Komputer Świat Ekspert - Forum: Komentarze do numeru 6/2008 - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Komentarze do numeru 6/2008

#1 Guest_Michał_Klim_*

• Grupa: Guests

Napisano 05 czerwiec 2008, 18:03

Czy jest ktoś kto nabył aktualny numer Eksperta? Ciekaw jestem czy coś zmieniło się po niemałej klapie z okazji 50 numeru, czy może nadal serwują nam drugi Komputer Świat jak gdyby nigdy nic?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Sobian 

• Miszcz
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 205

Napisano 05 czerwiec 2008, 18:39

Hmmmm... Szczerze to sam nie wiem co powiedzieć. Jeden artykuł o c++ i kurs PHP.
Ale tak kilka rzeczy przez które się zawiodłem :D
1) Artykuł O windowsie. Przeciez podobny był dużo wcześniej. Dla mnie to bło bez sensu dawać to samo
2) Artykuł o telefonach komórkowych :P Rady dla ekspertów "Jak włączyc dyktafon" :P Albo "Wysyłamy MMS"
3) No i niezawodne triki Eksperta:P Same Asy niby :P "Pokaz slajdów jako wygaszacz" :P "Wyłączamy raporty o błędach"
4) System na kluczu USB. Nie wiem czy to już było, napewno coś podobnego.
Ogólnie nie wiem co powiedzieć. Kupywać czy nie. Ja kupiłem i chyba troche żałuje. Najlepiej pójśc do sklepu zobaczyć co jest i wtedy zdecydować pozdro :)

Użytkownik Sobian edytował ten post 05 czerwiec 2008, 18:44

...:::[K&D]Clan:::...
http://www.kd-team.pl/
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   moczul 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 434

Napisano 05 czerwiec 2008, 19:07

na http://www.ks-ekspert.pl/ znajduje sie opis obecnego numeru
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   piotreq39 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 3

Napisano 05 czerwiec 2008, 20:19

Witam!
Kupiłem obecny numer Eksperta i jestem bardzo rozczarowany. Artykuł "Windows z bliska" opisuje między innymi historie powstawania windowsa - to już było w numerze 1/2007. Kolejnym złym pomysłem jest opisywanie: jak podłączyć telefon do komputera itd. Nie rozumiem również dlaczego zostały wyrzucone artykuły o Linuksie i częściowo o programowaniu - to przecież EKSPERTÓW interesuje najbardziej ;) . Ciągle poruszane tematy to odzyskiwanie i szyfrowanie danych itp. Nad zakupem kolejnego numeru będę musiał się poważne zastanowić.
Pozdrawiam!

Użytkownik piotreq39 edytował ten post 05 czerwiec 2008, 20:20

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   greg0ry 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 16

Napisano 05 czerwiec 2008, 22:02

przejrzałem w Empiku nowego Eksperta i dziękując odłożyłem na półkę. Mam pytanie: czy gazeta sięgnęła już całkowicie dna?! - chyba tak!!
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Slavo 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2329

Napisano 05 czerwiec 2008, 22:39

No nie powiem, niezła krytyka :)
0

#7 Użytkownik jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3531

Napisano 07 czerwiec 2008, 12:04

Czarna wizja - czy to tego zmierzacie? Za kilka miesięcy do kiosków trafi KŚ Lamer (?)

Wydanie oceniam po spisie treści z opisami i fragmentami stron - tak jak poprzedni numer. Uwagi pozostają te same.

Do zadań specjalnych - o telefonach komórkowych
Artykuł można napisać na miarę KŚ lub KŚE. Rady "Jak włączyć dyktafon" bądź "Wysyłamy MMS [z telefonu]" (jak ktoś wyżej napisał) rzeczywiście nadają się do KŚ. Zaawansowani oczekują czegoś więcej.

W szyku obronnym + Pliki jak w sejfie
To już jest podejrzane. :busted_blue: Efekt DEJA VU. Odnośnie art. o zagrożeniach - tak naprawdę nie pomogą żadne programy monitorujące na bieżąco pliki, które tylko zajmują dużo pamięci i spowalniają pracę komputera, jeśli użytkownik korzysta z sieci nierozważnie i nie zna podstawowych zasad bezpieczeństwa.

Programowanie
Wierzmy wszyscy, że ten dział powróci. :) Jeśli w kursie PHP pokazali, jak łączyć się z bazą za pomocą MySQLi lub PDO, to duży plus. Jeśli przy pomocy starego interfejsu do MySQL, to -----. Kącik algorytmiczny podtrzymuje wyższy poziom dawnego (i może przyszłego) Eksperta. Artykuł o sortowaniu danych powinien być ciekawy.

Sprzęt i Nowe Technologie
Zdaje się, że to też ciekawy artykuł. :) Redakcja zna się na sprzęcie, dlatego gazeta całkowicie nie upadła.

Rusz się we Flashu
Choć nie popieram reklam we Flashu (wtyczkę włączam tylko wtedy, gdy potrzeba), dobre i to. Rada: nie ulegajcie trendom i pokusom komercji. Bardziej interesujący byłby z pewnością artykuł o tworzeniu gry - np. typu escape z zaawansowanymi efektami, które nie obciążają komputera.

Multimedia i inne artykuły
Dział Multimedia z pewnością przyciągnie nowych użytkowników. Art. o projektorach to nareszcie nowość, lecz strona tytułowa woła o pomstę do nieba! Kto chce pooglądać dzieła sztuki, niech idzie do muzeum lub wejdzie na stronę artystyczną. Kto się zgadza? Ponadto cień projektora zasłania treść! Teraz spójrzcie na emblemat artykułu Fabryka MP3. Rozmiar jest odpowiedni. Tylko dlaczego maszynka do mięsa? Czy to ma związek z tematem?

Inne uwagi
  • Proponuję zlikwidować kącik P2P, jeśli ciągle tam się znajdują porady do programów typu KaZaA, BitTorrent... Miejsce lepiej przeznaczyć na inne tematy, np. programowanie.
  • Czasopismo komputerowe kupuje się głównie po to, aby przeczytać ciekawe artykuły oraz zdobyć tanio pełne wersje programów. Obrazki tytułowe na pół (lub większość!) strony są tylko wypełnieniem pustego miejsca i obniżają wartość gazety.
  • Co się stało z działem LINUX? Dlaczego PROGRAMOWANIE przekształcił się w: DLA AMBITNYCH?
  • Czytelników tracicie też przez zdychającą stronę KS-EKSPERT.PL z nieaktualnymi i sztywnymi informacjami. Połowa odnośników nie działa. Czy nie lepiej powierzyć moderatorom zrobienie nowej, lecz w pełni funkcjonalnej (pisałem o tym kilka postów wyżej)?
Mimo to dla kilku dobrych artykułów i (0;1) użytecznych pełnych wersji szkoda kupować gazety nawet po niskiej cenie.

Werdykt: znacznie lepiej, lecz pismo przeznaczone wciąż dla początkujących i średnio zaawansowanych. Dajmy Ekspertowi jeszcze szansę na poprawę. Niechaj ktoś, kto kupił ostatnie wydanie, szczegółowo je zrecenzuje.

@rys.marcin: Masz rację, że należy dać Ekspertowi ostatnią szansę. Potem poprzeczka będzie rosnąć....................

Użytkownik tszydlowski edytował ten post 09 lipiec 2010, 16:03

Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 369

Napisano 07 czerwiec 2008, 14:28

Wyświetl postUżytkownik Ferrari dnia 07.06.2008 13:04 napisał

Werdykt: znacznie lepiej, lecz pismo przeznaczone wciąż dla początkujących i średnio zaawansowanych. Dajmy Ekspertowi jeszcze szansę na poprawę. Niechaj ktoś, kto kupił ostatnie wydanie, szczegółowo je zrecenzuje.

Ja napiszę tak... Trochę stanowczości. Ile jeszcze redakcja ma dostawać szans? To mi przypomina rozpieszczanie przez matkę dziecka np. "teraz ci popuszczę, ale następnym razem dostaniesz" - a za 5 znów broi, a matka z tym samych tekstem. Niedługo redakcja przyzwyczai się do takiego zachowania czytelników i wtedy dopiero poziom pisma poleci. Jak dziecko broi (w domyśle redakcja), to należy je skarcić. Wtedy sie nauczy.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Hery Sasta 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 09 lipiec 2008, 21:27

Dopiero niedawno miałem okazję zaznajomić się z treścią numeru 6/2008 ale jeden z zamieszczonych tam tekstów szczególnie przykuł moją uwagę (w niekoniecznie pozytywnym sensie).
Mianowicie chodzi o artykuł "Windows z bliska" i praktycznie wszystkie fragmenty dotyczące kernela Singularity. Zacznijmy jednak od początku:

Cytat

Zmianie ma ulec filozofia funkcjonowania systemu: zarówno istotne części systemu jak i dane użytkownika mają być przechowywane w internecie.
To prawda, ale pomysł umieszczenia danych użytkownika w internecie dotyczy Windowsa Seven i rozbudowania usługi Windows Live o czym można przeczytać tutaj [1]. Singularity ma zupełnie inne założenia o czym za chwilę.

Cytat

...trwają pracę nad nowa wersją kernela Windows, który znany jest pod nazwą kodową Singularity

Singularity od początku był eksperymentem Microsoftu i nigdy nie był traktowany jako potencjalny kernel dla Windowsa o czym świadczy choćby Wikipedia [2].

Cytat

Dzieki temu mają się zmniejszyc wymagania sprzętowe...

Wymagania sprzętowe mają się zmniejszyć w MinWin czyli kernelu porojektowanym dla Windows Seven, Singularity to osobna "klasa".

Teraz może małe wyjaśnienie na jakiej zasadzie działa Singularity. Jego "odmienność" polega na przystosowaniu się do uruchamiania programów praktycznie tylko i wyłącznie działających pod platformą .NET. Dzięki kompilacji JIT można dokładnie kontrolować przebieg działania programu i zamiast powolnej sprzętowej ochrony pamięci można zastosować szybką - programową. Więcej o Singularity napisałem tutaj [3].

Odnosze wrażenie jakby ktoś w redakcji pomylił ze sobą MinWin oraz Singularity traktując je jako jeden kernel.

PS Jako ciekawostkę dodam że Microsoft upublicznił kod źródłowy Singularity już jakiś czas temu.

[1] http://vista.blorge.com/2008/05/12/microso...-it-until-2010/
[2] http://en.wikipedia....erating_system)
[3] http://hsasta.quarnos.org/2008/01/05/zarza...emy-operacyjne/
0

Strona 1 z 1