Komputer Świat Ekspert - Forum: rejestracja .dll - kiedy konieczne - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

rejestracja .dll - kiedy konieczne

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Kufu 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 59
  • Rejestracja: 29-listopad 07

Napisano 17 sierpień 2009, 13:43

Witam,
Chcialbym sie dowiedziec kiedy konieczne jest rejestrowanie .dll poprzez regsvr32.exe jezeli wykorzystuje dana biblioteke .dll w programie.
tutaj: http://vlaurie.com/c...rticles/dll.htm
jest napisane:

Cytat

In order for a DLL to be used, it has to be registered by having appropriate references entered in the Registry.

czyli tak jakby zawsze bylo to konieczne.
Jednak ostatnio pisalem program w C#, uzywalem biblioteki .dll, dodaem ja przez add reference do solution w VS (wskazuajc polozenie w zakladce browse) i wszystko dzialalo...
bez zadnego dodatkowego rejestrowania.
Czy moglby ktos wytlumaczyc mi kiedy jest to niezbedne, a kiedy (tak jak w moim przypadku) nie trzeba dodatkowo rejestrowac pliku .dll w systemie?
pozdrawiam
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kufu 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 59
  • Rejestracja: 29-listopad 07

Napisano 18 sierpień 2009, 06:06

Hej,
Nikt nie wiem, czy to moze przez wakacje? :)
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   wht 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 50
  • Rejestracja: 26-lipiec 09

Napisano 18 sierpień 2009, 07:13

ja na przykład nigdy nie rejestruję bibliotek pisząc w delphi. jeśli dobrze kontaktuję, to rejestracja jest konieczna tylko wtedy, gdy biblioteka ingeruje w działania systemu operacyjnego a nie pojedynczych programów.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kufu 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 59
  • Rejestracja: 29-listopad 07

Napisano 19 sierpień 2009, 09:07

czy ktos moze to potwierdzic? W kilku miejscach czytalem, ze wszystkie biblioteki wymagaja rejestracji, jednak ja rowneiz tego nei robie.. wiec moze sa one rejestrownae automatycznie podczas kompilacji?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   arturooo3 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 61
  • Rejestracja: 27-maj 05

Napisano 19 sierpień 2009, 15:49

Hej!
Wakacje wakacjami, jednak udzielać odpowiedź powinno się.
Dla Windows <= XP z bibliotek dll można korzystać gdy:
- dll jest umieszczony w folderze aplikacji
- dll jest np. w system32 i jest zarejestrowana

Pierwszy sposób jest średni, bo jeżeli 20 aplikacji korzysta z tej samej dllki, nie ma to sensu.
I kolejna sprawa - dla Windows Vista oraz 7 biblioteki muszą być rejestrowane - inaczej nie zadziałają.

Sprawą rejestracji itak powinien zająć się instalator, więc należy patrzeć na to raczej wysokopoziomowo :P
Chyba, że takowy tworzysz.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kufu 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 59
  • Rejestracja: 29-listopad 07

Napisano 20 sierpień 2009, 06:19

ok, dzieki za klarowna odpowiedz.
zastanawiam sie tylko co do tej visty.. na pewno musza byc rejestrowane? Jestem pewny, ze nic takiego nie robilem, wrzucilem dll do folderu z plikiem .exe i wszystko dzialalo...
Chyba, ze rejestrowanie odbywa sie poprzez "add reference" w solution? Jezeli tak, to rzeczywiscie to robilem..
chociaz tez nie zawsze, stosuajc pinvoke nie musialem dodawac biblioteki przez add reference z tego co pamietam..
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Kufu 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 59
  • Rejestracja: 29-listopad 07

Napisano 24 sierpień 2009, 08:06

ponawiam pytanie..
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   arturooo3 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 61
  • Rejestracja: 27-maj 05

Napisano 05 wrzesień 2009, 21:53

Niestety będziesz musiał sprawdzić, gdy ja próbowałem musiałem rejestrować.
Gdy ja sprawdzałem Vistę, musiałem tak robić.
0

Strona 1 z 1


Szybka odpowiedź

  

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (01 sierpień 2014 - 19:09) ..
wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:38) Bo ja usuwam tylko nowy spam...
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:37) @Old To mamy sprzatać dalej czy nie?
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:32) Ludzie nie róbcie tyle spamu!
wojtek0569  : (23 maj 2014 - 19:34) Ah...
OldShaterhan  : (16 maj 2014 - 09:54) nie patrzałem na to
wojtek0569  : (13 maj 2014 - 14:25) @Old Usunąłem trochę dzisiejszego spamu
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP