Komputer Świat Ekspert - Forum: Podłączenie laptopa do wieży przez jack'a - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Podłączenie laptopa do wieży przez jack'a

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Ikona posta  Napisano 18 lipiec 2008, 17:58

Witam

Otóż chciałbym podłączyć laptopa do wieży. W laptopie standardowo zielone gniazdo na Jack'a (3,5mm), w wieży również 2xJack 3,5. Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć kabla Jack->2x Jack.

W takim wypadku będę musiał kupić dwa kable Jack->Jack i do tego rozgałęźnik? Czy można to prościej?
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 18 lipiec 2008, 18:36

Wyświetl postUżytkownik rys.marcin dnia 18.07.2008 18:58 napisał

... Czy można to prościej?

Chyba nie :)
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Lupinek 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 399
  • Rejestracja: 23-lipiec 04

Napisano 18 lipiec 2008, 18:42

Wybacz za, być może głupie, pytanie - czy oba wejścia jack w wieży są rzeczywiście wejściami? Oba to input?
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Sznib 

  • buzujolidrinker
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 885
  • Rejestracja: 15-kwiecień 07

Napisano 18 lipiec 2008, 18:49

Wejścia na jack? Mi się wydaje że to wyjście słuchawkowe i ewentualnie line-out. Na wejście powinienes mieć 2xchinch zazwyczaj oznaczone "aux in". Podłączasz kabelkiem jack-chinch.
Gear
cpu: Phenom II X2 550 3,1Ghz @ X3, cooler: Pentagram Karakorum + fanswap Scythe Slipstream 1200RPM, mobo: GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P, ram: Corsair Dominaror 2x2GB DDR3 1600Mhz CL9 + Patriot G2 2x2GB CL9, gpu: Gigabyte Radeon HD7770 OC ver.2, psu: Fortron Epsilon 600W + fanswap Scythe Slipstream 1200RPM, monitor: LG IPS 226
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 18 lipiec 2008, 18:53

Tak, tylko że chinche tam nie wchodzą.. :/

Zdjęcie sytuacji:
Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 18 lipiec 2008, 19:07

Wyświetl postUżytkownik Lupinek dnia 18.07.2008 19:42 napisał

Wybacz za, być może głupie, pytanie - czy oba wejścia jack w wieży są rzeczywiście wejściami? Oba to input?

Właśnie ... dwa razy wejście stereo? :D ... No chyba że ma dwa jednakowe tory wejściowe... tylko po co podłączać jedno źródło na dwa identyczne wejścia?
Jest też możliwe że każde z wejść to MONO.. ale to już by było trochę dziwne. ...No tak teraz widziałem fotkę ... wygląda że ma wyjście 2xmono i dwa na głośniki

Użytkownik 4tel edytował ten post 18 lipiec 2008, 19:18

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Sznib 

  • buzujolidrinker
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 885
  • Rejestracja: 15-kwiecień 07

Napisano 18 lipiec 2008, 19:15

No rzeczywiście wejście na 2 jacki, R i L. Pierwszy raz takie coś widzę.
Najlepsze wyjście to kupić kabelek jack- 2x chinch, chinche uciąć, dokupić 2 wtyczki jack, przylutowac w miejscje chinchy i będzie.
Gear
cpu: Phenom II X2 550 3,1Ghz @ X3, cooler: Pentagram Karakorum + fanswap Scythe Slipstream 1200RPM, mobo: GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P, ram: Corsair Dominaror 2x2GB DDR3 1600Mhz CL9 + Patriot G2 2x2GB CL9, gpu: Gigabyte Radeon HD7770 OC ver.2, psu: Fortron Epsilon 600W + fanswap Scythe Slipstream 1200RPM, monitor: LG IPS 226
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 18 lipiec 2008, 19:40

Jeszcze jedno... Ten kabel to jaką długość powinien mieć? Chodzi mi o to, aby jakość dźwięku nie spadła :). A nie chcę wydawac dodatkowych pieniędzy na pogrubione kable z pozłacanymi końcówkami :P

// w moim przypadku nie powinienem kupic takiego przewodu?

http://www.allegro.pl/item396063560_kabel_...d_059_1_8_.html

w opisie aukcji jest napisane:

Cytat

Przedmiotem aukcji jest kabel zakończony obustronnie wtykami mały JACK 3,5stereo. Stosowany do połączeń np. karta muzyczna głośniki komputerowe z subwoferem gdzie od subwofera wychodzą osobne kable na głośniki

ja podłączam do wieży z której wychodzą osobne kable na głośniki...


/// po zakupie

kupiłem pozłacany rozgałęźnik i pogrubiony kabel z pozłacanymi końcówkami. Mam nadzieję, że nie będzie problemów :).

Użytkownik rys.marcin edytował ten post 18 lipiec 2008, 20:21

0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Sznib 

  • buzujolidrinker
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 885
  • Rejestracja: 15-kwiecień 07

Napisano 19 lipiec 2008, 06:12

Ten rozgałęźnik to nie taki chyba jak ma być. Potrzebujesz jack stereo na wyjściu karty dźwiękowej i 2 x jack mono do wiezy. Czyli powinieneś wziąść rozgałęźnik jack in - 2x jack. Tymczasem wziąłeś 2x jack in - jack out.
Tak jak tu:
http://www.allegro.pl/item396064102_rozgal...wtyki_459_.html
tylko jacki, nie RCA. Niestety gotowca na Allegro nie widać, pozostaje zrobić samemu.

Użytkownik Sznib edytował ten post 19 lipiec 2008, 06:15

Gear
cpu: Phenom II X2 550 3,1Ghz @ X3, cooler: Pentagram Karakorum + fanswap Scythe Slipstream 1200RPM, mobo: GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P, ram: Corsair Dominaror 2x2GB DDR3 1600Mhz CL9 + Patriot G2 2x2GB CL9, gpu: Gigabyte Radeon HD7770 OC ver.2, psu: Fortron Epsilon 600W + fanswap Scythe Slipstream 1200RPM, monitor: LG IPS 226
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 19 lipiec 2008, 07:55

Jest napisane, że "służy do rozgałęziania sygnału audio, np. w celu podłączenia słuchawek i głośników do jednego gniazda słuchawkowego w komputerze". W tym podanym przez Ciebie rozgałęźniku bym musiał przerabiać trzy końcówki... Końcówkę męską rozgałęźnika chcę włożyć do karty dźwiękowej, wystawać będą 2 żeńskie, które podłącze z żeńskimi w wieży za pomocą tego drugiego kabla.

Nie wiem czy dobrze napisałem już w końcu :P

Użytkownik rys.marcin edytował ten post 19 lipiec 2008, 09:17

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Sznib 

  • buzujolidrinker
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 885
  • Rejestracja: 15-kwiecień 07

Napisano 19 lipiec 2008, 09:24

No tak, nie pomyślałem o takim sposobie. Moja wina :). Tak czy inaczej nawet podłączając w ten sposób co napisałeś będziesz potrzebował 2 kabelki jack-jack.
Gear
cpu: Phenom II X2 550 3,1Ghz @ X3, cooler: Pentagram Karakorum + fanswap Scythe Slipstream 1200RPM, mobo: GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P, ram: Corsair Dominaror 2x2GB DDR3 1600Mhz CL9 + Patriot G2 2x2GB CL9, gpu: Gigabyte Radeon HD7770 OC ver.2, psu: Fortron Epsilon 600W + fanswap Scythe Slipstream 1200RPM, monitor: LG IPS 226
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 19 lipiec 2008, 10:00

I tyle zamówiłem :P hehe.. Wiem, zbędny wydatek, ale może jeszcze kiedyś się przydadzą, a i po z znajomych w poszukiwaniu lutownicy nie chce mi się latać :P.

Dzięki wszystkim za pomoc :)! Teraz tylko czekam na przesyłkę ;).

Użytkownik rys.marcin edytował ten post 19 lipiec 2008, 10:01

0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 20 lipiec 2008, 11:46

Konstrukcja gniazda Jack STEREO jest nieco inna niż MONO. Może się okazać że jeden kanał nie będzie chodzić. Powinieneś mieć w tym przypadku kabel zakończony dwoma wtykami MONO lub odpowiednio je zmostkować wewnątrz wtyku (o ile będą rozbieralne).
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 20 lipiec 2008, 12:33

O żesz.. Na allegro nie widziałem żadnych przejściówek :/.. A takiego kable nie chce rozbierać :/.. Szkoda trochę..

spotkał się ktoś może kiedyś z przejściówką tego rodzaju?


//alternatywa

to już będzie na 100% dobre?
przejście stereon mini jack na 2 mono jacki + przejście z mono jacka na mini jack mono

Użytkownik rys.marcin edytował ten post 20 lipiec 2008, 12:55

0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 20 lipiec 2008, 16:04

Coś mi się wydaje że ten drugi link dotyczy czegoś odwrotnego. Mianowicie wygląda mi to na przejście z Mini Jack / Jack. a powinno być odwrotnie. W tytule aukcji jest podane prawidłowo"...PRZEJSCIE JACK 6,3 - 3,5mm MONO METAL FV /M2j ..." ale już opisie samej przejściówki jest odwrotnie "...PRZEJŚCIE JAKC 3,5mm - 6,3mm..." i tak na oko wydaje się że ta druga wersja jest faktycznym opisem gadżetu. ;)

Użytkownik 4tel edytował ten post 20 lipiec 2008, 16:05

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 20 lipiec 2008, 17:10

Masz rację :P. Jakiś GIGANTYCZNY ten mini jack na zdjęciu :P

A to?
http://www.allegro.pl/item395028223_przejs..._mono_9732.html
To pasowałoby do kompletu, który niestety już kupiłem :P Jak myślisz ? :)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 20 lipiec 2008, 18:27

Niestety nie. To jest przejście Mini Jack Mono (gniazdo) / Mini Jack Stereo (wtyk).
Tobie potrzebne jest: przejście Jack Mono (gniazdo) / Mini Jack Mono (wtyk).
Wstrzymaj się chwilę z zamawianiem ... może mi się uda coś znaleźć

Użytkownik 4tel edytował ten post 20 lipiec 2008, 18:27

0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 20 lipiec 2008, 18:30

Ale w wieży mam mini jacki ;).

Przynajmniej mi się tak wydaje (porównywałem z mini jackiem jaki mam w kablu do podłączania TV do lapka :P) Różnią się tylko jakimiś paseczkami. Ten od wieży ma 1 a ten od TV 2 :P

Użytkownik rys.marcin edytował ten post 20 lipiec 2008, 18:32

0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 20 lipiec 2008, 18:32

Ale MONO
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 20 lipiec 2008, 18:33

Mono...
a to jest przejściówka wtyk 3,5 mm stereo (tu wcisnę kabel) )na gniazdo 3,5 mm mono (wcisnę do wieży) :P
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 20 lipiec 2008, 18:42

Wyświetl postUżytkownik rys.marcin dnia 20.07.2008 19:33 napisał

Mono...
a to jest przejściówka wtyk 3,5 mm stereo (tu wcisnę kabel) )...

Nie wciśniesz... przynajmniej tego kabla z linku bo ma duże wtyki 6,3mm.... Jest mono... ok zgadza się ale to Jack a nie Mini Jack
A tak na marginesie to te "paseczki" o których piszesz to jak ... wiesz co "... prawie robi różnicę..."
I jeszcze jedno... wtyk w tej przejścówce to stereo... zakręcisz się jak słoik na zimę tym kombinowaniem... tak jak pisałem wstrzymaj się

Użytkownik 4tel edytował ten post 20 lipiec 2008, 18:47

0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 20 lipiec 2008, 18:44

TEGO KABLA NIE WCISNĘ?? czemu?

chyba się na dwa inne kable patrzyliśmy :P... Ja kupiłem ten powyżej ;)

// a czym są te "paseczki" :P?

Użytkownik rys.marcin edytował ten post 20 lipiec 2008, 19:00

0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 20 lipiec 2008, 19:34

Tego linku wcześniej nie widziałem ale to i tak niczego nie zmienia. do tego kabla potrzebowałbyś elastycznego rozdzielacza z Mini Jack Stereo / 2x Mini Jack Mono.
A te paseczki to izolatory rozdzielające kanały lewy i prawy. (o ile o te paseczki ci chodzi)
A jeśli chodzi o link to ten link podawałeś wcześniej

W twoim przypadku ( oprócz innych) zadziałałaby taka kombinacja:
kabel plus przejściówka ... dwie przejściówki musisz mieć. Nie sugeruję abyś kupił towar w tym sklepie ale chodzi mi o to abyś zajarzył ideę.

Użytkownik 4tel edytował ten post 20 lipiec 2008, 19:35

0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 20 lipiec 2008, 20:50

Zaraz, zaraz... Powolutku, na spokojnie :).

Zamówiłem:
rozgałęźnik - mały Jack (do k. muzycznej) przechodzi w dwa wejścia na małe Jacki (wszędzie stereo),
2 kable - z jednej i drugiej strony męski mały Jack (po obu końcach stereo),

Zamówiłbym ;):
dwie przejściówki - nałożyłbym je na krańce kabli i dopiero wtedy podłączyłbym do wieży, tak, że powstałby kabel o końcach stereo -> mono :).

I piszesz, że to nie będzie działać?


Muszę, zmienić stereo na mono koniecznie na rozgałęźniku ?

//

Nie, nie...

"4tel" napisał:

A jeśli chodzi o link to ten link podawałeś wcześniej

"rys.marcin" napisał:

//alternatywa

to już będzie na 100% dobre?
przejście stereon mini jack na 2 mono jacki + przejście z mono jacka na mini jack mono


Ciągle opierałem się na tym z postu 8.:
/// po zakupie

Cytat

kupiłem pozłacany rozgałęźnik i pogrubiony kabel z pozłacanymi końcówkami. Mam nadzieję, że nie będzie problemów smile.gif.

Użytkownik rys.marcin edytował ten post 20 lipiec 2008, 21:03

0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Slavo 

  • Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2288
  • Rejestracja: 07-marzec 05

Napisano 20 lipiec 2008, 23:29

O ile dobrze rozumuję, po takim podłączeniu jak teraz proponujesz dostaniesz dźwięk dual mono i to z jednego kanału karty :) Musisz zmienić rozgałęźnik na stereo->2x mono. Nie ma innej opcji.
Mogłeś się nie spieszyć z zakupem, nie patrzeć tylko na przejściówki z jackiem, a na np. cinche, które podał 4tel.
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 21 lipiec 2008, 03:23

Teraz pojmuję :). No cóż... Człowiek uczy się na błędach :P..

Czyli taki rozgałęźnik i do tego przejściówka Jack->Rca (zaraz spadam na pociąg więc później poszukam ;) ).

"Slavo" napisał:

[...] dostaniesz dźwięk dual mono i to z jednego kanału karty

To źle :P?? Może głupie pytanie, ale do niedawna głośnik miał tylko grać, a ostatnio zachciałem ciut więcej ;P.. Nigdy jakoś nie interesowałem się tym tematem, a z tego co widzę na pierwszy rzut oka nie ma w googlach wyjaśnionego tego pojęcia ;..

// edycja

przejściówka z RCA na Mini Jack Mono
kabel Mini Jack Stereo na 2xRCA

Pytanie: Czy to jest dobry komplet :P???

A może tańszy zestaw?
kabel
przejściówka

Który byście wybrali ;)? Duża różnica dźwięku będzie?

Użytkownik rys.marcin edytował ten post 21 lipiec 2008, 14:37

0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 21 lipiec 2008, 15:37

W tym pierwszym zestawie brak zdjęć a w opisie kabla wtyk jest opisany jako Jack a nie mini jack więc nie ma pewności co kupujesz. Ten drugi zestaw jest napewno właściwy
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Slavo 

  • Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2288
  • Rejestracja: 07-marzec 05

Napisano 21 lipiec 2008, 15:57

Wyświetl postUżytkownik rys.marcin dnia 21.07.2008 4:23 napisał

To źle :P?? Może głupie pytanie, ale do niedawna głośnik miał tylko grać, a ostatnio zachciałem ciut więcej ;P.. Nigdy jakoś nie interesowałem się tym tematem, a z tego co widzę na pierwszy rzut oka nie ma w googlach wyjaśnionego tego pojęcia ;..

Jeśli chcesz mieć dźwięk w obu głośnikach tylko z lewego kanału karty, to nie "źle" :)

Użytkownik Slavo edytował ten post 21 lipiec 2008, 15:57

0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   rys.marcin 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 366
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 21 lipiec 2008, 19:27

Hmm... Napisałem do nich w sprawie tego kabla... Jak coś to kupię ten drugi zestaw.

A i jeszcze jedno... Im kable jest dłuższy tym gorszy? Podatny na zakłócenia itd. :P?


// dobra, ich strata :P kupiłem ten tańszy ;)


// Jeszcze jedno.. chyba głupie pytanie.. to pierwsze kable to do czego mogą mi teraz posłużyć :P?

Użytkownik rys.marcin edytował ten post 22 lipiec 2008, 13:14

0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:38) Bo ja usuwam tylko nowy spam...
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:37) @Old To mamy sprzatać dalej czy nie?
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:32) Ludzie nie róbcie tyle spamu!
wojtek0569  : (23 maj 2014 - 19:34) Ah...
OldShaterhan  : (16 maj 2014 - 09:54) nie patrzałem na to
wojtek0569  : (13 maj 2014 - 14:25) @Old Usunąłem trochę dzisiejszego spamu
wojtek0569  : (12 maj 2014 - 14:14) I forum znów działa ;)
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP