Komputer Świat Ekspert - Forum: Program naprawy Eksperta - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Program naprawy Eksperta Przywrócenie 2-miesięcznika? Co zmienić?

Ankieta: Czasopismo Komputer ŚWIAT Ekspert (60 użytkowników oddało głos)

Jak przywrócić wysoki poziom artykułów i staranność doboru pełnych wersji?

1. Zmienić okres wydawniczy na 2 miesiące (jak dawniej) - będzie więcej czasu (33 głosów [10.93%])

Procent z głosów: 10.93%

2. Stworzyć platformę do oceny artykułów i pełnych wersji programów przez czytelników (33 głosów [10.93%])

Procent z głosów: 10.93%

3. Zwiększyć cenę - do poprzedniej (9,90) (27 głosów [8.94%])

Procent z głosów: 8.94%

4. Odnowić Ekspert PLUS (26 głosów [8.61%])

Procent z głosów: 8.61%

5. Oczyścić dział "Zamówienia publiczne" i brać pod uwagę uwagi i życzenia czytelników (42 głosów [13.91%])

Procent z głosów: 13.91%

6. Już dosyć programów Steganos i Paragon, *Clean*, *Privacy* w każdym wydaniu (49 głosów [16.23%])

Procent z głosów: 16.23%

7. Pisać więcej o programowaniu, webmasteringu, 3D (na poziomie) (49 głosów [16.23%])

Procent z głosów: 16.23%

8. Inne sugestie (wpisz) (9 głosów [2.98%])

Procent z głosów: 2.98%

9. Więcej porad i tutoriali do darmowych odpowiedników (GIMP, Blender) (34 głosów [11.26%])

Procent z głosów: 11.26%

Dział: Dla Ambitnych to:

1. Porażka - przywróćcie: Programowanie (50 głosów [83.33%])

Procent z głosów: 83.33%

2. Dobra zmiana (3 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

3. Zła decyzja, ale nie przeszkadza (7 głosów [11.67%])

Procent z głosów: 11.67%

Czy masz nadzieję na odnowę Czasopisma EKSPERT?

1. Tak (41 głosów [68.33%])

Procent z głosów: 68.33%

2. Nie (10 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

3. Nie wiem (9 głosów [15.00%])

Procent z głosów: 15.00%

Głosuj

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3530

Ikona posta  Napisano 07 czerwiec 2008, 13:15

Poziom Eksperta spadł gwałtownie - to chyba u nikogo nie budzi wątpliwości. Nam - czytelnikom - zależy na utrzymaniu wysokiego poziomu pisma (przynajmniej większości), aby nie skończyło w muzeum lub nie stoczyło się do KŚ Lamer.

Czego oczekujecie w Ekspercie?

PS. Zapomniałem o opcji "Przywrócić dział Linux". Dodajcie ją do ankiety.
Expert Is Not EXPERT? Schon ZWEI.

16:33 - odp. na 2 poniższe posty:
Niestety, zniknęły też znaczniki trudności. Co się dziwić, gdy zrównali poziom do najniższego. Ankietę "co się podobało w Ekspercie, a co nie" należy przywrócić, ale w innej formie. Proponuję stworzyć nową stronę czasopisma dążącą do Web 2.0. Moja wizja: każdy tytuł w spisie treści podlega ocenie i [opcjonalnie] komentarzom. Dodatkowo widoczne są już przyszłe numery lub pozycja "Kolejne wydania", w których każdy zalogowany (proponuję zintegrować system z IPB) może zgłaszać swoje propozycje i sugestie. One też podlegają ocenie innych. :)

Popieram wszystkie Wasze postulaty. Obrazki powinny być dużo mniejsze i jednakowej wielkości. Forma i układ graficzny to ważne elementy, lecz na razie jest przerost formy - na dodatek nie najlepszej - nad treścią. Czas też zakończyć cykl programów zabezpieczających i szyfrujących dane, które pojawiają się w każdym numerze. Więcej tekstów o programowaniu i pracy w darmowych programach: Blender, GIMP... Ostatecznie ludzie pewnie będą skłonni zapłacić za ciekawą gazetę.

8.06, 11:48 - niedługo przygotuję spis artykułów, które szczególnie mi się przydały. To samo radzę zrobić Wam. :)
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek92 

• Koder Java, C++, PHP, (X)HTML
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 240

Napisano 07 czerwiec 2008, 14:18

Wyświetl postUżytkownik Ferrari dnia 07.06.2008 14:15 napisał

Poziom Eksperta spadł gwałtownie - to chyba u nikogo nie budzi wątpliwości. Nam - czytelnikom - zależy na utrzymaniu wysokiego poziomu pisma (przynajmniej większości), aby nie skończyło w muzeum lub nie stoczyło się do KŚ Lamer.

Czego oczekujecie w Ekspercie?

PS. Zapomniałem o opcji "Przywrócić dział Linux". Dodajcie ją do ankiety.
Expert Is Not EXPERT? Schon ZWEI.

Więc tak:
  • "Dla ambitnych" - śmieszna nazwa. W czasopiśmie a nazwie "Ekspert" powinny być tylko artykuły dla ambitnych.

• Więcej programowania!!!

• Gdzie dział Linux (teraz akurat pisze z Mdv i widzę jak mi tego działu brakuje)?
  • Jak już będzie dział Linux, to błagam, nie tylko Ubuntu. Rozumiem że jest popularne ale nie ma nawet 50% więc inni też chcą trochę się pouczyć... Bez czegoś takiego że same paczki *.deb, brak *.rpm
  • Czemu zniknęła ankieta co się podobało w Ekspercie, a co nie? Myślę że dawała do myślenia, wtedy Ekspert był naprawdę na poziomie i mało było artykułów niedorobionych
  • Gdzie są znaczniki, informujące o poziomie trudności? Myślę, że mobilizowałyby Redakcję
  • Programy - mniej ochrony prywatności itp. bo już kilkanaście chyba każdy tego ma. Mało za to programów do Linuksa...

Na razie tylko tyle sobie przypominam :) Wierzę, że Ekspert się podniesie.

Droga Redakcjo! Wysłuchajcie nas! To pomoże i nam, i Wam!
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 369

Napisano 07 czerwiec 2008, 14:42

Wg mnie powinno rozszerzyć się dział programowania. To po pierwsze. Tak jak wyżej napisał kolega, dość tych programów mających wyeliminować "wszystkie" zagrożenia z naszych komputerów. Dość porad na temat jak kart graficznych, a zwłaszcza jak je chłodzić. Temat był na łamach pisma dobre kilkanaście razy i już mnie na nudności bierze, gdy widzę po raz n-ty ten sam temat. Jeżeli redakcja przyjęła politykę, której efektem ma być wzrost w piśmie ilości artykułów o świecie informatyki, to niech to będą artykuły ciekawe np. o nanotechnologii. No i mniej reklam!

PS. A... I obrazki na początku każdego artykułu, mogłyby być ciut mniejsze...
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej_aa 

• AA, bo takie mam inicjały
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2262

Napisano 07 czerwiec 2008, 16:26

@Ferrari: Zaszalałeś dzisiaj z tymi ankietami :-P
Jestem za przywróceniem dwumiesięcznika. Może to by pomogło Redakcji pozbierać się do kupy.
I ja mam dosyć tych programów do czyszczenia, bezpieczeństwa etc. Jedyna w nich różnica to albo cyferka, albo dodatkowa opcja. A i tak nie mam zainstalowanej żadnej pełnej wersji na moim blaszaku, bo nic mi z tych programów nie jest potrzebne (a i tak nie mam żadnego napędu, bo jakaś awaria jest i oba, które miałem, siadły).
Nie chce mi się więcej pisać, bo szkoda gadać. A i tak bym powtórzył coś po kimś lub ktoś po mnie powtórzyłby to.
So have a nice day and see you next time :-)

Bykom - STOP! Promuj akcję, bądź Polakiem.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 09 czerwiec 2008, 17:47

Kasa jest kasą więc raczej dla istniejącej gazety profilu grupy docelowej nie zmienią. Ja bym sugerował wydawanie KŚE Plus co dwa miesiące, na bardziej zwykłym papierze w wersji z CD i bez CD (materiały dostępne też na www) o dużej ilości treści - artykuły pisane przez profesjonalistów, w formacie bez robienia screenów nazw plików i zakładaniu że czytelnik to debil. Ogólnie rapid development i programowanie wieloplatformowe, nowe technologie.

Tematyka - programowanie i okolice:
- tworzenie aplikacji www (Django, RoR, coś z frameworków PHP)
- tworzenie aplikacji sieciowych (usługi sieciowe, powiązanie z aplikacjami www, programowanie sieciowe, WiFi, Bluetooth...)
- programowanie wieloplatformowe!! koniec z Delphi Windows X.Y only!! (Java, Python, Ruby, co nieco C/C++)
- programowanie z sensem - zachęcanie do tworzenia funkcjonalnego kodu (a nie 1000 odtwarzacz będący gui na tą samą bibliotekę) - ciekawych klas, bibliotek, a w drugiej kolejności aplikacji desktopowych czy www.
- aplikacje desktopowe (Qt4, GTK+, PyQt4, PyGTK+ itd.)
- programowanie dla systemów wbudowanych (Qtopia, OpenMoko, Linux, [Java]) --> możliwość zakupu odpowiedniego softu --> dobre ceny z dostawcą sprzętu
- ciągły przegląd ciekawych bibliotek (OSS)
- ogólnie - administracja systemami Linux/Unix ;) (coś z Ubuntu - Arch)

- rynek pracy -- oferty pracy, staże, wykłady - konferencje i prezentacje, konkursy-zadania programistyczne prowadzone przez konkretne firmy.
- case study - opis przypadków wdrożeń określonego softu, opis np. rozwoju i skalowania aplikacji www +wskazówki

Użytkownik Riklaunim edytował ten post 09 czerwiec 2008, 17:49

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek92 

• Pip
  • Postów 240

Napisano 21 czerwiec 2008, 12:31

Wyświetl postUżytkownik Riklaunim dnia 09.06.2008 18:47 napisał

(...)Ogólnie rapid development i programowanie wieloplatformowe, nowe technologie.
Tematyka - programowanie i okolice:
- tworzenie aplikacji www (Django, RoR, coś z frameworków PHP)
- tworzenie aplikacji sieciowych (usługi sieciowe, powiązanie z aplikacjami www, programowanie sieciowe, WiFi, Bluetooth...)
- programowanie wieloplatformowe!! koniec z Delphi Windows X.Y only!! (Java, Python, Ruby, co nieco C/C++)
- programowanie z sensem - zachęcanie do tworzenia funkcjonalnego kodu (a nie 1000 odtwarzacz będący gui na tą samą bibliotekę) - ciekawych klas, bibliotek, a w drugiej kolejności aplikacji desktopowych czy www.
- aplikacje desktopowe (Qt4, GTK+, PyQt4, PyGTK+ itd.)
- programowanie dla systemów wbudowanych (Qtopia, OpenMoko, Linux, [Java]) --> możliwość zakupu odpowiedniego softu --> dobre ceny z dostawcą sprzętu
- ciągły przegląd ciekawych bibliotek (OSS)
- ogólnie - administracja systemami Linux/Unix ;) (coś z Ubuntu - Arch)
(...)

Przy tworzenie aplikacji sieciowych musisz dodać Javę, bo to jeden z najlepszych języków do tego celu. PS. Widać że jesteś fanem Pythona :) Ale to akurat dobrze wg. mnie, że się w jednym systemie nie zamykasz :)

Poza tym w aplikacjach WWW, na litość!, J(2)EE to jedna z najbardziej poszukiwanych technologii! Patrz na ranking TIOBE i zapotrzebowanie rynkowe! Czemu ją się omija? Serwery darmowe, choć mają ograniczenia, są! Proszę, weźcie to pod uwagę! Warto.

Tak poza tym, Riklaunim myślisz bardzo zbieżnie ze mną, popieram także Twoje postulaty.
0

#7 Guest_Michał_Klim_*

• Grupa: Guests

Napisano 22 czerwiec 2008, 00:27

Z Eksperta zniknęła także grafika 3D, gdzie się podział Max, Maya, Blender, Endorphin??? Być może bracia Dziomdziora uciekli w popłochu widząc to co się dzieje z pismem. Co prawda dobry artykuł zajął by nieco miejsca, ale po wyrzuceniu artów dla ludzi na poziomie zwykłego KŚ miejsca było by w sam raz. 3D, programowanie, wszystko by się zmieściło.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 369

Napisano 22 czerwiec 2008, 00:33

Mnie by wystarczyły nawet tematy dotyczące Photoshopa, ewentualnie Gimpa, lub innych jakiś programów do grafiki. To już by był duży "+"..
0

#9 Guest_Michał_Klim_*

Napisano 22 czerwiec 2008, 00:40

Wyświetl postUżytkownik rys.marcin dnia 22.06.2008 1:33 napisał

Mnie by wystarczyły nawet tematy dotyczące Photoshopa, ewentualnie Gimpa, lub innych jakiś programów do grafiki. To już by był duży "+"..

W takich sprawach niezawodne jest Google.pl. Bo kurs Photoshopa był w Ekspercie i skończył jak wszystko co dobre. 2-3 numery, czytelnik nabiera apetytu na więcej a tu koniec.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 369

Napisano 22 czerwiec 2008, 00:48

Nawet nie chodzi mi o kurs, bo gazety nie nadają się do takich rzeczy zbytnio. Bardziej mam na myśli jakieś "sztuczki" w programach graficznych, jak tworzyć dobre efekty, ciekawe wykorzystanie filtrów itp. itp.A na płytach mogłyby znaleźć się dodatkowe pluginy do np. Photoshopa, zamiast kolejnego stosu zabezpieczającego nasze komputery ;)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3530

Napisano 22 czerwiec 2008, 10:40

Dobry kurs GIMP-a, Blendera lub innego programu mogą zamieścić na płycie CD (własny lub z Internetu za zgodą autora). Tak, aby każdy miał go off-line. Natomiast w gazecie powinny znaleźć się porady, przewodniki i sztuczki (np. jak uzyskać ciekawy efekt lub wykonać szybko pewną czynność bez kombinowania).

Obiecałem wymienić szczególnie ciekawe artykuły z poprzednich wydań. To nie wszystkie, bo jest ich więcej. Uwzględnię tylko wybrane działy. Komu się chce, niech wybierze interesujące artykuły z pozostałych.
  • Webmastering
    Test systemów CMS - 1/2005 - dobrze opracowany, zbadali także wydajność skryptów
    PHP - bezpieczeństwo i optymalizacja - 1/2005 i 2/2005
    JavaScript - DOM, przydatne kody i rozwiązania (o ile poruszały zaawansowane kwestie)
  • 3D, 2D, Flash
    Porady 3D - szczególnie Blender
    Flash - Gra - 1/2004 i 2/2004
  • Programowanie
    Kurs C++ (proceduralny i obiektowy) + błędy w kodzie - trochę wolny, ale przydatny - miał nawet wyróżnione tło
    Kurs Assemblera - 9-10/2005 - nareszcie coś nowego
    Pozostałe artykuły (większość jest ciekawa), w tym OpenGL, komunikator...
  • Porady
    Co musisz wiedzieć o...?
    Modernizujemy komputer
    BIOS - 12/2005 - ciekawy i rozbudowany artykuł na temat funkcji, aktualizacji...
    Twój pecet bezpieczny - 7-8/2005 - obszerny artykuł, tylko dlaczego ostatnio powielany w każdym wydaniu?
    100 najlepszych narzędzi do Windows - 9-10/2005 - chyba też kwalifikuje się do tej listy
    Czas na laptop (11/2006) + Oszczędzanie energii w Laptopie - 10/2006
    Karty graficzne - 12/2006 - lepiej napisać obszerny i wyczerpujący artykuł na dany temat*
  • Linux
    Wszystkie lub większość - szkoda, że teraz usunęli ten dział
Ciekawych artykułów (nawet na 1 lub 2 strony) jest znacznie więcej. Nie poruszyłem działu TESTY, INFORMATOR, Z PŁYTY i innych (nie chciało mi się już) - kto ma więcej czasu, niech wyłoni najlepsze teksty. :) A może łatwiej znaleźć artykuły niedopracowane, powtarzające się, niepraktyczne lub zbędne? Takie też znajdą się w starszych numerach, np. niepraktyczny "Banner we Flashu".

Technologia posuwa się do przodu. Naprawdę jest o czym pisać. Trzeba tylko pomyśleć nad dobrymi tematami.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#12 Guest_Michał_Klim_*

Napisano 22 czerwiec 2008, 10:58

Zbierzmy ekipę, wybudujmy sobie siedzibę lub kupmy garaż-blaszak na dobry początek i zacznijmy tworzyć własne pismo, takie jakie sami chcielibyśmy czytać :P
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Lupinek 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 426

Napisano 23 czerwiec 2008, 13:13

-Postawmy na darmowe rozwiązania: Blender, GIMP, Linuks.
-Więcej programowania okienkowego, ale nie Windows-Only.
-Koniec z programami do czyszczenia i zabezpieczania
-Koniec również z artykułami dla laików, gdzie więcej obrazków niż tekstu
-Dział magazyn, mniej porad
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3530

Napisano 23 czerwiec 2008, 17:41

• Zgadza się. Jest wiele darmowych programów: Blender, Maya Personal Learning Edition, K-3D, 3D Canvas, Wings 3D; GIMP, GIMPshop, Inkscape... i znacznie więcej. Proponuję jednak pozostać przy Blenderze i The Gimp (chyba, że są lepsze do zastosowań omawianych w artykułach). Szczerze - kto ma legalnego Photoshopa i 3D Max w domu? Trzeba promować darmowe rozwiązania.
  • Linux - przynajmniej 1 artykuł w osobnym dziale - tak jak dawniej
  • Nareszcie ktoś zauważył, że Ekspert jeszcze nie poruszył tworzenia aplikacji wieloplatformowych.
  • Może mają układ z firmami Steganos, Paragon i [wpisz_inne]? :busted_blue:
  • Obrazki mogą być, jeśli pomagają szybciej zrozumieć problem - ale tylko najważniejsze sceny. Właściwie grafika i filmy lepiej docierają do odbiorców. Ktoś już poddał ciekawy pomysł - zamieścić filmiki na CD - czy to przewodniki (np. obsługa Blendera lub uzyskanie w nim różnych efektów), czy inne ciekawe materiały. Za duże są natomiast awatary artykułów - a ten projektor to paranoja!!! Koniec z tekstami dla lamerów - racja! O poziomie czasopisma bębnimy od początku. :)
  • Porady mogą być, jeśli są na poziomie.
Do następników: Wciąż nie tracę nadziei, że Ekspert podniesie się. :)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Andrew 

• Ekspert, Redaktor CentrumXP.pl
  • Pip
  • Postów 207

Napisano 23 czerwiec 2008, 19:33

Wy się tutaj użalacie jak to źle teraz jest a prawda jest taka że redakcja i tak was wszystkich oleje....dlatego ja się już nie przejmuję losami tego czasopisma.
.....:::::Windows XP Media Center Edition 2005 PL,Windows Vista Business, Sempron 2600+, 512 MB RAM, Saphire Radeon 9550, 80 GB HDD, 320GB HDD, Creative Audigy SE + Creative Inspire T7900::::........
"...doch es wird mal wieder zeit, das ihr meinen arsch leckt ..."
0

#16 Guest_Michał_Klim_*

Napisano 23 czerwiec 2008, 22:32

Wyświetl postUżytkownik Andrew dnia 23.06.2008 20:33 napisał

Wy się tutaj użalacie jak to źle teraz jest a prawda jest taka że redakcja i tak was wszystkich oleje....dlatego ja się już nie przejmuję losami tego czasopisma.

Dlatego też proponuję rozejść się po domach i zakończyć debaty.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 369

Napisano 24 czerwiec 2008, 01:11

[..]dlatego ja się już nie przejmuję losami tego czasopisma.[...]

Ja w sumie też nie ;). Ale ponarzekać można ;) :P hehe
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek92 

• Pip
  • Postów 240

Napisano 24 czerwiec 2008, 13:40

Tak, najlepiej siedzieć z założonymi rękami i tylko patrzeć, po co pomóc?? Jeśli nie chcesz pomóc, to przynajmniej się nie odzywaj, inni piszą co myślą i a nuż Redakcja to zauważy.

Na dowód, kiedyś Pan Jarosław Wilk pomógł mi kiedy napisałem na mail'a. Nie jest tak, że kompletnie sobie olewają Nas - czytelników.

Tak nawet pomyślałem o akcji e-mail'owej, aby wysyłać do Redakcji listy z adresem tego tematu ale podejrzewam że nie wypaliło by przy takich głosach jak wyżej... ale jak ktoś uważa, że to ma sens, niech napisze do mnie na PW. Może uda nam się wzbudzić zainteresowanie? (Tylko nie ogólne adresy np. redakcja[małpka]ks-ekspert[dot]pl ale konkretnych osób, Redaktora Naczelnego, zastępców itp.)
0

#19 Guest_Michał_Klim_*

Napisano 24 czerwiec 2008, 22:47

Wyświetl postUżytkownik Tomek92 dnia 24.06.2008 14:40 napisał

Tak nawet pomyślałem o akcji e-mail'owej, aby wysyłać do Redakcji listy z adresem tego tematu ale podejrzewam że nie wypaliło by przy takich głosach jak wyżej... ale jak ktoś uważa, że to ma sens, niech napisze do mnie na PW. Może uda nam się wzbudzić zainteresowanie? (Tylko nie ogólne adresy np. redakcja[małpka]ks-ekspert[dot]pl ale konkretnych osób, Redaktora Naczelnego, zastępców itp.)

Ja już redakcji KSE mówię dziękuję i do widzenia, przestało mi zależeć na losie tego czasopisma.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Boberros 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 25 czerwiec 2008, 09:17

Mi już też to zwisa, to stare konie wiedzą co robią. Pomóc można potrzebującym ludziom, a tutaj to była dobrze zorganizowana akcja, z którą się liczono, że obniżając poziom spowoduje się takii efekt a nie inny. To nie bezrozumne dzieci tylko dorośli mężczyźni i kobiety, którzy wiedzieli co czynią.

Dodatkowo totalne olewanie czytelników i takie podejście (prawie żadnych odzewów z redakcji, ustosunkowania się, wyjaśnienia) powoduje iż takim zespołem można tylko pogardzać, tymbardziej iż zaczęli fajnie a skończyli na dnie.

Użytkownik Boberros edytował ten post 25 czerwiec 2008, 09:19

0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   moczul 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 434

Napisano 27 czerwiec 2008, 09:46

Nie za bardzo wiem jak np. podwyższenie ceny miałoby poprawić poziom eksperta. Jedynym sposobem na podniesienie poziomu eksperta jest pisanie artykułów na wysokim poziomie :)
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej_aa 

• AA, bo takie mam inicjały
  • PipPipPipPip
  • Postów 2262

Napisano 27 czerwiec 2008, 11:45

I jak tu dogodzić? Kiedyś ktoś pisał, że cena za wysoka, teraz, że za niska. Cóż, może poziom tekstów się obniżył, ale wzrost ceny na pewno nie podniesie tego poziomu.

Użytkownik andrzej_aa edytował ten post 27 czerwiec 2008, 11:46

So have a nice day and see you next time :-)

Bykom - STOP! Promuj akcję, bądź Polakiem.
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3530

Napisano 27 czerwiec 2008, 13:11

Za lepszą jakość płaci się więcej. Prawo rynku. Nie tylko za rodzaj papieru i ilość stron. Za pisanie dobrych artykułów zespół oczekuje wyższego wynagrodzenia. Twórcy pełnych wersji też żądają wysokiego honorarium.

Załóżmy, że paczka papierosów kosztuje 5 zł (a na pewno więcej). Jeśli palisz 10 fajek dziennie, kupujesz 15 opakowań miesięcznie, co wynosi razem 75 zł. Przez 2 miesiące - 150 zł. Po zwiększeniu akcyzy (popieram!) za paczkę szlugów zapłacisz min. 8 zł, a więc po miesiącu stracisz 120 zł, a po dwóch - 240 zł.
75 zł : 10 zł = 7,5 razy //Paczka po 5 zł, Ekspert - miesięcznik
65 zł : 10 zł * 100% = 650%
240 zł : 10 zł = 24 razy //Paczka po 8 zł, Ekspert - 2-miesięcznik
230 : 10 * 100% = 2300%

Jeśli palicie, rzućcie ten syf natychmiast ze względów zdrowotnych i finansowych. Jeśli nie palicie, na pewno wydajecie pieniądze na niepotrzebne rzeczy. Gdyby Ekspert kosztował 15 zł, wtedy moglibyśmy narzekać na cenę. :) Za gazetę o takim poziomie jak obecnie z papierem toaletowym nie można żądać więcej niż 7,90 - to nawet za dużo.

NEXT - 8.90 zł
PCWK - 19.90 zł
CHIP - 9.90 zł
Linux Magazine - 9,50 zł
Nie mogę znaleźć cen PHP Solutions i Linux+, ale pewnie są drogie.

Zdaje się, że Ekspert zmierza w kierunku Komputer ŚWIAT Plus. To może lepiej rozdzielić te 2 pozycje? EKSPERT niech zostanie Ekspertem, a Komputer ŚWIAT dorobi się jeszcze wydań rozszerzonych - PLUS.

Już za 5 dni przekonamy się, czy Redakcja uwzględniła nasze postulaty. :band: Oby TAK. :doin_the_wave:

Użytkownik Ferrari edytował ten post 27 czerwiec 2008, 13:38

0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 369

Napisano 27 czerwiec 2008, 16:24

Cytat

Nie mogę znaleźć cen PHP Solutions i Linux+, ale pewnie są drogie.

Każda 29,90.. Czasami też spotkałem się w empiku z droższymi wydaniami po 40 zł.
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   AVsoft 

• A:\>_
  • Pip
  • Postów 393

Napisano 27 czerwiec 2008, 17:27

No więc ja to tak radykalniej zareaguję:
1. Pełne wersja i zawartość płyty.
- Rozwiązanie: wyrzucić płytę.
- Powód: Kiedyś kupowało się gazety z płytą, by mieć dołączone programy itd. Obecnie internet ma zniewalająca większość, a przepustowość łącz pozwala bezproblemowo ściągać nawet duże pliki. Programy dla Linuksa na płycie to tym bardziej głupota, gdyż popularne distra mają w repo praktycznie wszystko. Zaoszczędziwszy na płycie można zwiększyć liczbę stron.
2. Dział dla ambitnych itd:
- Rozwiązanie: Przywrócić działy programowanie i Linux. Osobny dział Webmastering. Osobny dział Grafika.
- Powód: Z tego co mi się zdaje większość czytelników KŚE interesuje głównie się tymi 4 rzeczami. Rozdzielenie ich i na osobne działy i rzetelne artykuły w tych działach to działanie priorytetowe.
3. Łatwe/Średnie/Trudne - kwalifikacja trudności artykułów:
- Rozwiązanie: przywrócić (ale kwalifikować zgodnie z prawdą bo w przeszłości różnie bywało)
- Powód: Gazetę kupują różni ludzie. Są i stali czytelnicy, którzy wiedzą więcej niż niejeden redaktor, jak i tacy, którzy dopiero chcą zostać "ekspertami".
4. Cena, procentowy, udział reklam:
- Niech zostaną. (Przy sugerowanym przeze mnie braku płyty, a tej samej cenie naturalnie więcej stron)
5. Częstotliwość wydań:
- Sprawa dyskusyjna. Niech zostanie miesięcznik. Choć jedni mają mniej czasu a inni więcej.
6. Jakość i zakres tematyczny artykułów:
- Tu do powiedzenia jest dużo. Najlepiej co miesiąc czyścić dział "Zamówienia publiczne" i realizować to o co prosi większość czytelników. Ogólnie to dużo pomysłów, porad i tutoriali które można zastosować w praktyce, a nie głupoty typu odtwarzacz lub klient e-mail w Delphi. Dla mniej zaawansowanych mogą być te tzw. "kursy".
7. Ilustracje, screeny, listingi:
- Są potrzebne, ale bez przesady. Analiza całego kodu to dobra rzecz. Screeny gdy niezbędne. A wielkie obrazki na początku każdego artykułu odzwierciedlające fantazję redakcyjnego grafika wywalić.

Użytkownik AVsoft edytował ten post 27 czerwiec 2008, 17:33

0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3530

Napisano 27 czerwiec 2008, 18:17

Odpowiedź na post #25.

1. Pełne wersja i zawartość płyty.
* Płyta musi zostać. O przydatnych programach dla Linuksa można dowiedzieć się z Internetu, można też z Eksperta.
* Dystrybucje Linuksa od czasu do czasu powinny znajdować się na płycie (jeśli to możliwe - startującej automatycznie)
* Dobór pełnych wersji programów - aktualny problem Eksperta
* Liczba stron jest odpowiednia w przypadku miesięcznika - grunt to dobrze wykorzystać przestrzeń

2. Dział dla ambitnych itd - przywrócić dawne działy:
* Popieram w 100%.
* Czyli przywrócić: PROGRAMOWANIE, GRAFIKA [3D], WEBMASTER, LINUX
* Zachować ustalony schemat działów w kolejnych wydaniach - nie usuwać ich bez konieczności

3. Łatwe/Średnie/Trudne - kwalifikacja trudności artykułów:
* Masz rację. Ikonki zniknęły w nieznanych okolicznościach. Powinni je przywrócić.
* Większość artykułów przeznaczona dla zaawansowanych - na poziomie
* Artykuły o różnym stopniu trudności - tak, lecz w Ekspercie NIE powinno być porad na poziomie KŚ:
--- Jak spakować pliki do archiwum?
--- Co potrafi współczesna komórka? (odtwarzacz, wideo, itd.)
--- Jak zmienić tło pulpitu? czy Jak podłączyć komórkę / pamięć USB do komputera? (wymyślone)

4. Cena, procentowy, udział reklam:
* Cena może wzrosnąć do poprzedniej w zamian za jakość i poziom artykułów oraz poprawny dobór programów.
* Co zamiast reklam Playboya czy tapet GSM? Coś pewnie da się wykombinować.

5. Częstotliwość wydań:
* Jeśli Redakcja nie nadąża pisać artykułów, jestem za przywróceniem 2-miesięcznego cyklu wydawniczego.

6. Jakość i zakres tematyczny artykułów:
* Nareszcie ktoś zwrócił uwagę na bałagan w dziale "Zamówienia publiczne"
* Informatyka prze do przodu, dużo się zmienia na rynku, więc stare życzenia sprzed 2 lat są nieaktualne.
* Proponuję czyścić ten dział co pół roku - wraz z tematem "propozycje pełnych wersji"
* W ww. temacie należy wspomnieć, aby nie pisać: Windows, Photoshop, bo to nierealne

7. Ilustracje, screeny, listingi:
* Emblematy (czyli te wielkie obrazki na początku artykułów) nie mogą zajmować pół strony!
* Popatrzcie np. na stronę 30 w 3/2008. Emblemat odpowiedni - to maksymalna wielkość.
* Mieści się tam nawet ramka "wymagania systemowe" oraz "Na CD i DVD"
* Emblemat powinien nawiązywać do tematu artykułu, a najlepiej przedstawiać problem / program ^
* Właściwie emblematy można usunąć z większości artów - tak jak w dziale TESTY.
* Przydałoby się więcej przykładów na CD oraz filmiki ilustrujące np. pracę w Blenderze
* Kolorowanie składni (więcej w Zamówieniach publicznych na forum)

Chcesz zlikwidować płytę z pełnymi wersjami. Czyli powinniśmy odpalić program P2P i zasysać po kolei te pełne wersje? Właściwie Redakcja nakłania do tego w "kąciku P2P", który powinien już zniknąć z Eksperta, chyba że są ciekawe tematy.

Na koniec trochę pozytywów. :) Numer 3 / 2008 był całkiem udany mimo tego, że był tylko 1 art o programowaniu. Oceniłem go tutaj. Wartość numeru podwyższył MS Office 2007 (trial na 60 dni). Popatrzcie na stronę 74 - kod w jednej ramce jest pokolorowany! Od razu lepiej się czyta, tylko czcionka zdecydowanie za słaba i może za mała o 0,5 - 1 pt.

Użytkownik Ferrari edytował ten post 28 czerwiec 2008, 06:22

0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   AVsoft 

• A:\>_
  • Pip
  • Postów 393

Napisano 27 czerwiec 2008, 22:59

- Więc może oddzielna wersja z płytą i bez płyty. A na płycie tak jak mówisz, czyli właśnie różne distra, środowiska programistyczne, ciężkie GNU/GPLe, filmiki instruktażowe itd. To co waży po kilkaset mb. Mniejszymi darmowymi aplikacjami nie ma sensu zajmować miejsca, lepiej poświęcić na coś innego. Triali też lepiej nie umieszczać. Programy dla linuksa też nie - oczywiście pisać o nich, testować je itd jak najbardziej, ale na płycie lepiej nie. Musieliby do każdego programu dać źródła, rpm, deb itd dla różnych distro a przecież każdy pobierze sobie z repozytorium swojej dystrybucji to co potrzebuje.
- Jeśli nie nadążają to rzeczywiście niech będzie 2-miesięcznik.
- Reklamy powinny być z branży.
- Nie namawiam nikogo do piractwa. Osobiście z pełnych wersji z KŚE skorzystałem kilka razy a czytam prawie od samego początku. Były to głównie środowiska programistyczne i któryś z paragonów.
- Kolorowanie składni - bardzo popieram (W 3/08 ten pokolorowany kod to był screen z edytora)
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   ferr 

• Stały Uczestnik
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 1049

Napisano 28 czerwiec 2008, 17:54

Wyświetl postUżytkownik AVsoft dnia 27.06.2008 23:59 napisał

- Więc może oddzielna wersja z płytą i bez płyty. A na płycie tak jak mówisz, czyli właśnie różne distra, środowiska programistyczne, ciężkie GNU/GPLe, filmiki instruktażowe itd. To co waży po kilkaset mb. Mniejszymi darmowymi aplikacjami nie ma sensu zajmować miejsca, lepiej poświęcić na coś innego. .

Freeware i triale są dostępne bez problemu w Internecie. Na płycie możnaby umieszczać te mniej popularne (które trudniej znaleźć), a w gazecie wystarczyłoby po prostu umieścić rubrykę: "Programy warte polecenia" (coś a'la "Na DVD/CD"). Chyba że to byłby artykuł podzielony na części, to wtedy można spokojnie dać program na płycie.

Cytat

- Jeśli nie nadążają to rzeczywiście niech będzie 2-miesięcznik.
Ekspert ma 5 lat - czemu mieliby nie nadążać, skoro wcześniej im się udawało to? mam na myśli czasy, gdy KŚE był miesięcznikiem.

Cytat

- Nie namawiam nikogo do piractwa. Osobiście z pełnych wersji z KŚE skorzystałem kilka razy a czytam prawie od samego początku.

Pełne wersje są w miarę OK. Wprawdzie, nie wszystkie mi się przydały, ale ostatnio skorzystałam m.in. z Everesta, który mi chyba uratował komputer :D

Cytat

- Kolorowanie składni - bardzo popieram (W 3/08 ten pokolorowany kod to był screen z edytora)

Jeżeli to był screen, to co to za problem umieszczać je w artykule?Zrobienie takiej rzeczy to raptem 4 szybkie czynności (Print Screen -> wklejenie do programu graficznego -> zapisanie -> wstawienie do artykułu), a nawet dwie (bezpośrednio po skopiowaniu wstawić do artykułu).
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr X 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 67

Napisano 05 sierpień 2008, 16:54

Zdecydujmy się, bo albo będziemy mieć czasopismo o programowaniu, albo o innych pierdołach takich jak porady, przegląd sprzętu itp. Z tytułu, że istnieje KŚ uważam upodobnienie Eksperta do wcześniej wymienionej gazety za beznadziejny pomysł. A fakt faktem, że dawno się nie udzielałem na forum :)

Najbardziej interesuje mnie co na to redakcja, czy nie zauważyli Naszych/Waszych komentarzy? Można by pomyśleć, że klient nasz pan. Wiecie czemu nas olewają? "Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze" (nie oskarżam redakcji, to są tylko moje przypuszczenia), a spadku przychodów z Eksperta najprawdopodobniej nie było z dwóch prostych powodów - zmienienia częstotliwości wydawania z dwóch miesięcy na jeden oraz zwiększenia liczby "przeciętnych" czytelników (nie że kogoś obrażam). Jednym słowem Ekspert z fajnego i napisanego przystępnym językiem czasopisma stał się szarą, burą i brukowcem. Z tytułu wydawania go przez Axel Springer Polska nazwę go "Faktem" komputerowym.

Pozdrawiam
Maks

Użytkownik Mr X edytował ten post 05 sierpień 2008, 17:10

0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Programmer94 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 06 sierpień 2008, 11:36

Ja głosował bym za kursem tworzenia własnej dystrybucji linuksa - wtedy każdy czytelnik poznałby ten systemik od podszewki, a ile frajdy by było ze stworzenia własnego systemu !
Oczywiście więcej programowania i nie tylko w W$, ale też innych systemach.
A najważniejsze - niech powróci stara, najlepsza okładka Eksperta.
Droga redakcjo! Wysłuchaj Nas!
0

• 2 stron +
  • 1
  • 2