Chciałbym pobawić się programowaniem na linuksie. Ściągnąłem sobie Kdevelopa i próbowałem zrobić najprostszy "Hello world" ale niestety chyba nie umiem się nim obsługiwać. Niby ma być podobny do Visuala ale wogóle nie wiem jak dodawać pliki do projektu i wogóle jaki projekt zakładać żeby nie było tego multum plików podczas tworzenia nowego.
Próbowałem w gcc
Niestety wywalał błędy. Wygooglowałem że w linuksie nie ma conio.h więc co za tym idzie nie ma getch() więc obie funkcje skasowałem. Potem dowiedziałem się że zamiast void funkcja main ma zwracać int. Zmieniłem, skompilowałem i znowu błąd bo nie umieściłem nowego wiersza na końcu. Po wszystkim zamiast pliku wynikowego mam plik "a.out'
Program to
include <iostream>
void PokazTekst()
{
std::cout << "Umiem juz pisac funkcje" << std::endl;
}
int main()
{
PokazTekst();
} kompilowałem za pomocą
g++ pierwszy.cpp
w katalogu z plikiem pierwszy.cpp
W visual c++ enterprise nie mam problemu z kompilacja nawet tak trywialnych programów i aż boję się pomyśleć co będzie jak zechcę tworzyć bardziej skomplikowane programy. chcę po prostu najprostsze środowisko które pozwoli mi uniknąć ciągłego wpisywania komend i pokoloruje składnie Jakieś rady?
ROZWIĄZANIE
Poszperałem trochę i wychodzi na to że samo "g++ program.cpp" nie wystarczy. Trzeba użyć
g++ -o pierwszy pierwszy.cpp
I wtedy ładnie się uruchamia.
Co do kompilatora VisualC++like to znalazłem Netbeans i jak narazie bardzo mi pasuje.
Użytkownik doman18 edytował ten post 09 maj 2009, 19:49

Logowanie »
Temat jest zamknięty