Strona 1 z 1
Zamienniki programów na linuksa
Napisano 23 maj 2009, 08:58
Na TEJ stronce zauważyłem że większość programów których używam (FF, Gimp, Thunderbird, amule) są pod GNOME. Czy to oznacza że skoro używam ich na KDE to mają doinstalowane elementy GNOME? I czy takie elementy w jakiś istotny sposób wpływają na wydajność systemu?
AMD Athlon 1700+|Epox 8RDA+ | 2x256MB Goodram PC3200 DIMM DDR + 256MBNanya PC2100| Geforce 2 440 MMX | HDD Seageate 160GB + SAMSUNG 80GB 7200 rpm 2MB ATA| DVD Writer Pioneer DVR 116D | Mysz A4Tech X738k + program Oscar
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
Napisano 23 maj 2009, 10:08
nie gnome, tylko biblioteka GTK+2.x, bo aplikacje pod gnome używają właśnie tej biblioteki. i nie tylko. Także iceWM oraz XFCE bazuje głównie na programach z GTK. Nic nie stoi na przeszkodzie korzystać z nich, gorzej na odwrót - programy z KDE na icewm/xfce/gnome - sporo zależności z KDE się instaluje :|
Na Forum KŚE od 16.07.2005, 9:30 (ID: 18840)
Napisano 23 maj 2009, 10:42
Acha dzięki. Więc znów się utwierdzam żeby używać KDE :D
AMD Athlon 1700+|Epox 8RDA+ | 2x256MB Goodram PC3200 DIMM DDR + 256MBNanya PC2100| Geforce 2 440 MMX | HDD Seageate 160GB + SAMSUNG 80GB 7200 rpm 2MB ATA| DVD Writer Pioneer DVR 116D | Mysz A4Tech X738k + program Oscar
Napisano 24 maj 2009, 09:43
Tylko kwestia czy są to dobre odpowiedniki. Czy np Karramba(sporo fajnych dodatków na pulpit) K3b (uważany czasem za linuksowego nero) Krusader (podwójny okno, własne przyciski z lokacjami, zakładki) czy kate (kolorowanie, numeracja wierszy, lista plików i zintegrowany z nią wiersz poleceń na dole) mają godnych siebie przeciwników na gnome??
Użytkownik doman18 edytował ten post 24 maj 2009, 09:44
Napisano 24 maj 2009, 11:18
Przez jakiś czas używałem do nagrywania płyt Brasero.
Krusader - Gnome Commander, mc.
Choć osobiście używam KDE.
Krusader - Gnome Commander, mc.
Choć osobiście używam KDE.
Napisano 02 czerwiec 2009, 20:39
KDE i GNOME mają różne podejścia do interfejsu użytkownika i usability, więc trudno porównywać niektóre aplikacje G/K ze sobą
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python | Linux i Programowanie | Django | Qt | Wyszukiwarka ofert pracy
Napisano 03 czerwiec 2009, 20:32
Hmm to może ja sprecyzuję co mają aplikacje których używam na codzień w Windowsie i które sprawiają że ciągle mam go na drugiej partycji
TUTAJ są niektóre elementy
Najważniejsze
Menedżer plików - Directory Opus
Co ma: Dupanelowy uklad, możliwość stworzenia przycisków z własnymi lokacjami,, Automatyczna zmiana widoku z kafelków do miniatur dla określonego przeze mnie folderu i jego podfolderów
Życzyłbym sobie: zakladki, automatyczne montowanie dysków windowsowych
Krusader nie ma tylko automatycznego montowania i zmiany widoku. Reszta mi pasuje
Edytor tekstu - kate
Co ma: Kolorowanie składnie, numerowanie wierszy, automatyczne wcięcia. lista otwartych plików - po kliknięciu na któryś wbudowany wiersz poleceń automatycznie zmienia ścieżkę do katalogu z tym plikiem
Życzyłbym sobie: Na tym etapie programowania niczego
Gedita patrzyłem i widziałem że jest jakiś wiersz poleceń do niego ale nie wiem czy tak zintegrowany z listą plików (w nim z zakładkami) bo nie instalowałem
Dodatkowe paski - Aston, Rocket Dock ewentualnie Explorer
Na screenie widać po lewej stronie i prawej wysuwane paski. W mincie używam teraz Krollera - odpowiednika Rocket Docka w SuperKarramba. W ostateczności coś na kształt pasków eksplorera (widoczne po przeciągnięciu jakiegoś folderu do prawej strony ekranu). Ponadto Aston zawiera plugin Terminator - najlepszy killer zawieszonych aplikacji z jakim kiedykolwiek miałem do czynienia
Radio internetowe i muzyka - Screamer Radio +foobar2000
Co ma: Ultralekkie i ultraproste, wielka baza stacji , screamer potrafi nagrywać audycje, własna playlista stacji
Życzyłbym sobie: Nic
Tutaj od razu zaproponujecie Amaroka. Ale amarok to dla mnie taki linuksowy winamp - wielki kombajn zajmujący (o ile dobrze odczytuje) 39MB w przypadku bezczynności
Reszta
Nagrywanie płyt - Nero
W mincie KDE mam k3b. Grunt żeby było coś na kształt tych 2 programów
Torrenty - uTorrent
Co ma: Przedewszystkim opcję wyłączenia systemu po skończonych ściągnięciach, bardzo lekki
Życzyłbym sobie: Wyłączenie kompa po skończeniu wskazanego przeze mnie ściągnięcia a nie wszystkich, usunięcie pliku z listy wysyłania gdy ratio (stosunek MB wysłanych do pobranych) wyniesie 1.0
Przeglądarka PDF - Foxit Reader
Co ma: przedewszystkim jest baaaaaardzo szybki
W linuksie mam kpdf ale jest on baaaaaaaardzo wolny z dużymi plikami
OCR - Abby fine reader
Hmm raczej nie znalazłem i nie łudzę się że znajdę coś takiego na linuksa. Jest tam jakaś kooka ale nie można w niej ustalać obszarów rozpoznawania i zapisywać w formaci doc czy odt
Diagnostyka sprzętu - Everest lite
Tutaj nie ma co się rozwodzić
Internet Download Manager
Co ma: Dzieli bardzo duże przyspieszenie ściągania, opcja wznawiania, świetna integracja z przeglądarkami, dobra współpraca z rapidshare
W tej chwili używam jdownloadera który jest niezły ale brakuje mi tej integracji z przeglądarkami
Chyba tylę. Oczywiście są jeszcze takie programy jak AutoHtKey(zmiana funkcji klawiszy klawiatury, myszy i mojego Cyborg command unita), Deamon Tools (wirtualne dyski) ale są to programy związane typowo z windowsem(grami).
PS> Aha i wszelkie porady typu "uruchom sobie ten program w wine" odpadają. Wiem o tej możliwości ale windows mi chodzi bardzo szybko i chciałbym żeby linuks był równie szybki (jak narazie nie jest) więc nie chciałbym zamulać linuksa wine'm
TUTAJ są niektóre elementy
Najważniejsze
Menedżer plików - Directory Opus
Co ma: Dupanelowy uklad, możliwość stworzenia przycisków z własnymi lokacjami,, Automatyczna zmiana widoku z kafelków do miniatur dla określonego przeze mnie folderu i jego podfolderów
Życzyłbym sobie: zakladki, automatyczne montowanie dysków windowsowych
Krusader nie ma tylko automatycznego montowania i zmiany widoku. Reszta mi pasuje
Edytor tekstu - kate
Co ma: Kolorowanie składnie, numerowanie wierszy, automatyczne wcięcia. lista otwartych plików - po kliknięciu na któryś wbudowany wiersz poleceń automatycznie zmienia ścieżkę do katalogu z tym plikiem
Życzyłbym sobie: Na tym etapie programowania niczego
Gedita patrzyłem i widziałem że jest jakiś wiersz poleceń do niego ale nie wiem czy tak zintegrowany z listą plików (w nim z zakładkami) bo nie instalowałem
Dodatkowe paski - Aston, Rocket Dock ewentualnie Explorer
Na screenie widać po lewej stronie i prawej wysuwane paski. W mincie używam teraz Krollera - odpowiednika Rocket Docka w SuperKarramba. W ostateczności coś na kształt pasków eksplorera (widoczne po przeciągnięciu jakiegoś folderu do prawej strony ekranu). Ponadto Aston zawiera plugin Terminator - najlepszy killer zawieszonych aplikacji z jakim kiedykolwiek miałem do czynienia
Radio internetowe i muzyka - Screamer Radio +foobar2000
Co ma: Ultralekkie i ultraproste, wielka baza stacji , screamer potrafi nagrywać audycje, własna playlista stacji
Życzyłbym sobie: Nic
Tutaj od razu zaproponujecie Amaroka. Ale amarok to dla mnie taki linuksowy winamp - wielki kombajn zajmujący (o ile dobrze odczytuje) 39MB w przypadku bezczynności
Reszta
Nagrywanie płyt - Nero
W mincie KDE mam k3b. Grunt żeby było coś na kształt tych 2 programów
Torrenty - uTorrent
Co ma: Przedewszystkim opcję wyłączenia systemu po skończonych ściągnięciach, bardzo lekki
Życzyłbym sobie: Wyłączenie kompa po skończeniu wskazanego przeze mnie ściągnięcia a nie wszystkich, usunięcie pliku z listy wysyłania gdy ratio (stosunek MB wysłanych do pobranych) wyniesie 1.0
Przeglądarka PDF - Foxit Reader
Co ma: przedewszystkim jest baaaaaardzo szybki
W linuksie mam kpdf ale jest on baaaaaaaardzo wolny z dużymi plikami
OCR - Abby fine reader
Hmm raczej nie znalazłem i nie łudzę się że znajdę coś takiego na linuksa. Jest tam jakaś kooka ale nie można w niej ustalać obszarów rozpoznawania i zapisywać w formaci doc czy odt
Diagnostyka sprzętu - Everest lite
Tutaj nie ma co się rozwodzić
Internet Download Manager
Co ma: Dzieli bardzo duże przyspieszenie ściągania, opcja wznawiania, świetna integracja z przeglądarkami, dobra współpraca z rapidshare
W tej chwili używam jdownloadera który jest niezły ale brakuje mi tej integracji z przeglądarkami
Chyba tylę. Oczywiście są jeszcze takie programy jak AutoHtKey(zmiana funkcji klawiszy klawiatury, myszy i mojego Cyborg command unita), Deamon Tools (wirtualne dyski) ale są to programy związane typowo z windowsem(grami).
PS> Aha i wszelkie porady typu "uruchom sobie ten program w wine" odpadają. Wiem o tej możliwości ale windows mi chodzi bardzo szybko i chciałbym żeby linuks był równie szybki (jak narazie nie jest) więc nie chciałbym zamulać linuksa wine'm
Użytkownik doman18 edytował ten post 03 czerwiec 2009, 20:47
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »