Komputer Świat Ekspert - Forum: Komentarze do numeru 7/2008 - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Komentarze do numeru 7/2008 Czy Ekspert wrócił do formy?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3531

Ikona posta  Napisano 02 lipiec 2008, 23:30

Czy Ekspert powrócił do formy? Może trzeba zatrudnić hakera - najlepiej obcokrajowca. ;)

Informacji na temat nowego KŚE nie ma jeszcze w kiosku ASP. Jak pojawi się spis treści, ocenię numer. Do tych, którzy go kupili - było warto? Co jest ciekawego? Czy Ekspert odzyskał swą dawną świetność?

Użytkownik Ferrari edytował ten post 03 lipiec 2008, 09:49

Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   zoax 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5

Napisano 03 lipiec 2008, 20:36

Moim znaniem jest coraz gorzej
Prawie jedna czwarta numeru jest poświecona omówieniu zasad składania komputera ( i to niekiedy naprawde nielogicznie)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Boberros 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 03 lipiec 2008, 21:43

Co miesiąc nowa dostawa kolorowego papieru toaletowego :D
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   moczul 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 434

Napisano 04 lipiec 2008, 10:30

Wyświetl postUżytkownik Ferrari dnia 03.07.2008 0:30 napisał

Czy Ekspert powrócił do formy? Może trzeba zatrudnić hakera - najlepiej obcokrajowca. ;)

Informacji na temat nowego KŚE nie ma jeszcze w kiosku ASP. Jak pojawi się spis treści, ocenię numer. Do tych, którzy go kupili - było warto? Co jest ciekawego? Czy Ekspert odzyskał swą dawną świetność?

Potrafisz ocenić gazetę po spisie treści. Polecam wybrać się do empiku, saloniku etc. i przejrzeć eksperta.

BTW Kilka numerów wcześniej było opisane kilka zasad dot. dobrej strony www. Żadnej z nich nie spełnia Ekspert, przestarzałe informacje, na aktualizacje trzeba czekać kilka dni(mam piątek, ekspert wyszedł w środę) no i jeszcze teraz te reklamy :/

Ja już nie kupuję :)
0

#5 Guest_Michał_Klim_*

• Grupa: Guests

Napisano 04 lipiec 2008, 11:01

Jest jeszcze tyle innych sposobów na wejście w posiadanie Eksperta, ale o tym cicho-sza bo wszystkie fora się tego boją. Ale kupować już nie będę.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3531

Napisano 04 lipiec 2008, 11:33

Jest przeciek: Komputer ŚWIAT Ekspert 7/2008

Pełne wersje z tej samej kategorii oprócz KoolWizard oraz Paragon Drive Copy, którego jeszcze raczej nie było. Czy ktoś próbował możliwości pierwszego z nich? Trza wykopać jeszcze spis treści i opisy artykułów. Jeśli wydanie okaże się lamerskie jak poprzednie, przestanę polecać pismo i interesować się nim. Może przejdę do konkurencji.

Użytkownik Ferrari edytował ten post 04 lipiec 2008, 11:50

Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#7 Guest_Michał_Klim_*

Napisano 04 lipiec 2008, 12:39

Ten cały KoolWizard to coś w rodzaju alternatywy dla tych którzy nie chcą/nie potrafią/nie mają czasu bawić się Flashem 8 lub CS3. "Designed to let you be productive and get results in minutes, KoolWizard (a lite version of KoolMoves) focuses on text and image effects" - czyli okrojony KoolMoves, w którym możesz sobie stworzyć prosty baner. Być może dobry do nieprofesjonalnych zastosowań.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek92 

• Koder Java, C++, PHP, (X)HTML
  • Pip
  • Postów 240

Napisano 04 lipiec 2008, 14:04

Hmm.. to się pokuszę o trochę większą opinię (trochę ;) ).

Nie ma programowania! Czy Redakcja sobie żartuje?

Instalacja MySQL-a to niby "Dla ambitnych"? Mój 6-letni kuzyn zainstalował MySQL-a bez mojej pomocy. No, może nie wiedział co to transakcje ale tego Ekspert też nie wyjaśnił. A Oracle XE? MS SQL Server Express? Chociaż to tylko bezpłatne wersje, proszę zobaczyć na MySQL-a który do zastosowań komercyjnych też chce kasy. Artykuł fajny, ale kompletnie nieprzemyślany.

Ogólnie poziom tekstu się trochę podwyższył, jednak takimi plamami jak brak programowania(w kółko to powtarzam, ale jak widzę słowa Redakcji -"Programowanie było jest i będzie" to mnie szlak trafia :D ) no i ten art o bazach, w którym nie uwzględniono nawet notki o tak potężnych narzędziach j/w wymieniłem, trochę mogą zirytować czytelników.

Redakcjo, czy ktoś czyta te kolejne złe wiadomości? Lekkie podniesienie jakości tekstu(które odczułem czytając początkowe artykuły) dużo nie da!

Jestem stałym czytelnikiem Eksperta i tak szybko się nie zrażę, ale myślę także, że słowa krytyki (konstruktywnej) dają same plusy. Czy Redakcja skorzysta z moim uwag? Nic nie straci, a może zyskać wiele...
0

#9 Guest_Michał_Klim_*

Napisano 04 lipiec 2008, 14:30

Wyświetl postUżytkownik Tomek92 dnia 04.07.2008 15:04 napisał

Jestem stałym czytelnikiem Eksperta i tak szybko się nie zrażę

Powodzenia... :D

Czy Redakcja skorzysta z moim uwag? Nic nie straci, a może zyskać wiele...

Uważaj bo skorzystają ;)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   polasek 

• divomaniac
  • PipPip
  • Postów 724

Napisano 04 lipiec 2008, 22:33

Wyświetl postUżytkownik moczul dnia 04.07.2008 11:30 napisał

Potrafisz ocenić gazetę po spisie treści.

Eksperta da się ocenić nawet tylko po spisie treści. A czasem to i nawet po okładce.
Dzis zajrzałem do kącika prasowego i czasopismo staję poważną konkurencją dla papierów typu "Mola" i "Velvet".
Poza działem o nowościach to nie ma w tej gazecie nic ciekawego...
P.s. Czasem to już wole świerszczyk przeczytac...
<ziuta> Jesteś głupi jak mój pies przed narodzinami
<woo> A ty pusta jak about:blank...
0

#11 Guest_Michał_Klim_*

Napisano 04 lipiec 2008, 22:35

Wyświetl postUżytkownik polasek dnia 04.07.2008 23:33 napisał

P.s. Czasem to już wole świerszczyk przeczytac...

Ten mniej czy bardziej dla dzieci :>
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   polasek 

• divomaniac
  • PipPip
  • Postów 724

Napisano 04 lipiec 2008, 22:59

Wyświetl postUżytkownik Michał_Klim dnia 04.07.2008 23:35 napisał

Ten mniej czy bardziej dla dzieci :>

Mniej są w necie, a poza tym takich lepiej nie przegladac w kaciku prasowym :P Te bardziej dzis przejrzalem po ekspercie :D
<ziuta> Jesteś głupi jak mój pies przed narodzinami
<woo> A ty pusta jak about:blank...
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   radiator 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 105

Napisano 05 lipiec 2008, 15:38

mam eksperta od 1 numeru. juz w zeszym roku mialem wahania czy kontunuowac kupowanie tego pisemka. Dalem szanse! i lipa. ostatni numer 6/2008 tak zrazil mnie co do jakosci artow i poziomu oraz co do jakosci paieru ze zaczne sciagac eksperta juz tylko w wersji elektronicznmej i zeskanowanej przez kogos. Uwazam ze next jest lepszy dla zaawansowanych usero. chociaz numer czerwcowy tez nie bajlepszy niestety!
Ekspert nie aktualizuje swojej strony jak to mialo miejsce na samym poczatku. Mysle ze troche sie przelicza jak nikt nie bedzie chcial kupowac papki z paragonami co miesiac!! albo softem do rejestru tweakowania OSa czy czyszczenia rejestru!!!!! No coz lata swietnosci to pismo ma juz za soba. Dam szanse magazynowi next!
pozdrawiam

ps. tweaki w stylu co zmienic w FF aby stronka sie szybciej wczytywala chyba do zadan dla advanced users nie nalezy?? a moze sie myle??

ps2 co do jednego z przedmowcow odnoscie MySqla. byl jakies czas temu opis polecen w MySqlu. Spodziewalem sie czegosc wiecejjjjj a tu troche komend i po arcie!!
pozdro dla Ekspertow
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Boberros 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 05 lipiec 2008, 16:23

Ja już nie kupuję Eksperta, bo nie jest tego wart, ale jak wspomniano są inne drogi do zdobycia jego, bo za darmo to darowanemu koniu w zęby się nie zagląda ;]
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3531

Napisano 05 lipiec 2008, 18:34

To już lepiej kupować FAKT. Przynajmniej coś ciekawego można przeczytać, pomijając artykuły na poziomie <0. :roll1: Co sądzicie o stronie gazety? EKSPERT już nie jest Ekspertem. Wraz z konkursem nadeszła nowa era. To już Komputer ŚWIAT +. Dostali szansę od stałych czytelników, ale jej nie wykorzystali.

Redakcja celowo nie zabiera głosu na forum. Po prostu nie planują odnowy czasopisma. KŚ+ można ściągnąć z każdego dobrego warezowa. Nie jestem piratem, więc nie robię tego. W sieci Webb są setki świetnych artykułów i kursów: PHP, JavaScript, HTML, CSS, a nawet języków kompilowanych, np. tutaj: Magazyn INTERNET.

Dajmy sobie spokój. ASP schodzi na psy tak jak O2. Co najczęściej czytają Polacy? Brukowce zajmują pierwsze miejsca w statystykach, w tym FAKT: 16,62%.

Temat o składaniu komputerów powinien zainteresować każdego, jeżeli jest wyczerpujący i na poziomie. Nie kupiłem numeru, więc nie ocenię. Na naganę zasługuje sam fakt, że wyrzucili na zawsze: PROGRAMOWANIE, GRAFIKA, LINUX... Wszystkie artykuły powinny być dla ambitnych w gazecie, która nazywa się EKSPERT. Nie muszą być wyłącznie dla zaawansowanych i hakerów. Dawniej stosowaliście wyznaczniki trudności i każdy był zadowolony. FAKT - o tym się mówi - od 3 miesięcy.

Nie możesz pogodzić się z FAKTEM, że EKSPERT przerodził się w Komputer ŚWIAT Plus? Napisz do mnie na PW.

PS. Redakcja zagląda na forum - spełnia zachcianki czytelników. Przykład: Nagrywarki Blu-Ray. Pojawił się artykuł o nich. :)

Użytkownik Ferrari edytował ten post 05 lipiec 2008, 19:35

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Paladyn 

• Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1184

Napisano 05 lipiec 2008, 21:04

Ferrari mam dziwne wrażenie, że bardzo ci zależy na czasopiśmie Ekspert. Nie mam pojęcia z czego się to bierze. Chcesz jakiś fachowych porad to kup CHIP-a, bądź wydaj trochę na jakąś porządną książkę. Dużo ciekawych i zaawansowanych porad znajdziesz też w sieci. Robicie z tego wielki problem. Ja przestałem kupować eksperta już dawno temu i wcale tego nie żałuje. Pomagam na forum jak mi się nudzi, szczególnie kiedy widzę, że ktoś jest zdesperowany w związku z problemem z kompem ;) Jak to pisał Grejpfrut14: Jak nie to forum to inne. Nie macie własnych problemów?? Ludzie jedynymi osobami którzy muszą się martwić to redakcja.

Użytkownik Paladyn edytował ten post 05 lipiec 2008, 21:06

0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   leszek1959 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 276

Napisano 06 lipiec 2008, 09:42

Nie ma programowania! Czy Redakcja sobie żartuje?

Bo Redakcja nie czyta postów, a jeżeli czyta - to dlaczego na forum w dziale Polska myśl techniczna dalej jest PROGRAMOWANIE :thumbdown:
Powinno być DLA AMBITNYCH :P jak w Ekspercie.
Redakcja nie jest konsekwentna <_<
I jeszcze jedno.
Po kigo grzyba zamieszczono temat "Zamiast autokomisu" na str. 52.
Dla kogo? Dla kasy, którą redaktor K.D. i Pan Ekspert A.K. z TVN Turbo wzięli za napisanie tego artykułu, aby kupić nowe auto. Nie to czasopismo!
Czytelnikami są ludzie młodzi nastoletni i nie stać ich często na zakup tzw. "KS Eksperta". A co dopiero na Ferrari za 815 tysięcy. Paranoja. Aby kupić samochód wystarczy wpisać w wyszukiwarce jego markę. Po co 3 strony o kupnie samochodu? Od tego są inne czasopisma np: Autogiełda, chyba jednak bardziej poczytne niż Ekspert.
A może redakcję interesuje zmiana tytułu na "AutoEkspert".
Dla poczytności. :no2:

Użytkownik leszek1959 edytował ten post 06 lipiec 2008, 19:06

0

#18 Guest_Michał_Klim_*

Napisano 06 lipiec 2008, 21:46

Wyświetl postUżytkownik leszek1959 dnia 06.07.2008 10:42 napisał

Dla kogo? Dla kasy, którą redaktor K.D. i Pan Ekspert A.K. z TVN Turbo wzięli za napisanie tego artykułu, aby kupić nowe auto. Nie to czasopismo!
Czytelnikami są ludzie młodzi nastoletni i nie stać ich często na zakup tzw. "KS Eksperta". A co dopiero na Ferrari za 815 tysięcy. Paranoja. Aby kupić samochód wystarczy wpisać w wyszukiwarce jego markę. Po co 3 strony o kupnie samochodu?

Mój punkt widzenia jest taki, że wyciskają ostatnią kasę z tonącego tytułu. Ale reklamując Ferrari za taki pieniądz no to ich potelepało. Nie tylko ludzie młodzi ale i osoby które już pracują czytają KSE ale wątpię że jest tu wśród nas ktoś, kto bez sprzedania domu, rodziny i kawałka rodzinnej miejscowości/rodzinnego miasta, mógłby sobie na takie auto pozwolić. A może pan którego mam w avatarze, naopowiadał im że przeciętny informatyk kosi grube tysiące i zakup Ferrari to dla niego jak wypad do sklepu po bułki. Takie to prawdziwe jak płaca minimalna. Ale to już nie temat na ten wątek.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   ferr 

• Stały Uczestnik
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 1049

Napisano 07 lipiec 2008, 14:59

Wyświetl postUżytkownik polasek dnia 04.07.2008 23:59 napisał

Mniej są w necie, a poza tym takich lepiej nie przegladac w kaciku prasowym :P Te bardziej dzis przejrzalem po ekspercie :D

To polecam jeszce Płomyczka :P ;>

Hyh, tak dzisiaj wracałam z Mazur, zatrzymaliśmy się w Nidzicy na 15 minut przerwy, idę do kiosku-a tam nie ma Eksperta...Większość innych tytułów gazet komputerowych jest, a KŚE ani widu ani słychu (rozeszło się szybko czy tak mało egzemplarzy przysłali?nie wiem...). Bo myślałam, że sobie go przynajmniej przejrzę, zanim go otrzymam pocztą. Guzik. Kupiłam sobie popularno-naukową gazetkę...
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   leszek1959 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 276

Napisano 08 lipiec 2008, 15:51

Wyświetl postUżytkownik katarina dnia 07.07.2008 15:59 napisał

(...Hyh, tak dzisiaj wracałam z Mazur, zatrzymaliśmy się w Nidzicy na 15 minut przerwy, idę do kiosku-a tam nie ma Eksperta...

A może w Nidzicy już zmądrzeli i nie sprowadzają Eksperta? :>
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

• Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2872

Napisano 08 lipiec 2008, 16:57

Nie będę się dokładnie rozwodził nad tym numerem.... Ekspertowi obecnie jest bliżej "Komputer Świat", nic się nie zmieniło nadal, cienko, ojj cienko...
Sounds of the Universe.............
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   leszek1959 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 276

Napisano 12 lipiec 2008, 10:24

Od kilku dni nikomu już nie chce się rozwodzić nad tym tematem.
To jest chyba śmierć kliniczna "Eksperta". :rip:
Chyba, że jakaś reanimacja :old: Mocium panie...
0

#23 Guest_Michał_Klim_*

Napisano 12 lipiec 2008, 15:41

Wyświetl postUżytkownik leszek1959 dnia 12.07.2008 11:24 napisał

Od kilku dni nikomu już nie chce się rozwodzić nad tym tematem.
To jest chyba śmierć kliniczna "Eksperta". :rip:
Chyba, że jakaś reanimacja :old: Mocium panie...

Po co w kółko powtarzać że jest źle i niedobrze, wszyscy to widzą. Teraz nawet widać to po stronie KŚE, sobie wymyślili że nie zaktualizują. Forum też się z lekka kruszy, czasami jest znaczna przewaga gości nad zarejestrowanymi użytkownikami. Ale stały skład mamy który się regularnie udziela i jakoś tam będzie.
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   koper9 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 19

Napisano 14 lipiec 2008, 20:28

ojjj ostatnio poziom w naszym "ekspercie" naprawdę się pogorszył :( choćby artykuł "windows z bliska - wszystko o windows" w numerze 6/2008 - tragedia!! jeśli to jest "wszystko" co redakcja wie na temat windows to współczucie ;) masa niepotrzebnych artykułów o bezpieczeństwie - ludzie komputer jest do pracy a nie po to żeby siedzieć przed nim całe dnie i go zabezpieczać... a o reklamach to już nie wspomnę - w numerze 5/2008 na 92 strony gazety aż 14 to reklamy......... brak słów
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   aras16 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 382

Napisano 16 lipiec 2008, 22:55

Niestety poziom spadł i zauważyłem, że gazeta jest coraz trudniej dostępna :/. Według mnie to celowe działanie i ciągłe powtarzanie "Dajmy redakcji jeszcze jedną szansę" nie ma sensu.
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Programmer94 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 06 sierpień 2008, 10:58

Ekspert powoli acz sukcesywnie spada na psy - niestety... .
Od listopada nie kupuję bo bardziej interesuje mnie elektronika.
Czasem jednak przeglądam numery w empiku z żal mi tego miesięcznika, wystarczy porównać okładki ot choćby z numeru 7/07 z aktualnym.
Łezka się w oku kręci jak wspominam "Piłkarzyki w Javie" czy "Sterowanie COMem" lub ostatnią rzecz jaką redakcja zrobiła z pasją czyli kurs tworzenia robota.
Na ekspercie uczyłem się programowania (kurs pascala).
W nas - czytelnikach nadzieja, że ekspert nie umrze - piszmy do redakcji !
Dręczmy ją - nie ma rzeczy niemożliwych ;)

Użytkownik Programmer94 edytował ten post 06 sierpień 2008, 11:01

0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 06 sierpień 2008, 12:13

Wyświetl postUżytkownik Programmer94 dnia 06.08.2008 11:58 napisał

Dręczmy ją - nie ma rzeczy niemożliwych ;)

nie lubie niszczyc ludziom marzen (dobra, kocham to...) ale spamowanie skrzynki z prosbami o 'starego eksperta' raczej malo zmieni jezeli w asp ustalili ze ekspert ma byc wlasnie taki jaki teraz jest ;[
0

Strona 1 z 1