Komputer Świat Ekspert - Forum: jak długo uruchamia się Twój system? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

jak długo uruchamia się Twój system?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   rObO87 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 672
  • Rejestracja: 07-styczeń 04

Napisano 18 październik 2008, 21:14

Podajemy czas oraz nazwę systemu operacyjnego.

Windows XP PRO - 1,5 min

Użytkownik rObO87 edytował ten post 22 styczeń 2009, 12:42

Laptop:
Intel Core2 Duo: T5750 2.0 GHz, nVidia GeForce 9300M G, 4 x 1024 Mb DDR2 667 MHz, HDD 320 Gb Serial ATA, combo Blu-ray ROM + DVD+/-RW DL, Windows Vista Home Premium
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 18 październik 2008, 21:36

XP Pro troche lepszy mam sprzet niz Ty ale startuje z 10minut :P:D juz z rok bez formatu byl i zadnego antyvira do tej pory nie widzial :)
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   przemn2 

  • Dr.Gnot CoD 4
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1276
  • Rejestracja: 29-grudzień 05

Napisano 18 październik 2008, 21:39

Ja nie jestem w stanie podać na razie bo mi się system rozpada.
Ale po optymalizacji bootvis i wszystkich defragmentacjach i powyłączanych duperelach może to trwało z 15-20 sekund.
Potwierdzić tego nie mogę ale zawsze robiłem wszystko aby mieć kompa jak najszybciej do pacy gotowego.
Pewnie po formacie to zmierzę oczywiscie po instalacji wszystkiego co jest do życia potrzebne.
1,5 min. to trochę długo jest ;)
e4440@3300mhz>Arctic Cooling Freezer 7 Pro>MSI Neo2-FR>4X1Gb OCZ XTC Platinum 800@940mhz>GF 8800GT Palit >Seagate 250Gb Barracuda ES (16MB, Serial ATA II NCQ)>Pentagram SilentForce PSF-460-P12S>
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   rObO87 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 672
  • Rejestracja: 07-styczeń 04

Napisano 18 październik 2008, 21:42

Czas liczymy od momentu naciśnięcia przycisku power do momentu kazania się pulpitu i przestania "mielenia" przez PC :P
Laptop:
Intel Core2 Duo: T5750 2.0 GHz, nVidia GeForce 9300M G, 4 x 1024 Mb DDR2 667 MHz, HDD 320 Gb Serial ATA, combo Blu-ray ROM + DVD+/-RW DL, Windows Vista Home Premium
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   moczul 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 433
  • Rejestracja: 05-marzec 05

Napisano 18 październik 2008, 21:49

36 sekund - Ubuntnu mierzone bootchartem :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 18 październik 2008, 22:02

Wyświetl postUżytkownik przemn2 dnia 18.10.2008 22:39 napisał

Ja nie jestem w stanie podać na razie bo mi się system rozpada.
Ale po optymalizacji bootvis i wszystkich defragmentacjach i powyłączanych duperelach może to trwało z 15-20 sekund.
Potwierdzić tego nie mogę ale zawsze robiłem wszystko aby mieć kompa jak najszybciej do pacy gotowego.
Pewnie po formacie to zmierzę oczywiscie po instalacji wszystkiego co jest do życia potrzebne.
1,5 min. to trochę długo jest ;)

jakos mi sie nie chce wierzyc ze 15sekund Ci sie system z bootowaniem calym uruchamia...
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   neosnooze 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 157
  • Rejestracja: 25-luty 06

Napisano 18 październik 2008, 22:09

Zaraz po zalogowaniu się conky pokazuje 25 sekund. System: Gentoo Linux. Wiem, że dużo, ale nie chce mi się bawić w przyspieszanie startu systemu, bo nie jest on dla mnie priorytetem.

@moczul: Czy bootchart nie kończy pomiaru z chwilą uruchomienia menedżera logowania? Dolicz czas na wpisanie loginu, hasła i uruchomienia środowiska graficznego ;)

Użytkownik neosnooze edytował ten post 18 październik 2008, 22:13

Jak się nie wie co się robi, to się dzieją takie rzeczy, że się nie wie co się dzieje.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kamail86 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1402
  • Rejestracja: 30-maj 06

Napisano 18 październik 2008, 22:11

Niespelna 1 min do pokazania sie pulpitu i 2 min do uruchomienia ostatniego procesu.
System XP Pro, zainstalowany ponad 2,5 roku temu, optymalizowany (defragmentacje itp) dosc dawno - jakies 3 miesiace temu :)

Użytkownik kamail86 edytował ten post 18 październik 2008, 22:16

---------------------------------
1. Dual Core E5200 @3,83GHz + CM Hyper TX3 | MSI P45 Neo2-FR MOA | 2x 2GB A-Data 800MHz | Gigabyte Radeon HD4850 512MB @700/1098MHz | Barracuda 7200.12 500GB + Samsung F2EG 1TB | BTC DVD-RW | Corsair VX550W | SB X-Fi HD USB | WinFast DTV2000 H | Win 7 Pro x64
2. Acer Extensa 5620Z - Pentium Dual Core T2310 @1466MHz | 3GB RAM GoodRAM 666MHz | GMA X3100 | Momentus 5400.3 120GB | Win 7 Pro x86
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Hermes 

  • Konstruktor audio - DIY
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 789
  • Rejestracja: 02-kwiecień 06

Napisano 18 październik 2008, 22:16

53 sec ze wszystkim + double start

//Win XP Pro SP3

Użytkownik Hermes edytował ten post 19 październik 2008, 18:45

| Intel Core 2 DuoE8200 2.66GHz 6MB BOX | MSI P35 Neo2-FIR | 2x2GB PC6400 800MHz OCZ Titanium EPP CL4 | GeForce 8800GT OC BFG 512MB | Chieftec CFT-560A-12S 560W |
| Samsung HD321KJ 320GB | Pioneer DVR-215BK SATA | TV Winfast TV2000 XP Expert | Sharkoon Rebel9 Value Black | LINKSYS WRT54G | Samsung SyncMaster 931 BW |

http://www.marcinsywala.pl/
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

  • unregistered
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4949
  • Rejestracja: 11-czerwiec 04

Napisano 18 październik 2008, 22:35

30-40 sekund, win xp sp2, instalowany jakieś pół roku temu
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   emikyou 

  • Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2335
  • Rejestracja: 17-marzec 05

Napisano 18 październik 2008, 22:39

Nawet nie chce mi się mierzyć, ale strasznie długo. Od groma programów w autostarcie, prefetch firefoksa, bootowanie z cd > usb > hdd.
Jednakże zbytnio się tym nie przejmuję, bo jak już włączę kompa, to chodzi non-stop po kilka tygodni.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   S.Snape 

  • Severus Snape
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1291
  • Rejestracja: 22-lipiec 05

Napisano 18 październik 2008, 22:41

40 sekund. XP HE SP3.
1st computer: AMD x2 4200+ / GIGABYTE GA-M61SME / 2GB DDR2 / 7300gt 256GDDR3 / 250 GB / DVD-RW LG / SB Audigy 0090 /A4TECH XL-750 / Logitech 5.1 x-530 / 19' widescreen / SHNOBI & FORTRON 350W / Windows Seven 
2nd computer: Celeron 550 / x3100 / 1GB DDR2 / 15,4' widescreen / 120GB / DVD-RW
Other hardware: e51 / Zen Aurvana / iPod nano 4G
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Qenix 

  • www.Qenix.com
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 361
  • Rejestracja: 28-maj 06

Napisano 18 październik 2008, 22:57

Wyświetl postUżytkownik rObO87 dnia 18.10.2008 22:42 napisał

Czas liczymy od momentu naciśnięcia przycisku power do momentu kazania się pulpitu i przestania "mielenia" przez PC :P

A co jeżeli mam Płytę Abita IP-35 Pro i robi mi tzw restarty i za 2 odpala normalnie (to nie żaden błąd ta płyta tak ma. Podobno za pierwszym razem coś sprawdza potem szybki restart i już uruchamianie na serio)

//Edit
Czas od wciśnięcia Powera 1:08.90 (Mierzone stoperem) do pojawienia się pulpitu.

Podczas 2 restartu było już 15 sekund i 64 setne

Windows Vista Home Premium 32-bit (4GB ram)

Użytkownik bajeczny edytował ten post 18 październik 2008, 23:07

Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   lisz55 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 909
  • Rejestracja: 18-październik 03

Napisano 18 październik 2008, 23:01

Wyświetl postUżytkownik bajeczny dnia 18.10.2008 23:57 napisał

A co jeżeli mam Płytę Abita IP-35 Pro i robi mi tzw restarty i za 2 odpala normalnie (to nie żaden błąd ta płyta tak ma. Podobno za pierwszym razem coś sprawdza potem szybki restart i już uruchamianie na serio)

to poszukaj w biosie, pewnie jest coś żeby to wyłączyć
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   emikyou 

  • Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2335
  • Rejestracja: 17-marzec 05

Napisano 19 październik 2008, 00:04

Masz stary bios widocznie, bo u mnie na IP35-E leci za pierwszym razem.
Podwójny start powinien mieć miejsce tylko przy zmianie kluczowych ustawień - np. kolejność bootowania, albo przy podkręcaniu.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Slavo 

  • Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2288
  • Rejestracja: 07-marzec 05

Napisano 19 październik 2008, 01:49

Windows XP Pro + 266 poprawek (z SP2)- około 30-40s. Instalowany trochę ponad 1,5 roku temu, użytkowany normalnie, chociaż uptime ma czasem jak niejeden serwer :)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   przemn2 

  • Dr.Gnot CoD 4
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1276
  • Rejestracja: 29-grudzień 05

Napisano 19 październik 2008, 10:52

Ja w autostarcie nie mam nic-więc szybko mi się uruchamia.
Mój system ma przed zawał teraz pewnie potrzebuje ok minuty na start.
Widzę,że niektórzy maja długo swoje windowsy.Ja mam mojego teraz najdłużej bo 7 miesięcy i właśnie dogorywa :(
e4440@3300mhz>Arctic Cooling Freezer 7 Pro>MSI Neo2-FR>4X1Gb OCZ XTC Platinum 800@940mhz>GF 8800GT Palit >Seagate 250Gb Barracuda ES (16MB, Serial ATA II NCQ)>Pentagram SilentForce PSF-460-P12S>
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   ed2 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1060
  • Rejestracja: 09-luty 08

Napisano 19 październik 2008, 11:24

Wyświetl postUżytkownik przemn2 dnia 19.10.2008 11:52 napisał

Widzę,że niektórzy maja długo swoje windowsy.Ja mam mojego teraz najdłużej bo 7 miesięcy i właśnie dogorywa :(

moj sasiad kiedys mial od 2000r do 2005 bez formata:) i nie czyscil tez kompa :P:) az zaczal swirowac restartowac sie a wyszlo na to ze wentyl na procku przesycil sie kurzem i juz nie krecil sie:)
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   rObO87 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 672
  • Rejestracja: 07-styczeń 04

Napisano 19 październik 2008, 11:48

Mój system ma miesiąc :P
Nie wiem czemu, ale zaraz po instalacji nie startował w czasie ~40 s. Obecny czas wynika z tego, że mam sidebara i kalendarz na pulpicie.
Laptop:
Intel Core2 Duo: T5750 2.0 GHz, nVidia GeForce 9300M G, 4 x 1024 Mb DDR2 667 MHz, HDD 320 Gb Serial ATA, combo Blu-ray ROM + DVD+/-RW DL, Windows Vista Home Premium
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

  • Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów 2247
  • Rejestracja: 31-grudzień 05

Napisano 19 październik 2008, 16:15

Sprzęt ten z sygnaturki.
Windows XP Professional SP3 ze wszystkimi aktualizacjami do dziś - 62 sekundy
Windows Vista Ultimate x64 SP1 ze wszystkimi aktualizacjami do dziś - 58 sekund

Przy czym zaznaczam, że oba systemy są na tym samym kompie, Windows XP ma już prawie 2 lata bez formatu, Vista została zainstalowana przedwczoraj :P . O ile XP odpala się coraz wolniej, o tyle Vista coraz szybciej. Po instalce odpalała się ponad 2 minuty, a teraz jak już wsio przetrawiła, to śmiga elegancko, co nie zmienia faktu, że do gier to to się raczej nie nadaje, chyba, że do tych mniej wymagających, albo jak ktoś ma 4GB RAMu i 8800GT.
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   bikstopa 

  • BAN
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1680
  • Rejestracja: 19-marzec 04

Napisano 20 październik 2008, 13:58

40-50 sekund, z czego wieksza polowa to ladowanie biosu
Debian.
SNITZ WRACAJ Dołączona grafika
moje gg:
base: cm90MTM6IHVyazogNjU5bnM1
kod jest do zdekodowania dla osob z IQ > 70
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

  • ~y
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1342
  • Rejestracja: 12-październik 04

Napisano 20 październik 2008, 16:05

Komp#1 (Win2000)
Start - 1min 37s
Zamknięcie - 2s

Komp#2 (WinXP)
Start - 1min 22s
Zamknięcie - 9s

Mierzone stoperem :P

http://yojo2.ids.pl/komp.txt - oto konfiguracja kompów jakby to kogoś interesowało. ;)
Systemy postawione z jakiś miesiąc temu.

Użytkownik yojo2 edytował ten post 20 październik 2008, 16:10

Dołączona grafika
Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?

Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   marrek13 

  • ? + ? + ?
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 226
  • Rejestracja: 31-styczeń 04

Napisano 20 październik 2008, 16:29

Po formacie, XP SP3 przygotowany nLite i okrojony z 1/3 swojego rozmiaru, bootował się 18 sekund do pojawienia się pulpitu(z zegarkiem w ręku). Pół roku po formacie zajmuje to jakieś 2x dłużej... Patrząc jednak na konfig mojego kompa to uważam to za zadowalające wyniki.
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   kamail86 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1402
  • Rejestracja: 30-maj 06

Napisano 23 październik 2008, 23:26

Po drobnej modernizacji kompa (Celeron 1,3GHz > PIII-S 1,4GHz oraz RAM 640MB CL3 > 768MB CL2):
Niespełna 50s do pokazania się pulpitu i 1:40 min. do uruchomienia ostatniego procesu.

Użytkownik kamail86 edytował ten post 25 październik 2008, 08:04

---------------------------------
1. Dual Core E5200 @3,83GHz + CM Hyper TX3 | MSI P45 Neo2-FR MOA | 2x 2GB A-Data 800MHz | Gigabyte Radeon HD4850 512MB @700/1098MHz | Barracuda 7200.12 500GB + Samsung F2EG 1TB | BTC DVD-RW | Corsair VX550W | SB X-Fi HD USB | WinFast DTV2000 H | Win 7 Pro x64
2. Acer Extensa 5620Z - Pentium Dual Core T2310 @1466MHz | 3GB RAM GoodRAM 666MHz | GMA X3100 | Momentus 5400.3 120GB | Win 7 Pro x86
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   mrbobster 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1196
  • Rejestracja: 12-sierpień 04

Napisano 23 październik 2008, 23:42

XP z SP3 do ekranu logowania 53sec a do pełnego załadowania 65sec.
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Petermechanic 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1031
  • Rejestracja: 14-styczeń 06

Napisano 24 październik 2008, 16:10

System: Debian GNU/Linux 4.0r5 + różne demony + KDE
Sprzęt: Intel Centrino 1,5GHz, 512MB DDR
Czas uruchamiania(od startu): 1:42 min
Na Forum KŚE od 16.07.2005, 9:30 (ID: 18840)
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Fogel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 113
  • Rejestracja: 15-październik 05

Napisano 11 grudzień 2008, 22:33

od wybrania opcji do wyświetlenia żądania logowania15 sekund - Gentoo (bootowanie w trybie textowym, nie mam gdm,kdm ani innych takich syfów)

a x-y potem jakieś 3 sekundy - fluxbox

system w wersji ~amd64 (testing) linux kernel 2.6.24-rc13-gentoo_sources baselayout2
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki_kp 

  • BOINC user
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 182
  • Rejestracja: 18-lipiec 06

Napisano 12 grudzień 2008, 22:06

Nie wiem jak to niektórzy potrafią osiągnąć wynik 18-24 sekundy lub podobne wyniki, ja od momentu wciśnięcia przycisku Power do 23 sekundy miałem wyświetlane info o sprzęcie dopiero później zaczęło ładować system i w sumie wyszło nie najlepsze 4 minuty i 14 sekund zanim zakończyło ładować wszystkie stery i inne takie.

BTW:dopiero teraz zauważyłem jak brzmi dokładnie tytuł tematu:"Odpowiadanie na ile czasu startje Twój system?". Jeśli mowa o całej nazwie to powinien brzmieć raczej:"W jakim czasie startuje Twój system". Sorki za czepialstwo ale ja już tak mam. :P
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   sebastianp92 

  • Konto nieaktywne
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 580
  • Rejestracja: 15-sierpień 08

Napisano 22 styczeń 2009, 11:45

Windows XP Pro SP3 - na początku szedł 14 pasków {ok.2 min.:))}, ale po wyłączeniu Prefetch mam ok.45 -60 sekund;)
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   lechu92 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 750
  • Rejestracja: 29-marzec 05

Napisano 23 styczeń 2009, 14:56

Ja mam viste i na stacjonarnym włacza mi się o wiele dłuzej monitor niż sam komp, bo używam jakiegoś tam uspienia, ogólnie z właczenim monitora od zera, to ok 6 sekund, a gdy resetuje kompa to włącza się ok półtorej minutyz pełbym załadowaniem wszytkich programów
0

  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

OldShaterhan  : (02 luty 2014 - 20:26) zobaczymy :P
przemek89k  : (31 styczeń 2014 - 16:19) mam nadzieję, że będzie już ok ;)
OldShaterhan  : (22 styczeń 2014 - 22:07) I znowu naśmiecone :/
przemek89k  : (08 styczeń 2014 - 12:58) No i forum posprzątane :)
Wiciu  : (16 grudzień 2013 - 20:34) U mnie to już Dyszka @Sauron :-)
dawido90  : (17 listopad 2013 - 09:54) lofix to ogólnie była legenda tego forum :D @Herk Ty jej nie miałeś gdziś zapisanej?
sauron  : (13 listopad 2013 - 12:54) Niedługo będzie 9 lat odkąd jestem tutaj na forum. Masakra :)
sauron  : (13 listopad 2013 - 12:53) Pamiętam jak kiedyś zrobił się spam w jednym temacie w dziale "o forum". Wszystko działo się w nocy, przez parę godzin userzy nabili kilkanaście stron tematu. Rano lofix wpadł i wywarnował pół forum. To były czasy :)
_Herkules_  : (10 listopad 2013 - 12:24) no gdzie galeria LOLi ;)
GBM  : (06 listopad 2013 - 16:32) pozdrowienia dla wszystkich, w sumie możemy się zobaczyć na dobrych programach jak coś :)
GBM  : (06 listopad 2013 - 16:32) Jasne kominy, ale mnie tu dawno nie było :) - a forum jak forum, dalej umiera ;]
neo5628  : (16 październik 2013 - 17:22) help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/158068-problem-tooltip/ PLS
dawido90  : (09 wrzesień 2013 - 11:23) Do tego przydała by się galeria LOLi czy jak się ona nazywała. Pamięc już zawodzi ;)
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:29) [url="http://forum.ks-ekspert.pl/topic/157330-kto-to-jeszcze-pamieta/"]i paczka chusteczek do tego :D[/url]
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:28) i paczka chusteczek do tego :D
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:28) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/157330-kto-to-jeszcze-pamieta/
Piotrek18  : (06 lipiec 2013 - 10:07) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/156156-problem-z-uruchomieniem-komputera/page__p__909371#entry909371 proszę o pomoc
TomkoV  : (08 czerwiec 2013 - 15:50) czy ktos z moderatorow moze zajrzec dzialu z grami ?
tomek10861  : (08 maj 2013 - 09:21) Ekspert umarł na amen, a ja dowiedziałem się o tym ostatni. Napisałem e-mail do redakcji z chęcia współpracy w postaci napisania artykułu, a tu dostaję e-mail że ekspert nie wyuchodzi od dwóch lat. Fail po całej lini :D
tomek10861  : (08 maj 2013 - 09:19) Witam witam :)
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP