Oto lista błędów, które wykryłem podczas zabawy z różnymi dokumentami:
- Nieprawidłowe sortowanie tabel w module Calc za pomocą przycisków AZ i ZA. Błąd zgłosiłem twórcom. Zawsze sortuje dane wg pierwszego pola - wraz z tytułami kolumn, które lądują do środka tabeli.

- Writer - everything is buggy. Ustawiłem style stron: `Pierwsza strona` dla 1., `Indeks` dla 2. i `Default` dla pozostałych. Po ponownym otwarciu dokumentu we Writerze wszystkie miały styl `indeks`. Zniknął też podział strony między 2. a 3. stroną. Dobrze, że OOo przynajmniej pamiętał, że styl `Default` ma 3 łamy.

- Writer często zawiesza się przy skomplikowanych operacjach (o tym napisałem wyżej). Inny przykład - OOo zawiesza się podczas usuwania zagnieżdżonych sekcji (dokładniej: sekcji zawierających inne sekcje). Prawdopodobnie są one niedopracowane. Już lepiej wstawiać ramki zamiast sekcji.
- Obrazki, które znajdują się blisko marginesów, po ponownym otwarciu dokumentu mogą przeskoczyć na kolejną stronę.
Writer do napisania pracy domowej albo dokumentu do urzędu nadaje się, ale do celów produkcyjnych na pewno nie. Może wersję 3.1 polecę komukolwiek, ale 3.0 na pewno nie.

Logowanie »
Temat jest zamknięty