-wymieniłem wentylator w zasilaczu,zmodowałem bios w karcie graficznej (mam 2 tryby 2d/3d,mniejsze napięcia i obroty wentylatora),inne wentylatory mam podłączone na 5v i 7v i został mi jeden wentyl,który mam podłączony do płyty gł.który reguluję Speedfanem.
Mój problem polega na tym,ze nie wiem jak zmusić speedfan aby uruchamiał się z windowsem z prędkością 75% dla wentylatora.
Problem pewnie jest absurdalnie prosty gdzieś coś pewnie trzeba zaznaczyć?
Drugie pytanie mam jeżeli chodzi o hałas z wibrujących dysków twardych.
Generalnie ostatnio dużo pracuje po nocach w domu i po jakimś czasie hałas z wibrującego dysku,który przenosi wibrację na obudowę jest męczący.
Chciałbym wykombinować coś domowym sposobem.
Wymyśliłem aby między dysk a obudowę wcisnąć silikonowe podkładki i potem przykręcić dysk.
Nie wiem czy to wytłumi dyski i jaki będzie tego skutek.
Drugi pomysł to taki aby powiesić dyski w zatoce 5.25" na gumach od gaci o szerokości 20mm.(pomysł zaczerpnięty z internetu)
tak aby nie dotykały obudowy.Ale tam pozostaje problem z chłodzeniem dysku bo dysk nie ma gdzie odprowadzić ciepła-normalnie na obudowę.
Znowu musiałbym kombinować z wentylatorami.
Ewentualnie gąbka na spodzie obudowy-ale znowu temperatura.
Macie jakieś inne pomysły dzięki,którym można wyciszyć dysk tak aby go nie przegrzać?
Edit:
Speed fana wkleiłem do autostartu.Ale mam problem bo po ponownym uruchomieniu komputera mam 100% obrotów a powinienem mieć 75%-nie pamięta tego czy jak?
Użytkownik przemn2 edytował ten post 26 luty 2009, 16:18

Logowanie »
Temat jest zamknięty