Komputer Świat Ekspert - Forum: Pasy na ekranie bootowania XP - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Pasy na ekranie bootowania XP Dziwne różnokolorowe pasy:/

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   UserX 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 6
  • Rejestracja: 25-maj 09

Napisano 25 maj 2009, 23:02

Witam!
Mam następujący problem, otóż kupiłem i zainstalowałem Windows XP Pro z zintegrowanym dodatkiem SP3 i podczas uruchamiania systemu pojawiają się pionowe różnobarwne pasy zamiast ekranu bootowania, (czasem zamiast pasów wyświetla się tak jakby śnieg w starych telewizorach). Oczywiście Windows uruchamia się normalnie i nie ma żadnych problemów z funkcjonowaniem oraz wyświetlaniem obrazu (czy to podczas normalnej pracy czy w grach).
Problem występuje tylko na ekranie bootowania!
Czasem też ekran uruchamia się normalnie jakby nie było żadnego problemu, przeważnie przy opcji ->uruchom ponownie.
Monitor posiadam LCD i działa poprawnie. Poprzednio miałem zainstalowanego Windowsa z SP2 i nigdy nie było tego typu problemów, zmianę zauważyłem po instalacji Windowsa z SP3 lecz nie mam możliwości odinstalowania go bo jest zintegrowany.
Próbowałem zmieniać sterowniki karty graficznej i nic to nie dało.

Nie wiem co może być przyczyną, czy jakiś konflikt z sterownikami czy źle się Windows zainstalował? skończyły mi się pomysły, proszę o pomoc. ;)
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 27 maj 2009, 08:49

Mi to wygląda raczej na zbieg okoliczności że problem zbiegł się w czasie ze zmianą systemu. Podczas bootownia (procedura POST) BIOS konroluje sposób wyświetlania danych na ekranie. Dopiero po pozytywnym przejściu tej procedury wykonywane są kolejne operacje - w tym ładowanie sterowników z dysku. Zmiana systemu operacyjnego nie powinna mieć wpływu na tym etapie uruchamiania.

1. Napisz dokładnie w którym momencie "odzyskujesz" normalne wyświetlanie?
2. Czy dokonywałeś jakichkolwiek zmian w sprzęcie (lub choćby tylko otwierałeś kompa)?
3. Czy próbowałeś ponownie instalować system z SP2?
4. Czy próbowałeś podłączać monitor do innego komputera?
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   UserX 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 6
  • Rejestracja: 25-maj 09

Napisano 27 maj 2009, 13:34

Więc to wygląda tak:

1. Po włączeniu komputera na początku wszystko jest ok, wykrywanie dysków itd.., BIOS też wyświetla się prawidłowo.
Pasy pojawiają się zamiast ekranu z logo Windows (tak jak leci ten pasek ładowania Windowsa to mam wrażenie, że pasy się mienią "w rytm tego" - nie wiem jak inaczej to napisać) podczas tego standardowe mignięcie kontrolek na klawiaturze, potem przez chwilę czarny ekran i normalnie pojawia się już kursor od myszki, ekran "Zapraszamy" i pulpit.

2. Zmieniałem zasilacz z 300W na mocniejszy 450W oraz baterię w biosie na nową ale to było jeszcze jakiś tydzień przed instalacją Win SP3 i przez ten czas pasy się nie pojawiały. W zasilaczu mierzyłem napięcia miernikiem i mieszczą się w normie.

3. Jeszcze nie próbowałem instalacji z sp2 bo nie miałem czasu, jutro to zrobię i napiszę czy coś się zmieniło ;)

4. Nie mam na razie możliwości podłączyć monitora do innego kompa, ale problem występuje tylko w tym jednym miejscu więc nie wiem czy monitor mógłby być przyczyną?! (chociaż Windows wciąż mnie zaskakuje - nie sposób się z nim nudzić;)
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   4tel 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 363
  • Rejestracja: 05-kwiecień 04

Napisano 27 maj 2009, 16:34

Nie wiem czym się zasugerowałem że błąd jest widoczny podczas procedury POST... nieważne. Wygląda na to że winne są stery ładowane wraz z SP3. Niestety narazie nie mam pomysłu jak to ugryźć.

Użytkownik 4tel edytował ten post 27 maj 2009, 17:15

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   UserX 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 6
  • Rejestracja: 25-maj 09

Napisano 28 maj 2009, 21:38

Zrobiłem reinstalację systemu z SP2 i przez dłuższy czas pasy się nie pojawiały, ale po jakimś czasie znów zaczęły się pojawiać więc wróciłem do SP3. Myślę, że to wina mojej karty grafiki ATI Radeon X1950 GT. Chyba miałeś rację jeśli chodzi o to, że był to zbieg okoliczności.
Cóż albo winne są faktycznie jakieś sterowniki (na tym ekranie są dopiero ładowne o ile się nie mylę) albo coś się stało z kartą graficzną, chociaż nie mam pojęcia co i dlaczego (nie jest podkręcana, ale może się przegrzała i coś tam poszło ze starości?!). Tylko ciekawe dlaczego prawie na logo Windows się to dzieje, a nie gdzieś indziej? :Tongue: ).

Jak skombinuję inną kartę graficzną to jeszcze sprawdzę i porównam. Może kiedyś mi się uda rozwiązać tę zagadkę to napiszę. Dzięki ;)
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

eminem14  : (25 luty 2015 - 17:57) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/
eminem14  : (25 luty 2015 - 17:56) Siema, może ktoś pomóc wybrać, który z trzech programów zainstalować: http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/ ?
Hubot  : (18 luty 2015 - 21:00) Poda ktoś linka?
Hubot  : (18 luty 2015 - 20:59) Zna ktoś stronę oficjalną GG Alice gg:16?
Th0mas  : (18 luty 2015 - 00:03) Witam martwe forum.
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:31) kiedyś sporo się tu siedziało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:27) ostatnio szukałem czegoś w google i jeden z pierwszych wyników prowadził do tego forum, wtedy mi się o nim przypomniało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:26) zgadza się ;) ale firefox okazał się sprytniejszy i zapamiętał mi to nowe hasło :D
dawido90  : (13 luty 2015 - 14:32) @sinus86 Czasem nie Ty miałeś zmienić hasło na byle jakie i już się tu nie logować? :D
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Niedługo to forum zostanie połączone z forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Nie dało się upilnować bootów ponieważ jest ich zbyt dużo.
strefacst  : (28 styczeń 2015 - 22:09) chyba nawet redakcja tu nie bywa skoro porno od 14 stycznia tu leży
strefacst  : (28 styczeń 2015 - 22:07) zarejestrowałem się tu w 2003 r. i pamiętam że na tym forum godzinami się siedziało. pamiętało się adminów i moderatorów. a teraz tu tak nic nie ma.
sinus86  : (27 styczeń 2015 - 22:00) zagląda ktoś ze starej gwardii?
sinus86  : (27 styczeń 2015 - 22:00) no cześć, co dobrego?
wojtek0569  : (15 styczeń 2015 - 23:47) Zapraszam na Forum Komputer Świat - "spadkobiercę" eksperta ;)
wojtek0569  : (15 styczeń 2015 - 23:46) Tego to musisz pytać się najstarszych userów :D Teraz tu to tylko same booty.
Driv3r  : (15 styczeń 2015 - 17:14) Czy te forum na prawde tak upadlo od 2006r ?
wojtek0569  : (24 grudzień 2014 - 11:47) Wesołych świąt i na Ekspercie życzę ;)
wojtek0569  : (17 grudzień 2014 - 16:05) No i znowu atak botów :(
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP