Ja ogólnie jestem na TAK. Oczywiście także akurat musiałem rodzielić łącze na 2 kompy i artykuły bardzo mi pomogły bo nie miałem żadnego pojęcia o tym temacie. Jednak przyznam że chyba numer był robiony w pośpiechu. Np brakuje kilku istotnych informacji w artykułach o grupie roboczej i usdostępnianiu plików. Można je wygooglować ale jednak brak tu konsekwencji. Brak miejsca nie jest tłumaczeniem bo można było zrezygnować z testów. Wybitnym brakiem konsekwencji są natomiast artykuły Bezpieczna sieć i Szczelna sieć. Jeżeli 2 autorów artykułów które traktują prawie o tym samym i w dodatku są na sąsiednich stronach wzajemnie sobie zaprzeczają to jest już naprawdę coś nie tak. W obu natomiast bardzo brakowało mi opisu jak za pomocą reguł firewalla ograniczyć dostęp do strony konfiguracyjnej routera npnp do jednego tylko ip. W konfiguracjach routerów też nie znalazłem Wogóle przydatny byłby przynajmniej ogólny opis ustawień jakiegokolwiek programowego firewalla pod kątem grup roboczych a nie tylko stwierdzenie że trzeba go wyłączyć bo może je blokować. Przecież to też jedna z przeszkód do pokonania dla hakera i jeżeli nawet go nie zatrzymuje to może go zniechęcić :P.
Zabrakło też wzmianki o internetach mobilnych. Na co zwracać uwagę, jakie są różnice między oferowanymi modemami, jak ewentualnie dzielić taką sięć jeżeli ktoś wpadłby na ten pomysł.
Pełne wersje. W zasadzie tylko Wireless Monitor jest bardzo przydatny. Dwa pozostałe dodane chya trochę na przyczepkę. Ba, nawet w artykule o przełączaniu profili sieci opisaliście to na przykładzie darmowego NetSetmana zamiast waszej pełnej wersji :D. Zamiast tego menedżera FTP i NPSwitcha widziałbym NetLimitera oraz BW Metera który szalenie się przydaje w przpadku sieci z limitami dobowymi/tygodniowymi/miesięcznymi m.in."mobilnych internetów" typu iPlus.
Nie obrażę się jeżeli ktoś tutaj powie że nie mam bladego pojęcia o czym mówie bo jestem laikiem jeżeli chodzi o sieci więc może piszę bzdury ale takie są moje odczucia po przeczytaniu tego numeru.
Co reszta czytelników o tym mysli?
Strona 1 z 1
Co sądzicie o tym wydaniu EKSPERT PLUsa
Napisano 13 październik 2008, 20:59
AMD Athlon 1700+|Epox 8RDA+ | 2x256MB Goodram PC3200 DIMM DDR + 256MBNanya PC2100| Geforce 2 440 MMX | HDD Seageate 160GB + SAMSUNG 80GB 7200 rpm 2MB ATA| DVD Writer Pioneer DVR 116D | Mysz A4Tech X738k + program Oscar
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
Napisano 15 październik 2008, 19:18
Ekspert PLUS 1/2008, nazwa kodowa "Pani Czesia uruchamia internet pod Windowsem" :D
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python | Linux i Programowanie | Django | Qt | Wyszukiwarka ofert pracy
Napisano 15 październik 2008, 20:40
W porownaniu z poprzednimi Ekspertami to numer w miare okej. Jakies tam informacje sa, testy sprzetu, ale czy dla ekspertow?
A programy podobnie malo przydatne. Szczegolnie do tworzenia profili z ustawieniami. Wszystko mozna zrobic za pomoca netsh - bardzo dobrego narzedzia (wlasnie dla ekspertow), o ktorym w Ekspercie nawet nie wspomniano.
Wiec w ramach uzupelnienia polecam: http://technet2.microsoft.com/WindowsServe...5.mspx?mfr=true
A zamiast programow lepiej uzyc na przyklad takiego pliku wsadowego:
Albo napisac jakis skrypt VB (ktorych na przyklad full jest tutaj: http://www.microsoft.com/technet/scriptcen....mspx?mfr=true)
A programy podobnie malo przydatne. Szczegolnie do tworzenia profili z ustawieniami. Wszystko mozna zrobic za pomoca netsh - bardzo dobrego narzedzia (wlasnie dla ekspertow), o ktorym w Ekspercie nawet nie wspomniano.
Wiec w ramach uzupelnienia polecam: http://technet2.microsoft.com/WindowsServe...5.mspx?mfr=true
A zamiast programow lepiej uzyc na przyklad takiego pliku wsadowego:
@ECHO OFF REM Konfiguracja IP interfejsu dla “Połączenie lokalne” netsh interface ip set address name=”Połączenie lokalne” source=static addr=192.168.0.2 mask=255.255.255.0 netsh interface ip set address name=”Połączenie lokalne” gateway=192.168.0.1 gwmetric=0 netsh interface ip set dns name=”Połączenie lokalne” source=static addr=192.168.0.1 register=PRIMARY netsh interface ip set wins name=”Połączenie lokalne” source=static addr=none
Albo napisac jakis skrypt VB (ktorych na przyklad full jest tutaj: http://www.microsoft.com/technet/scriptcen....mspx?mfr=true)
Użytkownik zettow edytował ten post 15 październik 2008, 20:48
Michał K. [zettow]
Napisano 31 październik 2008, 18:04
troche się zawidodłem, kupiłem ten nr specjalnie ze względu na dołączone oprogramowanie do płyty DVD, a mianowicie PassMark WirelessMon V3.0.
zainstalowałem i się okazało, że program nie współgra z moją wersją systemu operacyjnego (Vista x32 EN), pomimo tego, że nie było nic wspomniane o wymaganiach co do wersji językowej! ktoś wie jak rozwiązać dany problem? w linku screen.
Polski System operacyjny wymagany
zainstalowałem i się okazało, że program nie współgra z moją wersją systemu operacyjnego (Vista x32 EN), pomimo tego, że nie było nic wspomniane o wymaganiach co do wersji językowej! ktoś wie jak rozwiązać dany problem? w linku screen.
Polski System operacyjny wymagany
Acer Aspire 5101 AWLMi:
AMD Turion 64 Mobile MK36 (2GHz), 512MB DDR2, 60GB PATA HDD 5400 rpm, ATI Mobility Radeon X1300 (128MB/256MB HyperMemory), Matshita UJ-850S DVD Super Multi Doble Layer
AMD Turion 64 Mobile MK36 (2GHz), 512MB DDR2, 60GB PATA HDD 5400 rpm, ATI Mobility Radeon X1300 (128MB/256MB HyperMemory), Matshita UJ-850S DVD Super Multi Doble Layer
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty