Witam!
Wiem, że do szyfrowania całego dysku TrueCrypt jest dobrą opcją. Co byście mogli jednak zasugerować, jeśli chodzi o szyfrowanie płyt DVD? Zależy mi przede wszystkim na prędkości deszyfracji i wygodzie obsługi. Tak sobie myślałem, że zapewne jakieś programy szyfrujące mogłyby stworzyć jeden zaszyfrowany plik, który byłby zawartością takiego DVD i po prostu aplikacja polegałaby na montowaniu takiego obrazu, nagranego na płycie (czyli coś w rodzaju szyfrowanych archiwów). (Nie znam się na programach szyfrujących, więc tylko zgaduję, jak one mogą działać). Program musiałby być wieloplatformowy (Windows, Linux przede wszystkim). Tak zgaduję, że w wypadku szyfrowania płytek DVD za każdym razem trzeba by instalować ten konkretny program do deszyfracji, gdyby zachodziła potrzeba skorzystania z płytki na innym komputerze. Może jest taki program, który byłby za każdym razem wgrywany na płytkę i miał autoruna pod kilkoma systemami operacyjnymi?
Pozdrawiam!
Strona 1 z 1
szyfrowanie płyt DVD
Napisano 16 wrzesień 2009, 15:35
Z powodzeniem można użyć truecrypta. (Windows, Linux). Tworzyć jeden duży plik 4.2 GB, nałożyć na niego NTFS i gotowe. Potem nagrać na płytę i używać z płyty. O ile w Windows mógłby użyć wersji portable, to z Linuksem nie jest tak pięknie. On ma w zależnościach Fuse i jeszcze coś na wzór GTK - do tego jeszcze moduły kernela.
Użytkownik sherszen edytował ten post 16 wrzesień 2009, 15:38
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź