Komputer Świat Ekspert - Forum: Program naprawy Eksperta - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Program naprawy Eksperta Przywrócenie 2-miesięcznika? Co zmienić?

Ankieta: Czasopismo Komputer ŚWIAT Ekspert (60 użytkowników oddało głos)

Jak przywrócić wysoki poziom artykułów i staranność doboru pełnych wersji?

1. Zmienić okres wydawniczy na 2 miesiące (jak dawniej) - będzie więcej czasu (33 głosów [10.93%])

Procent z głosów: 10.93%

2. Stworzyć platformę do oceny artykułów i pełnych wersji programów przez czytelników (33 głosów [10.93%])

Procent z głosów: 10.93%

3. Zwiększyć cenę - do poprzedniej (9,90) (27 głosów [8.94%])

Procent z głosów: 8.94%

4. Odnowić Ekspert PLUS (26 głosów [8.61%])

Procent z głosów: 8.61%

5. Oczyścić dział "Zamówienia publiczne" i brać pod uwagę uwagi i życzenia czytelników (42 głosów [13.91%])

Procent z głosów: 13.91%

6. Już dosyć programów Steganos i Paragon, *Clean*, *Privacy* w każdym wydaniu (49 głosów [16.23%])

Procent z głosów: 16.23%

7. Pisać więcej o programowaniu, webmasteringu, 3D (na poziomie) (49 głosów [16.23%])

Procent z głosów: 16.23%

8. Inne sugestie (wpisz) (9 głosów [2.98%])

Procent z głosów: 2.98%

9. Więcej porad i tutoriali do darmowych odpowiedników (GIMP, Blender) (34 głosów [11.26%])

Procent z głosów: 11.26%

Dział: Dla Ambitnych to:

1. Porażka - przywróćcie: Programowanie (50 głosów [83.33%])

Procent z głosów: 83.33%

2. Dobra zmiana (3 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

3. Zła decyzja, ale nie przeszkadza (7 głosów [11.67%])

Procent z głosów: 11.67%

Czy masz nadzieję na odnowę Czasopisma EKSPERT?

1. Tak (41 głosów [68.33%])

Procent z głosów: 68.33%

2. Nie (10 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

3. Nie wiem (9 głosów [15.00%])

Procent z głosów: 15.00%

Głosuj

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3530

Napisano 06 sierpień 2008, 12:11

Kurs tworzenia własnej dystrybucji Linuksa - świetny pomysł! Najpierw można zacząć od podstaw - struktury katalogów, systemu, pakietów, przechowywanie konfiguracji... Potem pierwsze kroki budowania własnej dystrybucji na czystym jądrze.

Do Redakcji należy decyzja. FAKT KOMPUTEROWY to dobre określenie. :)

Użytkownik Ferrari edytował ten post 06 sierpień 2008, 21:13

Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek92 

• Koder Java, C++, PHP, (X)HTML
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 240

Napisano 06 sierpień 2008, 12:27

Kurs tworzenia dystrybucji - TAK!

Po pierwsze - z samego założenia musiałby być na poziomie. Bo systemy to nie kalkulator w Pascalu.

Po drugie - najpierw zacznijmy od już istniejących dystrybucji, które zaczniemy modyfikować. Np. Debian, Mandriva, Gentoo. Tak poznamy tajniki tego, o czym mówił Ferrari. Po tym - ściągamy jądro(a raczej powinno być na DVD ;) ) i staramy się budować własny system.

Po trzecie - tym jednym, długim kursem można zastąpić na te parę(naście) numerów dział Linux, Programowanie(ups, "Dla Ambitnych" :P ). No, może jakieś inne rzeczy z programowania też mogłyby być :) Tego nigdy nie za wiele :D

Po trzecie - Redakcja ma(a przynajmniej miała, chyba że coś się zmieniło w kadrze) dobrych programistów. Na pewno udało by się :) !

A jakby ktoś miał nowy numer, to proszę aby napisał czy choć 1 z proponowanych tu zmian została przyjęta. Albo czy o tym temacie wspomniano :)

Cytat

Droga redakcjo! Wysłuchaj Nas!

Amen.

//Edycja: @poniżej: hehe, no może "przekaz duchowy" trafi :D BTW Amen = łac. "Niech się stanie", a stać się powinno ;) Więc jak najbardziej na miejscu :D

Użytkownik Tomek92 edytował ten post 06 sierpień 2008, 13:56

0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Programmer94 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 06 sierpień 2008, 13:50

Nie no... :D
Nie wiedziałem, że wyszła mi modlitwa do redakcji - swoją drogą może łatwiej będzie ich podejść od strony duchowej :P
Co do linuksa oczywiście trzeba by skądś zdobyć kod jądra co już takie łatwe nie jest (wiem bo sam próbowałem) i przecież nie chcemy klonować projektu LFS - wtedy ekspert zszedłby całkiem na psy kopiując materiał GNU_GPL z netu.
Okładkę również bym zmienił i nie zmienię zdania - tamta była bardziej przejrzysta i zaglądając na półkę odrazu wiedziałeś czego się spodziewać w nowym ekspercie, a teraz przypomina zwykły kś.
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 06 sierpień 2008, 16:34

Wyświetl postUżytkownik Programmer94 dnia 06.08.2008 14:50 napisał

Co do linuksa oczywiście trzeba by skądś zdobyć kod jądra co już takie łatwe nie jest (wiem bo sam próbowałem)

slepy, analfabeta czy cos innego?
http://kernel.org/
1 haslo po wpisaniu w google 'linux kernel'
jak sie nie myle to jest to dokladnie ten plik http://kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/li....6.26.1.tar.bz2 (nie uzywam tego systemu to pewnosci nie mam)
sprobowales kiedys chociaz tego poszukac czy po prostu tak napisales?
nawet po wpisaniu 'linux jądro' 1 wynik - wikipedia, 1 link - kernel.org - wiec sie nie tlumacz angielskim.

Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 06 sierpień 2008, 16:37

0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   Programmer94 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 07 sierpień 2008, 13:47

Wyświetl postUżytkownik Grejpfrut14 dnia 06.08.2008 17:34 napisał

slepy, analfabeta czy cos innego?

No ok., ale mi chodziło o kod źródłowy ;)
Jego tak łatwo nie znajdziesz :P
0

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 07 sierpień 2008, 22:44

Jest to zupełnie bez sensu. W jednym artykule można opisać jak przerabiać media instalacyjne/liveCD np. Fedory czy Ubuntu - od czego narzędzia są.

Tworzenie dystrybucji "od zera" mija się z celem bo:
- nikt tego nie będzie używał przez dłuższy czas, bo to nie będzie działać tak ładnie jak realne dystrybucje
- ci co chcą, to już mają LFS
- trzeba by temu poświęcić dużo miejsca na bardzo techniczne zagadnienie. 99,99% czytelników KŚE tego nie zrozumie (patrz post wyżej :P), lub nie zainteresuje się tym
- po co komu system bez aktualizacji, bez dokumentacji i bez pomocy? (co, sam będziesz robił sobie pakiety z aktualizacjami? :P także uzależnienie od "aktualizacji" z gazetą robioną przez mało technologiczną redakcję jest bez sensu)
- niczego pożytecznego się nie nauczysz pod względem przyszłej pracy.

Użytkownik Riklaunim edytował ten post 07 sierpień 2008, 22:46

0

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 07 sierpień 2008, 23:57

Wyświetl postUżytkownik Programmer94 dnia 07.08.2008 14:47 napisał

No ok., ale mi chodziło o kod źródłowy ;)
Jego tak łatwo nie znajdziesz :P

a co ja ci niby podalem? pierogi ruskie?
poswiecilem az 3 minuty na zassanie mojego wczesniejszego pliku, zeby sie tylko upewnic ~~
w miedzyczasie zobaczylem sobie jeszcze raz na wikipedie - i znalazlem po 10s ten link: http://lxr.linux.no/
jeszcze jakies pytania co do kodu zrodlowego?
0

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3530

Napisano 08 sierpień 2008, 00:33

Czytajcie legendy. :) Full source of Linux Kernel version 2.6.26.2. Właściwie Riklaunim ma rację. Lepiej poświęcić trochę miejsca na omówienie struktury systemu, konfiguracji, usług, dostosowywania... Pamiętajcie - konkurencja nie śpi. :busted_blue:

Użytkownik Ferrari edytował ten post 08 sierpień 2008, 00:34

Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 08 sierpień 2008, 07:30

KŚE nie konkuruje z LinuxMagazine ani Linux+ ;)
0

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   Einzeinbleth 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1355

Napisano 08 sierpień 2008, 16:26

Ferrari: Czyli dowiemy się jak zmienić tapetę w ubuntu, odpalić synaptic i czemu nie ma dysku C: :P
Budowa systemu od podstaw jest fajna, ale od tego jest książka LFS. W ekspercie pewnie by była modyfikacja obrazu ubuntu jakimś programem, by mieć inne logo przy bootsplash :P
Ostatni KSE jaki kupiłem to był KSE+ 1, o programowaniu. To było całkiem ciekawe, szczególnie ze względu na programy na płytach. Naprawdę ciekawe eksperty były na samym początku, pierwsze 5 numerów, innych już nie kupowałem. Dalsze numery to już w kółko to samo, ilustracje na pół strony jak kliknąć myszką i inne takie bzdety. Niestety, gazetka się skończyła już dawno temu.
0

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   artkraw 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 17

Napisano 04 styczeń 2009, 02:50

Dawno nie czytałem forum ... wróciłem bo najnowszy numer 11-12 mnie znów wkurzył a czytając wasze posty nasunęło mi się kilka uwag:

Ktoś chce grafikę 3D (Blender Gimp) proszę bardzo:
Nr 11-12 2008 strona 96 – jak w Pascalu oprogramować procedurę bar3d rysującą sześcian - z przodu sześcian ma piękną gustowną czerwoną kratkę ...
Polecam dla grafików 3D!.

Ktoś myśli że jakiś artykuł wyczerpuje temat ?
Nr 11-12 2008 strona 64 autor nic nie napisał o klasteryzacji wyników wyszukiwania – kiedyś było vivisimo a teraz jest http://clusty.com/ - gorąco polecam ...
proszę wpisać w searchme.com słowo samolot - nie pojawi się żadna kategoria a pierwszą znalezioną stroną - będzie co ? hasło z panoramio ...

Poziom czytelnika określa strzałka
- strona 48 nr j.w. jest tam strzałka -> pokazująca na zdjęciu co to jest statyw do aparatu fotograficznego ! git poczułem się naprawdę "obsłużony"

Zamiast artykułu a API do aplikacji GOOGLE to możemy sobie poczytać newsa
Strona 8
"Google ma własnego satelitę " to bzdura - google zakontraktowało zdjęcia z satelity i dofinansowało start - wszystkie zdjęcia są własnością GeoEye (rakieta satelita oraz centrum kontroli lotów) i każdy będzie sobie mógł te zdjęcia kupić ! a prawo amerykańskie samo z siebie nic nie mówi o rozdzielczości publikowanych zdjęć. Dopiero pojawienie się tego kontraktu spowodowało reakcję rządu USA na ograniczenie rozdzielczości .... Jest to bowiem pierwszy cywilny satelita o tak wysokiej rozdzielczości zdjęć ...

Taka krótka informacja a tyle gniotów !!! już lepiej poczytać coś konkretnego na ten temat
http://www.geoforum.pl/pages/index.php?pag...&archieve=0

Podsumowując
1) pamiętam jak redakcja przekonywała nas kiedyś, że przejście z 2 miesięcznika na wersją
comiesięczną jest jak najbardziej zasadne ! Czytelnicy się buntowali woleli mieć 2 miesięcznik.
a teraz co - pewnie "gupio" jest się redakcji przyznać ze wracają do starego i że czytelnicy wtedy mieli rację.
tylko piszą że tych przykładów nie jesteśmy wstanie przerobić !!
taak ... grafika opisana w kursie Pascala mi się renderuje miesiąc i drugi potrzebuję na
skończenie przepisywania procedury wyświetlającej słowo PASCAL.

2) w czasopiśmie zaczęło się panoszyć "gadżeciarstwo" na potęgę ...

Czasopismo KŚE jest dla wieloletnich czytelników czasopisma KŚ ... i tyle, już nie próbuje być czymś więcej ...
Na pewno już zrezygnuję z prenumeraty w najbliższym czasie ..
NEXT - pierwsze 3 numery miał super ale teraz też spadł ... ale chyba nie tak nisko jak KŚE.

W dalszym ciągu brak czasopisma pośredniego pomiędzy Software Journal Development 2.0 a zwykłymi czasopismami. KŚE nie ma szans na wypełnienie tej luki.

Pozdrawiam,
Artur K.
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Omen 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 138

Napisano 24 styczeń 2009, 12:38

Cytat

Nie mogę znaleźć cen PHP Solutions i Linux+, ale pewnie są drogie.

Przerzuciłem się na prenumerate Linux+. Koszt jednego egzemplarza to 24.90 PLN.
Mac Pro 8- Core Intel Xeon 3GHz :)
2x 3.0GHz Quad-Core Intel Xeon 5300 | 8MB pamięci podręcznej L2 na procesor | Dwie niezależne 64-bitowe magistrale typu frontside 1,33GHz | Pamięć RAM 4 GB (4x1024MB) 667MHz DDR2 EEC | GeForce 7300 GT z 256MB | 750GB Serial ATA 3Gb/s, 7200 |
i
Intel Core 2 Quad Q6600 4x 2,4 GHz | 2 GB RAM | GeForce 9600GT 1024/256 | 2x Samsung 320 GB RAID 0 - Win XP SP2 | WD Caviar 40 GB - Linux Debian AMD64 Lenny
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   doomx 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 7

Napisano 01 luty 2009, 22:49

Ja to widzę tak: odkąd ekspert zaczął obniżać poziom pisma, zaczął też tracić czytelników. Więc obniżyli cenę, żeby zwiększyć sprzedaż ale to nie pomogło; dla ratunku zaczęli łączyć numery ażeby nie zbankrutować. Taka jest smutna prawda. Ten Titanic ciągle nabiera wody.
Gdyby sztywno trzymali wysoki poziom pisma to by wszystko potoczyło się inaczej. Kiedyś ich wielkim asem było programowanie - realizowali ambitne projekty, rozłożone na 2,3,4 numery, wytłumaczone w ciekawy sposób.
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   p1101 

• Trzygwiazdkowy użytkownik
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 04 luty 2009, 12:43

Pora się odezwać :-)

Może się mylę, może poziom gazety teraz naprawdę sięgnął dna i jest drukowana na papierze toaletowym, ale zwrócił ktoś uwagę na to, kto tu pisze? Chodzi mi od daty rejestracji - ludzie, który zarejestrowali się dawno i pamiętają wczesne wydania eksperta, które rzekomo były na wysokim poziomie. Ale może warto wziąc na to małą poprawkę, ze względu na własny poziom umiejętności, który też wzrasta? Każdy ocenia gazete przez pryzmat tego, co sam potrafi. Przez ten czas (od 1 numeru do teraz) Wy przecież też podnieśliście swoje umiejętności nawet bez udziału gazety. A czasopismo nie może isć razem z Waszymi umiejętnościami, bo wtedy byłoby tylko dla tych, którzy czytają je od zawsze.

Skoro dawniej czytając Eksperta naprawdę się czegoś wartościowego dowiadywaliście, zapewne i teraz nowy użytkownik w wieku 14-16 lat (zdaje mi się, że to był dominujący przedział wiekowy pierwszych - pewnie i bieżących - numerów) dowiaduję się nowych rzeczy, które teraz dla Was są po prostu banalne? Czemu jak mniemam nie wypowiedziała się tu osoba z gimnazjum czytająca Eksperta od 3 numerów, że jest za niski dla niej poziom? A Ekspert trafia właśnie do takich odbiorców, bo to nie jest czasopismo dla inżynierów. Jeśli wciąż chcecie się uczyć, to rola gazety została spełniona i zakończona. A przyszła pora na książki i kursy lub studia w tym kierunku, gdzie na pewno na poziom tez będziecie narzekać, ale na to, że zbyt wysoki.

Pozdrawiam :)

Użytkownik p1101 edytował ten post 04 luty 2009, 12:44

"Prawdziwie wielcy ludzie wywołują w nas poczucie, że sami możemy się stać wielcy."
Mark Twain.
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   doman18 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 319

Napisano 10 luty 2009, 18:08

@p1101
Nie chce mi się grzebać w moim małym archiwum gazetek i podawać dokładnego numeru żeby nie rozwalać tego skrzętnie poukładanego stosiku. Ale do dziś pamiętam jeden z numerów zwykłego komputer świata w którym był artykuł o (uwaga!) REJESTRZE!! Dzięki temu artykułowi przestałem się bać tego tworu który wcześniej wydawał mi się czymś tylko dla wtajemniczonych. Do tego pięknie opisane jak tworzyć własne pliki .reg . Więc owszem masz rację że czytelnicy stali się bardziej wymagający ale chyba widzisz różnicę między przeszłoscią a teraźniejszością. Kiedyś też oponowałem że nic się nie dzieje złego.

A teraz sięgam do EKSPERTA Plus "Kopiuj bez ograniczeń" i co tam znajduję? Porady typu "jak ściągać filmiki z youtube" albo jak ściągać pliki emulem albo uTorrentem (przypominam, znajduje to w czasopiśmie które ma EKSPERT w tytule. Oczywiście nie mówię o całości artykułów bo niektóre z nich trzymają jakiś poziom ale i tak raczej powinny być w podstawowym piśmie a nie w ekspercie. Ciekawe byłoby natomiast rozszerzenie artykułu o korekcji dźwięku typu "jak poprawiać jakość nagrań koncertowych" albo "jak wyciąć głos wokalisty" czy miksowanie nagrań, płynne przejścia itp.
Następny artykuł: kolekcje - dlaczego nie rozwiniecie tematu o kolekcjach płyt cd z software tylko chyba milionowy raz widzę jak zrobić kolekcję zdjęć w Picasie i muzyki a zaledwie kilka zdań o programach. Przecież budowanie takiej bazy danych to szalenie przydatna sprawa dla tych co mają stosy płytek z gazet. Nieraz zdarza mi się odnajdywać jakiś przypadkowo jakiś program na płycie i mówić "kurcze czemu 3 tygodnie temu o nim nie wiedziałem gdy miałem zrobić coś tam". Jak dotąd w żadnej gazecie nie widziałem porządnego poradnika o tym. Zresztą ostatnio widziałem jakie świetne rzeczy robią ludzie w takim darmowym GIMPIE! Czy nie dałoby się wcisnąć jakiegoś małego tutoriala o tym? Chyba to było by o niebo ciekawsze niż artykuł "Ściąganie z p2p!" :/ Do tego obcięliście jeden z działów który naprawdę był ciekawy dla starszych czytelników - Kącik Linuksowy.

Teraz przejdźmy do zawartości CD. Czy potrzebny nam po raz tysięczny NET Framework który obowiązkowo jest na każdej płycie? Czemu nie dacie prześwietnego AIMPA albo screamera tylko 100 raz winamp który chyba niedługo stanie się systemem operacyjnym? Jedyne co mnie zainteresowało to alternatywy programu FineReadera i pełna wersja UltraISO.

Ale te wszystkie apele to i tak groch o ścianę, kto czyta forum? Ja coraz rzadziej tu zaglądam
AMD Athlon 1700+|Epox 8RDA+ | 2x256MB Goodram PC3200 DIMM DDR + 256MBNanya PC2100| Geforce 2 440 MMX | HDD Seageate 160GB + SAMSUNG 80GB 7200 rpm 2MB ATA| DVD Writer Pioneer DVR 116D | Mysz A4Tech X738k + program Oscar
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
0

• 2 stron +
  • 1
  • 2