Witam,
ostatnio tak rozmyślając doszedłem do wniosku, że nie powinienem się ograniczać tylko i wyłącznie do jednego systemu operacyjnego, którym jest Windows. Chciałem się spytać znawców czy dla osoby takiej jak ja, czyli:
- nie grającej w gry
- korzystająca z NotePad++, Dev C++, Gadu Gadu 6.0, Firefoxa, Winampa, Photoshopa 7, Total Commandera, Nero, iTunes, mIRC'a, AllPlayera
- korzystający z sieci bezprzewodowej (to pewnie na plus)
znalazł by się Linux, który umożliwiłby mi normalną prace?
Chodzi mi o to, żeby w/w aplikacje normalnie funkcjonowały albo żeby były podobne odpowiedniki (przyzwyczajenie). Komputera używam do pisania programów w C++, tworzenia stron internetowych, przeglądania witryn i rozmów via GG - głównie. Chciałbym jakiegoś Linuxa, którego łatwo znajdę w Internecie oraz żeby był w miarę popularny (chciałbym z korzystania wynieść jakiś pożytek - w razie gdyby mi kiedyś przyszło pracować na danej dystrybucji Linuxa).
Podsumowując, zależy mi na systemie, który nie jest specjalnie podobny do Windowsa (aby zachęcić laików do korzystania), umożliwi mi normalne funkcjonowanie, wydajną prace oraz będzie cennym doświadczeniem (zamierzam edukować się i pracować jako programista, więc znajomość innych systemów jest wskazana). Pragnę podkreślić też, że nie zamierzam wracać (przynajmniej na razie) do Windowsa czyli 2 systemy nie wchodzą w grę.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję!
Pzdr.
mASTEr
Strona 1 z 1
Jaki linux i czy warto? chcę wyemigrować
Napisano 02 listopad 2008, 21:37
Na start Ubuntu - bardzo dobrze zrobione, z dużą polską społecznością.
C/C++: kompilator GCC jest wszędzie
IDE masz pełno jeżeli potrzebne. W C do GUI masz GTK+, w C++ bardzo dobrą bibliotekę Qt. Do tego bezproblemowe programowanie PHP/Python/Ruby itd.
GG - Kadu
Firefox - bez zmian
Photoshop - Gimp co najwyżej
Total Commander - Krusader, Gnome Commander, lub inne menedżery pakietów (IMHO bardziej poręczne)
Nero - K3b, wtyczka Nautilusa, Brasero, Gnome Baker itd. Nero jest ale fuj-zamkniętej-oprogramowanie :D
itd.
C/C++: kompilator GCC jest wszędzie
GG - Kadu
Firefox - bez zmian
Photoshop - Gimp co najwyżej
Total Commander - Krusader, Gnome Commander, lub inne menedżery pakietów (IMHO bardziej poręczne)
Nero - K3b, wtyczka Nautilusa, Brasero, Gnome Baker itd. Nero jest ale fuj-zamkniętej-oprogramowanie :D
itd.
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python | Linux i Programowanie | Django | Qt | Wyszukiwarka ofert pracy
Napisano 02 listopad 2008, 21:57
Wątpię żeby interesowało cię administrowanie systemu z konsoli, czy ręczna konfiguracja połączeń np. GPRS czy Neostrady
Ubuntu w pełni starcza do desktopowego użytkowania i pracy. Jak ktoś potrzebuje nowszego systemu i zna się na Linuksie może zainteresować się Archem czy też Gentoo.
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python | Linux i Programowanie | Django | Qt | Wyszukiwarka ofert pracy
Napisano 02 listopad 2008, 22:00
Co do photoshopa to możesz pokombinować z wine => http://luiscosio.com/how-to-adobe-photosho...ubuntu-10-steps
Napisano 02 listopad 2008, 23:24
Jeśli to Twoje jedyne wymagania, to należy poszukać dystrybucji łatwej i przyjemnej w obsłudze, bo praktycznie każda je spełnia
Wspomniane Ubuntu oraz Mandriva i openSUSE, to dystrybucje ogólnego użytku i o nich powinieś pomyśleć. Tutaj możesz porównać cechy poszczególnych dystrybucji.
Napisano 21 styczeń 2009, 12:13
Jeśli nie jesteś cierpliwy, to na początek polecam Ubuntu. Ma dużo graficznych konfiguratorów i jest dosyć prosty. Jednak jego wadą (przynajmniej jak dla mnie) jest to, że po instalacji jest pełno oprogramowania, którego się nie używa. Bierz też pod uwagę to, że korzystając z graficznych nakładek niewiele się nauczysz. Jeżeli jednak masz dużo cierpliwości i nie boisz się żmudnej konfiguracji, oraz chcesz mieć dużą kontrolę nad systemem polecam Debiana. Jest to bardzo stabilna dystrybucja, i jeżeli przebrniesz przez jego konfigurację, nie będziesz żałować. Przed instalacją polecam jednak poczytać trochę w necie o tym systemie:) Z tych programów co wymieniłeś tylko photoshop nie ma porządnego odpowiednika (ew Gimp, ale jego możliwości i wygoda obsługi nie jest taka jak w PS). Osobiście nie próbowałem ale czytałem, że można go uruchomić spod Wine.
Core 2 Duo T5500 1.66 GHz, 1024 MB RAM, Intel Graphics Media Accelerator 950 128 MB, 120 GB HDD
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty