witam
zakupiłem niedawno nowego laptopa Toshiba, jest tam zainstalowana Vista Home Premium.... mam tam dysk 120GB, po włączeniu po raz pierwszy oczywiście nastąpiła konfiguracja itp... wszystko OK poza tym że system podzielił mi dysk na 3 partycje dwie po 55 GB i jedna 1,5 GB gdzie jest vista do reinstalacji w przypadku awarii. pod Viststą w Zarządzaniu Dyskami są one wyszczególnione wszystkie maja system plików NTFS i sa zdrowe... problem w tym że chciałem sobie podzieliś inaczej dysk, zabrać z 20 GB z dysku C (system) i dodać to do dysku E (dane) niestety używając botującej płyty HirenCD 9.9, i odpalając np Partition Magic 8.05, PM nie widzi nic i wywala tylko żółtą linię z napisem ERROR i że nie można odczytać tabeli partycji... natomiast Paragon Partition Manager widzi 3 dyski lecz dysk z danymi (E) i partycja serwisowa ma system plików UNKOW, więc jak bym chciał ponownie np zapodać Vistę - reinstalka, nie mogę nawet ustawić partycji serwisowej jako aktywna, gdyż nie czyta systemów plików... inne programy z HirenCD podobnie albo nie widzą albo nie czytaja poprawnie systemów plików... Żeby się upewnić, zobaczłem jak jest u dziewczyny na lapku, ma IBMa kupiony rok temu z preinstalowana Vistą, podobna faza ma dwa dyski po 115 GB jedne 1,8 GB serwisowa, w Viscie wszystkie NTFS i zdrowe, a z botowalnych programów lipa, PM nie widzi tak samo a inne jak i u mnie, widza ale nie do końca lub wcale nie wiedzą... jest jakieś normalne rozwiązanie lub narzędzie botowalne do pełnej kontroli i zarządzania ??
Pozdrawiam
Strona 1 z 1
Nowy laptop i problem z podziałem na partycje programy nie widzą partycji prawidłowo...
Napisano 19 lipiec 2009, 00:08
Napisano 19 lipiec 2009, 00:34
W Menu Start i Narzędziach od producenta(na pewno tak jest z Lenovo, w toshibie jednak tez widziałem) jest opcja tworzenia płytki ratunkowej z systemem. Zadziała ona tak samo jak boot z partycji ratunkowej. Wtedy zmniejszy sie stres z utratą partycji ratunkowej. Bardzo polecam to rozwiązanie.
Vista zawiera własne narzędzie do zarządzania partycjami i jest tam opcja "shrink", która pozwala na zmianę rozmiaru partycji. Dyski mogą być widoczne w diskmgmt.msc, bo Vista może mieć od producenta odpowiedni sterownik do ich obsługi. Dlatego mogą być niewidzialne gdzie indziej.
Ponadto pamiętaj, że system plików to co innego niż typ partycji. Na przykład w moim lenovo, ukryta partycja ratunkowa SERVICEV001 ma system plików FAT32, ale typ 0x12, czyli Compaq Diagnostics(widział ktoś coś takiego?
) przez co jest niewidzialna w niektórych narzędziach.
Do zarządzania i odglądania tych partycji polecam ci płytę Fedora LiveCD. Ma ona narzędzia Palimpsest Disk Utility(zobaczysz dużo informacji o partycjach) i GParted - edytor partycji. Z tym drugim ostrnożnie, poczytaj dokładnie czy obecna tam wersja nie robi figli.
Vista zawiera własne narzędzie do zarządzania partycjami i jest tam opcja "shrink", która pozwala na zmianę rozmiaru partycji. Dyski mogą być widoczne w diskmgmt.msc, bo Vista może mieć od producenta odpowiedni sterownik do ich obsługi. Dlatego mogą być niewidzialne gdzie indziej.
Ponadto pamiętaj, że system plików to co innego niż typ partycji. Na przykład w moim lenovo, ukryta partycja ratunkowa SERVICEV001 ma system plików FAT32, ale typ 0x12, czyli Compaq Diagnostics(widział ktoś coś takiego?
Do zarządzania i odglądania tych partycji polecam ci płytę Fedora LiveCD. Ma ona narzędzia Palimpsest Disk Utility(zobaczysz dużo informacji o partycjach) i GParted - edytor partycji. Z tym drugim ostrnożnie, poczytaj dokładnie czy obecna tam wersja nie robi figli.
--
Pozdrawiam - Kamil
Windows Server 2003 Service Pack 2
Pozdrawiam - Kamil
Windows Server 2003 Service Pack 2
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty