Komentarze do numeru 6/2008
Napisano 05 czerwiec 2008, 18:39
Ale tak kilka rzeczy przez które się zawiodłem :D
1) Artykuł O windowsie. Przeciez podobny był dużo wcześniej. Dla mnie to bło bez sensu dawać to samo
2) Artykuł o telefonach komórkowych :P Rady dla ekspertów "Jak włączyc dyktafon" :P Albo "Wysyłamy MMS"
3) No i niezawodne triki Eksperta:P Same Asy niby :P "Pokaz slajdów jako wygaszacz" :P "Wyłączamy raporty o błędach"
4) System na kluczu USB. Nie wiem czy to już było, napewno coś podobnego.
Ogólnie nie wiem co powiedzieć. Kupywać czy nie. Ja kupiłem i chyba troche żałuje. Najlepiej pójśc do sklepu zobaczyć co jest i wtedy zdecydować pozdro
Użytkownik Sobian edytował ten post 05 czerwiec 2008, 18:44
Napisano 05 czerwiec 2008, 19:07
Napisano 05 czerwiec 2008, 20:19
Kupiłem obecny numer Eksperta i jestem bardzo rozczarowany. Artykuł "Windows z bliska" opisuje między innymi historie powstawania windowsa - to już było w numerze 1/2007. Kolejnym złym pomysłem jest opisywanie: jak podłączyć telefon do komputera itd. Nie rozumiem również dlaczego zostały wyrzucone artykuły o Linuksie i częściowo o programowaniu - to przecież EKSPERTÓW interesuje najbardziej
Pozdrawiam!
Użytkownik piotreq39 edytował ten post 05 czerwiec 2008, 20:20
Napisano 07 czerwiec 2008, 12:04
Wydanie oceniam po spisie treści z opisami i fragmentami stron - tak jak poprzedni numer. Uwagi pozostają te same.
Do zadań specjalnych - o telefonach komórkowych
Artykuł można napisać na miarę KŚ lub KŚE. Rady "Jak włączyć dyktafon" bądź "Wysyłamy MMS [z telefonu]" (jak ktoś wyżej napisał) rzeczywiście nadają się do KŚ. Zaawansowani oczekują czegoś więcej.
W szyku obronnym + Pliki jak w sejfie
To już jest podejrzane.
Programowanie
Wierzmy wszyscy, że ten dział powróci.
Sprzęt i Nowe Technologie
Zdaje się, że to też ciekawy artykuł.
Rusz się we Flashu
Choć nie popieram reklam we Flashu (wtyczkę włączam tylko wtedy, gdy potrzeba), dobre i to. Rada: nie ulegajcie trendom i pokusom komercji. Bardziej interesujący byłby z pewnością artykuł o tworzeniu gry - np. typu escape z zaawansowanymi efektami, które nie obciążają komputera.
Multimedia i inne artykuły
Dział Multimedia z pewnością przyciągnie nowych użytkowników. Art. o projektorach to nareszcie nowość, lecz strona tytułowa woła o pomstę do nieba! Kto chce pooglądać dzieła sztuki, niech idzie do muzeum lub wejdzie na stronę artystyczną. Kto się zgadza? Ponadto cień projektora zasłania treść! Teraz spójrzcie na emblemat artykułu Fabryka MP3. Rozmiar jest odpowiedni. Tylko dlaczego maszynka do mięsa? Czy to ma związek z tematem?
Inne uwagi
- Proponuję zlikwidować kącik P2P, jeśli ciągle tam się znajdują porady do programów typu KaZaA, BitTorrent... Miejsce lepiej przeznaczyć na inne tematy, np. programowanie.
- Czasopismo komputerowe kupuje się głównie po to, aby przeczytać ciekawe artykuły oraz zdobyć tanio pełne wersje programów. Obrazki tytułowe na pół (lub większość!) strony są tylko wypełnieniem pustego miejsca i obniżają wartość gazety.
- Co się stało z działem LINUX? Dlaczego PROGRAMOWANIE przekształcił się w: DLA AMBITNYCH?
- Czytelników tracicie też przez zdychającą stronę KS-EKSPERT.PL z nieaktualnymi i sztywnymi informacjami. Połowa odnośników nie działa. Czy nie lepiej powierzyć moderatorom zrobienie nowej, lecz w pełni funkcjonalnej (pisałem o tym kilka postów wyżej)?
Werdykt: znacznie lepiej, lecz pismo przeznaczone wciąż dla początkujących i średnio zaawansowanych. Dajmy Ekspertowi jeszcze szansę na poprawę. Niechaj ktoś, kto kupił ostatnie wydanie, szczegółowo je zrecenzuje.
@rys.marcin: Masz rację, że należy dać Ekspertowi ostatnią szansę. Potem poprzeczka będzie rosnąć....................
Użytkownik tszydlowski edytował ten post 09 lipiec 2010, 16:03
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 07 czerwiec 2008, 14:28
Użytkownik Ferrari dnia 07.06.2008 13:04 napisał
Ja napiszę tak... Trochę stanowczości. Ile jeszcze redakcja ma dostawać szans? To mi przypomina rozpieszczanie przez matkę dziecka np. "teraz ci popuszczę, ale następnym razem dostaniesz" - a za 5 znów broi, a matka z tym samych tekstem. Niedługo redakcja przyzwyczai się do takiego zachowania czytelników i wtedy dopiero poziom pisma poleci. Jak dziecko broi (w domyśle redakcja), to należy je skarcić. Wtedy sie nauczy.
Napisano 09 lipiec 2008, 21:27
Mianowicie chodzi o artykuł "Windows z bliska" i praktycznie wszystkie fragmenty dotyczące kernela Singularity. Zacznijmy jednak od początku:
Cytat
Cytat
Singularity od początku był eksperymentem Microsoftu i nigdy nie był traktowany jako potencjalny kernel dla Windowsa o czym świadczy choćby Wikipedia [2].
Cytat
Wymagania sprzętowe mają się zmniejszyć w MinWin czyli kernelu porojektowanym dla Windows Seven, Singularity to osobna "klasa".
Teraz może małe wyjaśnienie na jakiej zasadzie działa Singularity. Jego "odmienność" polega na przystosowaniu się do uruchamiania programów praktycznie tylko i wyłącznie działających pod platformą .NET. Dzięki kompilacji JIT można dokładnie kontrolować przebieg działania programu i zamiast powolnej sprzętowej ochrony pamięci można zastosować szybką - programową. Więcej o Singularity napisałem tutaj [3].
Odnosze wrażenie jakby ktoś w redakcji pomylił ze sobą MinWin oraz Singularity traktując je jako jeden kernel.
PS Jako ciekawostkę dodam że Microsoft upublicznił kod źródłowy Singularity już jakiś czas temu.
[1] http://vista.blorge.com/2008/05/12/microso...-it-until-2010/
[2] http://en.wikipedia....erating_system)
[3] http://hsasta.quarnos.org/2008/01/05/zarza...emy-operacyjne/
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty