witam
od ponad roku używam Gruba do bootowania XP i Linuxa, ostatnio stawiałem na nowo linuxa i griba również, od tego czasu nie było problemu, aż do dziś... nie wiem gdzie jest jakiś problem ale kiedy dziś włączyłem kompa jak co dziennie i z listy systemów wybrałem XP , zobaczyłem tylko czarny ekrn z napisem w lewym górnym rogu "Start UP..." i nic, ciesza i nic się nie dzieje, nie wiem za bardzo gdzie przyczyny szukać i co mogło się stać, partycja cała z XP działa jak należy pod linuxem, wszystko jest itp... w pliku konfiguracyjnym żadnych zmian, nie ma, a mimo to nie startuje XP, może jakieś podpowiedzi , jakieś sugestie ??
Pozdro
Strona 1 z 1
Dziwna zwiecha z GRUBEM nie ładuje XPka...
Napisano 05 kwiecień 2009, 09:48
Napisano 05 kwiecień 2009, 10:42
Wciśnij "c" w widoku menu i wpisz komendy:
root(hd0,0) chainloader +1 bootJeżeli Windows XP masz na innej partysji, wtedy zamiast 0 wpisujesz inną cyfrę. Jeśli inny dysk, zamiast hd0 podaj np. hd1. Jeżeli system ruszy, prawdopodobnie konfiguracja GRUB-a uległa awarii. W tym celu popraw dane, postępując zgodnie ze wskazówkami wyświetlanymi na ekranie - w widoku menu systemów.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 05 kwiecień 2009, 21:28
niestety, po wykonaniu powyższych polecń jest tak samo, a więc napis "Starting Up" i cisza... możliwe że mogła ulec jakiemuś uszkodzeniu instalacja windows... choć nie wiem jak to sprawdzić, próbowałem zrobić reinstalację windowsa, w nadzieji że zastąpi ona MBR i ewentualnie dokona naprawy XPka, lecz niestety podczas instalcji kiedy następuje pierwszy restart kompa przez instalator znów pojawia się GRUB i kiedy wybiorę z listy XPka to nie kontynuuje instalacji tylko wywala "Starting UP" i tyle...
Napisano 05 kwiecień 2009, 22:39
Uruchom konsolę odzyskiwania z płyty XP i wpisz fixmbr. GRUB zostanie usunięty z MBR. Jeżeli XP odpali po instalacji, to wina programu GRUB - spróbuj zainstalować nowszą wersję.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
Napisano 05 kwiecień 2009, 23:02
właśnie tak już robiłem, po tej operacji jest tak że nie ma nic, jak się zrobi reset to tylko kursor mruga w górze i nic poza tym... więc musiałem z powrotem Gruba przeinstalować aby linux mi dzaiłał. Zastanawia mnie to zjawisko bo nie wiem od czego to się stało. a najgorze że reinstalka win nic nie daje, gdyż po pierwszym restarcie podczas instalacji dalej ten kursor mruga... i zapaść.
Napisano 06 kwiecień 2009, 18:44
http://gag.sourceforge.net/ Zainstaluj sobie GAGa, będzie ładnie, przyjemnie i bez problemów
Zawsze czytaj uważnie Regulamin, oraz stosuj się do jego zaleceń.
Napisano 07 kwiecień 2009, 23:57
Problem rozwiązany... dziwnie się stało , nie wiem jak ale to nie Grub był winny, lecz jakimś sposobem utworzyła się partycja bez formatu o rozmiarze 2,3 MB oraz została ona jakimś sposobem ustawiona na partycję główną i w ten oto sposób Grub jako hd0,0 widział właśnie tę partycję i dlatego nie łądował XPka, usunąłem tę partycję i wszystko działa, tylko zastanawia mnie fakt czemu tak się stało, nie bawiłem się żadnym programem dyskowym już bardzo dawno,... jak widać więc różne przypadki są możliwe 
Dzięki za podpowiedzi
Pozdro
Dzięki za podpowiedzi
Pozdro
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty