Komputer Świat Ekspert - Forum: Vista w laptopie i podział dysku na partycje - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Vista w laptopie i podział dysku na partycje

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   holo 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 14

Napisano 07 listopad 2008, 17:28

Kupiłem laptopa z Windows Vista. Przy pierwszym uruchomieniu komputera system automatycznie zainstalował się na dysku C. Instalka systemu jest na ukrytej partycji. Niestety fabrycznie w laptopie na dysku twardym jest tylko partycja C i ta ukryta z instalką Visty. Problem polega na tym, że chciałbym pociąć dysk na dwie partycje (standardowo C na system i programy i D na swoje dane, fotki itd). Czy jeśli potnę C na dwie partycje i w jakimś tam momencie dojdzie do potrzeby reinstalacji systemu, czy instalka poprawnie ruszy i zainstaluje system (mam na myśli instalację z ukrytej partycji, gdyż tylko w tej formie producent dołączył system)? czy też w mbr dojdzie do zmian uniemożliwiających taką operację?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Qenix 

• www.Qenix.com
  • Pip
  • Postów 379

Napisano 07 listopad 2008, 18:27

Wyświetl postUżytkownik holo dnia 07.11.2008 19:28 napisał

Kupiłem laptopa z Windows Vista. Przy pierwszym uruchomieniu komputera system automatycznie zainstalował się na dysku C. Instalka systemu jest na ukrytej partycji. Niestety fabrycznie w laptopie na dysku twardym jest tylko partycja C i ta ukryta z instalką Visty. Problem polega na tym, że chciałbym pociąć dysk na dwie partycje (standardowo C na system i programy i D na swoje dane, fotki itd). Czy jeśli potnę C na dwie partycje i w jakimś tam momencie dojdzie do potrzeby reinstalacji systemu, czy instalka poprawnie ruszy i zainstaluje system (mam na myśli instalację z ukrytej partycji, gdyż tylko w tej formie producent dołączył system)? czy też w mbr dojdzie do zmian uniemożliwiających taką operację?

Musisz zrobić tak: Zmniejszyć partycję C i utworzyć kolejną na programy itd. I wtedy instalka swobodnie ruszy ;)

Ale możesz także usunąć tą ukrytą z instalką. Ponieważ całość się znajduje na krążku DVD który dostałeś z laptopem (Jest tylko jeden ewenement przy reinstalacji trzeba będzie utworzyć pustą aby program mógł skopiować ponownie pliki do instalacji systemu )
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Marek_ 

• Emeryt
  • PipPip
  • Postów 612

Napisano 07 listopad 2008, 18:32

Vista posiada narzędzie do zmniejszenia dysku i utworzenia kolejnej partycji. W przypadku późniejszej reinstalacji systemu wszystko ruszy, ale Microsoft zastrzega utratę danych na dodatkowej partycji. u mnie obyło się bez utraty danych.

Wyświetl postUżytkownik bajeczny dnia 07.11.2008 18:27 napisał

"Ale możesz także usunąć tą ukrytą z instalką. Ponieważ całość się znajduje na krążku DVD który dostałeś z laptopem"

Zawartość płyty DVD nie odpowiada zawartości na ukrytej partycji. Przynajmniej ja się nie spotkałem.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   holo 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 14

Napisano 07 listopad 2008, 18:47

sęk w tym, że do laptopa nie była dołączona żadna płyta... :-)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Paladyn 

• Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1184

Napisano 07 listopad 2008, 18:51

Wyświetl postUżytkownik holo dnia 07.11.2008 18:47 napisał

No to musisz zostawić partycję ukrytą z obrazem dysku w spokoju.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Marek_ 

• Emeryt
  • PipPip
  • Postów 612

Napisano 07 listopad 2008, 19:12

Wyświetl postUżytkownik holo dnia 07.11.2008 18:47 napisał

No to musisz sobie taką płytę sam nagrać, na przyszłość.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Brylneo 

• Webmaster / Fotograf
  • Postów 18

Napisano 17 marzec 2009, 11:29

Ja mam inny problem. Mam laptopa HP 550. Fabrycznie zainstalował mi Vistę na dysku C z ukrytej partycji. Później postanowiłem stworzyć 2 partycję na której mógłbym przetrzymywać swoje prywatne pliki. Z czasem złapałem wirusa i byłem zmuszony zrobić reinstalację systemu i co najciekawsze po tej operacji obie partycje zostały sformatowane, połączone i został zainstalowany świeży system :( Może wiecie co zrobić żeby w przyszłości partycja Recovery nie robiła mi takich numerów?
"Wierzę w wolność dla wszystkich nie tylko dla czarnych ludzi." - Bob Marley (1945-1981)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Marek_ 

• Emeryt
  • PipPip
  • Postów 612

Napisano 18 marzec 2009, 15:16

Wyświetl postUżytkownik Brylneo dnia 17.03.2009 11:29 napisał

" Może wiecie co zrobić żeby w przyszłości partycja Recovery nie robiła mi takich numerów?"

Dla pewności z kopiuj dane na zewnetrzny dysk (dla zabezpieczenia), a w czasie przywracania systemu jest opcja która pozwala zachować dane na utworzonej partycji, chociaż producenci zabezpieczają się komunikatem, że dane mogą być utracone i robisz to na własną odpowiedzialność.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Brylneo 

• Webmaster / Fotograf
  • Postów 18

Napisano 19 marzec 2009, 07:56

Przyznam, że miałem do czynienia z wieloma laptopami (Toshiba, Packard Bell, DELL, BenQ, Asus, ACER) i przy żadnym nie było takiego problemu jak przy tym HP. Może ktoś spotkał się z czymś takim w innych modelach HP'ka niż 550?
"Wierzę w wolność dla wszystkich nie tylko dla czarnych ludzi." - Bob Marley (1945-1981)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Big_Dżefrej 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 32

Napisano 11 czerwiec 2009, 14:30

Wyświetl postUżytkownik Brylneo dnia 19.03.2009 9:56 napisał

Przyznam, że miałem do czynienia z wieloma laptopami (Toshiba, Packard Bell, DELL, BenQ, Asus, ACER) i przy żadnym nie było takiego problemu jak przy tym HP. Może ktoś spotkał się z czymś takim w innych modelach HP'ka niż 550?

Podobnie jest w HP serii 6700, dokładnie dv6780ew. Reinstalujesz system przy pomocy płyty lub z partycji na której posiadzasz HP Recovery i wymiata cały dysk na zero. Masz wtedy świerzy tandetny system Windows Vista ( w którym windows explorer tnie się co troche ), i poza tym pustka na dysku. I znowu trzeba stworzyć partycje od nowa, ja robie to progrsmem G-Parted.
To rozwiązanie z płytą recowery to kompletny bezsens, komu chce się przegrywać tyle GB na inne nośniki przed reinstalką systemu, o ile to w danej sytuacji wogóle jest możliwe.
MSI K8 NEO PLATINUM, AMD Athlon64 2800+, Radeon9800SE,
1GB RAM Kingston,WD CAVIAR 160GB,FLATRON 1730s
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Ransom Stark 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 170

Napisano 02 sierpień 2009, 20:51

Ciekawy temat, ja mam laptopa Lenovo i nie miałem problemu z podzieleniem twardziela na dwie partycje z jednej jaką miałem na początku. Zrobiłem to programem standardowym w Viście i niedawno po kupieniu, więc nie było masy plików. Również nie mam płytki z Vistą gdy kupowałem laptopa i owy fakt raczej mnie nie cieszy. Nie wiele wiem o odzyskiwaniu danych po awarii na laptopie. Nie wiem też jak sprawdzić czy mam jakąś ukrytą partycje z instalką Visty. Na razie większość ważnych danych trzymam jako kopie na drugim kompie i na płytach dvd.
gdzie kucharek sześć tam cycków dwanaście
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Marek_ 

• Emeryt
  • PipPip
  • Postów 612

Napisano 06 sierpień 2009, 10:32

Wyświetl postUżytkownik Ransom Stark dnia 02.08.2009 21:51 napisał

" Również nie mam płytki z Vistą gdy kupowałem laptopa i owy fakt raczej mnie nie cieszy. Nie wiele wiem o odzyskiwaniu danych po awarii na laptopie. Nie wiem też jak sprawdzić czy mam jakąś ukrytą partycje z instalką Visty. Na razie większość ważnych danych trzymam jako kopie na drugim kompie i na płytach dvd."

Nie zwlekaj i nagraj sobie taką płytkę, a co do ukrytej partycji to,; panel sterowania - narzędzia administracyjne - zarządzanie komputerem - zarządzanie dyskami i wszystko powinno być jasne.
0

Strona 1 z 1