie sobie jaja. A moża spadła sprzedaz gazety i ktoś z redakcji wpadł na genialny pomysł! Napiszmy coś na forum, może wtedy znowu zaczną kupować. NO i ktoś może kupił. Za miesiąc znowu coś napiszemy i loozik. Naprawde po wypowiedzi Pana Łabudy jestem oburzony i informuje że straciliście kolejnego czytelnika.
Pozdrawiam wszystkich czytelników którzy czytali eksperta od pierwszego numeru.
Użytkownik Sobian edytował ten post 11 wrzesień 2008, 07:57
Napisano 10 wrzesień 2008, 20:07
| GG: 5579227 | Email: bartek2307@yahoo.co.uk |
AMD Athlon 64 X2 Dual-Core 1,7GHz || 4096MB DDR2 (2x2048MB) || GeForce 7000M 256MB || HDD 120GB || Windows Vista Business x64
INTEL PENTIUM III 550MHz || 192MB SDR (64+128MB) || GeForce 4 Ti 4200 64MB || HDD 40GB || Slackware 12
Napisano 15 wrzesień 2008, 19:10
Odpiszą za miesiąc bo po co wcześniej
Napisano 01 październik 2008, 07:54
Bykom - STOP! Promuj akcję, bądź Polakiem.
Napisano 01 październik 2008, 17:55
Użytkownik andrzej_aa dnia 01.10.2008 8:54 napisał
Ja tam trochę temu wysłałem maila w sprawie współpracy
Napisano 01 październik 2008, 19:10
Użytkownik Riklaunim dnia 01.10.2008 18:55 napisał
Uuu... Ale może dlatego, że wysłałeś do Redakcji, a nie do AS? ;-) Zresztą przyjęli to pewnie w formie żartu :-) Ale żadnej riposty?... ;>
Bykom - STOP! Promuj akcję, bądź Polakiem.
Napisano 01 październik 2008, 20:21
Użytkownik andrzej_aa dnia 01.10.2008 20:10 napisał
Czemu mieli by przyjąć to w formie żartu? Nie chcę nikogo oceniac/obrazac ale wydaje mi sie, ze Riki wie o wiele więcej niż niektórzy redaktorzy KSE
Napisano 01 październik 2008, 21:22
Napisano 01 październik 2008, 23:18
Powinniście coś zmienić, bo mam uczucie, że wielu kupuje Was tylko z przyzwyczajenia.
Pozdrawiam, i z całego serca życzę: Powodzenia !
Napisano 03 październik 2008, 19:04
Napisano 11 październik 2008, 13:29
A konkurencja nie próżnuje, niedawno wypatrzyłem pewne czasopismo, w którym artykuły są bardzo ciekawe i ... dające do myślenia. Jedynie aplikacje załączane na płytkę nie zawsze są wybitnie atrakcyjne.
Jestem w rozterce, gdyż nie chciałbym porzucać bądź co bądź niegdyś najbardziej ulubionego przeze mnie pisma, ale...
Pozdrawiam Redakcję i czytelników
Romek
Napisano 15 październik 2008, 14:16
HAHAH dalej go nie mam. To są poprostu kpiny. Pisałem 2-3 maile, dzwoniłem...
Dostałem informacje ze został wysłany ponownie, potem ze w ciągu 7 dni znów zostanie wysłany ponownie.
Fajnie nie? ~~
2x 3.0GHz Quad-Core Intel Xeon 5300 | 8MB pamięci podręcznej L2 na procesor | Dwie niezależne 64-bitowe magistrale typu frontside 1,33GHz | Pamięć RAM 4 GB (4x1024MB) 667MHz DDR2 EEC | GeForce 7300 GT z 256MB | 750GB Serial ATA 3Gb/s, 7200 |
i
Intel Core 2 Quad Q6600 4x 2,4 GHz | 2 GB RAM | GeForce 9600GT 1024/256 | 2x Samsung 320 GB RAID 0 - Win XP SP2 | WD Caviar 40 GB - Linux Debian AMD64 Lenny
Napisano 17 październik 2008, 21:03
Użytkownik Omen dnia 15.10.2008 15:16 napisał
HAHAH dalej go nie mam. To są poprostu kpiny. Pisałem 2-3 maile, dzwoniłem...
Dostałem informacje ze został wysłany ponownie, potem ze w ciągu 7 dni znów zostanie wysłany ponownie.
Fajnie nie? ~~
Widocznie gdzieś zgniął po drodze...
Ja gdy miałem prenumeratę to nie dostałem dwóch numerów.
Wszystko bez problemów, doszły wysłane ponownie.
Nie były one jednak wysłane żadnym poleconym, tylko priorytetem.
A zginął może nawet w wydawnictwie - mają tam niezły burdel,
patrząc na te akcje co były kiedyś (na forum też opisywane).
Poczta dba o wizerunek i stara się nie gubić przesyłek.
Napisano 17 październik 2008, 22:15
BTW: zły dział
| Samsung HD321KJ 320GB | Pioneer DVR-215BK SATA | TV Winfast TV2000 XP Expert | Sharkoon Rebel9 Value Black | LINKSYS WRT54G | Samsung SyncMaster 931 BW |
http://www.marcinsywala.pl/
Napisano 18 październik 2008, 14:03
Czyli co by tu nie zrobić będzie źle? :P
W tym wypadku może należało by zszywać i kleić jednocześnie
Jeżeli kogoś to irytuje może niech poczeka na wersję elektroniczną (PDF)
Napisano 27 październik 2008, 23:04
Cena czasopisma taka, jak na początku. Ciekawe, dlaczego jakość papieru zniżyła się do jakości papieru toaletowego?
Użytkownik p4welo edytował ten post 27 październik 2008, 23:05
Drenched in my pain again, becoming who we are.
As my memory rests, but never forgets what I lost.
Napisano 28 październik 2008, 14:01
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź