Komputer Świat Ekspert - Forum: Komentarze do numeru 8/2008 - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Komentarze do numeru 8/2008

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   zoax 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5

Napisano 06 sierpień 2008, 05:07

I gdzie ten expert ?
Widział ktoś go już ?
Miał być 3 sierpnia w kioskach i coś go nie widu i słuchu.
Może to stype trzeba organizować a ja nic nie wiem .
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Quentin 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 48

Napisano 06 sierpień 2008, 08:02

W Ekspercie 07/2008 pisali, że będzie 4 sierpnia, a w najnowszym KŚ, że 6 sierpnia - czyli dziś. Zaraz pojadę do kiosku, sprawdzić czy rzeczywiście jest xD

EDIT:

Tak, tak jest :)

Użytkownik Quentin edytował ten post 06 sierpień 2008, 09:23

Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3531

Napisano 06 sierpień 2008, 10:19

Teraz różnica poziomu KŚ i KŚE chyba zaciera się. Oto okładka nowego Eksperta:
https://koszyk.redakcja.pl/grafika/Wydania....17057812710.jpg
http://www.dodatkidogazet.pl/programy/rid,...pert-82008.html

Może Ekspert jest dodatkiem do KŚ dla początkujących lamerów, którzy bardziej interesują się komputerami, chcą tworzyć coś własnego (np. grafikę) i chcą dowiedzieć się czegoś więcej. Przydałby się jeszcze spis treści. :)
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Sobian 

• Miszcz
  • Pip
  • Postów 205

Napisano 06 sierpień 2008, 23:42

Hmmm powiem tak.... Wszedłem do sklepu, otworzyłem spis tresci, odłożyłem gazete, wyszedłem ze sklepu. To by było na tyle. Bez komentarza bo to jest masakra co sie dzieje w "Ekspercie". Ta gazeta już nie zasługuje na miano Eksperta. Może troche zbyt ostro to napisałem ale niestety taka jest prawda. Pozdrawiam

Użytkownik Sobian edytował ten post 06 sierpień 2008, 23:44

...:::[K&D]Clan:::...
http://www.kd-team.pl/
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   l053r 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 3

Napisano 07 sierpień 2008, 08:16

Szanowni koledzy,

Nie jest to tylko wasze odczucie, i nawet ze zdenerwowania napisałem parę słów do redakcji, EKSPERT jest dla początkujących a nie dla ekspertów.

Polecam lekturę NEXTa a ekspert niech zbiera plony za swoje zaawansowane artykuły o Pascalu i kolejne porady jak zmieniać tapete w XPku ;)

pozdrawiam redakcję i wszystkich czytelników EKSPERTa

Jestem Ciekaw co przygotuje redakcja w przyszłym numerze i czy wyciągną jakieś wnioski z głosów jakie otrzymali od czytelników...

P.S. Redakcja wyraziła chęć na to aby przesyłać do nich artykuły bo im się ekipa wypaliła już chyba :/.... szkoda.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3531

Napisano 07 sierpień 2008, 13:43

Cytat

Redakcja wyraziła chęć na to aby przesyłać do nich artykuły
Tak napisali w aktualnym numerze KŚE? Może coś do Nich wyślę? ;)
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Programmer94 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 07 sierpień 2008, 13:50

Chyba lepiej wydać 5,90 na kś niż 9,90 na Eksperta bo różnicy między nimi nie widzę.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Quentin 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 48

Napisano 07 sierpień 2008, 16:20

W ostatnim KŚ Ekspercie pisali, w odpowiedzi na kogoś pytanie typu "dlaczego obniża się wasz poziom" (str. ta, gdzie są listy od czytelników), że chcą być m.in. praktyczni. A znowu w najnowszym numerze publikują (ponownie) kurs Pascala, którego dzisiaj już nikt nie używa do żadnych projektów...
Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Programmer94 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 07 sierpień 2008, 17:26

Quentin (witaj kolego z forum EdW - to ja elemaniac!), kurs Pascala robią po raz n-ty !
Mogliby się wreszcie wziąść za jave... .
Dział "dla ambitnych" jest już przecież w kś i wcale nie publikują tam rzeczy "ambitnych" ani tym bardziej dla ekspertów :thumbdown: - nie podoba mi się nowy ekspert.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Sobian 

• Miszcz
  • Pip
  • Postów 205

Napisano 07 sierpień 2008, 19:03

Oni poprostu biorą i przedrukowują stare artykuły i coś w nich zmieniają... Chyba niedługo ujrzymy upadek eksperta... Nie chce krakać....
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Karol1987 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 15

Napisano 07 sierpień 2008, 19:57

Wyświetl postUżytkownik Programmer94 dnia 07.08.2008 18:26 napisał

kurs Pascala robią po raz n-ty !
Mogliby się wreszcie wziąść za jave... .

Java już była dawno temu, ale taki z prawdziwego zdarzenia kurs to raczej nie, lepiej jakby coś więcej było o C#.
Poza tym rzeczywiście ten kurs Pascala to bezsens, kurs Assemblera był już bardziej przydatny :P
Nie mają redaktorzy po prostu o czym pisać, a jak wiadomo nic na siłę, bo nie zawsze wyjdzie ;)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3531

Napisano 07 sierpień 2008, 20:11

Java jest bardzo powolna. Trochę wydajniejsze jest środowisko .NET. Powinni kontynuować kurs Assemblera lub C / C++ w praktyce. Potrzebujecie propozycji tematów? Przykład: tworzymy plugin do GIMP / Blender / etc. w Pythonie.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek92 

• Koder Java, C++, PHP, (X)HTML
  • Pip
  • Postów 240

Napisano 07 sierpień 2008, 20:14

Wyświetl postUżytkownik Karol1987 dnia 07.08.2008 20:57 napisał

Java już była dawno temu, ale taki z prawdziwego zdarzenia kurs to raczej nie, lepiej jakby coś więcej było o C#.(...)

Jedni chcą Javę, drudzy C# (sorry za hasha a nie sharpa ;) ). Grunt, żeby to był właśnie jeden z tych języków(ew. jeszcze Python).

Ale ja jestem za Javą :D

@Ferrari: .NET szybsze? Pierwsze słyszę :shocking: Przynajmniej wiem że technologia sieciowa Javy jest szybsza. A reszta... patrz szybkość Visty, zbudowanej z myślą o dotnet. Kiedyś na OSnews.pl widziałem takie info, jak znajdę w archiwum to napiszę.

PS. gdzie Karol1987 niby Javę widziałeś? Już w 1 Ekspercie Plus więcej było o C# niż we wszystkich Ekspertach o Javie :) Co nie zmienia faktu że Pascal to gruuuba przesada <_<

Użytkownik Tomek92 edytował ten post 07 sierpień 2008, 20:54

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Hermes 

• Konstruktor audio - DIY
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 864

Napisano 07 sierpień 2008, 20:43

Mam prenumeratę Eksperta.
Jest możliwość zrezygnowania i zwrotu kasy w co wątpie?
| Intel Core 2 DuoE8200 2.66GHz 6MB BOX | MSI P35 Neo2-FIR | 2x2GB PC6400 800MHz OCZ Titanium EPP CL4 | GeForce 8800GT OC BFG 512MB | Chieftec CFT-560A-12S 560W |
| Samsung HD321KJ 320GB | Pioneer DVR-215BK SATA | TV Winfast TV2000 XP Expert | Sharkoon Rebel9 Value Black | LINKSYS WRT54G | Samsung SyncMaster 931 BW |

http://www.marcinsywala.pl/
0

#15 Guest_Michał_Klim_*

• Grupa: Guests

Napisano 07 sierpień 2008, 22:11

Kupujcie książki, czytajcie książki, ściągajcie książki, czytajcie książki, nie oglądajcie się na redakcję. Widać ich podejście, dali Pascala na zatkanie gęby bo pewnie poruszając się w trybie gościa, poczytali trochę co na forum się ludziom marzy. Nie ładnie tak ochłapy czytelnikom rzucać. Ale wszyscy wiemy że to się na nich mści, spada liczba czytelników, to oni spadają z poziomem aby złapać jakichś początkujących trochę.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3531

Napisano 08 sierpień 2008, 00:43

@Michał Klim - popieram. Z takim podejściem do czytelników Ekspert daleko nie zajedzie. Przynajmniej w opinii publicznej. FAKT KOMPUTEROWY. Być może zwiększył się popyt wśród początkujących. FAKT też czyta duży % społeczeństwa.

Oprócz istniejącej od lat lub miesięcy komercyjnej konkurencji (NeXT, PCWK, INTERNET Maker, gazety wyd. Software) tworzy się konkurencja open-source. Niektórzy już wiedzą, o co chodzi. :busted_blue:

Użytkownik Ferrari edytował ten post 08 sierpień 2008, 00:44

0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   koper9 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 19

Napisano 09 sierpień 2008, 20:09

brak słów... ekspert??!! koło eksperta ta gazetka nawet nie leżała!! kolejny raz beznadziejny kurs pascala... od podstaw!! po co ja się pytam??!! i to jeszcze w dziale dla ambitnych - nie powinno być czasem w dziale programowanie? a właśnie programowanie - a raczej jego brak :thumbdown: i brak działu dla linuksowców :> :thumbdown: co to za ekspert bez tych działów? szkoda że wykupiłem prenumeratę - więcej nie popełnię tego błędu...
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   zettow 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 65

Napisano 10 sierpień 2008, 13:46

A nie przyszlo wam do glowy, ze to wy sie na tyle rozwineliscie i Ekspert juz wam nie wystarcza?
Wg mnie w ciagu 5 lat Ekspert utrzymuje caly czas podobny poziom (z malymi wahaniami :P ). Wyczerpal tez wiekszosc mozliwych tematow.
A wieloodcinkowe kursy asemblera czy javy nie pasuja za bardzo do gazety. Do takiej nauki polecam ksiazki, internet, czasopisma typu sdj itp.
Ekpsert powinien sie skupiac wlasnie na ogolnikach, testach i prezentowaniu nowych technologii. Z jedna uwaga - powinny byc one dla zaawansowanych czytelnikow.
Ja widze dla Redakcji dwa wyjscia.
-Jedno to kontynuowac to co jest i kierowac do mlodszych czytelnikow (bardziej zaawansowani po prostu przestana go kupowac - normalna rzecz, tak jak sie przestaje kupowac kredki swiecowe czy zabawki).
- Drugie wyjscie to skupic sie wlasnie na prezentowaniu nowosci, testow, ciekawostek, technologii programistycznych. Ktos czyta co miesiac gazetke, zeby byc na biezaca, cos go zaciekawia, wyszukuje informacji w sieci, kupuje ksiazki itd. Ekspert jako punkt wyjscia, zrodlo inspiracji (ciekawie brzmi ;])

Mozna tez polaczyc te dwa pomsyly w jeden. Wszystko jest do zrobienia.

Sorki za troche rozwlekly post, ale nie moglem tego krocej ujac :D.
Michał K. [zettow]
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   juve-fan-sebek 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 3

Napisano 11 sierpień 2008, 00:30

Kupuję Eksperta praktycznie od początku, ale odkąd pomniejszyli cenę w tej gazecie nie ma praktycznie żadnych tematów na których można oko zawiesić po prostu żenada ...
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Sobian 

• Miszcz
  • Pip
  • Postów 205

Napisano 11 sierpień 2008, 08:31

Wyświetl postUżytkownik zettow dnia 10.08.2008 14:46 napisał

A nie przyszlo wam do glowy, ze to wy sie na tyle rozwineliscie i Ekspert juz wam nie wystarcza?
Wg mnie w ciagu 5 lat Ekspert utrzymuje caly czas podobny poziom (z malymi wahaniami :P ). Wyczerpal tez wiekszosc mozliwych tematow.

Prawdy w tym też jest. Ale w takim wypadku nie rozumiem tylko jednego... Cały czas powtarzających sie artykułów np. Wszystko o windows - było to już wcześniej i dużo lepiej napisane, kurs Pascala- był już kilka razy i można tak wymieniać.
Pozdro :)

Użytkownik Sobian edytował ten post 11 sierpień 2008, 08:31

0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3531

Napisano 11 sierpień 2008, 10:58

#! Prawda, że my rozwinęliśmy wiedzę i umiejętności.
#! Prawda, że EKSPERT znacznie obniżył poziom - przeczytaj wszystkie wypowiedzi od numeru 5 / 2008.
#! Prawda, że zlikwidowano działy: PROGRAMOWANIE, WEBMASTER, LINUX.
#! Prawda, że programy na CD/DVD powtarzają się lub pełnią te same funkcje (w 8/2008 bardziej zróżnicowane).
#! Prawda, że artykuły powtarzają się. Jest tyle ciekawych tematów, ale komu na tym zależy?
#! Prawda, że już dawno usunięto ikony trudności. Być może planowano zrównanie poziomu do <\>.
#! Prawda, że era świetności czasopisma minęła.

#! Nieprawda, że EKSPERT jest kompetentny. Często nie wyczerpuje tematów, zawiera błędy...
#! Nieprawda, że EKSPERT jest praktyczny. Decyduje za czytelników, które tematy są dla ambitnych.
#! Nieprawda, że EKSPERT jest niezbędny. Programy i artykuły powtarzają się, awatary zajmują dużo miejsca, niektóre kwestie są oczywiste dla grupy docelowej - czytelników, którzy interesują się komputerami i pracą twórczą.

Proponuję zakończyć debatę. Żadnej reakcji ze strony Redakcji. :busted_blue:

@greg0ry: Po prostu niech wydają KŚE dla czytelników KŚ jako dodatek. :) Ich wybór.

Użytkownik Ferrari edytował ten post 11 sierpień 2008, 11:47

0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   greg0ry 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 16

Napisano 11 sierpień 2008, 11:37

propozycja moja jest bardzo drastyczna ale i najbardziej odpowiednia w takiej sytuacji: ZLIKWIDOWAĆ EKSPERTA!!!
Już od długiego czasu gazeta nie wnosi nic nowego, tak więc redakcja zaoszczędzi, a i czytelnicy nie będą musieli się bulwersować i narażać swoich nerwów na szwank.
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Quentin 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 48

Napisano 12 sierpień 2008, 15:34

Heh, powiem szczerze, że już w zwykłym KŚ są bardziej ciekawe artykuły i to nie tylko dla całkiem zielonych..............
Dołączona grafika
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Programmer94 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 12 sierpień 2008, 16:27

Wyświetl postUżytkownik Quentin dnia 12.08.2008 16:34 napisał

Heh, powiem szczerze, że już w zwykłym KŚ są bardziej ciekawe artykuły i to nie tylko dla całkiem zielonych..............

Hehe - całkiem zielonych może nie, ale zielonkawych kto wie... :D
Wg. mnie Ekspert jest teraz taki sam jak kś - ani od niego ciekawszy, ani na mniejszym poziomie - taki sam.
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   szucio 

• Szucio.info
  • Pip
  • Postów 436

Napisano 12 sierpień 2008, 18:57

Wyświetl postUżytkownik greg0ry dnia 11.08.2008 12:37 napisał

propozycja moja jest bardzo drastyczna ale i najbardziej odpowiednia w takiej sytuacji: ZLIKWIDOWAĆ EKSPERTA!!!
Już od długiego czasu gazeta nie wnosi nic nowego, tak więc redakcja zaoszczędzi, a i czytelnicy nie będą musieli się bulwersować i narażać swoich nerwów na szwank.

Człowieku - to się nie za Chiny nie opłaca wydawnictwu. Dlaczego? No właśnie, bo
* są ludzie co mają tą super 2-letnią prenumeratę (np. ja) - wydawnictwo będzie wolało wydawać gazetę nawet gdzie żywcem są kopiowane artykuły (ma za zadanie dostarczyć 24 wydania kśe - kase już ma)
* są reklamodawcy
* są ludzie co kupią bo chcą poczytać, interesuje ich co tam piszą
* redakcja nie zaoszczędzi - i tak redaktorzy piszą jeszcze w kś i innych
* czytelnicy mogą nie kupować gazety - ale niektórzy mają prenumeratę
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Programmer94 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 13

Napisano 12 sierpień 2008, 19:18

Wyświetl postUżytkownik szucio dnia 12.08.2008 19:57 napisał

Człowieku - to się nie za Chiny nie opłaca wydawnictwu. Dlaczego? No właśnie, bo
* są ludzie co mają tą super 2-letnią prenumeratę (np. ja) - wydawnictwo będzie wolało wydawać gazetę nawet gdzie żywcem są kopiowane artykuły (ma za zadanie dostarczyć 24 wydania kśe - kase już ma)
* są reklamodawcy
* są ludzie co kupią bo chcą poczytać, interesuje ich co tam piszą
* redakcja nie zaoszczędzi - i tak redaktorzy piszą jeszcze w kś i innych
* czytelnicy mogą nie kupować gazety - ale niektórzy mają prenumeratę

szucio, a jak się prenumerata stałym czytelnikom skończy to co redakcja zrobi :excl: :lol2:
Wtedy będzie pieniążków coraz mniej aż w końcu... :rip:
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   greg0ry 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 16

Napisano 13 sierpień 2008, 11:16

jak to co zrobi?! - wyda gazete w której będą same reklamy i nikt nie będzie jej kupował :)
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 13 sierpień 2008, 11:23

Wyświetl postUżytkownik greg0ry dnia 11.08.2008 12:37 napisał

tak więc redakcja zaoszczędzi,

a ty myslisz, ze oni do tego teraz cos doplacaja? i przypominam, nie redakcja a wydawnictwo, to duza roznica.

Cytat

a i czytelnicy nie będą musieli się bulwersować i narażać swoich nerwów na szwank.

to, czy grupka z tego forum sie bedzie bulwersowac czy nie nikogo nie obchodzi raczej gdy chodzi o powazne pieniadze
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   greg0ry 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 16

Napisano 13 sierpień 2008, 11:48

racja, racja!! Redakcja, a wydawnictwo to dwie różne rzeczy!! To jak zlikwidują redakcje EKSPERTA to pewnie od razu stronę internetową i to forum i będzie cacy :)
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 13 sierpień 2008, 14:46

Wyświetl postUżytkownik greg0ry dnia 13.08.2008 12:48 napisał

i to forum i będzie cacy :)

to akurat nie jest problem, sciepa na serwer na poczatek (no mysle ze znajdzie sie tych kilka(nascie) osob co by sie zlozylo), do bazy Herk ma dostep wiec mozna postawic od nowa. zmienic nazwe, pare dzialow zamknac, przepisac regulamin i juz.

Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 13 sierpień 2008, 14:47

0

• 2 stron +
  • 1
  • 2