Na Windowsie miałem możliwość wejścia we właściwości urządzenia (chodzi o kartę wifi) i zmienianie różnych parametrów np:
Adhoc mode : do wyboru 802.11B, 802.11G.
Default channel: Auto, 11
Mam nadzieję że wie ktoś o co mniej więcej chodzi. No więc domyślnie przy połączeniu adhoc jest ustawiony tryb 802.11B, w windowsie zmieniłem to na 802.11B/G mix.
Da się tak zmienić w openSUSE? Bo połączenie 802.11B mi spowalnia neta :/
Strona 1 z 1
[suse] Zmiana parametrów karty Wi-Fi
Napisano 21 styczeń 2009, 21:25
Karta B/G może łączyć się z punktami dostępowymi działającymi w standardzie B lub G. Jeżeli masz punkt dostępowy G to poprzez B się nie połączysz więc nie rozumiem skąd te chęci dziwnych zmian
Także kanału nie zmienisz bo kanału używasz tego, na którym działa punkt dostępowy.
Podaj nazwę karty wifi. Jeżeli masz jakąś nieprzyjemną dla Linuksa i SuSE używa np. ndiswrappera to to może powodować niezbyt wydajne działanie.
Podaj nazwę karty wifi. Jeżeli masz jakąś nieprzyjemną dla Linuksa i SuSE używa np. ndiswrappera to to może powodować niezbyt wydajne działanie.
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python | Linux i Programowanie | Django | Qt | Wyszukiwarka ofert pracy
Napisano 21 styczeń 2009, 21:37
Moja karta w WinXP łączy się w trybie adhoc z inną kartą która obsługuje B/G. Musiałem przestawić wtedy ręcznie żeby mi włączyło 802.11G, z B miałem o połowę mniejszą szybkość.
Zainstalowałem kartę RT73 (tzn. karta pentagram jakaś, ale sterowniki RT73) przez ndiswrappera. Ale bez przesady, w xp prędkość przesyłania danych między komputerami wynosiła jakiś 1 megabajt na sekundę (po ustawieniu G), a tutaj w trybie 802.11B tylko 50 kilobajtów.
Zainstalowałem kartę RT73 (tzn. karta pentagram jakaś, ale sterowniki RT73) przez ndiswrappera. Ale bez przesady, w xp prędkość przesyłania danych między komputerami wynosiła jakiś 1 megabajt na sekundę (po ustawieniu G), a tutaj w trybie 802.11B tylko 50 kilobajtów.
Napisano 21 styczeń 2009, 22:31
Ralinka nie trzeba przez ndiswrappera
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python | Linux i Programowanie | Django | Qt | Wyszukiwarka ofert pracy
Napisano 21 styczeń 2009, 22:54
Wywaliłem stery ndiswrappera, znalazłem od rt73 pod linuxa i rzeczywiście net działa normalnie. Dzięki!
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty