Dyskusja ogólna o KŚE
Napisano 23 czerwiec 2008, 14:54
Użytkownik rys.marcin dnia 22.06.2008 11:36 napisał
No to słucham? Możesz się wyżalić
Tutaj i tak jest porządek, znam inne fora (nawet duże), gdzie jest wielki bałagan i nie można się połapać, co gdzie i jak. A my tutaj dbamy o porządek
Napisano 23 czerwiec 2008, 23:49
Na pytanie i wytłumaczenie (takie jak powyżej) dlaczego dostałem +10% padła odpowiedź:
Cytat
nawet nie odpisałem... Przypomniały mi się wcześniejsze sytuacje i postanowiłem się nawet nie denerwować.
To był ostatni przypadek... Nie mogę sobie przypomnieć za co da starym koncie dostawałem, ale to też były niezłe jajca.
Użytkownik rys.marcin edytował ten post 23 czerwiec 2008, 23:50
Napisano 24 czerwiec 2008, 07:03
-dział nowości jest dobrze prowadzony i nie mam żadnych uwag
-artykuł Windows z bliska w tym numerze jest zbyt mało dogłębny. To, że najpierw ładuje się BIOS, potem podstawowe pliki, stery i pulpit to każdy ekspert wie, a w najgorszym razie się domyśla
-porady o zabezpieczeniu kompa już mi się śnią po nocach. Przecież w jakimś felietonie było napisane, żeby nie wpadać w paranoje w kwestii zabezpieczania. A teraz czytamy w niemal każdym numerze, że internet to 99% malware i bez pakietu programów anty-coś-tam nie ma sensu włączać kompa. Podobnie z wszelakim szyfrowaniem danych. Większość użytkowników domowych raczej nie skorzysta
-Kąciki overclockera/p2p/bezpieczeństwa są zazwyczaj interesujące. Aczkolwiek chętnie bym je poświęcił i rozbudował kursy
-wskazówki do Windows są albo świetne albo kiepściutkie. Porady typu, że Vista umożliwia przeszukiwanie zasobów z menu Start w Ekspercie nigdzie nie powinny się znaleźć! O wiele bardziej interesujące byłyby wszelkiego typu tweak'i. Byle nie po raz kolejny WaitToKillServiceTimeout
-za mało albo kompletny brak grafiki 2D (Photoshop) i 3D (3ds, ewentualnie Blender)
-jeśli chodzi o Informator. Tu jest różnie. Artykuły o pracy dla informatyków są bardzo na miejscu, ale już blogi podróżnicze zdecydowanie nie.
Sugestie co do kursów, których wszyscy pragną:
-skoro już zaczynamy kurs PHP od podstaw, to warto go ciągnąć dalej i nie kończyć na tworzeniu zapytań do bazy. O programowaniu obiektowym można pisać tomy, a tu mamy jedną stronę. Uważam, że NIKT nie nauczy się używać obiektów po przeczytaniu tej jednej kartki
-może porządny kurs SQL z zaawansowanymi zapytaniami?
-kurs actionscript. Na przykładzie gry flash'owej albo bardziej zaawansowanej strony www.
-w listach do redakcji ktoś wspomniał o Pythonie. Według mnie byłby o wiele ciekawszy i bardziej Ekspert-like niż Pascal.
Napisano 24 czerwiec 2008, 10:23
Napisano 24 czerwiec 2008, 11:52
Użytkownik piotreq39 dnia 05.06.2008 21:19 napisał
Kupiłem obecny numer Eksperta i jestem bardzo rozczarowany. Artykuł "Windows z bliska" opisuje między innymi historie powstawania windowsa - to już było w numerze 1/2007. Kolejnym złym pomysłem jest opisywanie: jak podłączyć telefon do komputera itd. Nie rozumiem również dlaczego zostały wyrzucone artykuły o Linuksie i częściowo o programowaniu - to przecież EKSPERTÓW interesuje najbardziej
Pozdrawiam!
Ekspertów linuks nie interesuje.
#69 Guest_Michał_Klim_*
Napisano 24 czerwiec 2008, 22:42
Napisano 24 czerwiec 2008, 23:36
PS. Najlepiej wkomponować reklamę obok loga EKSPERT - choć aktualnie za mało tam miejsca przy 1024x768. Coś da się wykombinować, aby nie trzeba było ciągle przewijać kółkiem w dół.
Dlaczego obniżenie poziomu gazety ma przynieść większe dochody? Przecież dla początkujących jest Komputer ŚWIAT, a na rynku brakuje czasopisma dla zaawansowanych z prawdziwego zdarzenia - pomijając PHP Solution, Linux+, które poruszają tylko 1 tematykę (PHP, Linux). Nie trzeba też umieszczać reklam Playboya lub erotycznych tapet. Z pewnością znajdą się inni reklamodawcy, którzy zapłacą więcej - może nawet z WIG20 / WIG / innego indeksu?
Użytkownik Ferrari edytował ten post 24 czerwiec 2008, 23:41
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 24 czerwiec 2008, 23:51
Użytkownik Ferrari dnia 25.06.2008 0:36 napisał
No nie przesadzałby
Jedynym mankamentem jest cena pisma :/...
Napisano 25 czerwiec 2008, 15:54
Cytat
Natomiast na forum KŚE chór stałych i nowych czytelników, który dawniej chętnie kupował Eksperta, domaga się przywrócenia stanu doskonałości czasopisma i podążania za postępem technicznym. Na razie nikt ich nie wysłuchał. Niektórzy zrezygnowali.
Czy Redakcja chce zatrzymać czytelników, zanim ostatni zgasi światło? Przekonamy się za tydzień.
Użytkownik Ferrari edytował ten post 25 czerwiec 2008, 16:49
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 27 czerwiec 2008, 08:01
Między innymi opisywany przez czytelników od kwietnia:
"Jaka przyszłość KSE"
http://forum.ks-ekspert.pl/index.php?showt...16529&st=90
Redakcja od kilku miesięcy nie bierze pod uwagę naszych postów, nie robi prawie nic w kierunku poprawy jakości artykułów, przywrócenia usuniętych rozdziałów tematycznych.
Może redakcja już nie istnieje? :rip: A gazetą (zwaną kiedyś dumnie CZASOPISMEM) zajmują się lamerzy.
#75 Guest_Michał_Klim_*
Napisano 27 czerwiec 2008, 13:10
Użytkownik Ferrari dnia 25.06.2008 16:54 napisał
Taaa... sami sobie pewnie napisali :P Akurat to mieli w planie wydawniczym bo już nie pierwszy raz ta mapa więc zero problemu. Ale Niezbędnik to w zupełnie inną grupę docelową wymierzony, co zresztą widać po szczegółowych instrukcjach zainstalowania programów.
Użytkownik Michał_Klim edytował ten post 27 czerwiec 2008, 13:11
Napisano 27 czerwiec 2008, 15:56
Użytkownik Ferrari dnia 25.06.2008 16:54 napisał
Natomiast na forum KŚE chór stałych i nowych czytelników, który dawniej chętnie kupował Eksperta, domaga się przywrócenia stanu doskonałości czasopisma i podążania za postępem technicznym. Na razie nikt ich nie wysłuchał. Niektórzy zrezygnowali.
Czy Redakcja chce zatrzymać czytelników, zanim ostatni zgasi światło? Przekonamy się za tydzień.
Myślicie, że jeżeli grupka osób napisze tu, że nie kupuje już Eksperta to już nagle cała Polska przestanie kupować ? Ludzie, popatrzcie jaki to ma nakład. To, że wam sie nie podoba nie znaczy, że reszta przestanie kupować. Chcecie przestraszyć redakcje ? Wydawce ? Tam siedzą łby, które zajmowały się tym biznesem kiedy większość z was jeszcze dobrze nie wiedziała jak sie mówi. Wydaje mi sie, że wydawca wie co robi, redaktor zresztą też. Jak sprzedaż siądzie to w pierwszej kolejności dostanie się naczelnemu, a on raczej pracy stracić nie chce, więc będzie robił wszystko, żeby zwiększyć sprzedaż. Teraz najwyraźniej sprzedaż ma się dobrze skoro jest jak jest i nic z tym nie robią. Nie łudzcie sie, że redakcja na każde wasze zawołanie zrobi co chcecie, bo musiałaby tu zapanować pajdokracja. Najwyraźniej mają dużo więcej lepszych, albo ważniejszych zajęć niż przesiadywanie na forum.
Użytkownik Mosqito edytował ten post 27 czerwiec 2008, 15:59
Napisano 27 czerwiec 2008, 16:06
Użytkownik Mosqito dnia 27.06.2008 16:56 napisał
Ty jesteś tak głupi czy tylko udajesz? Kto tutaj powiedział, że cała Polska ma się nas słuchać? My prosimy o jedno... o głos redakcji, żeby się chociaż obroniła i wyjaśniła tak niski poziom gazety. Lista pomysłów na artykuły w tym temacie pozwalałaby na wydanie parunastu bardzo ciekawych numerów.
Cytat
Wiele firm komputerowych też wie co robi a wydaje czasem totalne buble. Przykład... Microsoft wydał IE.
Użytkownik polasek edytował ten post 27 czerwiec 2008, 16:08
<woo> A ty pusta jak about:blank...
#78 Guest_Michał_Klim_*
Napisano 27 czerwiec 2008, 16:15
Użytkownik Mosqito dnia 27.06.2008 16:56 napisał
Ledwo się zarejestrował i już na nas krzyczy ajajajaj :>
My wiemy swoje, oni wiedzą swoje a rybki dostają swoje paproszki.
Napisano 27 czerwiec 2008, 19:04
Ja KŚE kupiłem ostatni raz b. dawno temu. Jeśli już czytam/przeglądam to najczęściej jest to w empiku lub skany z warezu. Też tak radzę robić, bo gdy nikt nie będzie kupował czasopisma to może redakcja się zreflektuje.
Ktoś tu porównywał do Nexta. Rzeczywiście ich strona powinna być wzorem dla KŚE. Doskonale funkcjonuje tam ocenianie artykułów. Next to jednak zupełnie inne czasopismo.
Napisano 27 czerwiec 2008, 21:27
Żeby nie było że i ja sobie je nabijam to postaram się dodać coś konstruktywnego ;]
Kiedy redakcja pisała w poprzednim tego typu wątku przy okazji poprzedniego numery powiedziała, że patrzy i myśli... Nie ukrywam, że bardzo liczyłem na jakąkolwiek reakcje na to widoczną już w numerze czerwcowym (chociażby jakieś napomknięcie o tym we wstępniaku albo w listach), a tu nic (!). W dodatku oburzająca dla mnie wypowiedź o tym, iż Turbo Pascal jest popularniejszy od Pythona... Liczę na to, że w lipcowym numerze coś się zmieni na lepsze.
Użytkownik m@cik edytował ten post 28 czerwiec 2008, 08:07
Napisano 28 czerwiec 2008, 21:14
Napisano 30 czerwiec 2008, 06:40
mosquito napisal prawde, tak niestety dziala rynek - ekspert sie sprzedaje to taki bedzie, bedzie za trudny - ale ok dla was - to nie kupi go np. o wiele wieksza od was grupka jasiow z gimnazjum ktorzy chca napisac gre/zostac hakerem/zostac webmasterem itp - z prostego powodu - bedzie dla nich za trudny. artykuly sie powtarzaja, bo przekroj jasiow z gimnazjum sie zmienia - co roku pojawiaja sie nowi - i wlasnie dla nich jest po raz kolejny ten sam artykul.
jego post wyraza praktycznie dokladnie to co pisalem od jakiegos czasu tutaj - moze nie tak dobitnie i nie wszystko na raz - szkoda tylko, ze wtedy nikt na mojego posta nie odpowiedzial - tutaj widze rage bo latwo zjechac nowego ;> eh nvm.
niby czemu redakcja ma sie wam z czegokolwiek tlumaczyc? bo WY tak chcecie? kto wam powiedzial, ze 100 sztuk nakladu (bo ile na forum sie wypowiada negatywnie o ekspercie? wiecej moze?) nie kupione przez osoby ktore 'zaprotestuja' zostanie w ogole przez kogos zauwazone? mam dziwne wrazenie, ze zbytnio wczuwacie sie w role 'glosu ludu', gdzie rola ta w ogole do was nie nalezy.
koniec dramy prosze ;>
Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 30 czerwiec 2008, 06:44
Napisano 30 czerwiec 2008, 09:20
Użytkownik Grejpfrut14 dnia 30.06.2008 7:40 napisał
(...)
Dobra, to ja spróbuje podjąć dyskusję, mam nadzieję, że będzie reprezentowała jakiś poziom. A więc może od początku(i nie mam zamiaru nikogo "zjechać").
Czemu na forum dość duże grono osób(w tym ja) zaczeło tak nagle krytykować Eksperta? Bo jego poziom się obniżył, i nie chodzi tutaj o jeden artykuł. Co do jasiów z gimanzjum. Coś mi się wydaję, że oni prędzej kupią np. Nexta niż Eksperta. 100 sztuk nakładu faktycznie może mało zmienia. Jednak jakie są wyniki sprzedaży eksperta? Czemu jeszcze nie tak dawno wydanie eksperta z DVD kosztowało 12zł, a teraz nagle kosztuje 7.90. Czyżby mocna konkurnecja?
Napisano 30 czerwiec 2008, 09:28
Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
Porównywałem już techniczne wykonanie stron: NEXT i KŚ / KŚE. O tym, że wydali nowy numer EKSPERT Niezbędnik, dowiedziałem się dopiero z Kiosku ASP. Na stronie głównej KŚ niektóre linki prowadzą do innych podstron (np. Szczegóły najnowszego KŚEN do KŚN 33).
Użytkownik Ferrari edytował ten post 30 czerwiec 2008, 09:29
Napisano 30 czerwiec 2008, 14:31
Użytkownik moczul dnia 30.06.2008 10:20 napisał
Czemu na forum dość duże grono osób(w tym ja) zaczeło tak nagle krytykować Eksperta? Bo jego poziom się obniżył, i nie chodzi tutaj o jeden artykuł. Co do jasiów z gimanzjum. Coś mi się wydaję, że oni prędzej kupią np. Nexta niż Eksperta. 100 sztuk nakładu faktycznie może mało zmienia. Jednak jakie są wyniki sprzedaży eksperta? Czemu jeszcze nie tak dawno wydanie eksperta z DVD kosztowało 12zł, a teraz nagle kosztuje 7.90. Czyżby mocna konkurnecja?
hm moze fakt, ze media elektroniczne caly czas zyskuja na sile kosztem papierowych?
Użytkownik Ferrari dnia 30.06.2008 10:28 napisał
alt mi kiedys sluzyl do TSa - jak jeszcze gralem w L2, shift hm chodzenie w csie? ...
widze, ale bez nich pisze mi sie szybciej. a na pewno jest to ostatnia rzecz o jakiej mysle o 7 rano po powrocie z roboty.
Cytat
Cytat
bo to najprostsza i najmniej czasochlonna metoda, ktora przy okazji jest dosyc skuteczna (o ile w np. antywirusie nie wylaczymy ochrony w czasie rzeczywistym)
Cytat
Cytat
tu jestem w stanie was zrozumiec ;>
Cytat
Cytat
no widzisz, zrobili konkurs, przy tym samym nakladzie pracy na artykuly i szczatkowej kasie (dla takiego wydawnictwa jak asp) na zorganizowanie konkursu podbili sobie sprzedaz
Cytat
a sprzeda sie? nikt nie zrobi nic co bedzie mu przynosilo straty (albo jest zbyt duze ryzyko strat). zauwaz, ze duza czesc zaawansowanych i tak tego nie kupi, bo juz to wie/woli przeczytac to w ksiazce/woli przeczytac to w necie itp. uwierz mi, gdyby mieli pewnosc ze na tym zarobia to by juz dawno to bylo
zauwaz takze, ze im bardziej zaawansowane w danej dziedzinie sa osoby tym jest ich mniej (taka piramidka). o wlaczyc komputer umie mysle wiekszosc polakow, to zainstalowac windowsa moze co 10 a zrobic strone co 100
Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 30 czerwiec 2008, 14:32
Napisano 01 lipiec 2008, 09:22
I nie rozumiem dlaczego redakcja wysyła listy, aby przedłużyć prenumeratę. Świadczy to o was, że jesteście uciążliwi według niektórych.
U mnie mumer 8/2008 to ostatni, a u niektorych 7/2008, a nawet 6/2008.
Użytkownik hphubert edytował ten post 01 lipiec 2008, 09:24
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź