Mam wene.
Chcialbym poruszyc temat miniaturyzacji.
Czy czlowiek naprawde chce jak najmniejszego sprzetu?
czy zostawimy stare dobre płyty CD czy nawet DVD na rzecz kart SD? MiniSD? MicroSD?
czy zostawimy stare dobre blaszaki na rzecz zabawek starszego typu Mac-mini lub najnowszego dziecka Nvidii, ion.
Czy miniaturyzacja jest czlowiekowi az tak bardzo potrzebna?
czy jestescie za, a moze przeciw takim zabiegom tiuningowym?
ja nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie, a wy?
Strona 1 z 1
Porozmawiajmy o miniaturyzacji
Napisano 09 luty 2009, 23:25
Miniaturyzacja jest potrzebna. Powody:
1. Mniej materiału potrzebnego do zużycia, aby wyprodukować 1 sztukę.
2. Sprzęt stanie się bardziej przenośny.
3. Więcej podzespołów bez zmiany objętości obudowy.
Tylko pytanie, gdzie należy zastosować miniaturyzację. Tam, gdzie potrzeba - powinna przynieść efekty.
1. Mniej materiału potrzebnego do zużycia, aby wyprodukować 1 sztukę.
2. Sprzęt stanie się bardziej przenośny.
Tylko pytanie, gdzie należy zastosować miniaturyzację. Tam, gdzie potrzeba - powinna przynieść efekty.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 10 luty 2009, 08:32
Nom, ale mimo to ja wolę chyba standardowe blaszaki w standardzie ATX. Miniaturyzacja przydaje się przy procesorach, kartach grafiki, płytach głownych itp. -więcej podzespołow sie wtedy zmieści i wyższa wydajność + niższy pobór mocy i wydzielanie ciepła, ale w standardach PC to chyba niepotrzebne, chyba że ktoś lubi małe PC {MicroATX np.} :P
Napisano 10 luty 2009, 10:35
Patrząc na to z drugiej strony: bardziej zminiaturyzowane elementy komputerowe zużywają mniej energii - mam tu na myśli laptopa. Np. maksymalnym obciążeniem zasilacza laptopa jest 65W, a PC - 350W. Jest różnica? Poza tym oszczędzamy zasoby Ziemi, różne minerały, jak i materiał energetyczny, np. węgiel (w Polsce), aby wyprodukować energię elektryczną, potrzebną do zasilania PC-tów. Tym samym zmniejszamy emisję gazów cieplarnianych do atmosfery. Może kiedyś będzie taki przełom, że z części do notebooków, czyli oszczędnych będzie można zbudować samemu mini-peceta, którego w przyszłości modyfikacja/modernizacja nie będzie sprawiała problemów. Co do laptopów - ciężko się do nich dostać, ale jeżeli dopasowałoby się procka do socketu - można i CPU zmienić, tylko czy jest sens? Kiedyś firma, prawdopodobnie MSI zaprojektowała złącze do kart graficznych do laptopów - coś a'la mini PCI- Express, dzięki któremu można było wymienić kartę graficzną w laptopie. Pomysł się nie przyjął. Na MAC-e wątpie, że Polacy przejdą, kwestia przyzwyczajeń, sterowników do peryferiów, itd (chociaż do MAC-a niektórzy producenci dołączają sterowniki). To tyle z mojej strony.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Użytkownik Petermechanic edytował ten post 10 luty 2009, 10:36
Na Forum KŚE od 16.07.2005, 9:30 (ID: 18840)
Napisano 14 luty 2009, 02:03
Użytkownik Ferrari dnia 09.02.2009 23:25 napisał
Powinno iść w kierunku mniejszej obudowy, a nie wielkiego pudła
PentiumM 1.7GHz, 1GB, R9600M, Barracuda 5400.3, WinXP SP3
Napisano 14 luty 2009, 10:10
Może źle wyraziłem zdanie. Obudowa powinna być jak najmniejsza - nie trzeba wtedy stosować głośnych wiatraków do chłodzenia podzespołów - podobnie jak w laptopach, chociaż obecnie stosuje się ciche wentylatory. Mniejszy pobór energii elektrycznej to duży plus. Kiedyś zasoby węgla w Ziemi skończą się.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty